Αυτό που περιμένει κάποιος από ένα ηγέτη, δημοκρατικά και νόμιμα εκλεγμένο, και όχι απλά από ένα διαχειριστή, είναι να «ξαγρυπνάει».
Για το καλό του εργαζομένου, που μέσα από την εργασία του παράγει έργο. Για την προάσπιση της εργασίας, ως ύψιστο και ανυπολόγιστο δικαίωμα κάθε σκεπτόμενου πολίτη. Για την πιστή και αταλάντευτη εφαρμογή των νόμων και των ψηφισμάτων του κράτους, χωρίς εξαιρέσεις που προκαλούν όχι απλά τη λαική δυσφορία, αλλά πλέον την εξέγερση. Για τον καθημερινό έλεγχο όσων διά του όρκου τους τάχθηκαν να υπηρετούν τον κόπο, τον μόχθο και τις πολυετείς οικονομίες ενός λαού ολόκληρου, και όχι των ολίγων που βλέπουν τη χώρα ως φέουδο και τους πολίτες ως άβουλους καταναλωτές.
Ο αληθινός ηγέτης, βγαίνει μπροστά σε κάθε διαμαρτυρία, σε κάθε διεκδίκηση. Το παρόν του είναι τίμιο, αγωνιστικό, δυναμικό, όταν ξέρει τί ζητάει. Ο αληθινός ηγέτης, δεν αφήνει «κύκλους» να μιλούν ή να διαρρέουν ειδήσεις και σχόλια για λογαριασμό του.
Η ύπαρξη του, πρέπει να είναι μια προσφορά. Ενας ύμνος προς την Δημοκρατία, μια υπηρεσία προς ένα Σύνταγμα κερδισμένο με αίμα, με αδικαίωτους νεκρούς. Και όταν κοιτάει τον λαό του στα μάτια, να μην διστάζει να δακρύζει για τα λάθη ή τις ατέλειές του, να μην φείδεται της συγνώμης όταν κάποιος αδικήθηκε, και να αποκαθιστά το δίκαιο, όταν απειλείται από το άδικο, το σωστό όταν πνίγεται από το λάθος, την γνώση όταν λοιδορείται από την άγνοια, την ημιμάθεια ή την ψυχική αγραμματοσύνη.
Ο πρώτος πολίτης της χώρας, έχει ακριβώς αυτή την ευθύνη: να είναι πρώτος. Μπροστά. Σημαιοφόρος όχι από υψομετρική διαφορά, αλλά από συνείδηση ήθους, καρδιάς, τιμής. Αυτή η ευθύνη δεν είναι κλεμμένη ή αρπαγμένη μέσα από την ισχύ των όπλων ή των αρμάτων, αλλά είναι κερδισμένη μέσα από την λαική βούληση. Και αυτό, την κάνει πιο πύρινη. Οποιος ηγείται, δεν κρύβεται. Παρίσταται και υπάρχει. Μακριά από τη σκόνη της βίας. Μπροστά στο θαύμα του ανθρώπου. Με συναίσθηση.
Παρακολουθώντας τη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα ομόλογο του, αντίκρισα δύο κόσμους. Αυτόν που προσπαθεί να διοικήσει, και αυτόν που κυβερνάει.
Ο κόσμος που κυβερνάει, είναι πανίσχυρος γιατί εφαρμόζει όλους τους νόμους, γιατί ο λαός που τον απαρτίζει εργάζεται χωρίς να διαμαρτύρεται αφού γνωρίζει ότι κάθε κοινωνική αδικία τιμωρείται αυστηρά. Μπορεί να μην έχει πολλές συμπάθειες λόγω του αιμοχαρούς παρελθόντος του, αλλά είναι υπολογίσιμος, γιατί διδάσκει με την πειθαρχία του. Αυτός ο κόσμος διεκδικεί με δύναμη επιχειρηματική, με οικονομία ισχυρή, με κοινωνία ενωμένη. Και αυτή η δύναμη, αποκτήθηκε με δουλειά πολλή, αλλά και με συνείδηση εθνική.
