ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΗΣ
του Νίκου Κοζώνη, βιολόγου

«Ενδεικτικά, τοπικά εναλλακτικά νοµίσµατα χρησιμοποιούνται επιτυχώς σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερµανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Αυστρία, το Ηνωµένο Βασίλειο αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό, στην Βραζιλία, στην Βενεζουέλα, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, ακόµη και στην Αυστραλία.Στην Ισπανία, συγκεκριμένα στην πόλη Mourgados, πάνω από 60 επιχειρήσεις δέχονται να πληρωθούν µε την απελθούσα πεσέτα. Έχει τέτοια επιτυχία δε το εγχείρηµα, που πολλοί ταξιδεύουν µε προορισµό την µικρή αυτή πόλη της περιοχής Galicia, µε σκοπό να αξιοποιήσουν τις καταχωνιασμένες πεσέτες που είχαν φυλαγµένες σε κάποια ξεχασµένη κρυψώνα. Την ίδια πολιτική ακολούθησε µε επιτυχία και µια µικρή πόλη της Ιαπωνίας, ονόµατι Kan’ Onji, η οποία επανέφερε το παλαιό νόµισµα που είχε αποσυρθεί πάνω από 6 δεκαετίες.»

«Οι κάτοικοι της πόλης Μουγκάρδος βρήκαν τρόπο να αξιοποιήσουν τις πεσέτες. Σε μια προσπάθεια να ωθήσουν την κατανάλωση εν μέσω οικονομικής κρίσης, 61 επιχειρήσεις της πόλης αποφάσισαν από 1/3/2011 να δέχονται σαν νόμισμα συναλλαγής και την πεσέτα, με ισοτιμία 166,38 του ευρώ. “Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται λόγω των οικονομικών συνθηκών και γι’ αυτό σκεφτήκαμε αυτή τη λύση για να τους βοηθήσουμε να καταναλώσουν”, λέει στο περιοδικό “ΤΙΜΕ” ο Φελίπε Φερνάντες, που έχει κιόσκι πώλησης εφημερίδων. Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τη μικρή πόλη και πληρώνουν τους λογαριασμούς τους σε πεσέτες. Η κυκλοφορία πεσετών σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας φτάνει το 1,7 δισ. και ακόμα επιτρέπεται η ανταλλαγή τους με το ευρώ. Η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία. Τι θα γίνει αν κι άλλες πόλεις υιοθετήσουν ξανά την πεσέτα; Θα γίνει της Αυστρίας!»

«Μετά την κρίση του 1929, η κεντρική τράπεζα της Αυστρίας απαγόρευσε την κυκλοφορία του τοπικού εναλλακτικού νοµίσµατος της πόλης Worgl. Ο δήµαρχος της αυστριακής πόλης είχε την “φαεινή” ιδέα να εισάγει ένα τοπικό νόµισµα, µε σκοπό να τονώσει την οικονοµία του τόπου. Αρχικά ξεκίνησε πληρώνοντας τους µισθούς των δηµοτικών υπαλλήλων µε το εναλλακτικό τοπικό νόµισµα και στη συνέχεια άρχισε να δέχεται και την πληρωµή των δηµοτικών τελών και φόρων µε τον ίδιο τρόπο. Στην πορεία, άρχισε να γίνεται αποδεκτό και από τα τοπικά καταστήµατα, µε αποτέλεσµα να µειωθεί η ανεργία και να δηµιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα. Ήταν τέτοια δε η επιτυχία του εγχειρήµατος, που κι άλλες αυστριακές πόλεις άρχισαν να αντιγράφουν το παράδειγµα της πόλης Worgl. Το τελευταίο λόγο όµως τον είχε η αυστριακή κεντρική τράπεζα, η οποία φοβούµενη ότι θα χάσει την αποκλειστικότητα της κοπής χρήµατος απαίτησε όλοι να πληρώνουν… µε το ίδιο νόµισµα.»

