Στο πάνελ της; εκδήλωσης, από αριστερά, η συγγραφέας Λίνα Σόρογκα, η φιλόλογος -ερευνήτρια του πανεπιστήμιου Indianapolis , Ευαγγελία Βαλάτα-Τσιάμα, η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, διδάκτωρ και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Χατζούλη και η πρόεδρος Λαικού Θεάτρου Ν. Ερυθραίας Χρύσα Προβατίδου.
Στο πάνελ της; εκδήλωσης, από αριστερά, η συγγραφέας Λίνα Σόρογκα, η φιλόλογος -ερευνήτρια του πανεπιστήμιου Indianapolis , Ευαγγελία Βαλάτα-Τσιάμα, η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, διδάκτωρ και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Χατζούλη και η πρόεδρος Λαικού Θεάτρου Ν. Ερυθραίας Χρύσα Προβατίδου.

Το Πνευματικό  Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Μικρασιατικού  Πολιτισμού της Χερσονήσου Ερυθραίας ,παρουσίασε την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο φιλόξενο χώρο  εκδηλώσεων της βίλας Κώστα, το βιβλίο διηγημάτων «Μαυσωλείο παιχνιδιών» εκδόσεις Πλέθρον, της Λίνας Αλικάκου- Σόρογκα, μέλος του ΔΣ του κέντρου.  Ο Δήμαρχος Κηφισιάς και Πρόεδρος του κέντρου, Νίκος Χιωτάκης , άνοιξε την βραδιά απευθύνοντας  θερμό χαιρετισμό.  Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαδόπουλος ,ο Πρόεδρος  του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού Δ. Βικέλα Μανώλης Κουρμαδιάς, η αντιπρόεδρος και υπεύθυνη Πολιτιστικού  Λίλα Παπαδημητρίου, , τα μέλη ΔΣ του Πνευματικού Νέας Ερυθραίας Μαρία Μενδωνίδου, Ελευθερία Ρούσσου, Κατερίνα Μουστάκη που είναι και δημοτικό μέλος του ΔΣ Κηφισιάς, η καθηγήτρια και μέλος κοινοτικού ΔΣ Κηφισιάς  Λάουρα Αλιμπράντη, η  εκπρόσωπος του  Συλλόγου Φίλων Πολιτείας Ξανθάκη, οι συγγραφείς Λεία Βιτάλη, Πόλυ Μιλιώρη,  και Γιώργος Παπαθανασόπουλος,  και πολλοί άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι. Την έναρξη της παρουσίασης και τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε το μέλος ΔΣ του Πνευματικού Μαίρη Λυμπεροπούλου.

Ο ατομισμός, η ύλη, το συμφέρον, η υπέρμετρη ματαιοδοξία, σε  αντιπαράθεση με την εγκατάλειψη, τον φόβο, το κενό, την απελπισία, μέσα σε ένα κόσμο πλαστής ευημερίας και κοινωνικής σήψης.

Το βιβλίο αναφέρεται σε φουτουριστικές αλλά και σε σύγχρονες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που ανασταίνουν γιαγιάδες φυλαγμένες στον   πάγο, μετεωρίτες που απειλούν σοβαρά τον πλανήτη γη εξαιτίας ενός θαύματος που έγινε στην Αίγυπτο το 1415 π.Χ., σε εργασιομανείς γονείς που έχουν εγκαταλείψει συναισθηματικά τα παιδιά τους,  κορίτσια που απειλείται η ζωή τους όταν δέχονται σχολικό εκφοβισμό, σε αλλοδαπούς φοιτητές  που σχεδιάζουν το έγκλημα για να τους προσέξει η φιλενάδα τους, καθώς και σε γιους επωνύμων  που «ταξιδεύουν»  μέσα στις σελίδες του ανέκδοτου μυθιστορήματος  των πατεράδων τους και εκδικούνται με τον πιο παράξενο τρόπο.

