ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΗΣ

Μια ΟΙΚΟ-νομία? ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ κόντρα στη? νεοφιλελεύθερη και? ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ-μνημονιακή ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ των «ΕΘΝΙΚΩΝ» και διεθνών τοκογλύφων, εργολάβων, προμηθευτών, ΠΑΡΕΑ με τους? «Κυβερνητικούς» ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΑΥΤΩΝ και του? αμερικανοκίνητου Δ.Ν.Τ.! Ας την γνωρίσουμε?
Από την εποχή της ακμής του Θατσερισμού ακόμα έως και σήμερα, λειτουργούν σε χωριά και πόλεις της Βρετανίας δίκτυα ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών (γνωστά ως LETS), μέσω των οποίων μπορεί κανείς να ανταλλάξει από τρόφιμα και μαθήματα μουσικής μέχρι ιατρικές υπηρεσίες. Στην Αργεντινή, εξάλλου, τα αντίστοιχα δίκτυα ανταλλαγών είχαν υποστηριχτεί ακόμα και από τις τοπικές αρχές κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2001. Αυτά τα δύο παραδείγματα κυρίως ήταν που  ενέπνευσαν τους ιδρυτές της εναλλακτικής κοινότητας για τη διαφύλαξη των ντόπιων ποικιλιών και των ζώων στις αγροτικές περιοχές, με την ονομασία «Πελίτι», Παναγιώτη Σαϊνατούδη και Σοφία Γίδα, για να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα. Εκτός από δίκτυο του «Πελίτη», πρωτοβουλίες για ανταλλαγές προϊόντων έχουν δημιουργηθεί και σε διάφορες πόλεις και χωριά. Αυτές ωστόσο έχουν τη μορφή παζαριού, το οποίο διοργανώνεται σε μικρό κύκλο ανθρώπων, όπου ο καθένας προσφέρει κάποια από τα αντικείμενα που δε χρειάζεται. Άλλη μια προσπάθεια, τέλος, που γίνεται στη χώρα μας για τη δημιουργία ενός διαφορετικού συστήματος συναλλαγής είναι η «τράπεζα εθελοντικού χρόνου». Αυτή δημιουργήθηκε από το «Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης», λειτουργεί με την ανταλλαγή υπηρεσιών και έχει ως μονάδα αξίας τον χρόνο εργασίας των μελών της.
Ο Νίκος Σουλιώτης, μουσικός στο επάγγελμα, συμμετέχει στο «Πελίτη» εδώ και τρία χρόνια. Προσφέρει ρέικι (είδος μασάζ) και μαθήματα κρουστών. «Διδάσκω μεσογειακά και παραδοσιακά ελληνικά όργανα. Τουμπερλέκι, ντέφι, νταούλι κ.ά. Σε αντάλλαγμα ζητάω πράγματα όπως βιολογικά τρόφιμα ή κάποιο άλλο είδος μασάζ. Γενικά όμως είμαι ανοικτός», εξηγεί, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι στην περίπτωση που θα του τύχει μια περίπλοκη ανταλλαγή οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τη χρηματική αξία των πραγμάτων-«μπορεί για ένα προϊόν να χρειάζεται να προσφέρω όχι μόνο ένα αλλά δύο ή τρία μαθήματα. Αυτό θα κανονιστεί μετά από τη μεταξύ μας συμφωνία. Από αυτήν εξαρτάται και η χρονική διάρκεια του μαθήματος».
