Περιορίζονται τελικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιοχές αμιγούς κατοικίας για τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στους κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους.

370_gps

Απέναντι στις ισχυρές αντιδράσεις που υπήρξαν για το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «έριξε νερό στο κρασί του», αλλά και στις απαιτήσεις της τρόικας και με τροπολογία που κατέθεσε στο «παρά πέντε» ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, ορίζεται πως στα οικόπεδα με πρόσωπο επί κυρίων οδικών αξόνων, για τις περιπτώσεις που στις θέσεις αυτές έχουν καθοριστεί χρήσεις αμιγούς ή αποκλειστικής κατοικίας, βάσει Διαταγμάτων, επιτρέπονται επιπλέον μόνο χρήσεις πρεσβειών και γραφείων.
Η χρήση «γραφεία», πάντως, επισημαίνεται πως πρέπει να είναι συμβατή με την κύρια χρήση της κατοικίας, κάτι που σημαίνει πως επιτρέπεται σε υφιστάμενες κατοικίες να αποκτήσουν χρήση γραφείων. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ορίζεται ακόμα πως ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει το δικαίωμα να τροποποιεί τις κατηγορίες χρήσεων γης που προβλέπονται στον νέο νόμο ή και το περιεχόμενο αυτών, με Προεδρικό Διάταγμα αντί Υπουργικής Απόφασης που προέβλεπε μέχρι τώρα το κείμενο του νόμου, έτσι ώστε η οποιαδήποτε αλλαγή να περνάει από την κρίση και τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση ψηφίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη 24 Ιουνίου, επί του συνόλου από τη Βουλή.
Τα νέα δεδομένα ως προς τις χρήσεις γης που προωθούνται μέσω του νέου νομοσχεδίου έχουν δημιουργήσει ανησυχία στην Κηφισιά, αλλά και ευρύτερα στα Βόρεια Προάστια, όπου υπήρχαν «στεγανά» και «κεκτημένα» για τις περιοχές αμιγούς αλλά και αποκλειστικής κατοικίας. Στις ριζικές αλλαγές που προωθούνται στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο της τρόικας για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, περιλαμβάνεται η κατάργηση της αμιγούς και γενικής κατοικίας και η δημιουργία 18 συνολικά κατηγοριών χρήσεων γης που αντιστοιχούν σε 6.000 κωδικούς δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που περιλαμβάνει η λίστα του υπουργείου Οικονομικών. Από τη θεσμοθέτηση του προηγούμενου νόμου πριν από 27 χρόνια, το νομοσχέδιο «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση-Βιώσιμη Ανάπτυξη» είναι το πρώτο που επιχειρεί να αλλάξει τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Με αυτόν τον τρόπο και την προσθήκη πλήθους χρήσεων «προς διευκόλυνση πολιτών και επενδυτών» αίρονται, μεταξύ άλλων, οι περιορισμοί που ίσχυαν σε περιοχές «VIP» όπως αυτές του Κεφαλαρίου, της Πολιτείας, της Νέας Κηφισιάς και της Εκάλης για το άνοιγμα καταστημάτων, όπως ενδεικτικά, κουρεία και φούρνοι.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταργούνται οι δύο κατηγορίες κατοικίας που ίσχυαν μέχρι σήμερα (αμιγής και γενική) και δημιουργούνται τρεις νέες κατηγορίες: Κατοικίας (Κ1), Κατοικίας επιπέδου γειτονιάς (Κ2) και Κατοικίας ενδιάμεσου επιπέδου (Κ3).
Και εκτός αυτών, οι εξής κατηγορίες χρήσεων γης: Πολεοδομικό κέντρο (ΠΚ),
Τουρισμός – αναψυχή – παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία (ΤΑ), Εγκαταστάσεις Κοινής Ωφέλειας (ΚΩ), Ελεύθεροι χώροι – Αστικό Πράσινο (ΠΡ), Χονδρικό εμπόριο (ΧΕ), Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας (ΑΥ), Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης (ΧΜΟ), Παραγωγικές δραστηριότητες πολεοδομικής εξυγίανσης (ΒΕ), Τεχνολογικό πάρκο (ΤΠ), Εμπορευματικό κέντρο (ΕΚ), Παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης (ΥΟ), Ιδιαίτερες χρήσεις (ΙΧ), Οριοθετημένοι οικισμοί (ΟΟ), Κύριο Οδικό Δίκτυο Πόλεων (ΚΟΔ).
Σημειώνεται ότι από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκαν οι διατάξεις που δεν αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, δηλαδή, οι ρυθμίσεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και για τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις, που θα θεσμοθετηθούν ξεχωριστά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Με το νέο χωροταξικό και πριν την κατάθεση της τροπολογίας δημιουργούνταν μία νέα κατηγορία χρήσεων γης για τα οικόπεδα πάνω στο κεντρικό οδικό δίκτυο των πόλεων, όπου θα επιτρέπονταν εμπορικές, αθλητικές, πολιτιστικές χρήσεις, γραφεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ. Ειδικά για τις περιοχές αμιγούς κατοικίας, οι νέες χρήσεις θα ετίθεντο σε εφαρμογή με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι ταχύτατα τον δρόμο για τη δημιουργία εμπορικών ζωνών σε αμιγείς οικιστικές περιοχές, στις οποίες μέχρι σήμερα επιτρέπονταν πολύ λίγες χρήσεις εκτός της κατοικίας. Η συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 16 του Νομοσχεδίου αποσύρθηκε τελικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς
