Συστηματική μελέτη, δίχως απαραίτητα τα ξενύχτια και το εξοντωτικό διάβασμα, αλλά και επιθυμία να εκπληρώσουν το στόχο για τη σχολή της πρώτης επιλογής τους. Η εξεταστική διαδικασία των πανελλαδικών αποδεικνύεται από μόνη της μια προσωπική δοκιμασία για κάθε υποψήφιο που καλείται να σταθμίσει τα όρια και τις αντοχές του. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι άλλοι αναμένουν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για να δουν αν το όνειρό τους θα γίνει πραγματικότητα. Νομικές, πολυτεχνικές και παιδαγωγικές, σχολές που κατά βάση προσφέρουν διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και ευκαιρίες να ικανοποιήσουν το προσωπικό τους «μεράκι», δήλωσαν στα μηχανογραφικά τους οι πρώτοι του Αναξαγόρειου Λυκείου Νέας Ερυθραίας στη φετινή «κούρσα» των πανελλαδικών εξετάσεων.
Η «Ν.Ε.» παρουσιάζει σήμερα την πρώτη εξάδα των τελειόφοιτων του Λυκείου της πόλης μας, οι οποίοι και συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός των συγκεκριμένων υποψηφίων, υπάρχουν και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που πέτυχαν αρκετά καλές βαθμολογίες στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Η Δανάη Μαρκάτη με βαθμό πρόσβασης 19,12, η Μαρία Ιωάννα Νικολάου με 17,82 και η Βάγια Δανάη Πανοπούλου με 17,15.
Με σύμμαχο την υψηλή βαθμολογία, το Σεπτέμβριο θα είναι πλέον «ακαδημαϊκοί πολίτες», διαβαίνοντας την πύλη της σχολής που επιθυμούν. Δεν έλειψαν γι? αυτούς οι θυσίες, αν και προβληματίζονται τελικά για το τι εστί «επιτυχία» στις μέρες μας. Ωστόσο, όλοι δηλώνουν πανέτοιμοι για τη φοιτητική ζωή. Προηγείται, όμως, ένα καλοκαίρι διακοπών.

Αδάμ Παναγιωτόπουλος
? 19,12 (19.218 μόρια)

?Πρώτη μου επιλογή είναι η Νομική Αθήνας. Αυτός ήταν και ο στόχος μου, τον οποίο πιστεύω ότι θα πιάσω. Τον τελευταίο καιρό προτίμησα το συγκεκριμένο τμήμα από το παιδαγωγικό που νομίζω ότι θα με ??περιόριζε??. Αν τυχόν ανακαλούσα στην πορεία, δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο, εκτός από δάσκαλος, ενώ η Νομική προσφέρει και κάποιες άλλες διεξόδους. Ήταν μια περίεργη χρονιά με συστηματικό και εντατικό διάβασμα, θυσίες και στερήσεις, αυστηρά οργανωμένη, αλλά όχι και καταπιεστική. Ο τρόπος σκέψης ήταν για μένα το ??μυστικό της επιτυχίας??. Ήταν κάτι που το ήθελα, μού άρεσε και το έκανα με δική μου επιλογή, χωρίς να περιοριστώ ιδιαίτερα. Νομίζω ότι η ??επιτυχία?? και η όποια επιτυχία και αν τελικά αυτό θεωρείται επιτυχία, βασίζεται στην ατομική προσπάθεια. Σίγουρα, μια εξωτερική βοήθεια, όπως είναι το σχολείο ή το φροντιστήριο, είναι χρήσιμη έως και αναγκαία. Δε το γνώριζα καν, αλλά και δεν περίμενα ότι θα ήμουν ο πρώτος από το Λύκειο Νέας Ερυθραίας. Προσωπικά μου αρκούν τα μόρια που έπιασα και η σχολή που ήθελα να περάσω. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν το εκτιμώ και δεν το χαίρομαι. Τώρα, όμως,  επείγει ένα καλοκαίρι διακοπών».

Γιώργος Κανελλόπουλος
? 18,85 (18.916 μόρια)

?«Πρώτη μου επιλογή είναι η Φαρμακευτική, δεύτερη η Χημικών, τρίτη η Βιολογία, όλα πανεπιστημιακά τμήματα της Αθήνας. Όχι μόνο γιατί είναι οικονομικότερη λύση από τη φοίτηση σε μια σχολή της περιφέρειας, αλλά δεν ήθελα κιόλας να φύγω από την Αθήνα. Είναι ένα αντικείμενο που με ενδιαφέρει από το Γυμνάσιο. Η προσπάθειά μου δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, ήταν, πάντως, εντατικότερη μετά το Πάσχα. Υπήρχε ένα φυσιολογικό κλίμα, ενώ εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως ήταν το γυμναστήριο, με ωφέλησαν ιδιαίτερα. Το μυστικό, βέβαια, ήταν οι καλές βάσεις, από το Δημοτικό κιόλας, εξαιτίας και των γονιών μου που είναι δάσκαλοι. Μπορώ να πω ότι μόλις την τελευταία εβδομάδα συνειδητοποίησα πως  έδινα εξετάσεις, αφού δεν κοίταζα καν το ημερολόγιο. Τώρα είμαι διακοπές και συνεχίζω?».

