της της Ευαγγελίας Σωτηροπούλου,
μέλους του Συλλόγου Γονέωνκαι Κηδεμόνωντου 1ου Δημοτικού Σχολείου

(Με αφορμή επιστολή της Δημάρχου προς τους γονείς)

Στις 8/12/07 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών των συλλόγων γονέων 1ου, 2ου  και 3ου Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίου και Λυκείου με σκοπό την δημιουργία Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στα πλαίσια του Δήμου μας. Στην συνάντηση διαμορφώθηκε μια επιστολή στην Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου επισημάνθηκαν εν όψει της κατάρτισης του δημοτικού προϋπολογισμού του 2008  μια σειρά προβλήματα όπως : Η ακαταλληλότητα των γυμναστηρίων του 1ου Δημοτικού και του Γυμνασίου, η ανασφάλεια διαβάσεων, οι μηδαμινές δημοτικές δαπάνες (ούτε 3 ευρώ το έτος /παιδί), η απουσία διαλόγου ανάμεσα στην δημοτική αρχή και τους Συλλόγους.
Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Πέτρος Γιάννου ζήτησε να διαβάσει την εν λόγω επιστολή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 10/12/07 με θέμα το δημοτικό προϋπολογισμό και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του αφαίρεσε το λόγο διότι δεν «είχε έννομο συμφέρον»-.
Στις 28/12/07 η κα Δήμαρχος, εμφανώς θιγμένη από την δημοσιότητα που πήρε το θέμα, «κτύπησε» με 8σέλιδη επιστολή απάντηση. Η επιστολή βρίθει κρίσεων, επικρίσεων όσων έχουν άλλη άποψη, συμβουλών προς τους γονείς και τη νεολαία, γενικών ευχών και αυτοπαρασημοφορήσεων της «υπερυψηλής» ευθύνης του Δήμου απέναντι στα παιδιά (τόσο υψηλής που είναι αδύνατον να γίνει ορατή από κοινούς θνητούς). Πουθενά όμως δεν μπορούμε να βρούμε μια σαφή απάντηση για τα προβλήματα που έθεσαν οι γονείς και έστω έναν συγκεκριμένο στόχο χρονικά προσδιορισμένο:
Τι θα κάνει ο Δήμος για την ανέγερση 5 νέων αιθουσών στο 1ο Δημοτικό; Θα αξιοποιήσει το εγκεκριμένο κονδύλι του ΟΣΚ; Θα νομιμοποιήσει ή θα κατεδαφίσει τις αυθαίρετες επεκτάσεις σχολικών κτιρίων; Θα συνεχίσει να ανέχεται τα άθλια και επικίνδυνα γυμναστήρια του 1ου Δημοτικού και την διεξαγωγή μαθημάτων σε ημιυπόγεια αίθουσα; Θα λειτουργήσει επιτέλους το Δρυμπέτειο ως έγκυρη, επιστημονικά καθοδηγούμενη δομή ουσιαστικής στήριξης των παιδιών με προβλήματα ένταξης, ή θα παραμείνει ένα ακόμα άχρηστο νομικό πρόσωπο, δίνοντας την ευκαιρία ανάπτυξης στα αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα που εμφανίστηκαν πρόσφατα στη Νέα Ερυθραία ; Θα δοθούν στους Συλλόγους Γονέων τα χρήματα που δικαιούνται από το 1,5% των τακτικών εσόδων του Δήμου; Γιατί δεν δόθηκαν, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι δόθηκε ;
Εάν η κα Δήμαρχος είχε διαθέσει τον χρόνο που διέθεσε για να συντάξει την εν λόγω επιστολή σε σκέψη ή σε δράση για τα προβλήματα που επισήμαναν οι γονείς, ίσως κάποια να είχαν ήδη λυθεί. Αξίζει όμως κανείς να ασχοληθεί  με την επιστολή της ως δείγμα σπάνιας σύνθεσης ανευθυνότητας, αλαζονικού λόγου, επιδίωξης διάσπασης των γονέων, λαϊκισμού, και κουτσομπολιού.
Στην παρατήρηση ότι οι σύλλογοι γονέων ουδέποτε κλήθηκαν από την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, η κα Δήμαρχος απαντά ότι κλήθηκαν στην δημαρχιακή Επιτροπή οι Διευθυντές των Σχολείων. «Ποιος άλλωστε ο θεσμικός ρόλος του Διευθυντή του Σχολείου .», αναρωτιέται η κα Δήμαρχος ! Προφανώς ως γονείς επιδιώκουμε την συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων. Αλλά από πότε οι διευθυντές, οι οποίοι ως γνωστόν διορίζονται από την προϊσταμένη αρχή, αποτελούν εκπροσώπους των γονέων  και μάλιστα θεσμικούς!!
