Τα 1,2 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα χρωστούμενα στον δήμο από τέλη και άλλα δικαιώματα

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων κατά ένα μήνα με καταληκτική ημερομηνία στις 2 Ιουλίου για τη ρύθμιση οφειλών προς τον δήμο αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Νέας Ερυθραίας. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα για ευνοϊκές ρυθμίσεις με μηνιαίες δόσεις σε πολίτες και επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ωφεληθούν από προγενέστερες συναφείς ρυθμίσεις, αλλά και στους ΟΤΑ να εισπράξουν τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους έσοδα.
Η παράταση του ενός μηνός δόθηκε καθώς παρατηρήθηκε ότι αρκετοί ενδιαφερόμενοι δημότες δεν πληροφορήθηκαν εγκαίρως για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις,  τις οποίες είχε αποφασίσει από τον προηγούμενο Απρίλιο το δημοτικό συμβούλιο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Καραφωτίου, τα οφειλόμενα προς τον δήμο από τέλη και άλλα δικαιώματα που περιγράφονται στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις αγγίζουν τα 1,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 200.000 ευρώ αφορούν σε οφειλές 25 εστιατορίων της πόλης. Όπως δείχνουν ωστόσο τα στοιχεία, μόνο ένα μικρό ποσοστό των οφειλετών εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις. Τον προηγούμενο χρόνο, όταν και πάλι το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει τη ρύθμιση οφειλών για ύδρευση και αποχέτευση, από τους 1000 περίπου οφειλέτες αυτής της κατηγορίας, προσήλθαν μόλις 30, ενώ μέχρι σήμερα τις δόσεις τους εξακολουθούν να πληρώνουν μόνο τρεις. Όπως τόνισε πάντως ο αντιδήμαρχος, αυτό θα αποτελέσει ένα επιπλέον «άλλοθι» για τον δήμο, αφού εξαντλήσει κάθε άλλη δυνατότητα, προκειμένου να προχωρήσει σε πιο αποφασιστικά μέτρα για την είσπραξη των οφειλών, όπως είναι η δέσμευση φορολογικής ενημερότητας και ό,τι άλλο προβλέπει ο νόμος.
Με την απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Νέας Ερυθραίας ενεργοποίησε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που αφορούν:
* Οφειλές από τέλη διαμονής παρεπιδημούντων, τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων κ.λπ.
* Δυνατότητα περαίωσης φορολογικών διαφορών μεταξύ ΟΤΑ και φορολογουμένων για τις οποίες εκκρεμούν ασκηθείσες προσφυγές ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων.
* Οφειλές από δημοτικά τέλη, φόρους, εισφορές, καθώς και πρόστιμα Κ.Ο.Κ. που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τη δημοσίευση του σχετικού νόμου (3/3/2008) στις αρμόδιες ΔΟΥ ή δημοτικά ταμεία.
* Οφειλές από πρόστιμα άσκησης υπαίθριου εμπορίου και τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων.
Η λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή δηλώσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει πλέον την 1η Ιουλίου 2008. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες και κάθε μια από τις δόσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 ευρώ. Για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ καθορίζονται έως 15 μηνιαίες δόσεις, για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ έως 20 μηνιαίες δόσεις, ενώ για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ προβλέπονται έως 24 μηνιαίες δόσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.