του Νίκου Κοζώνη, Βιολόγου 

252-hybrid_car.jpgΕίναι πανάρχαια τακτική η εκμετάλλευση της διαδικασίας της καύσης από τον άνθρωπο για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Στις μέρες μας όμως «το κακό παράγινε», αφού ΠΟΤΕ άλλοτε δεν έγινε στην ανθρώπινη ιστορία ΤΕΤΟΙΑ και ΤΟΣΟ εντατική καύση ΑΥΤΩΝ των υπερ-ποσοτήτων καυσίμων, ΟΧΙ ΜΟΝΟ για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες της παρασκευής τροφής, θέρμανσης και μετακίνησης, αλλά ΚΥΡΙΩΣ για να «θρέψουμε» τον αμερικανοκίνητο ΥΠΕΡ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΥΛΙΣΤΙΚΟ τρόπο ζωής, που «έντεχνα» διαφημιστικά, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά μας έχει «κάτσει στο σβέρκο», ο οποίος μας «φορτώνει» όλο και πιο πολλές «πλαστές» – τεχνητές ανάγκες που «τρώνε» ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ποσά ενέργειας! Τα κακά «μαντάτα» μας έρχονται όχι μόνο από την Ανταρκτική, αλλά από ΟΛΟ τον πλανήτη. Στην Αρκτική «φεύγουν» οι πάγοι με «βήμα ταχύ» και είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ότι μέσα στα τελευταία 40 χρόνια το στρώμα πάγου έχει ΛΕΠΤΥΝΕΙ κατά 40%, ενώ μια παγωμένη έκταση ΟΣΟ η Ολλανδία «χάνεται» ΚΑΘΕ χρόνο!
Τί μπορεί να γίνει για να «φρενάρει» η ολέθρια αυτή αλλαγή του κλίματος; Θα πρέπει να «λιγοστέψουν» οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80%. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα ΕΧΕΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν Πού «κολλάει» η εκκίνηση ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ τους στην πράξη; Στην Κυβέρνηση των Η.Π.Α., της ΒΑΣΙΚΑ υπεύθυνης χώρας για την σημερινή κατάσταση του πλανήτη, η οποία ΔΕΝ συνυπογράφει για τη ΣΩΤΗΡΙΑ της Γης μας με «δικαιολογία» την αβεβαιότητα των επιστημονικών προβλέψεων και ανομολόγητο κίνητρο την εξυπηρέτηση των ΘΗΡΙΩΔΩΣ ΑΠΛΗΣΤΩΝ εταιρικών οικονομικών συμφερόντων των πολυεθνικών, που κατά την άποψή της θα «κινδύνευαν» από την πραγματοποίηση των μέτρων αυτών. Όσο για τους πρόσφατους «ελιγμούς» της αντιπροσωπείας των Η.Π.Α. στη τελευταία Διεθνή Διάσκεψη του Ο.Η.Ε. στο Μπαλί της Ινδονησίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών έμοιαζαν περισσότερο με διπλωματικά «τερτίπια», ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ για να κερδίσει χρόνο η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. ΚΑΙ ενόψει των προσεχών Προεδρικών τους εκλογών προς ενίσχυση του επόμενου ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για την Προεδρία της χώρας. Ευτυχώς, για το ανθρώπινο και όχι μόνο «πλήρωμα» του πλανήτη μας, οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ πλέον στην «καλλιέργεια» τεχνολογιών, οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων που κατασκευάζουν. Μιλάμε για τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά αυτοκίνητα αλλά και για νέους κινητήρες «δεκτικούς» αντιρρυπαντικών καυσίμων! Αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα δεν μπορούν βέβαια να λύσουν, από μόνα τους, ένα τόσο πολύπλοκο και πολυδιάστατο παγκόσμιο πρόβλημα όπως το Φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αποδεικνύουν όμως ότι οι ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ λύσεις μπορούν να «περπατήσουν», όταν κατανοηθούν οι ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ της αδράνειας, ΧΩΡΙΣ να επέλθει ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ αλλαγή στο βιοτικό μας επίπεδο. Αυτό είναι και το ΜΗΝΥΜΑ που πρέπει να πάρουν οι παράγοντες ΠΟΛΛΩΝ άλλων «ΒΑΡΕΩΝ-ΒΑΡΩΝ» ρυπαινουσών βιομηχανιών, που «ντουμανιάζουν» αυτή τη στιγμή τον αέρα της Γης μας!