264-21_0ta_imerida.jpgΑλλάζουν προτεραιότητες οι δήμαρχοι της Βορειοανατολικής Αθήνας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας
Τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανάγκη υιοθέτησης νέων  πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δήμων τους διαπίστωσαν και διατράνωσαν οι δήμαρχοι των 21 ΟΤΑ της βορειοανατολικής Αττικής, χωρίς ωστόσο να είναι και σε θέση να παρουσιάσουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής στις προτεραιότητές τους. «Περιβάλλον-SOS, η Αττική αλλάζει προτεραιότητες» τιτλοφορούταν η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος των 21 ΟΤΑ και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ερυθραίας την Πέμπτη 5 Ιουνίου στο εκπαιδευτικό και συνεδριακό κέντρο της ΑΤΕBank στο Καστρί, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον.
Χαρακτηριστική της θεωρητικολογίας και της απουσίας ολοκληρωμένων πολιτικών για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και της σύγχυσης τελικά των αρμοδιοτήτων, ήταν και η καταγγελία του υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη, επίσημου προσκεκλημένου της ημερίδας ότι ομάδες κατασκηνωτών που παρακολούθησαν το ράλι Ακρόπολης στην προστατευόμενη περιοχή της Πάρνηθας, άναψαν φωτιές σε διάφορα σημεία για τις ανάγκες του ψησίματος ή της διασκέδασής τους κι έφυγαν χωρίς να της σβήσουν, αφήνοντας και τα σκουπίδια τους. Μια καταγγελία από τα χείλη αρμόδιου κυβερνητικού αξιωματούχου, για την οποία προειδοποιούσαν, χωρίς αποτέλεσμα φυσικά, όλες τις προηγούμενες μέρες περιβαλλοντικοί φορείς και οργανώσεις, αλλά το ράλι τελικά υπερίσχυσε και μάλιστα σε περίοδο αντιπυρικής περιόδου στην πολύπαθη Πάρνηθα.
Άλλο παράδειγμα; Στην ημερίδα μάθαμε ότι ο Σύνδεσμος 21 ΟΤΑ για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «3-NITY», το οποίο χρηματοδοτείται κατά 50% από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο αυτό έχει ως σκοπό την υποστήριξη των ΟΤΑ στην προσπάθειά τους για βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω του ενεργειακού προγραμματισμού και της εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Για την επίτευξη του στόχου του έργου απαιτείται η ενημέρωση και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών μέσω τοπικών δράσεων», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος 21 ΟΤΑ κι ενώ σε όλη την Ευρώπη παρακολουθούμε μια σημαντική προσπάθεια -όχι μόνο στα λόγια- για την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, στο δικό μας τοπικό επίπεδο δεν έχουμε δει μια τέτοια δράση, ούτε και σε ενημερωτικό επίπεδο, ενώ, παρά τη σχετική νομοθεσία που υπάρχει, είναι σίγουρο ότι και οι δήμοι ακόμη ψάχνονται στην υπόθεση της εξοικονόμησης ενέργειας. Το καλύτερο όλων είναι ότι το ευρωπαϊκό έργο «3-NITY» λήγει τον Ιούνιο του 2008, χωρίς να μας έχει αγγίξει, τουλάχιστον στη Νέα Ερυθραία, στο ελάχιστο.
Κατά τ άλλα, οι ομιλητές στην ημερίδα, τόνισαν το θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Σύνδεσμος των 21 ΟΤΑ και ως πρόδρομος της διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθείται ενόψει «Καποδίστρια 2». Ο πρόεδρος Θεόφραστος Οικονομίδης, δήμαρχος Φιλοθέης, αναφέρθηκε στο 10ετές ιστορικό και τους σκοπούς του Συνδέσμου, μεταξύ των δήμων που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη παγκοσμίως, τις δραστηριότητες και την υποβολή προτάσεων για συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι τα Local και Habitat Agenda. Ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ιωάννης Αγαπητίδης, μίλησε για δράσεις του Κέντρου που δεν προβάλλονται επαρκώς, αλλά και για «αγκυλώσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι δήμοι, εφόσον θέλουν να εφαρμόσουν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου αλλάξουμε ενεργειακή συμπεριφορά», ενώ έκανε και σχετική αναφορά σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά  σε συγκεκριμένες δράσεις.
Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι «η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, που θα πρέπει να επανεξετάσει μέτρα που υποβαθμίζουν το περιβάλλον ενάντια σε τοπικά συμφέροντα». Ο ίδιος δήλωσε ότι «η συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος οφείλεται σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, ακόμη και διαφθοράς», διαπιστώνοντας χαρακτηριστικά πως «οι περισσότερες δίκες για περιβαλλοντικά θέματα καταλήγουν σε αθωωτικές αποφάσεις». Η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των 21 ΟΤΑ, σημείωσε πως «τα βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις κυβερνήσεις δεν είναι ικανοποιητικά» και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με κύριο στόχο την ενεργό συμμετοχή των νέων σε περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και στις προσπάθειες του Συνδέσμου προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Σε αδιέξοδο για απορρίμματα»

Στα τραγικά φαινόμενα και τις καταστροφικές πυρκαγιές της περσινής περιόδου που ωστόσο απέδωσε «σε ακραία καιρικά φαινόμενα», αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης και όπως τόνισε, «πρόκειται για τα πλέον επικίνδυνα συμβάντα που θα δοκιμάζουν την ετοιμότητά μας». Ο υφυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους δημάρχους του Συνδέσμου των 21 ΟΤΑ για συνάντηση προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ καλά οργανωμένο το σχέδιο πυροπροστασίας που εκπόνησε ο Δήμος Νέας Ερυθραίας και υπογράμμισε την ανάγκη ένταξής του στον προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου των 21 ΟΤΑ, Παύλος Καμάρας, πρώην δήμαρχος Πεύκης, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της ημερίδας, μίλησε για το Αστικό Παρατηρητήριο, «μια καινοτομία για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο του προγράμματος Habitat Agenda», όπως είπε, «που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο μηχανισμό καταγραφής, τεκμηρίωσης και σχεδιασμού, ώστε τα ολοκληρωμένα αναπτυξιακά προγράμματα που έχουν προκύψει από τις μελέτες να μπορέσουν να αξιολογηθούν και να πιστοποιηθούν για να έχουμε δείκτες και μετρήσιμα μεγέθη, ανάλογα με τις επιλογές το κάθε δήμου και να παρακολουθούνται οι παρεμβάσεις πώς εξελίσσονται διαχρονικά». Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. «Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά σχετικά με τη χωροθέτηση και τη δημιουργία των νέων ΧΥΤΑ, προσθέτοντας πως «λείπει η αποφασιστικότητα της ελληνικής Πολιτείας και περισσεύει η δημαγωγία, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουμε σε εικόνες παρόμοιες με τη Νάπολι της Ιταλίας». Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση που έκανε το δημοτικό συμβούλιο Κηφισιάς να κηρυχθεί το Πεντελικό Όρος εθνικός δρυμός στα όριά του έξω από τα σχέδια πόλεως.
Ο δήμαρχος Μελισσίων Εμμανουήλ Γραφάκος έκανε ένα σύντομο ιστορικό των πυρκαγιών που έχουν πλήξει την Πεντέλη και αναφέρθηκε σε κοινή πρόταση των Δήμων Μελισσίων, Νέας Πεντέλης και Κηφισιάς που συνεπικουρείται από την Περιφέρεια Αττικής για τη διεκδίκηση μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος ενός σχεδίου ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στο βουνό, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του.
Στην ημερίδα του Συνδέσμου των 21 ΟΤΑ, προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν και δυο ειδικοί επιστήμονες, ο Μιχάλης Μοδινός, περιβαλλοντολόγος και ο Θάνος Βλαστός, συγκοινωνιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ. Ο κ. Μοδινός μίλησε για πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας «που δεν είναι αυτονόητες στους δήμους, καθώς πιστεύουν ότι τον ενεργειακό λογαριασμό θα τον πληρώσουν άλλοι» και κάλεσε τους δήμους των 21 ΟΤΑ να κάνουν τη δική τους επανάσταση στον τομέα αυτό, «κάτι που απαιτεί διάλογο και φαντασία». Ο κ. Βλαστός αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη να δοθεί «ένα αδιατάρακτο τοπίο στους πεζούς με περιορισμό της χρήσης του Ι.Χ.», δίνοντας και το αντίστοιχο κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ καταχειροκροτήθηκε από πολλούς δημάρχους, στις περιοχές ευθύνης των οποίων ο δείκτης του Ι.Χ. έχει ξεπεράσει ακόμη και τον αντίστοιχο δείκτη των αμερικανικών μεγαλουπόλεων, χωρίς να λαμβάνουν κανένα απολύτως μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή.
Στην ημερίδα των 21 ΟΤΑ για το περιβάλλον παραβρέθηκαν επίσης ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αθανάσιος Κοντοκώστας και ο υπαρχηγός Στυλιανός Στεφανίδης, ο πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης, οι δήμαρχοι Εκάλης Βασιλική Σπηλιωτοπούλου, Διονύσου Σπύρος Δαρδαμάνης, Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, Ψυχικού Ειρήνη Κατσαρού, Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος και πολλοί άλλοι αιρετοί της περιοχής ευθύνης του Συνδέσμου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εκτέθηκαν έργα του διαγωνισμού ζωγραφικής μαθητών με τίτλο «Η ενέργεια, εμείς και το περιβάλλον», ενώ οι βραβευθέντες μαθητές κέρδισαν από ένα ποδήλατο, προσφορά του Συνδέσμου των 21 ΟΤΑ. Τέλος, παρουσιάστηκε και έκθεση φωτογραφίας «Με θέα την Ηλεία, πριν και μετά» σε φωτογραφίες της Κατερίνας Αηδόνη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.