Μάθημα 2ον: Ο προ-προ-πάππους μου ο Σωκράτης Από το Διόνυσο και την Αριάδνη, τους γεννήτορες της φυλής μου, μέχρι τον μπάρμπα Γιάννη τον Χαρχαλιά, έχουν ζήσει πολλοί προ-προ-παππούδες μου. Απ όλους, έναν τον ξεχωρίζω, τον αγαπάω και τον σέβομαι πιο πολύ απ όλους. Είναι ο Σωκράτης, ο γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης από τον Δήμο Αλωπεκής της Αθήνας. Στην αρχή της ζωής του δούλευε μαρμαράς με τον πατέρα του. Μετά, κάποιο δαιμόνιο επηρέασε το μυαλό του και τον προκαλούσε συνέχεια και έτσι έγινε φίλος και εραστής της σοφίας. Όχι της Σοφίας της γειτόνισσάς του, αλλά της φρόνησης, της σωστής σκέψης και της σωστής αντίληψης των πραγμάτων.
Αφιέρωσε τη ζωή του να διδάσκει τους συμπολίτες του και κυρίως τους νέους τι πρέπει να κάνουν για να είναι σωστοί πολίτες, ενάρετοι, ωφέλιμοι για τον εαυτό τους και για τους συνανθρώπους τους. Η φήμη του ήταν μεγάλη και όπου βρισκόταν τον πλησίαζαν οι συμπολίτες του και κυρίως οι νέοι για να διδαχθούν από τη σοφία του. Μια μέρα πλησίασε το Σωκράτη ένας νέος. «Δάσκαλε», του είπε, «έχω έρθει από τη Μακεδονία για να μορφωθώ, ν αποκτήσω γνώση, να ζήσω βίο ενάρετο, χρήσιμο για την κοινωνία και για τον εαυτό μου. Πήγα στους Σοφιστές, μα εκείνοι μου ζήτησαν πολλά χρήματα για να με διδάξουν. Έμαθα ότι εσύ διδάσκεις δωρεάν και ήρθα. Θα με δεχθείς;». Ο Σωκράτης του είπε, «πολύ καλά έκανες, ακολούθησέ με και δεν θα χάσεις». Άρχισαν να προχωρούν και ο νέος τον ρώτησε: «Δάσκαλε τι να κάνω για να περάσω ζωή χωρίς πολλές έννοιες και στενοχώριες;».
«Να επιδιώξεις τα απαραίτητα δια τον βίον σου», του είπε ο Σωκράτης. Ο νέος δεν κατάλαβε και ο προ-προ-πάππους μου του εξήγησε. Στην Αθήνα έχουμε ένα σπουδαίο τεχνίτη, τον Κίμωνα που φτιάχνει θώρακες για τους πολεμιστές. Έχει πάρα πολλή δουλειά, ενώ είναι παρά πολύ πιο ακριβός απ τον Σόλωνα τον Μεγαρίτη. Μια μέρα πήγα στον Κίμωνα και τον ρώτησα: «Πώς εσύ έχεις τόση πολλή δουλειά, ενώ είσαι τόσο πολύ ακριβότερος από τον άλλο στα Μέγαρα παρόλο που εκείνος στολίζει τους θώρακες με παραστάσεις;». «Κοίταξε Σωκράτη», μου είπε. «Τους θώρακες που φτιάχνω εγώ, τους φτιάχνω ακριβώς σύμφωνα με το σώμα του κάθε πολεμιστή. Έτσι οι θώρακες δεν είναι πιο μεγάλοι και δεν έχουν μεγαλύτερο βάρος απ ό,τι χρειάζεται και έτσι δεν δυσκολεύονται οι πολεμιστές όταν τους φορούν». Ενώ ο Σόλων στα Μέγαρα φτιάχνει ένα μεγάλο τύπο θώρακος για όλους. Τους περισσότερους τους δυσκολεύουν στη μάχη, βάζει και τις παραστάσεις επάνω και τους προσθέτει περισσότερο βάρος, γι αυτό δεν τον προτιμούν».
Έτσι κι εσύ στη ζωή σου να περιορίζεσαι στα απαραίτητα. Τα περιττά, πρώτον, θα καταβάλεις προσπάθεια για να τα αποκτήσεις και δεύτερον, θα φροντίζεις στη ζωή σου να τα διατηρήσεις. Θα γίνεις, δηλαδή, υποχείριο αυτών. Ο νέος κατάλαβε αλλά σαν νέος που ήταν, ήθελε να τα μάθει όλα και γρήγορα. «Δάσκαλε», είπε «για να ζήσω ευχάριστα και χωρίς έννοιες να παντρευτώ ή να μείνω λεύτερος;». Και ο παππούς Σωκράτης απάντησε: «Όποια συμβουλή και αν σου δώσω, στο τέλος θα το μετανιώσεις». Αν και τον θεωρούν το σοφότερο άνθρωπο όλων των εποχών, σ αυτό τομέγα πρόβλημα δεν μπορούσε να εκφράσει γνώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.