251-basteas.jpg«Την περίοδο 2000-2008 η  Ελλάδα, σύμφωνα με τους  δείκτες ευημερίας του ΟΗΕ, σημείωσε υπερταχεία πρόοδο. Κατέλαβε την 24η θέση σε σύνολο  175. Τα στοιχεία προδίδουν ότι  ο ελληνικός άθλος ήταν δανεικός. Αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης και υπερχρέωσης του κράτους, των νοικοκυριών και των  επιχειρήσεων.Το παραπάνω μοντέλο εξήντλησε τις δυνατότητές του. Το νέο, αναγκαστικά, θα είναι πιο νοικοκυρεμένο, πιο παραγωγικό και πιο λιτό». TΟ ΒΗΜΑ Τετάρτη 8/4/2009

Αναδημοσιεύω το παραπάνω πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας, γιατί με 61 μόλις λέξεις καταφέρνει να περιγράψει αυτό που ζούμε σήμερα και το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας για να επιλύσουμε.
Το δημοσίευμα έρχεται γάντι με το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την αίτηση για την αξιοποίηση του κτιρίου της Πειραϊκής-Πατραϊκής για τη δημιουργία Καρφούρ στη Ν. Ερυθραία.
Το αίτημα της Καρφούρ αφορά το μοντέλο ανάπτυξης που «έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του». Πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην παρακηφίσια περιοχή, καμία ανάπτυξη δεν πρόκειται να προσφέρει.
Η διόγκωση και επέκταση των μεγάλων εμπορικών κέντρων στην Αττική όχι μόνο δεν δημιουργεί ανάπτυξη (προστιθέμενη αξία, αύξηση της απασχόλησης) αλλά μειώνει δραστικά το δυναμικό των μικρομεσαίων επαγγελματιών και δυσχεραίνει τις σχέσεις εργασίας και τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου αλλά και γενικότερα.
Το ερώτημα που τίθεται έντονα από τους πολίτες, κυρίως τους άνεργους με χαμηλή ειδίκευση που βλέπουν αυτές τις επενδύσεις ως την μοναδική ευκαιρία απασχόλησής τους, είναι «ποια ανάπτυξη είναι η αποδεκτή από τους δήμους;».
Οι δήμοι με τις ελάχιστες θεσμικά αναπτυξιακές αρμοδιότητες και με ανύπαρκτους πόρους πορεύονται κατά βούληση.
Η περίπτωση Βωβού (μια κλασική περίπτωση αυτού του μοντέλου ανάπτυξης) αντιμετωπίζεται από κάθε δήμο διαφορετικά. Από την πλήρη αποδοχή (Δήμοι Αθηναίων, Αμαρουσίου κ.λ.π.) μέχρι την αποφασιστική αντίσταση (δήμοι Ψυχικού, Ν. Ερυθραίας κ.λ.π.)
Το ερώτημα επιμένει. Ποιο το αποδεκτό από τους δήμους μοντέλο ανάπτυξης;
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που ξεκίνησε επί Τρίτση, προέβλεπε την σαφή χωροθέτηση των χρήσεων γης στο Λεκανοπέδιο, με προστασία της κατοικίας, την ανάπτυξη του αστικού πράσινου, την προστασία  των περιαστικών δασών, την αποκέντρωση των χρήσεων με την δημιουργία επτά δορυφορικών πόλεων της Αθήνας, καθόριζε αυστηρές προδιαγραφές όσον αφορά τη προστασία του περιβάλλοντος με τη χωροθέτηση βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων.
Το όραμα Τρίτση «θάφτηκε» κυρίως γιατί  απαιτούσε πόρους και έθιγε συμφέροντα κυρίως μεγάλα αλλά και μικροιδιοκτητών.
Από τότε η Αττική φορτώθηκε ένα μεγαλύτερο αεροδρόμιο, χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων και οδικών κόμβων, ολυμπιακά ακίνητα, εκατομμύρια τετραγωνικά πολυκατοικιών και μεζονετών, τα παράλιά της τσιμεντώθηκαν. Και το χειρότερο η γεωργία, η βιομηχανία και η βιοτεχνία που συνιστούν την πραγματική ανάπτυξη τείνουν να εξαφανιστούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ το 53% του ΑΕΠ παράγεται στην Αττική. Προφανώς εδώ και πρέπει να καταναλωθεί. Που; Στα Καρφούρ και στα Μall… Τα πραγματικά αναπτυξιακά έργα (έρευνα, μέσα μαζικής μεταφοράς, πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόληψη, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, χώροι μαζικής άθλησης και πολιτισμού, ανάπλαση αστικών χώρων, πάρκα, δασοπροστασία, ανακύκλωση, κ.α) είναι εκτός ατζέντας των κυβερνήσεων και απ ότι φαίνεται και των περισσότερων δήμων.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μια συγχρονη πολη εχει ξεκαθαρες ζωνες.

    1) εμπορικη ζωνη μεσα στην πολη με πεζοδρομους, καθαρους δρομους, δεντρακια και γενικα μια ωραια ατμοσφαιρα μιας και το “ψωνιζω” ειναι μια εμπειρια (απο τις βασικες εννοιες του μαρκετινγκ υπηρεσιων)και ΦΥΣΙΚΑ μαγαζια που να ανταποκρινονται στις αναγκες των καταναλωτων και οχι 100 μπουτικ σε 2 δρομους οπως στο Μαρουσι.

    2) ζωνη για εμπορικα κεντρα, σε περιοχη μακρυα απο το κεντρο, με παρκινγκ και προσβαση απο αυτοκινητοδρομο.

    3) ζωνη κατοικιας, τυπου εκαλη και πολιτειας, καθαρες κηπουπολεις διχως μαγαζια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.