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ας ξεκινήσουμε το ρεπορτάζ με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σήμερα έχουν πετύχει ένα τέτοιο επίπεδο εξέλιξης, το οποίο τους επιτρέπει να «βγαίνουν» στην αγορά ακόμα και με ορισμένους περιορισμούς. Ποια είναι η ΚΥΡΙΑ δυσκολία; Η «κατάκτηση» της ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ η οποία έχει να κάνει με τη, διαθέσιμη στις μέρες μας, τεχνολογία των συσσωρευτών (μπαταριών). Όσο για τα «προσόντα» των ιδανικών συσσωρευτών; Η  παροχή ΑΡΚΕΤΗΣ ισχύος για την επιτάχυνση του οχήματος, το ΜΙΚΡΟ βάρος, ο ΛΙΓΟΣ χρόνος επαναφόρτισης και να «πιάνουν» τον λιγότερο δυνατό ΧΩΡΟ. Όπως όμως στη ζωή ΙΔΑΝΙΚΕΣ «καταστάσεις» ΔΕΝ συναντώνται, το ίδιο ισχύει ΚΑΙ για τους συσσωρευτές. Μπορούμε να βρούμε βέβαια μπαταρίες νικελίου-χλωριούχου νατρίου που μέσα σε πέντε ώρες επαναφορτίζονται ΠΛΗΡΩΣ, ενώ αν έχει προηγηθεί εκφόρτιση τους στο μισό τότε μπορούν να φορτιστούν μέσα σε 50 λεπτά της ώρας. Υπάρχουν επίσης μπαταρίες νικελίου-καδμίου που ξαναφορτίζονται σε μισή ώρα. Οι προαναφερθείσες εξελίξεις έχουν «μοντάρει» πλέον την πραγματικότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρά την περιορισμένη ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ χρήση τους. Σε ότι αφορά την αυτονομία φτάνει τα 120 με 130 χιλιόμετρα (χλμ). Αυτό προϋποθέτει την ανάγκη ΣΥΝΕΧΟΥΣ επαναφόρτισης των συσσωρευτών τους, η οποία «θέλει» από 8 μέχρι 10 ώρες. Όπως καταλαβαίνουμε, για να «γεμίζουν» οι μπαταρίες αυτές απαιτείται η λειτουργία δημοσίων ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗΣ σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης. Τί προκύπτει λοιπόν; Η «απαγορευτική» χρήση τους ΕΚΤΟΣ πόλης Και τί θα γίνει με την ΠΑΡΑΓΩΓΗ της χρειαζούμενης ηλεκτρικής ενέργειας των οχημάτων αυτών; Αν δε συγχρονιστεί και συνδυαστεί με την ΕΥΡΥΤΑΤΗ εγκατάσταση αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών συστημάτων, τότε θα «βαρύνει» ακόμα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα συμβατικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα
Και τώρα η έρευνα μας θα «πιάσει το τιμόνι» και όχι μόνο των υβριδικών αυτοκινήτων, τα οποία είναι για πολλούς ειδικούς ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ της αυτοκίνησης! Στα αυτοκίνητα αυτά λοιπόν ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης με αυτά του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Με ποιο τρόπο; Ο ηλεκτροκινητήρας και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης συνδέονται σε ένα ΑΥΤΟΜΑΤΟ σύστημα μετάδοσης, το οποίο ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ τις εισόδους από τις ΔΥΟ πηγές ισχύος σε ΜΙΑ και μοναδική κίνηση