«Στη Γερμανία λειτουργούν 73 περιφερειακά ταμεία αλληλοβοήθειας (Regiogelder) που υποστηρίζουν τα 30 ενεργά τοπικά νομίσματα, ενώ ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν άλλα 20. Εχει συσταθεί μάλιστα και Ενωση Εναλλακτικών Νομισμάτων. Το πρώτο εναλλακτικό νόμισμα που εμφανίσθηκε ήταν το “ρόλοντ” στη Βρέμη (2001) και στη συνέχεια το chimagauer στη Βαυαρία (περιοχή Ρόσενχαϊμ – 2003). Το chimagauer υποστηρίζεται και από την τοπική τράπεζα. Το 70% του βαυαρικού νομίσματος κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή. Πιο πρόσφατο εναλλακτικό νόμισμα είναι το «μπερλίνερ» στο Βερολίνο (2007). Το νόμισμα αυτό, που τυπώθηκε σε 10.000 κομμάτια, έχει την ίδια “ισοτιμία” με το ευρώ και κυκλοφορεί ως μέσο συναλλαγής παράλληλα με αυτό. Γίνεται δεκτό σε περισσότερα από 200 καταστήματα του Βερολίνου. Στη Γαλλία το sol είναι ένα ηλεκτρονικό νόμισμα (κάρτα) που πρωτοκυκλοφόρησε το 2007 και χρησιμοποιείται στην εναλλακτική κοινωνική οικονομία σε μαγαζιά συνεταιριστικά, ισοδίκαιου εμπορίου, ταμεία αλληλοβοήθειας κ.λπ. Η πρωτοτυπία αυτού του νέου κοινωνικού νομίσματος έγκειται στο ότι καλύπτει τρεις λειτουργίες σε μία κάρτα ηλεκτρονική: α) το συνεταιριστικό sol, το οποίο αποκτάται όταν γίνονται αγορές αγαθών ή υπηρεσιών κοινωνικο-οικολογικού χαρακτήρα, β) το sol δέσμευση (engagement), που αφορά τοπικές πρωτοβουλίες καθαρά κοινωνικές ή αλληλέγγυες, γ) τέλος, το sol ορισμένου σκοπού (affecte) αφορά όσους επωφελούνται από την κοινωνική βοήθεια και οι οποίοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν μια ένωση για παροχή βοήθειας στο σπίτι ή μια αλληλοβοηθητική ασφάλεια για υπηρεσίες υγείας.Στην Ιταλία κυκλοφορούν το libra και το credito στη Βόρεια Ιταλία, στην κοιλάδα Valchiusella, βόρεια του Τορίνο.»

«Περίπου έξι εκατομμύρια Αργεντινοί κατόρθωσαν να επιβιώσουν χωρίς λεφτά, χάρη στην αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία, στο ισοδίκαιο ανταλλακτικό εμπόριο, στις τοποφαγικές αγορές απευθείας διάθεσης τροφής με βάση τη γεωργία της εγγύτητας και τα ιδεατά-εναλλακτικά νομίσματα. Διακόσια εκατομμύρια κοινωνικά χαρτονομίσματα -creditos- κυκλοφόρησαν στις λέσχες nodos, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει μια αναπάντεχη σωτήρια “οικονομία του ισογείου”, αντιμετωπίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ανεργία και τη μαύρη εργασία.Με περισσότερους από 800 κόμβους, οι λέσχες ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών της Αργεντινής έγιναν ένα από τα ισχυρότερα συστήματα ανταλλακτικής οικονομίας στον κόσμο. Κάποια στιγμή, το υπουργείο Οικονομίας της Αργεντινής διαπίστωσε με έκπληξη πως ο λαός εφηύρε μόνος του την εναλλακτική λύση, και αποφάσισε να στηρίξει το Γενικό Δίκτυο Ανταλλαγών παρέχοντάς του βοήθεια και εκπαίδευση στον τομέα της διαδικτυακής τεχνολογίας.Όταν ένας αγρότης “πουλήσει” κάποια ποσότητα από τα προϊόντα του σ’ ένα μέλος της λέσχης nodos παίρνει ένα πιστωτικό χαρτάκι εν είδει ιδεατού χαρτονομίσματος, στο οποίο αναγράφεται η αξία της συναλλαγής. Στη συνέχεια μπορεί να το εξαργυρώσει σε όποια λέσχη-κόμβο επιθυμεί για να “αγοράσει” κάποιο άλλο αγαθό ή υπηρεσία.»

