γράφει o Νίκος Κοζώνης, βιολόγος

Η πρόθεση της Κυβέρνησης για ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του Άρθρου 24 για τα δάση, η ΕΛΛΕΙΨΗ «ικανών» κονδυλίων για ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ των δασών, το «συγχωροχάρτι» που δίνεται από τους ΕΚΑΣΤΟΤΕ Κυβερνώντες στους ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥΣ καταπατητές για όλες τις, μέχρι πέρσι, ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ περιόδους αλλά και η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ έως τότε Κτηματολογίου, ΑΝΑΨΑΝ το «φυτίλι» των καταστροφικών πυρκαγιών που ΕΚΑΨΑΝ τη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι. Οι προαναφερθείσες ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ήταν λοιπόν πίσω από εκείνο το ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ έκτασης ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ «παρέα» με τη συντονισμένη «συμμετρική» ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της Κυβέρνησης και της «ΗΓΕΣΙΑΣ» των αρμοδίων Δημοσίων Υπηρεσιών και ΟΧΙ η, ΑΝΕΥΘΥΝΑ δηλωθείσα τότε, «ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ»! Από πού «βγαίνουν» αυτά τα συμπεράσματα; Από καταγραφές ΕΚΘΕΣΗΣ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (Ε.Κ.).
Στην έκθεση αυτή ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ότι μέσα στην εξαετία 2000-2006 είχε καταστραφεί το 6% σε ότι αφορά τις καμένες εκτάσεις από το ΣΥΝΟΛΟ των πυρκαγιών ΟΛΗΣ της Ευρώπης! Το «εξάρι» αυτό «εκτινάχτηκε» το 2007 στο 55%!! Όσον αφορά τώρα τα «μαύρα» στατιστικά στοιχεία της θλιβερής αυτής «πρωτιάς» της χώρας μας για το 2007 αναφέρουν ότι είχαμε 3000 πυρκαγιές, 76 ΘΑΝΑΤΟΥΣ συνανθρώπων μας και 2.700.000 ΚΑΜΕΝΑ στρέμματα, από τα οποία τα 1.772.654 στην Πελοπόννησο! Μιλάμε δηλαδή για τη ΜΕΓΙΣΤΗ καταστροφή από ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ στην Ευρώπη τις τελευταίες ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ και για την ΤΕΤΑΡΤΗ χειρότερη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ από το 1871 «κατά πως λένε» τα γραφόμενα στην ΕΚΘΕΣΗ αυτή.
«Οι συγκεκριμένες πυρκαγιές αναμένεται να επηρεάσουν το τοπικό κλίμα, να οδηγήσουν στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, να υποβοηθήσουν την επέκταση της καλοκαιρινής περιόδου και να προκαλέσουν μείωση των βροχοπτώσεων», επισημαίνεται σε ΕΙΔΙΚΗ αναφορά της ΕΚΘΕΣΗΣ του Ε.Κ. για το περσινό «παρανάλωμα του πυρός» στον ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ της ΠΑΡΝΗΘΑΣ! Αυτή και ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες περσινές, Αυγουστιάτικες και  πύρινες ελληνικές ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ «δυνάμωσαν», σύμφωνα με την έκθεση του Ε.Κ., από τους ακόλουθους τρεις παράγοντες: Το φαινόμενο των «μεγαπυρκαγιών», το ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ «ξεκίνημα» πολλών πυρκαγιών και τις ΣΥΝΕΧΕΙΣ αναζωπυρώσεις. Οι προαναφερθείσες «παράμετροι» μας αποκαλύπτουν γιατί οι ΤΟΤΕ καταστροφές ήταν ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΕΣ, αν συγκριθούν με τα προηγούμενα χρόνια, «παρότι το καλοκαίρι του 2007 δε σημειώθηκε ΚΑΜΙΑ αξιομνημόνευτη αλλαγή στον ΑΡΙΘΜΟ των πυρκαγιών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Οι πυρκαγιές του 2007 αποκάλυψαν την αποτυχία των ελληνικών αρχών να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα με τη δημιουργία δασικών οδών αλλά και αντιπυρικών ζωνών» υπογραμμίζεται επίσης. ΜΗΔΕΝ «πόντους» στην… ΠΡΟΛΗΨΗ δηλαδή από την Ευρώπη, αντίθετα με τις πρόσφατες «επιδόσεις» της χώρας μας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, οι οποίες υποστηρίχθηκαν με γενναιόδωρες Κυβερνητικές παροχές και διευκολύνσεις!