Ηλίας Αποστόλου
? 18,64 (18.489 μόρια)

? «Πρώτη μου επιλογή η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ στο ΕΜΠ κι έπειτα το ίδιο τμήμα σε πολυτεχνικές σχολές εκτός Αθήνας. Με ενδιαφέρει η σχολή, η ποικιλία στην επαγγελματική ενασχόληση και, κυρίως, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που έχουν πολλές δυνατότητες. Το διάβασμά μου ήταν περισσότερο συστηματικό και έκανα μόνο κάποια ιδιαίτερα φροντιστήρια. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αν και θα ήθελα να πιάσω λίγα περισσότερα μόρια, γιατί προτιμώ το ΕΜΠ. Στα μαθηματικά υπήρξαν κάποια πιο ??περίεργα?? και μη αναμενόμενα θέματα, για τα οποία δεν ήταν απαραίτητη μόνο η μεθοδολογία. Τώρα προηγούνται ένα  δίπλωμα οδήγησης και μετά οι διακοπές».

Τηλέμαχος Πεχλιβάνογλου
? 17,68 (18.033 μόρια)

? «Αν και φαίνεται κάπως υπερβολικό και θα πρέπει να πέσουν πολύ οι βάσεις, έχω δηλώσει πρώτη τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης. Το πιο πιθανό είναι να εισαχθώ στη σχολή Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πολυτεχνείου Πάτρας. Είναι αρκετά κοντά στις προτιμήσεις μου και έχει σχέση με το τι θέλω να κάνω και το πώς μέσα από μια σχολή μπορώ να πάρω μια κατεύθυνση που θα με βοηθήσει στο μέλλον να το πραγματοποιήσω. Μπορώ να πω ότι δεν ήταν το γεγονός της χρονιάς ότι θα έπρεπε να κάνουμε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για να βρεθούμε σε μια καλή σχολή. Ήταν φυσιολογικό το διάβασμά μου χωρίς να υπερβάλλω με εξουθενωτικές ώρες διαβάσματος και προγράμματος. Ήταν σε λογικά μέτρα, όπως και τα φροντιστήρια, και νομίζω ότι η όλη προσπάθεια τελικά για τις πανελλαδικές, είναι υπερεκτιμημένη».

Αντώνης Μουστάκης
? 17,92 (17.919 μόρια)

? «Δεν είμαι και τρελά ικανοποιημένος, αλλά ούτε και δυσαρεστημένος. Θέλω να γίνω πολιτικός μηχανικός και ελπίζω να το κάνω από το Πολυτεχνείο Ξάνθης. Σε προτεραιότητα έχω όλες τις πολυτεχνικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά πλέον εξαρτάται από τις βάσεις. Πιστεύω ότι περνάω σε αρκετά καλές σχολές με τα μόρια που πιάνω. Με ενδιαφέρει και το αντικείμενο, αλλά γνωρίζω ότι μπορεί να προσφέρει και μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν μια ήρεμη χρονιά. Είχε εντάσεις, μεγάλη προσπάθεια και πολλές θυσίες. Δεν άφηνα τις κενές μέρες να πηγαίνουν ανεκμετάλλευτες. Ίσως αυτό να ήταν το μυστικό, η καθημερινή ατομική μελέτη».

Αλεξάνδρα Φανού
? 17,62 (17.604 μόρια)

? «Πρώτη μου επιλογή, αν και δεν ξέρω πώς θα κυμανθούν οι βάσεις, είναι τα Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης. Σίγουρα, πάντως, περνάω Φιλολογία Αθήνας. Με ενδιαφέρουν τα παιδιά και πάντα ήθελα να διδάσκω, να γίνω δασκάλα, φιλόλογος ή κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να πω ότι διάβαζα πολλές ώρες, περισσότερο σε φυσιολογικούς ρυθμούς, με εξαίρεση την τελευταία περίοδο πριν από τις πανελλαδικές, ιδίως την τελευταία μέρα, που μπορεί να κοιμήθηκα όλη κι όλη μια ώρα. Είναι ένα αποτέλεσμα που με ικανοποιεί, αν λάβουμε υπόψη και τα ??περίεργα?? θέματα που κληθήκαμε να απαντήσαμε. Χρειάζεται συστηματικό διάβασμα και εννοείται πως με βοήθησαν και τα φροντιστήρια. Όλα καλά, λοιπόν, τώρα διακοπές, και βλέπουμε?».