Η ιδέα της δημιουργίας μιας «τράπεζας χρόνου» ήταν της εκπαιδευτικού Ν. Ρουμπάνη, η οποία επηρεάστηκε από τις «χρονοτράπεζες» που δημιουργήθηκαν στην Αγγλία τη δεκαετία του 1980. Τα μέλη της έχουν έναν ατομικό λογαριασμό, στον οποίο καταγράφεται η χρονική διάρκεια της κάθε υπηρεσίας που προσφέρουν. Στη συνέχεια ζητάνε την κάλυψη κάποιας ανάγκης τους, η οποία εξισώνεται με τις μονάδες χρόνου που έχουν στο λογαριασμό τους. «Η γκάμα των πραγμάτων που έχουμε κάνει είναι τεράστια. Σε ομαδικό επίπεδο, γιόγκα, θεατρικό παιχνίδι, γλώσσες, μαθήματα υπολογιστών κ.ά., ενώ σε ατομικό επίπεδο καλύπτονται κάποιες καθημερινές ανάγκες των μελών μας, όπως είναι η φύλαξη ενός κατοικίδιου ή η φροντίδα ενός ηλικιωμένου», εξηγεί η κ. Ρουμπάνη.
«Το δίκτυο ανταλλαγών είναι ίσως μια ανάγκη. Μια ανάγκη να τρώμε πιο υγιεινά, αφού ξέρουμε κάθε φορά ποιος είναι ο παραγωγός». Ο Γιώργος και η Σίσσυ ζούνε σε ένα ιδιόκτητο κτήμα κοντά στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Αν και τα περισσότερα προϊόντα που καταναλώνουν είναι δικής τους παραγωγής, συμμετέχουν στο δίκτυο του «Πελίτη» λόγω της ανάγκης τους για οικολογικό κρέας και τυρί. «Εδώ δεν βρίσκεις εύκολα. Εντούτοις, επειδή μας αρέσει να ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα, σκεφτήκαμε ότι σε κάποιες από τις εκδρομές μας θα μπορούσαμε να δώσουμε μερικούς τενεκέδες λάδι σε κάποιον κτηνοτρόφο και να τα αποκτήσουμε». «Εμείς εκτός από το «Πελίτη» συμμετέχουμε και σε ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης παραγωγών. Στις αγορές που πάμε, μπορεί να πουλήσουμε τα προϊόντα άλλων χωρίς να βγάζουμε κέρδος».
«Συμμετείχα στην προσπάθεια του «Πελίτη» για τους σπόρους και έτσι ήρθα σε επαφή με το δίκτυο ανταλλαγών», εξηγεί ο Άρης Παύλου, ο οποίος είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε σχολείο της Αίγινας και φωτογράφος. Αυτό που ο κ. Παύλου προσφέρει είναι λεμόνια και φωτογράφηση. Αντ΄αυτού, ζητάει βοήθεια στο κτήμα του με τις ελιές. Εκτός από το «Πελίτη» στηρίζει και τα τοπικά παζάρια ανταλλαγών που γίνονται σε μικρό κύκλο. Έτσι έχει καταφέρει να εξοικονομήσει και χρήματα, καθώς αποκτάει πράγματα τα οποία δεν θα αγόραζε ποτέ, όπως ένα ζευγάρι καλά παπούτσια. «Μέσα από αυτή μου την εμπειρία νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα αν το δίκτυο λειτουργούσε σε τοπικό επίπεδο. Η ανταλλαγή θα ήταν άμεση, αφού δε θα υπήρχε το πρόβλημα των αποστάσεων».
(αποσπάσματα από ρεπορτάζ του Στέλιου Αναστασιάδη με τίτλο «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ», για το περιοδικό έντυπο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» 23/1/10)

