του Πέτρου Μπαστέα  

Εκτός από τις άλλες «πρωτιές» ανάμεσα στους δήμους του λεκανοπεδίου, σίγουρα διεκδικούμε και αυτή του δήμου ο οποίος ουδέποτε είχε τη «χαρά και την τιμή» να διοργανώσει δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της εκάστοτε δημοτικής αρχής, ο οποίος σύμφωνα  με το άρθρο 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται (δεν είναι προαιρετικός) μέχρι το τέλος Ιουνίου εκάστου έτους.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι όποιες εξηγήσεις των διοικούντων για τις περί τα οικονομικά «αταξίες» τους, περιορίζονται στους τέσσερις τοίχους του δημοτικού συμβουλίου και δεν διατυπώνονται πρόσωπο – με πρόσωπο με αυτούς που τους όρισαν να διαχειρίζονται τις τύχες τους δήμου και της καθημερινότητάς τους.
Αν, λοιπόν, είχε πραγματοποιηθεί, τον Ιούνιο ο απολογισμός θα έπρεπε οι διοικούντες κατά τις τρεις τελευταίες δημοτικές περιόδους ν΄ απαντήσουν δημόσια σε ερωτήματα που έθεσε πρόσφατα και ο ορκωτός ελεγκτής του ισολογισμού του 2006, όπως:
1. Πως γίνεται να διαπιστώνετε έλλειμμα 380.000 ευρώ στα ταμεία του Δήμου και καμία διοίκηση να μην αναλαμβάνει την ευθύνη; Η προϊσταμένη της ταμειακής υπηρεσίας διοικούσε το δήμο τα τελευταία 12 χρόνια;
2. Η μεταφορά ποσού 624.190 ευρώ το 2002 από τις δαπάνες ύδρευσης στο λογαριασμό «κτίρια, έργα» έγινε από την  προϊσταμένη της ταμειακής υπηρεσίας εν αγνοία των τότε διοικούντων;
3.  Οι ύψους 4.483.411 ευρώ οφειλές των δημοτών, οφείλεται σε αδυναμία των δημοτών να πληρώσουν; Ποιος θα «πληρώσει» την απώλεια 1.097.186 ευρώ (επισφαλείς απαιτήσεις) που προκύπτει από την αδιαφορία των διοικήσεων να κάνουν τη δουλειά τους ήτοι να εισπράξουν  τα οφειλόμενα ως οι νόμοι ορίζουν; Θα είχε ενδιαφέρον να μαθευτεί ποιοι οφείλουν και γιατί για να κλείσουν τα στόματα των κακεντρεχών που ισχυρίζονται ότι μέσω των δημοτικών οφειλών οι διοικήσεις αδειάζουν τα δημοτικά ταμεία και γεμίζουν τις κάλπες.
Αλλά για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου θα επανέλθουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.