«Η πρώτη κοινωνική τράπεζα της Βραζιλίας, η BancoPalmas           (http: //bancopalmas.org.br), ιδρύθηκε το 1997. Το 2008 πήρε το βραβείο Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας από τα Ηνωμένα Εθνη. Η ανάπτυξη των εναλλακτικών νομισμάτων στη Βραζιλία είναι εντυπωσιακή. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 51 νομίσματα που υποστηρίζονται από αντίστοιχο αριθμό μη θεσμοθετημένων τραπεζών. Το όλο σύστημα λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του Ινστιτούτου BancoPalmas.»

«Μια διαφορετική απάντηση στην ακρίβεια του ευρώ και στην οικονοµική κρίση που σαρώνει τα πάντα, δίνει η ελληνική εκδοχή τοπικού εναλλακτικού νοµίσµατος. Στον Βόλο, δηµιουργήθηκε το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας, που έχει ως τοπικό νόµισµα το ΤΕΜ. Το αρκτικόλεξο σηµαίνει Τοπική Εναλλακτική Μονάδα και η βασική ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτό είναι να επωφεληθούν όσοι αδυνατούν ή δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε ευρώ. Έτσι, όσοι θέλουν µπορούν να προσφέρουν τις δεξιότητές τους, τις γνώσεις τους ή κάποια καινούργια ή µεταχειρισµένα αγαθά και να πληρωθούν σε ΤΕΜ, τις οποίες µπορούν να χρησιµοποιήσουν για µελλοντικές αγοραπωλησίες.Μία ΤΕΜ ισοδυναµεί µε ένα ευρώ, απλά η διαφορά έγκειται στο ότι το εναλλακτικό νόµισµα µπορεί να χρησιµοποιηθεί µόνο τοπικά, δηλαδή δεν έχει την ίδια ισχύ εκτός του Δικτύου. Επιπρόσθετα, δεν πρόκειται για τη γνωστή µορφήχρήµατος που αλλάζει χέρια και, φυσικά, δεν τυπώνεται ούτε σε χάρτινη µορφή, ούτε κόβεται σε νόµισµα. Με το που εγγράφεται κάποιος στο Δίκτυο, του παρέχεται πίστωση 300 ΤΕΜ. Η διαδικασία είναι απλή και η µόνη βασική προϋπόθεση είναι µια φωτοτυπία αστυνοµικής ταυτότητας. Ο λογαριασµός του καθενός και οι συναλλαγές καταγράφονται σε ηλεκτρονική βάση δεδοµένων. Στην ιστοσελίδα του Δικτύου (http://tem-magnisia.gr/index.php) καταχωρούνται οι αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων. Από την ηµέρα που ξεκίνησε να εφαρµόζεται αυτή η πρωτοποριακή ιδέα, οι καταγεγραµµένες υπηρεσίες που µπορεί να βρει κάποιος στην αναρτηµένη στο Διαδίκτυο λίστα, περιλαµβάνει την κηπουρική, τη φύλαξη παιδιών, διάφορα σεµινάρια, οικοδοµικές δραστηριότητες κ.ά. Όσο για τις ευρύτερες κατηγορίες αγαθών, περιλαµβάνονται διάφορα οικοδοµικά υλικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη διατροφής, ποτά και πάρα πολλά άλλα. Έτσι, αν για κάποιο λόγο η ειδικότητα ενός µέλους δεν έχει µεγάλη ζήτηση για να µπορεί να κερδίσει το “µεροκάµατό” του σε ΤΕΜ, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εναλλακτικές απλές υπηρεσίες, που δεν απαιτούν εξειδικευµένες δεξιότητες, όπως η φύλαξη παιδιών.»