Ο άλλος κόσμος, αυτός που προσπαθεί να διοικήσει, στάθηκε χαμογελαστός δίπλα στον πρώτο, αλλά όχι ξεκάθαρος και αποφασιστικός.
Αυτό που ανέμενα να ακούσω από τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ήταν κουβέντες απλές και σαφείς.
Να ζητήσει την υποστήριξη της Γερμανίας στην προσπάθεια που καταβάλλει, αλλά με όρους που ευνοούν την ευρωπαική οικογένεια και όχι μόνο το Γερμανικό συμφέρον. Να μιλήσει για συνεργασία των δύο χωρών, όχι όμως μόνο στον τουρισμό, αλλά και στους τομείς της σχολικής παιδείας, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της αρχιτεκτονικής αναβάθμισης των πόλεων ή της φορολογικής δικαιοσύνης που επιβραβεύει την ειλικρίνεια και τιμωρεί την μόνιμη ανομία.
Αυτό όμως που περίμενε όλη η Ελλάδα, ήταν να ακούσει τον Πρωθυπουργό της στην κοινή συνέντευξη τύπου να ανακινεί πλέον επίσημα το θέμα των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων. Με διεδικητικό πνεύμα αλλά και τον πολιτισμό που διακρίνει ένα λαό που πολεμήθηκε και στέγνωσε την ψυχή του πάνω από αμέτρητα μνήματα, εξαιτίας ενός παρανοικού δικτάτορα που η Ιστορία θέλησε να είναι Γερμανός. Δεν το άκουσε όμως ούτε αυτή τη φορά, αλλά άκουσε αδιάφορες προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη, και για την πράσινη ανάπτυξη που αναρωτιέμαι πότε θα την δούμε και στην Ελλάδα του λιγνίτη, των ανεξέλεγκτων χωματερών, του ακριβού πετρελαίου και της ανύπαρκτης αιολικής εκμετάλλευσης.
Φαίνεται πως το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων είναι απαγορευμένο. Πότε άραγε η διοικούσα Ελλάδα θα το διεκδικήσει με θάρρος και τόλμη; Τίποτε δεν έχει διδαχθεί από τον ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ, αυτόν τον παγκόσμιο Ελληνα, που η ενεργητικότητα και η προσφορά του έχει σαρώσει ένα αμήχανο σύμπαν; Το ακούραστο αυτό σώμα, αλλά και οι χιλιάδες νεκροί των πολέμων, δεν ακουμπάνε τις καρδιές όσων κυβερνούν αυτή τη πολύπαθη χώρα; Οι νεκροί διδάσκουν. Οι ζωντανοί, πώς αντιδρούν;
Οδεύουμε προς μια ημερομηνία-ορόσημο, την 25η Μαρτίου, όπου θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το ευρωπαικό οικονομικό παρόν και μέλλον, μια ημερομηνία που και για την Ελλάδα είναι απαρχή εξελίξεων και ανατροπών. Μπορεί η συνάντηση με την Μέρκελ να μην έβγαλε «ειδήσεις», αλλά το παρόν έχει άλλες απαιτήσεις.
Ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να έχει κανένα δίλημμα ή δισταγμό. Πρέπει να σταματήσει κάθε κρατική πληρωμή προς τη γερμανική εταιρία SIEMENS, η οποία έπληξε το κύρος της χώρας παγκοσμίως. Να καταγγείλει οριστικά όλες τις συμβάσεις της που ακριβοπληρώθηκαν από τον Ελληνικό λαό, και να δεσμεύσει κάθε περιουσιακό στοιχείο ή τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας αυτής στο Ελληνικό έδαφος, διώχνοντας και όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη, ξενόφερτα ή μη, που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Χωρίς έλεος πια, για αυτούς τους ψεύτικους ανθρώπους με τις επαίσχυντες πρακτικές ανήθικου πλουτισμού.
Με πυγμή και αλύγιστη θέληση, να εποπτεύσει τους υφιστάμενους του, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν καν τί θα πεί «υπουργός», αλλά συμπεριφέρονται υπεροπτικά προς τον πολίτη.
