Η οικονομική κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως κρίση αξιών. Είναι μια δοκιμασία από την οποία ή θα βγούμε σοφότεροι , διορθώνοντας τις αστοχίες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, ή θα συνεχίζουμε εθελοτυφλώντας με χαρακτηριστική αφέλεια να υπονομεύουμε το μέλλον των επόμενων γενιών.
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της διαπάλης ανάμεσα στην αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα, ανάμεσα στο σεβασμό στην κοινή λογική και στη ροπή προς το λαϊκισμό και την αμετροέπεια. Κάθε μέτρο, κάθε πρόταση , κάθε φωνή που ορθώνεται τον τελευταίο καιρό με σκοπό τον εξορθολογισμό και την εξομάλυνση των στρεβλώσεων είτε προσκρούει στα συντεχνιακά κεκτημένα είτε γίνεται όχημα για συμπόρευση ετερόκλιτων πολιτικών συμφερόντων.
Η απάντηση στην κρίση, για τη χώρα μας, είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας. Αυτή γίνεται είτε με τη μικρότερη δυνατή αναλογία δαπάνης και βέλτιστου αποτελέσματος είτε με την αύξηση του όγκου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η συγχώνευση σχολείων, νοσοκομείων ή λοιπών φορέων είναι ενδεδειγμένες κινήσεις για εξοικονόμηση πόρων με την προϋπόθεση την ταυτόχρονη επένδυση τους σε αναπτυξιακά σχέδια και μεταρρυθμίσεις των ίδιων οργανισμών.
Ειδικότερα για τα σχολεία, οι λόγοι που υπαγορεύουν τις συγχωνεύσεις , είναι κυρίως εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με τη νέα εκπαιδευτική πολιτική που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, στόχος είναι η εξωστρέφεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η ανάδειξη της καινοτομίας, η αύξηση της παραγωγικότητας με βάση αξιολόγηση μετρήσιμων αποτελεσμάτων, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.
Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Δήμαρχος κ. Ν. Χιωτάκης στην εισηγητική του έκθεση αναφέρει ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων θα είναι μειωμένες κατά 50% και αυτές για τη συντήρησή τους κατά 70% . Επιπρόσθετα έχουν προϋπολογισθεί δανειακές συμβάσεις με τον ΟΣΚ ύψους 5,5 εκ ευρώ αν και προς το παρών ο ΟΣΚ βρίσκεται σε στάση πληρωμών! Αν αυτά δεν είναι μηνύματα άκρως ανησυχητικά που πρέπει να μας αφυπνήσουν τότε τι άλλο πρέπει να συμβεί; Αντί αυτού τι βλέπουμε;
Εμμονή στη διατήρηση του γυμνασίου Εκάλης , παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της τότε δημοτικής διοίκησης δεν επέλεξαν την πρόταση του ΟΣΚ για ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος σε δημόσια έκταση ιδιοκτησίας του.
Στο σημείο αυτό, θέλω να δηλώσω ότι ο ισχυρισμός για χρηματοδότηση του υφιστάμενου σχολικού συγκροτήματος από τον ΟΣΚ δεν επιβεβαιώνεται. Η δαπάνη καλύφθηκε από το Ζάνειο Ίδρυμα.
Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την ευχή η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του ΚΥΡΙΟΥ να σηματοδοτήσει την πορεία της χώρας που θα οδηγήσει στην έξοδο από την στενωπό που βρίσκεται.

* Μαθηματικός, δημοτικός σύμβουλος

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πράγματι γινόμαστε μάρτυρες σκοπιμοτήτων και στρεβλώσεων, αρκεί μόνο να συγκρίνουμε τις πολιτικές επιλογές των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980 με αυτές τις κατά μήνα εναλλασσόμενες, της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 2010, ώστε να διαπιστώσουμε πόσο απέχουν τα συντεχνιακά τους κεκτημένα, από την καθημερινότητά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.