«Η λογική και ο τρόπος λειτουργίας του Δικτύου είναι απλός. Οι επιχειρηµατίες, οι καταστηµατάρχες και όσα µέλη προσφέρουν κάποια µορφήέµµισθης υπηρεσίας, ζητούν από τους υποψήφιους πελάτες που είναι εγγραµµένοι στο Δίκτυο ένα µέρος της τιµής σε ευρώ και το υπόλοιπο σε ΤΕΜ. Ενδεικτικά, αν ένα ζευγάρι παπούτσια στοιχίζει 100 ευρώ, τότε ο αγοραστής καλείται να πληρώσει 70 ευρώ και 30 ΤΕΜ τα οποία χρεώνονται στον λογαριασµό του και πιστώνονται στον πωλητή. Η τελική απόδειξη θα αναγράφει το ποσό των 70 ευρώ και τα 30 θα ισοδυναµούν σε ένα είδος “έκπτωσης”.Το ζήτηµα σε αυτήν την περίπτωση, είναι ότι πολλές αντίστοιχες πρωτοβουλίες ανά τον κόσµο εναλλακτικών τοπικών νοµισµάτων που κυκλοφορούν παράλληλα µε τα εθνικά, συχνά έχουν να αντιµετωπίσουν το θέµα της φορολογικής τους νοµιµότητας. Παρ’ όλα αυτά, από τη στιγµή που κόβεται απόδειξη, τα πάντα ελέγχονται από φορολογικής απόψεως. Σύµφωνα µε έναν από τους όρους συµµετοχής στο Δίκτυο, “τα µέλη έχουν την αποκλειστική ευθύνη σχετικά µε τις πιθανές υποχρεώσεις τους προς την Εφορία που προκύπτουν από τις συναλλαγές που πραγµατοποιούν µε άλλα µέλη του δικτύου.”»

«Όλες οι ανταλλαγές καταγράφονται ηλεκτρονικά και κοστολογούνται με ΤΕΜ. Όταν, για παράδειγμα, ένα μέλος του Δικτύου αναλάβει να καθαρίζει το σπίτι ενός άλλου μέλους ή να φροντίζει τους ηλικιωμένους γονείς του, τότε με την ολοκλήρωση της εργασίας ο λογαριασμός του πιστώνεται με τον αριθμό των μονάδων ΤΕΜ που έχουν συμφωνηθεί. Αντιστοίχως, ο λογαριασμός εκείνου που επωφελήθηκε από την εργασία θα μειωθεί ισόποσα. Για τη διευκόλυνση όσων δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε Η/Υ κυκλοφορούν ειδικά κουπόνια (εντολές πληρωμής), στα οποία κάθε φορά αναγράφεται η αξία της ανταλλαγής που έχει συμφωνηθεί.»

«Γιάννης Γρηγορίου, συντονιστής του Δικτύου:Δεν είναι στην ουσία κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι συνέβαινε πάντα στην ελληνική κοινωνία, κυρίως στην ύπαιθρο, όπου οι κάτοικοι μεταξύ τους έρχονταν σε συμφωνία να βοηθήσουν ο ένας στον άλλο με έναν άτυπο τρόπο, χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. Αυτό, σε επίπεδο χωριού, όπου υπάρχει η προσωπική γνωριμία και επαφή, ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ αποτελεσματικό. Σε μια πιο μεγάλη κλίμακα, σε επίπεδο πόλης, αξιοποιούμε τη νέα τεχνολογία και ένα έξυπνο σύστημα καταγραφής, κρατώντας ωστόσο την κεντρική και κατά βάση απλή ιδέα της ανταλλαγής. Με σκοπό το αμοιβαίο όφελος όσων συναλλάσσονται.»

«Γιώργος Καζαντζίδης, 27 ετών, απόφοιτος ΤΕΙ Πατρών, Πάτρα:Από περιέργεια μπήκα στο site του “Οβολού” και έγινα μέλος. Είχα απασχοληθεί περιστασιακά με διανομή διαφημιστικού εντύπου. Σκέφτηκα να προσφέρω μέσω του site τη συγκεκριμένη υπηρεσία ζητώντας οβολούς σαν αντάλλαγμα. Δεν πίστευα ότι θα γίνει κάτι. Σύντομα, βρήκα μήνυμα στο mail μου που έλεγε πως “ο χρήστης eleftheriatz. αγόρασε την υπηρεσία μου”. Σε επικοινωνία που είχα με την κυρία Ελευθερία με ενημέρωσε ότι είναι ιδιοκτήτρια σχολής πληροφορικής και ήθελε να διανείμω φυλλάδια της επιχείρησης. Κι αυτή με τη σειρά της θα μου πρόσφερε με οβολούς υπηρεσίες ECDL. Βρήκα μια δουλειά, πλήρωσα λιγότερα λεφτά και πήρα το πτυχίο που ήθελα.»