Για το βιβλίο  της  πρωτοεμφανιζόμενης στη λογοτεχνική αρένα  Λίνας Σόρογκα,  μίλησαν  η  φιλόλογος –ερευνήτρια ,  με Μ.Α., του πανεπιστήμιου Indianapolis , Ευαγγελία Βαλάτα-Τσιάμα , η οποία μεταξύ άλλων είπε  «..Το «Μαυσωλείο Παιχνιδιών» ανήκει σε εκείνη την κατηγορία πεζογραφίας, όπου λογοτεχνία και κοινωνία κινούνται σε παράλληλες τροχιές. Διαχρονικό και επίκαιρο, με το παιδί στο κέντρο του προβληματισμού, πραγματεύεται  καυτά κοινωνικά θέματα. Με προσεκτική ματιά και  μεγάλη διεισδυτικότητα, εντοπίζει η συγγραφέας μια σύγχρονη, ανεπτυγμένη, χωρίς κώδικα όμως αξιών, κοινωνία. Έτσι κατορθώνει με το λογοτεχνικό  της ταλέντο, να μεταφέρει στα κείμενά της όχι μόνο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της αλλά  και τα οράματά της, με έμμεσο, υπαινικτικό, συχνά ποιητικό λόγο» .

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, αναλύτρια ομάδας , διδάκτωρ και επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών  Αθηνά Χατζούλη, η οποία αναφέρθηκε  στο ψυχικό στίγμα του πεζογραφήματος.   «…..οι πιο πολλές  αφηγήσεις στο βιβλίο της Σόρογκα  βρίσκονται στην τομή μεταξύ του κοινωνικού και του ψυχικού, παραπέμποντας   σε εικόνες και σκέψεις που αφορούν  την ανθρώπινη σχέση και ιδιαίτερα αυτής της μητέρας- παιδιού καθώς και πατέρα-παιδιού. Θα έλεγα ότι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι η  ανθρώπινη σχέση.   …….    Άνδρες, γυναίκες, παιδιά είναι οι σύγχρονοι ήρωες μας που απελπίζονται  και βρίσκονται παραδομένοι στην μοναχική τους πορεία,  που νοιώθουν αναλώσιμοι και για αυτό αναζητούν  την ασφάλεια της συνύπαρξης  ‘ένα ώμο να στηριχτούν σε μια δύσκολη στιγμή’.  …. Στο κόσμο μας, όπου θριαμβεύει η εξατομίκευση, οι σχέσεις φαίνονται να είναι ευχή και κατάρα.  Ταλαντεύονται μεταξύ ονείρου και εφιάλτη και δεν προκαλεί εντύπωση αν τα όνειρα μετατρέπονται τόσο γρήγορα σε εφιάλτες . Άγριες σκέψεις μας δίνει λοιπόν το βιβλίο της Λίνας Σόρογκα» .

Αποσπάσματα από τα κείμενα του βιβλίου διάβασε  η Πρόεδρος της ομάδας  του Λαικού  Θεάτρου Ν. Ερυθραίας Χρύσα Προβατίδου. Την παρουσίαση έκλεισε η συγγραφέας , η οποία μεταξύ άλλων είπε:   « …. Από μικρή ένοιωθα εγκλωβισμένη στην καθημερινότητα.  Έμοιαζα  σαν τις ρώσικες κούκλες, τις μπάμπουσκες, τις ξύλινες  πανομοιότυπες κούκλες, που η μια είναι κρυμμένη μέσα στην άλλη, η πιο μικρή μέσα στην μεγαλύτερη. Όποτε μου δινόταν η ευκαιρία , έγραφα. Έφευγα από το σήμερα για να το  παρατηρώ  και να το ερμηνεύω . ‘Είμαστε ότι  μπορούμε να δούμε’ λέει ο Heidegger.  Ομορφιά υπάρχει παντού. Αρκεί να μπορούμε να την αναγνωρίσουμε»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.