εξόδου προς τους κινητήριους τροχούς. Τη λειτουργία του συστήματος αυτού την ΕΛΕΓΧΕΙ ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Όταν η κυκλοφορία «πάει» από «βήμα σημειωτόν» μέχρι ΧΑΜΗΛΕΣ ταχύτητες, τότε δουλεύει ΜΟΝΟ ο ηλεκτροκινητήρας. Από τη στιγμή όμως που το «κοντέρ» θα δείξει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ταχύτητα, αρχίζει αυτόματα να λειτουργεί ΚΑΙ ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι ΔΕ χρειάζεται ούτε παρέμβαση του οδηγού ούτε μίζα, από τη στιγμή που το αυτοκίνητο ΗΔΗ είναι σε κίνηση με τον ηλεκτροκινητήρα. Γιατί; Το αυτόματο σύστημα μετάδοσης εμπλέκει ΚΑΙ τον άξονα εισόδου από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος «μπαίνει» αμέσως σε λειτουργία. ΑΝΑΛΟΓΑ με τις απαιτούμενες επιδόσεις ο κινητήρας εσωτερικής καύσης κινεί ΜΟΝΟΣ του ή ΜΑΖΙ με τον ηλεκτροκινητήρα το αυτοκίνητο. Τι γίνεται όμως με το «γέμισμα» της ειδικής μπαταρίας, από όπου «παίρνει ενέργεια» ο ηλεκτροκινητήρας;  Όταν φρενάρει το αυτοκίνητο η ενέργεια από την κίνηση του αυτοκινήτου μετατρέπεται σε ηλεκτρική και έτσι «γεμίζει» η μπαταρία. Τί γίνεται όμως όταν το αυτοκίνητο δε φρενάρει; Τότε τη φόρτιση της μπαταρίας «παίρνει στα χέρια του» ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, ο οποίος με μια γεννήτρια που έχει, φορτίζει τη μπαταρία, χωρίς όμως να σταματάει να «δίνει» κίνηση στο αυτοκίνητο. Τί πετυχαίνει με αυτόν τον τρόπο; Να μη χρειάζεται ΠΟΤΕ από τον οδηγό να φορτίζει τη μπαταρία του αυτοκινήτου με άλλο τρόπο, αφού αυτή γίνεται ΑΥΤΟΜΑΤΑ όποτε χρειαστεί από το ίδιο το αυτοκίνητο!

Τα αντιρυπαντικά καύσιμα
Από κινητήρες καλά πάμε λοιπόν Για να δούμε τώρα «τί λέει το ρεπορτάζ» για τα ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ; Πόσο έχουμε «πάει μπροστά» σε αυτά; Ξεκινούσε το 2001 όταν μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το 750hL. Ήταν ένα ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ αυτοκίνητο εφοδιασμένο με ειδικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος μπορούσε να «καίει» εκτός από βενζίνη ΚΑΙ καθαρό ΥΔΡΟΓΟΝΟ, παράγοντας «νεράκι του Θεού» ως το ΜΟΝΟ παράγωγο καύσης! Σε ό,τι αφορά την παραγωγή του υδρογόνου, η διεθνούς δραστηριότητας αυτή εταιρία συνεργάζεται με μια επίσης μεγάλη βρετανική εταιρία πετρελαιοειδών, η οποία προτείνει το διαχωρισμό του υδρογόνου από το φυσικό αέριο σε πρώτη φάση. Με τη διαδικασία αυτή όμως «παίρνει μετάθεση» η παραγωγή των ρύπων στα διυλιστήρια, ενώ το ζητούμενο ποιο είναι; Μέσω ηλιακής ή αιολικής ενέργειας να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα, με την επίδραση του οποίου θα γίνει ηλεκτρόλυση του νερού προς «εξαγωγή» υδρογόνου. Εντάξει και πες ότι το «βγάλαμε»; Πώς και πού θα το αποθηκεύσουμε και θα το διοχετεύσουμε; Σε ειδικά σχεδιασμένα και κατάλληλα εξοπλισμένα πρατήρια και οχήματα τα οποία θα μπορέσουν να «υποδεχτούν» υγρό υδρογόνο φυλασσόμενο στους -235°C. Τί προβλέπουν οι κατασκευαστές; Ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων παραγωγής, που θα «φουλάρουμε» με υδρογόνο, θα αρχίσουν το 2010, ενώ το 25% των πωλήσεων μέχρι το 2020 θα «νταραβερίζεται» με τα αυτοκίνητα αυτά.