Ευάγγελος Αποστόλου, διευθυντής Λυκείου Νέας Ερυθραίας
«Οι πανελλαδικές δεν είναι μονόδρομος»

Ο διευθυντής του Αναξαγόρειου Λυκείου Νέας Ερυθραίας, Ευάγγελος Αποστόλου, τονίζει στη «Ν.Ε.» για τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων και για τα αποτελέσματα που έφεραν φέτος οι μαθητές του σχολείου:

«Οι αριθμοί στατιστικά δεν εμβαθύνουν στην αλήθεια, πάντοτε, αν και καταγράφουν επιφανειακά μια πραγματικότητα. Επειδή είμαι αισιόδοξο άτομο, βλέπω ως θετικό το γεγονός ότι το 60% των γραπτών των υποψηφίων μας ήταν πάνω από τη βάση. Διαπιστώνω, επίσης, ένα ικανό ποσοστό μαθητών μας με βαθμούς από 16 και πάνω που περνούν σε καλές σχολές, αλλά ούτε και αυτό σημαίνει κάτι ως προς την αλήθεια του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων.
Δεν στέκομαι στους αριθμούς, τη θετική ή αρνητική καταγραφή, καθώς πρόκειται για την  κορυφαία στιγμή μιας μαθητικής πορείας και της τεράστιας προσπάθειας που κάνουν και οι γονείς. Είναι, όμως, μια στιγμή, δεν είναι η ουσία όλου του θέματος. Εκεί μπαίνουν διάφορες συνιστώσες, δηλαδή ότι οι περισσότεροι απόφοιτοι έχουν συμμετοχή στις εξετάσεις προκειμένου να πάρουν μια αναβολή, άρα κινούνται κάτω από τη βάση, όπως και θα έλεγα ότι κάποιοι άλλοι μαθητές θέλουν το απολυτήριο του Λυκείου και δεν τις βλέπουν ως όχημα που θα τους δώσει επαγγελματική ή κοινωνική καταξίωση. Κι ευτυχώς που δεν το βλέπουν έτσι, γιατί οι πανελλαδικές δεν είναι μονόδρομος. Από εκεί κι έπειτα υπάρχουν οι υποψήφιοι που προσπαθούν συνειδητά και σημειώνουν βαθμούς από 13 και πάνω, αποτελώντας στατιστικά ένα θετικό ποσοστό μεταξύ των μαθητών του Λυκείου.
Αν σκεφτούμε και το δούμε ως ατομική και οικογενειακή υπόθεση, πιστεύω ότι εκεί εγκλωβίζεται ή περιχαρακώνεται όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια, είτε είναι του σχολείου είτε είναι του φροντιστηρίου, στο οποίο πιστεύουν αρκετοί γονείς, αλλά είναι πανελλαδικό φαινόμενο και όχι ευρωπαϊκό. Εξάλλου, εγώ πάντα ήμουν θιασώτης του δημόσιου σχολείου, με τις αδυναμίες του και το υποστηρίζω. Αλλά θα ξαναπώ ότι ένα σχολείο δεν καταγράφεται από μια κορυφαία στιγμή εξετάσεων είτε επιτυχίας είτε αποτυχίας.
Άλλωστε, και οι μαθητές που θεωρούνται ??αποτυχημένοι?? μπορούν να επιτύχουν καλύτερα σε άλλους τομείς της ζωής τους επαγγελματικά και κοινωνικά. Διερωτούμαι, σε μια κοινωνία που βάλλεται αυτή τη στιγμή οικονομικά, όπως είναι η Ελλάδα, ποιο είναι το μέλλον και αυτών των ??επιτυχημένων??; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίζει πάρα πολύ και να μη μένουμε μόνο στην πρόσκαιρη χαρά της επιτυχίας.
Σε ό,τι αφορά στη βάση του 10, δε νομίζω ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην κατάργησή του είναι ποιοτικοί. Είναι περισσότερο οικονομοτεχνικοί, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος σε κάποια τμήματα της περιφέρειας και να στηριχθούν κάποιες πόλεις και σχολές.
Πιθανώς, και οι φοιτητές αργότερα να καταλάβουν ότι αυτή δεν ήταν επιτυχία. Είναι λύση οικονομικής ανάγκης. Θέλω το δημόσιο σχολείο να στηρίζεται, αν και δεν ξέρω σε ποιο βαθμό στηρίζεται ευρύτερα.
Παρατηρούμε μια τάση να φεύγουν μαθητές από τα ιδιωτικά σχολεία και να έρχονται στα δημόσια, για λόγους καθαρά οικονομικούς. Αυτό καταγράφεται σήμερα.
Πρόκειται για θέματα που μπορεί να τα λύσει μόνο η ελληνική Πολιτεία και δεν είναι θέμα αποκλειστικά ούτε των γονιών, ούτε των μαθητών, ούτε και των καθηγητών».

Προηγούμενο άρθρο«Stop στις φόλες»
Επόμενο άρθροΣκληρό «παζάρι» για Μπομπονιέρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.