Μόλις παρακολουθήσαμε άλλη μία? ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ «διαδρομή» της?   ΟΙΚΟ-ΝΟΜΙΑΣ, διαφορετική από τον? ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ-υποτελειακό «μονόδρομο» της? ΝΕΟκατοχικής, ΤΡΟΪΚΑδοσιλογικής, ΨΕΥΤΟσοσιαλιστικής, ΓΝΗΣΙΩΣ ληστρικής και βέβαια? ΑΚΡΑΙΑ νεοφιλελεύθερης «Κυβέρνησης»! ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ και? ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ!

Υ.Γ. 1: «Νομικές συμβουλές, ιατρικές ή νοσηλευτικές υπηρεσίες, λογιστικά, ψυχολογική υποστήριξη, ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές λυκείου για τις πανελλήνιες, κράτημα παιδιών, μαγείρεμα, σιδέρωμα. Υδραυλικές ή ηλεκτρολογικές εργασίες, μεταφορές, αγορές δώρων»
(απόσπασμα από συνέντευξη της Νίκης Ρουμπάνη στην Ντάνι Βέργου, για την Τράπεζα Χρόνου στην «Ελευθεροτυπία» 9/6/07)

Υ.Γ.2: «Η αλήθεια είναι ότι ούτε το χρέος ούτε το έλλειμμα είναι ο στόχος του μνημονίου. Ο στόχος είναι να ξηλώσουν ολοκληρωτικά το κοινωνικό συμβόλαιο, κάνοντας την Ελλάδα κόλαση για τους εργαζομένους αλλά παράδεισο για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου».
«Το χρέος αντιμετωπίζεται με έναν μόνο τρόπο. Με επαναδιαπραγμάτευση ως προς τους όρους αποπληρωμής και διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του. Αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις κυβέρνηση αποφασισμένη να διαπραγματευτεί».
«Να πάρουμε μέτρα που θα αναλογούν σε όλους και δεν θα αφορούν μονομερώς την εργασία και τους κοινωνικά αδύναμους. Να φορολογήσουμε τις τράπεζες και το κεφάλαιο, που τόσα χρόνια είχαν τεράστια κερδοφορία. Και βεβαίως να ξαναδούμε το ζήτημα της ανάπτυξης, γιατί με ύφεση δεν μπορείς να βγεις από την κρίση».
(αποσπάσματα από συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο Λ. Σταυρόπουλο, για την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» 20/2/11 )

Υ.Γ.3:  Χρέος 350 δισ. ευρώ «χτισμένο» από τις? ΜΙΖΕΣ, τα? ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ  και τις? ΣΠΑΤΑΛΕΣ της διαχρονικής? ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑΣ! Και όχι μόνο? Στο διαδικτυακό ντοκιμαντέρ DEBTOCRACY (ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ), των Άρη Χατζηστεφάνου, Κατερίνας Κιτίδη και των συνεργατών τους, αποκαλύπτονται οι? ΔΟΛΙΕΣ «τεχνικές» υπερχρεώσεων-εξαρτήσεων που? ΥΠΟΔΟΥΛΩΝΟΥΝ λαούς! Σύσταση ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ επιτροπής λογιστικού ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ του δημόσιου χρέους της χώρας μας? ΤΩΡΑ! Και βέβαια? «ΑΠΟΒΟΛΗ» του παράνομου τμήματος αυτού! (elegr.gr)

Υ.Γ.4: Πρωθυπουργέ? «πειραματίζεσαι» με το φαινόμενο της επικείμενης κοινωνικής «ΕΚΡΗΞΗΣ» ως? κοινωνιολόγος; Υπουργέ Οικονομικών? «πειραματίζεσαι» με το φαινόμενο της συντελούμενης οικονομικής «ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ» ως? οικονομολόγος; Ασχετοσύνη; Δολιότητα; Τυχαίο; ΔΕ? νομίζω!

Υ.Γ.5: Δήμαρχε? ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ τις «χαμένες»? ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ στις οδούς Γ. Παπανδρέου και Κ. Βάρναλη το? ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ! Η ΑΠΩΛΕΙΑ αυτών «επιτυγχάνει», επιπλέον του μνημονίου, ΧΤΥΠΗΜΑ στην? ΤΟΠΙΚΗ οικονομία!

Υ.Γ.6: «Υποστηρίζουμε τη κατάργηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), εκτός αν μεταρρυθμιστούν ριζικά, με δημοκρατία στους όρους συμμετοχής των χωρών και τις διαδικασίες αποφάσεων και με δεσμευτική υπαγωγή κάθε δραστηριότητάς τους στις αρχές της αειφορίας και σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος».
(απόσπασμα από την Παγκόσμια Χάρτα των Πρασίνων, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική» του Ιανουαρίου 2011)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.