«Ελευθερία Τσιαλτζούδη, 32 ετών, ιδιοκτήτρια σχολής πληροφορικής στην Πάτρα:Ο παππούς μου ήταν χτίστης και πολλές φορές στο χωριό του, αντί χρημάτων, έπαιρνε την αμοιβή του σε είδος. Λάδι κυρίως, κρέας κ.ά. Τον Αύγουστο του 2010 ήθελα να διανείμω φυλλάδια στην Πάτρα για να διαφημίσω την επιχείρησή μου αλλά το κόστος ήταν υψηλό. Μια μέρα μπήκα στον “Οβολό” και είδα ότι κάποιος χρήστης παρείχε την «υπηρεσία» διανομής φυλλαδίων σε λογικούς οβολούς. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Γιώργο τού είπα ότι προσέφερα ως αντάλλαγμα μαθήματα ECDL. Έδειξε ενδιαφέρον και η συμφωνία έκλεισε. Το κέρδος για εμένα ήταν σημαντικό. Γλίτωσα το κόστος διανομής των φυλλαδίων και κέρδισα έναν μαθητή, από τον οποίο το υπόλοιπο ποσό το εισέπραξα σε ευρώ.»

«Το παράδειγµα του Βόλου τράβηξε το ενδιαφέρον πολιτών και από άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Κατερίνη, η Πάτρα, η Λαµία κ.ά. Μέσα σε σχετικά σύντοµο χρονικό διάστηµα εδραιώθηκαν πολλά νέα δίκτυα τοπικής εναλλακτικής µονάδας, που βασίζονται στις αρχές της ανταλλακτικής οικονοµίας. Έτσι πλέον θα βρει κανείς την επιτυχηµένη πρωτοβουλία του «Οβολού» στην Πάτρα (http://ovolos.g/), που περιλαµβάνει µεγαλύτερες επιχειρήσεις όπως αλυσίδες καταστηµάτων, σούπερ µάρκετ, ακόµη και τοπικά ΜΜΕ. Άλλα δίκτυα ανταλλαγών είναι το δίκτυο ΤΕΜ στην Κέρκυρα, όπου το τοπικό νόµισµαονοµάζεταιΜπουκούνια, το Καερέτι της Ιεράπετρας Κρήτης, η Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης, το δίκτυο Φασούλι (http://fasouli.wordpress.com/) που εδρεύει στην Αθήνα και διάφορα άλλα. Το ερώτηµα που µένει να απαντηθεί πλέον είναι αν θα γίνει… της Αυστρίας ή θα αφεθεί ελεύθερα η ανάπτυξη αυτών των δικτύων. Το µόνο σίγουρο είναι ότι µόνο ο χρόνος θα δείξει.

Ιστοσελίδες-Ιστότοποι και άλλα Δίκτυα Εναλλακτικών Νομισμάτων:

 

ΤΕΜ Μαγνησίας: http://tem-magnisia.gr/

Φασούλι Αθήνας: http://fasouli.wordpress.com/

Δίκτυο Ανταλλαγών Πιερίας: http://noe.motherearth.gr/

Μπουκούνι Κέρκυρας: http://mpoutsouni.blogspot.com/

Οβολός Πάτρας: http://ovolos.gr/

Καερέτι Ιεράπετρας Κρήτης: http://kaereti.gr/

Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης: http://emro.gr/ »

 

(τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από το ρεπορτάζ του ΡαζμίκΑγαμπατιάν, με τίτλο «Τοπικά εναλλακτικά νομίσματα: Πληρώνοντας με άλλο νόμισμα», στο μηνιαίο περιοδικό έντυπο «LifePositive»21/11/11 της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και από το ρεπορτάζ του Ανδρέα Ρουμελιώτη με τίτλο «Νόμισμα από τον τόπο σου…», της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» 29/3/11)

 

Περιφερειάρχη Αττικής, Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα και Δήμαρχε… ΔΡΑΣΤΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ! Τι πιο… ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ για την… ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, τον ΤΟΜΕΑ και την ΠΟΛΗ ΣΑΣ; Αλλά και… ΖΩΤΙΚΗΣ σημασίας για τα… «οικονομικά» της συντριπτικής πλειονότητας των… ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΣ!

