Γράφει η  Μαρίνα – Αργυρώ Πετούση

Στον αστερισμό του Νότου, στην πόλη του Μινωικού πολιτισμού, στου Κρητικού και του Λιβυκού πελάγους τα κύματα πραγματοποιήθηκε το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο, με θέμα:«Γυναίκες στην Πολιτική: Από την Εποχή της Πραξαγόρας στον καιρό του Μνημονίου»

Κήρυξη έναρξης εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο κ.κ. Ειρηναίος Σεβασμιώτατος, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ευρώπης, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Ακολούθησαν η Πρόεδρος του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών κ. Δασκαλάκη Αικατερίνη με θέμα την «Συμμετοχή Αιρετών Γυναικών της Αυτοδιοίκησης σε Θεσμικά Δικαιώματα».

Παρόμοιο θέμα ανέπτυξε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης Γεώργιος: «Προβληματισμοί για την καταστατική θέση των Αιρετών με την εφαρμογή του Καλλικράτη».

Κεντρικοί ομιλητές:

1) ο κ. Πατούλης Γεώργιος, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος ΙΣΑ. Με την ιδιότητά του αυτή υποσχέθηκε Δημιουργία Κοινωνικών Ιατρείων, αρμακείων στους ΟΤΑ. Υπήρξε πρόταση η ομάδα των παρευρισκομένων συνέδρων να επισκεφτεί το ακριτικό νησί της Κρήτης, την Γαύδο. Έγινε αποδεκτή η πρόταση. Για να δούμε!

2) ο Δρ. Χρηστάκης Μιχαήλ, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου, επιστημονικός υπεύθυνος 17ου Συνεδρίου Εκλεγμένων Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ & Β’ βαθμού.

3) ο κ. Φιλαλήθης Αναστάσιος, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανέπτυξε: «Προτάσεις για την Υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την Αυτοδιοίκηση».

Αξιόλογη ήταν σε όλους του θεματικούς κύκλους η συμμετοχή των ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Η τοπική κοινότητα Αγίου Σύλλα με  αντιπρόσωπό της, ανέλυσε την δυνατότητα πρόληψης και αγωγής υγείας για τον τοπικό πληθυσμό.

Η κ. Κλειδά Ελένη, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης μίλησε για την προσφορά των γυναικών στα Τοπικά συμβούλια. Ανέφερε τη δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης, Πολιτιστικές εκδηλώσεις στις πλατείες, σε κοινόχρηστους χώρους, στα πάρκα του Δήμου, Δράσεις με εθελόντριες για ξενάγηση, δωρεάν προγράμματα ξένων γλωσσών.

Στον θεματικό κύκλο σχετικά με την επιχειρηματικότητα και ανάδειξη τοπικών προϊόντων μίλησε η Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, κ. Βρούχου.

Η Σύμβουλος Κοινότητας Ν. Ερυθραίας κ. Πετούση Αργυρώ – Μαρίνα μίλησε για την πρόσφατη προέγκριση από το τοπικό Συμβούλιο για την δημιουργία καταστήματος με κρητικά προϊόντα στη Ν. Ερυθραία.

Έτυχε αποδοχής και χειροκροτήματος από τις παρευρισκόμενες συνέδρους.

Η Σύμβουλος 4ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ αναφέρθηκε στον οικονομικό προγραμματισμό και αναπτυξιακή πολιτική στους ΟΤΑ.

Ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Δημάρχου Φαιστού για την περίπτωση του Φεστιβάλ των Ματάλων όπως και η ανάλυση προοπτικής αξιοποίησης του Νησιού της Σπιναλόγκας.

Στον θεματικό κύκλο κοινωνικής πολιτικής έγινε ανάλυση του κοινωνικού παντοπωλείου με την βοήθεια του εθελοντισμού και με την απασχόληση του

Ανθρωπίνου Δυναμικού στην τοπική κοινωνία.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ομιλία της κυρίας Δέσποινας Καραμπατζάκη, Υπεύθυνης Γραφείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Διαφάνειας Δήμου

Ηρακλείου με θέμα: «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.