Να μην διστάσει να διώξει κάθε ανίκανο ή άβουλο που απέκτησε αξιώματα και πολυτελή σπίτια σε ακριβές περιοχές, αλλά ξεπούλησε ιδεολογία και συνείδηση για να κάνει δωρεάν διακοπές ή για να διορίσει το παιδί του σε αργόμισθες δημόσιες θέσεις.
Να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους του πνεύματος να διοικήσουν, αλλά να σταθεί δίπλα τους σε κάθε παγίδα που το αχόρταγο οικονομικό κατεστημένο θα τους στήσει, για να επιτύχει τους δόλιους σκοπούς του.
Να επιβλέψει τη σύνταξη δίκαιου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα τονώσει την επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων, χωρίς κενά ή σκόπιμες παραλείψεις που θα ευνοούν τους επιχειρηματίες-χορηγούς των κομμάτων, που έχουν κάνει σημαία τους την αρχή «ας πληρώσουν τα κορόιδα».
Να εποπτεύσει προσωπικά την καταγραφή της κρατικής περιουσίας, και αφού γίνει αυτό, να αποφασίσει με σύνεση πως θα την αξιοποιήσει, όχι απλά για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, αλλά για να ευχαριστήσει την καθημερινότητα του πολίτη, που θα βρίσκει ανοιχτές και καθαρές παραλίες, ή εκτάσεις με πράσινο που θα ξεκουράζουν την ψυχή του.
Να δώσει κίνητρα στους νέους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, αλλά ζούν με το νόστο της πατρίδας, να επιστρέψουν σε αυτή και να ασκήσουν την επιστήμη τους ΕΔΩ, και όχι στην Αμερική ή στην Αγγλία. Να αξιοποιήσει τις γνώσεις κάθε κρατικού υπαλλήλου, δίνοντας του την ευκαιρία να εργαστεί σε θέσεις συναφείς με τις σπουδές του, γιατί αλλιώς ο υπάλληλος νοιώθει άχρηστος και απλά, δεν προσφέρει.
Να δημιουργήσει ένα ολιγάριθμο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς τους αναρίθμητους συμβούλους, βοηθούς και λοιπούς παρατρεχάμενους που έρπονται στην εξουσία αλλά με την συμπεριφορά και την αλαζονεία τους ρυπαίνουν τους οπτικούς μας ορίζοντες. Λίγοι και καλοί. Και η κοινωνία, θα συνταχθεί μαζί τους.
Να καταργήσει κάθε επιχορήγηση προς τα κόμματα που επιβαρύνουν τον κρατικό προπολογισμό, άρα το κοινωνικό σύνολο, και να κατευθύνει αυτά τα ποσά προς την πρόνοια και την υγεία του ασθενούς πολίτη, της πολύτεκνης οικογένειας, της ανύπανδρης μητέρας, του άνεργου νέου.
Μέσα από το φιλότιμο που είμαι σίγουρος πως έχει, ως πρώτος πολίτης της Ελλάδας, να μιλήσει με τα ψύχραιμα στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης, και αφού όλοι μαζί ζητήσουν «συγνώμη» από τους πολίτες για τα λάθη τους, να αναζητήσουν λύσεις εθνικές αλλά και πανευρωπαικές, χωρίς καμμία εξάρτηση από την Μέρκελ ή τους καθηλωτικούς οικονομικούς μηχανισμούς. Μπορούν να το κάνουν αυτό. Θέλουν;
Αυτά πρέπει να κάνει ένας αληθινός ηγέτης, σ? ένα κόσμο που τηλε-συσκέπτεται και ανταλλάσσει μηνύματα.
Ο Πρωθυπουγός της Ελλάδας, όταν ανέλαβε την εξουσία, είπε πως «δεν χρωστάω σε κανένα». Εφτασε η ώρα να το αποδείξει. Το επιβάλλουν οι ζοφεροί καιροί που ζούμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.