 

 

Υ.Γ.1:Πρωθυπουργέ και… «αναπτυξιακό» επιτελείο της… «κυβέρνησης» ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ Γερμανία ένα… ΓΕΜΑΤΟ καρότσι σε σουπερμάρκετ της Στουτγάρδης αγοράζεται προς… ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΥΡΩ (40€)! Στην… «αναπτυσσόμενη», υπό την… «πολιτική» ΣΑΣ, πατρίδα μας… ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΥΡΩ (240€) ΚΑΙ… «ΒΑΛΕ»! Γιατί κύριοι; «Πάνω»σε έναν κόσμο που έχει χάσει το… 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τουκαι… ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

 

Υ.Γ.2: «Θα δώσουμε στο λαό τα οικονομικά μέσα για να μπορεί να μη σκορπάει την οικογένεια του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.Γιατί ο λαός μας χειραφετήθηκε πια. Δοκιμάσθηκε και ξύπνησε. Θ’ ακολουθήσει τους δρόμους που του δείχνουμε και που μοναδικά τον συμφέρουν.Με την πεποίθηση αυτή, τελειώνοντας, σας καλώ να φωνάξουμε:Ζήτω ο κυρίαρχος λαός μας!» (απόσπασμα από την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ομιλία του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία 22/10/1944). Ας γίνουν, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,τα παραπάνω λόγια, του ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ πατριώτη και μαχητικού-λαϊκού αγωνιστή της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ-ΗΡΩΪΚΗΣ εθνικής ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, φάρος αφύπνισης και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ανάτασης του ΛΑΪΚΟΥ κινήματος για την… ΑΠΟΤΙΝΑΞΗ της σύγχρονης ΚΑΤΟΧΗΣ της πατρίδας μας από ξένους και ντόπιους ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ, λαμόγια, αεριτζήδες και… ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ «πολιτικούς» τοποτηρητές! ΞΥΠΝΗΣΤΕ πατριώτες! Είναι «θέμα»… χρόνου να γίνουμε ΟΛΟΙ… «μεζέδες», ως καταληστευθέντες, εκβιαζόμενοι και υποτακτικοί, για το… «θεριό» του ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟ-ΚΙΝΗΤΟΥ οικονομικού «κανιβαλισμού» και αισχροκέρδειας, μέσα σε… ΓΕΡΜΑΝΟΕΛΛΑΔΙΚΑ-ΜΕΡΚΕΛΙΚΑ οικονομικά «σφαγεία»! ΕΠΟΜΕΝΩΣ; ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ τις… ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ, ιδιοτελείς-συμφεροντολογικές, ξενόδουλες και κλεφτοκρατικές «πολιτικές»!

 

Υ.Γ.3:ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ να γιατί πρέπει… ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να ΠΑΨΟΥΜΕ να έχουμε «σκέψη που ΣΩΠΑΙΝΕΙ… να περιμένει ΜΑΤΑΙΑ τον καιρό…»: Για να αποτρέψουμε μια… ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ-ΠΙΘΑΝΗ (υπό τις ΠΑΡΟΥΣΕΣ συνθήκες) εθνική… ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! (διαμελισμός κατά… Περιφέρειες;) Για να ξαναέχουμε… ΧΩΡΑ! (και όχι διαλυόμενο-εκποιούμενο «ΧΩΡΟ» όπως τώρα). Για να ξαναζήσουμε ΟΛΟΙ ζωή… ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ «υπό τον ήλιο»! (και όχι την τωρινή «ζωή εν τάφω» της ΝΕΑΣ ΚΑΤΟΧΗΣ). Και ποια είναι η… ΒΑΣΙΚΗ συνθήκη-προϋπόθεσηγια να… «προκύψουν» τα παραπάνω; Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ-ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ του… ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ! Τι πετύχαμε με την ΕΝΟΤΗΤΑ αυτή στην νεότερη ιστορία μας; Ένα πλήγμα… ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ σημασίας,για την έκβαση του πολέμου, κατά των ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ-ΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ στρατευμάτων, όταν ΣΥΜΜΑΧΩΝΤΑΣ και συνεργαζόμενες οι αντιστασιακές δυνάμεις των Άρη Βελουχιώτη (ΕΛΑΣ) και Ναπολέοντα Ζέρβα (ΕΔΕΣ) ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ τηγέφυρα του ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ στις 25/11/1942. Ο ανεφοδιασμός στρατευμάτων του Ρόμελ στη Β. Αφρική έγινε ΑΠΟ ΤΟΤΕ… πολύ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟΣ!

 

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζει απτόητος τη ξέφρενη πορεία του ο Πανερυθραικός
Επόμενο άρθροΤο πρόγραμμα των ομάδων Ν. Ερυθραίας & Κηφισιάς στις 17-18/01

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.