Τα νέα δεδομένα ως προς τις χρήσεις γης, που βαίνουν προς το επαχθέστερο και… εμπορικότερο και στην Κηφισιά, είχαν προκαλέσει την καθολική αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, ήδη, από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, κάνοντας τότε παρέμβαση ως προς το σ/ν «Περιβαλλοντική αναβάθμιση & ιδιωτική πολεοδόμηση – βιώσιμη ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, οικοδομικοί συνεταιρισμοί – χρήσεις γης», που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο προς διαβούλευση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει ψήφισμα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, κατά των δρομολογούμενων αλλαγών στον πολεοδομικό χάρτη της πόλης, που επιχειρείται να επιβληθούν δια νόμου, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τα ισχύοντα Προεδρικά Διατάγματα προστασίας.
«Η ρύθμιση με Νόμο θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά, αλλά και πολεοδομικά, όπου υφίσταται πολεοδομική σχεδίαση και όχι μόνο, η οποία έχει συνεκτιμήσει όλα τα σχετικά με την πολεοδόμηση στοιχεία και έχει διαμορφώσει καταστάσεις, οι οποίες είναι αδύνατον να τροποποιηθούν χωρίς σοβαρές συνέπειες στο οικιστικό περιβάλλον και στους όρους διαβίωσης των κατοίκων, σύμφωνα και με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμα και το περιεχόμενο των επιμέρους διατάξεων δημιουργεί σοβαρότατους προβληματισμούς γενικώς, με τις προσθήκες νέων χρήσεων, όπως ενδεικτικά αναφέρεται στο παράρτημα Α΄, αλλά και ειδικότερα στην περιοχή του Δήμου Κηφισιάς, όπου οι πρόσθετες ρυθμίσεις ανατρέπουν την επί δεκαετιών εγκεκριμένη σχεδίαση».
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληγε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κηφισιάς, που επεξεργάστηκε το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου και έκανε την εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, καταλήγοντας: «Το κεφάλαιο Γ΄ του σχεδίου νόμου να αποτελέσει αντικείμενο ρυθμίσεων με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (εις αντικατάσταση ή τροποποίηση του ισχύοντος σήμερα Π.Δ. 23-2-1987 / Φ.Ε.Κ. 166Δ΄6-3-1987 «περί κατηγοριών χρήσεων γης»), ως είχε επιχειρηθεί στις αρχές του έτους 2012».
Έγκαιρη επισήμανση
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές που δρομολογεί στις χρήσεις γης το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, έκρουσε εγκαίρως προς τη δημοτική αρχή και τα συλλογικά όργανα του Δήμου Κηφισιάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου «ο Κηφισός», Δημήτρης Κυριαζόπουλος, προκειμένου να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους, λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης. Όπως σημείωνε ο ίδιος, «επιχειρείται να αλλάξουν πολλά πράγματα ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προέλθουν από την αλλαγή χρήσης γης σε ολόκληρους οικισμούς, όπως π.χ., ένθεν και ένθεν της Εθνικής Οδού, στη συνοικία Αδαμών και αλλού και να ανατρέψουν υφιστάμενες καταστάσεις Δικαίου και αγνοώντας εντελώς την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στο τελευταίο κεφάλαιο του υπό διαβούλευση νόμου για τις χρήσεις γης αναφέρεται ότι αλλάζει το μέχρι σήμερα καθεστώς κι ενώ οι χρήσεις γης εξεδίδοντο με Προεδρικό Διάταγμα, αφού πρώτα γινόταν έλεγχος από το ΣτΕ, ώστε να είναι σύμφωνες οι αλλαγές με τις συνταγματικές επιταγές, τώρα απλά θα ρυθμίζονται αυτές οι αλλαγές χρήσεις με νόμο.
Tι σημαίνει όμως αυτό; Απλά ένας υπουργός μέσα σε ένα νομοσχέδιο μπορεί να περάσει να γίνει αλλαγή χρήσης ίδρυσης πολυκαταστήματος, π.χ. στην Εκάλη, παρότι η περιοχή προστατεύεται με συνταγματικές ρυθμίσεις. Μέχρι να κάνουν προσφυγή οι κάτοικοι και ο Δήμος εναντίον του νόμου και εφόσον δικαιωθούν, το πολυκατάστημα θα μπορεί να λειτουργεί κανονικά τουλάχιστον για μια δεκαετία».
Παρά τις έντονες αντιδράσεις… μέχρι κατακραυγής, που προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το ψήφισμα δεν ήταν ομόφωνο, με τον πρόεδρο του Σώματος, μάλιστα, Νίκο Παναγιώτου, να διαφωνεί ανοικτά με τις προτάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και τελικά να μειοψηφεί. Ο κ. Παναγιώτου και ως πολιτικός μηχανικός στην επαγγελματική του ενασχόληση, εμφανίστηκε επιφυλακτικός στα όσα διατυπώθηκαν, τονίζοντας, μεταξύ άλλων για το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ: «Τα υφιστάμενα Προεδρικά Διατάγματα δεν καταργούνται με την ψήφιση του νέου νόμου. Οι χρήσεις γης που προτείνονται, δεν επιβάλλονται στο σύνολό τους και δεν αλλάζουν αυτόματα σε όλη την Ελλάδα με την ψήφιση του νέου νόμου, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η διακριτική ευχέρεια ποιες από αυτές τις κατηγορίες θα επιλέξουμε. Τελικά ο νέος νόμος είναι ευέλικτος, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και ευάλωτος σε τυχόν προσφυγές. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω προς εξέταση ζητήματα, θα πρέπει να διευκρινιστούν με μεταβατικές διατάξεις».

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΑΜΑΡΥΣΙΑ”

Προηγούμενο άρθροΕρωτηματικά από την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς για το χαράτσι στους γονείς στην Εκάλη
Επόμενο άρθροΣγουρός και Χιωτάκης υπέγραψαν τη σύμβαση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Τρίγωνο Φραγκοπούλου, αλλά ο Θωμάκος έχει άλλη γνώμη για τα προβλεπόμενα σχέδια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.