Στην παρατήρηση για την υποχρηματοδότηση των σχολείων από τα έσοδα του Δήμου, η κα Δήμαρχος με μια θεαματική λαϊκίστικη «τρίπλα», συντάσσεται στα λόγια με τους αγώνες των μαθητών και των εκπαιδευτικών και μας παραπέμπει στο γνωστό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας από το κράτος. Μάλιστα κατηγορεί κάποιους γονείς που υπογράφουν ότι ζητώντας  χρήματα από το Δήμο, «αναθεωρούν την άποψή τους για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό»!! Γνωρίζουμε πολύ καλά κα Δήμαρχε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα στερούν από την Παιδεία και τα στοιχειώδη και αρκετοί από τους υπογράφοντες γονείς τις αντιπαλεύουν σταθερά σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο μέσα από δημοτικές παρατάξεις και πολιτικά κόμματα. Αλλά αυτό από πού κι ως που αποτελεί άλλοθι για την τοπική αυτοδιοίκηση να ακολουθεί ακριβώς την ίδια λογική ; Από πού κι ως που αθωώνει το Δήμο για το πώς διαχειρίζεται τα υπάρχοντα χρήματα : Για το ότι εισπράττει «άμα λάχει» αυτά που οφείλει να εισπράττει,  για το ότι σπαταλά σε τυροπιτάκια, σε ενεργοβόρους και ακαλαίσθητους χριστουγεννιάτικους στολισμούς και σε άλλες εκδηλώσεις φανφαρονισμού, μερικές χιλιάδες ευρώ που θα επαρκούσαν τουλάχιστον για να στηθούν τρεις σχολικές βιβλιοθήκες.
Μια σελίδα μετά όμως η κα Δήμαρχος ξεχνά την ανέξοδη αντινεοφιλελεύθερη φρασεολογία προς τρίτους και με ωμό  νεοσυντηρητισμό, που θα ζήλευε και κ. Αλογοσκούφης,  μας επισημαίνει το «χαρακτήρα των Συλλόγων Γονέων ως Συλλόγων Αρωγής» και μας καλεί «να συμβάλλουμε στην ανάγκη εξεύρεσης πόρων»! Σε απλά ελληνικά δηλαδή: Ξεχάστε τον Δήμο ως θεσμό κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Βάλτε το χέρι στην τσέπη ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί μέσα από τους Συλλόγους.
Αλλά εκεί που η κα δήμαρχος δίνει ρεσιτάλ κιτρινισμού και κουτσομπολίστικης λογικής, είναι το ότι επισυνάπτει με την δέουσα επισημότητα, στην επιστολή της μια «καταγγελία» φύλακα σχολικού κτιρίου, εναντίον γονέα που πήδηξε τα κάγκελα του σχολείου. Ο φύλακας δεν άκουγε όταν ο γονέας, όντας βιαστικός του κόρναρε από το αμάξι του. Και ιδού η… «μέγιστη παιδαγωγική απειλή» την οποία οφείλουν άπαντες  διευθυντές, σχολικές επιτροπές και οι γονείς να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με την κοινοποίηση της Δημάρχου : Η αμφισβήτηση του κύρους των κιγκλιδωμάτων και των κλειδαριών ! Διότι ως γνωστόν τα απανταχού κάγκελα, στα μυαλά, στις ιδέες, στις αυλές αποτελούν την πεμπτουσία του εκπαιδευτικού μας συστήματος !
Τέλος η κα Δήμαρχος σχολιάζει το γεγονός ότι η επιστολή των γονέων μοιράστηκε συνοδευόμενη από ένα Υ.Γ. στο οποίο απλά αναφερόταν το περιστατικό της αφαίρεσης του λόγου από τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων του 1ου Δημοτικού στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου ως εξής : «Η χρήση υστερόγραφου δηλώνει κατά τεκμήριο τους λόγους και την ουσία για την οποία συντάχθηκε η επιστολή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν σηματοδοτεί προσωπικές αντιδράσεις ή μηνύματα υπογραφόντων».  Δηλαδή: Οι γονείς συνέταξαν την επιστολή για να εκθέσουν την καλή μας κα Δήμαρχο που «φροντίζει πριν από εμάς, για μας, χωρίς εμάς», υποκινούμενοι από προσωπικά, παραταξιακά και άλλα «ποταπά» κίνητρα. Και το μήνυμα σαφές : Αφήστε τη δημοτική αρχή στην ησυχία της και την ακινησία της. Εάν αντιδράσετε, διεκδικήσετε, αποπειραθείτε να συμμετάσχετε στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας με τη δική σας άποψη κινδυνεύετε να στιγματιστείτε !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.