Οι ενεργειακές κυψέλες
Την «τελευταία» λέξη όμως της οικολογικής αυτοκίνητο-τεχνολογίας τη «λένε» οι ενεργειακές κυψέλες! Αυτές «βολτάρουν» το όχημα, λειτουργώντας με διαδικασία ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ της ηλεκτρόλυσης του νερού. Όπως είναι γνωστό το νερό «σπάει» σε υδρογόνο και οξυγόνο με την επιβολή ηλεκτρικού ρεύματος. Τί γίνεται εδώ; Παράγεται ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ από την ΕΝΩΣΗ υδρογόνου και οξυγόνου προς σχηματισμό νερού. Η αλήθεια είναι ότι οι ενεργειακές κυψέλες είναι «καινούργιες» στη στεριά! Πού ήταν πριν; Πολύ ψηλά στους ουρανούς και κάτω από τη θάλασσα ως κύρια ενεργειακή πηγή για δορυφόρους και μικρά υποβρύχια. Εδώ και έντεκα χρόνια όμως οι ερευνητές προσπαθούν να «κάνουν» τις ενεργειακές κυψέλες μηχανισμό ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτοκίνητα υβριδικά με διάταξη σε σειρά. Στην αρχή η τεχνολογία αυτή δοκιμάστηκε ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε αστικά λεωφορεία. Αργότερα οι κυψέλες «μίκρυναν» τόσο ώστε ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ να χρησιμοποιηθούν σε επιβατικά αυτοκίνητα. Αυτές οι κυψέλες αποτελούνται από μεμβράνες ανταλλαγής πρωτονίων που επιτρέπουν τη διέλευση ΜΟΝΟ των πρωτονίων των μορίων υδρογόνου από μέσα τους και την ένωσή τους με το οξυγόνο. Αυτή η κίνηση των πρωτονίων «φτιάχνει» την ηλεκτρική τάση η οποία ΚΙΝΕΙ το αυτοκίνητο και φορτίζει τις μπαταρίες του. Αναφερόμαστε σε τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα για ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ και ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ επιδόσεις με ΜΗΔΕΝΙΚΟΥΣ ρύπους! Πώς γίνεται αυτό; Το καθαρό υδρογόνο, που κανονικά πρέπει να καταναλώνεται από τις ενεργειακές κυψέλες, ΑΝΤΙΔΡΑ με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας στις μεμβράνες των κυψελών ΠΑΡΑΓΩΝΤΑΣ ηλεκτρική ενέργεια και «ελευθερώνοντας» ΝΕΡΟ. Πού βρίσκονται όμως τα «δύσκολα»; Στην αποθήκευση και μεταφορά του υδρογόνου σε υγρή μορφή πάνω στο αυτοκίνητο καθώς και στο δίκτυο διανομής του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιστήμονες «ψάχνουν» να βρουν αν υπάρχει δυνατότητα για παραγωγή υδρογόνου ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ αμέσως πριν την κατανάλωσή του. ΠΩΣ θα μπορούσε να γίνει αυτό; Με τη χρήση κάποιου καθαρού καυσίμου από ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ όπως η μεθανόλη, το φυσικό αέριο ή και ένα καύσιμο συνθετικό.
Γιατί το ρεπορτάζ αυτό «μπήκε στα βαθιά νερά» των τεχνολογιών της οικολογικής αυτοκίνησης; Γιατί ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ποσοστό των αέριων που «αναπνέουμε» ΟΛΟΙ μας, προκαλώντας ή χειροτερεύοντας σε ΠΟΛΛΟΥΣ από εμάς προβλήματα υγείας και «κόβοντας» μας χρόνια ΖΩΗΣ, «έρχονται» από τα καυσαέρια των σημερινών ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ οχημάτων! Ειδικότερα ΠΑΝΩ από το 50% της έκλυσης ρυπογόνων ουσιών, όπως οξείδια του αζώτου και μονοξείδιο του άνθρακα, ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ από τα ΟΧΗΜΑΤΑ των οδικών μεταφορών. Αξίζει επομένως να γίνει ΜΙΑ ΑΡΧΗ σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία ΠΡΕΠΕΙ να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ σε σχέση με την κεντρική εξουσία. Ας επιχειρήσει λοιπόν ΚΑΙ ο Δήμος Νέας Ερυθραίας με τη ΣΥΝΔΡΟΜΗ και τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δημοσίων, ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών φορέων και άλλων Δήμων να ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ τα σημερινά συμβατικά δημοτικά του οχήματα με ΝΕΑ ΑΝΤΙΡΥΠΠΑΝΤΙΚΑ οχήματα, σύγχρονης τεχνολογίας, λειτουργώντας έτσι ως ΠΡΟΤΥΠΟ και ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προς τους δημότες να κάνουν ΤΟ ΙΔΙΟ με τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ τους αυτοκίνητα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.