Η «κουλούρα» αυτή που πήρε η Ελλάδα στη δασοπροστασία, έχει βέβαια και τα «θεμέλιά» της. Ποια είναι αυτά; Η έλλειψη προσωπικού και κονδυλίων από τη Δασική Υπηρεσία, η μείωση των Παρατηρητηρίων στα δάση, η «αδυναμία» πρόσβασης σε δορυφορικές εικόνες, η «οριοθετημένη» γνώση και εμπειρία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) για τη «συμπεριφορά» των δασικών πυρκαγιών και η «μονομερής» χρήση εναέριων μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ενδεικτικά αναφέρονται μέσα στην έκθεση του Ε.Κ. τα εξής: «Βασική αρχή της Π.Υ. ήταν η κατάσβεση των πυρκαγιών με εναέρια μέσα. Τα επίγεια μέσα στέκονται αδύναμα να βοηθήσουν στην κατάσβεσή τους. Η προτεραιότητα στα εναέρια μέσα υπήρξε προβληματική το καλοκαίρι του 2007, αφού τα αεροπλάνα δε μπορούσαν να πλησιάσουν λόγω της ταχύτατης επέκτασης των πυρκαγιών, ενώ υπήρχαν και πολλές ταυτόχρονες πυρκαγιές που οδηγούσαν σε πολυδιάσπαση». Επίσης, σε άλλο απόσπασμα επισημαίνεται ότι οι πυροσβέστες δεν είχαν στη διάθεσή τους τα ειδικά ηλεκτρονικά προγράμματα, τα οποία προβλέπουν τον τρόπο κίνησης του πύρινου μετώπου.
Τι άλλο τονίζεται; Η γνωστή σε όλους μας διαπίστωση: «Το 2007, λίγο πριν από την καλοκαιρινή περίοδο, προωθείτο από την Κυβέρνηση η αναθεώρηση του Άρθρου 24 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία των δασών. Η προτεινόμενη αναθεώρηση επέτρεπε τον ευκολότερο αποχαρακτηρισμό των δασών  που οδηγούσε γρηγορότερα στην ιδιωτικοποίηση  και εμπορευματοποίηση των δασικών εκτάσεων. Αυτή η νομοθετική προσπάθεια, που τελικά απορρίφθηκε, θεωρείται ότι ενθάρρυνε τα σχέδια των εμπρηστών το καλοκαίρι του 2007.» Αλλά και η έως τώρα ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ Κτηματολογίου-Δασολογίου, ως «έργο» των ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ Κυβερνήσεων, «δούλεψε» ως ηθικός αυτουργός ΕΜΠΡΗΣΜΩΝ αφού: «Δεν μπορεί εύκολα να αποδειχθεί αν μια καμένη περιοχή ήταν δάσος πριν από την πυρκαγιά. Αν μια περιοχή αποχαρακτηριστεί από δασική, είναι πολύ εύκολο να αρχίσει η οικοδομική δραστηριότητα με μεγάλα κτίρια σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως», τονίζεται επίσης στην έκθεση. Εντοπίζονται ακόμα και οι ΠΙΘΑΝΕΣ συνέπειες στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ από το ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ που «μας προέκυψε» λόγω των πυρκαγιών και το οποίο ΜΠΟΡΕΙ να γίνει «ξυπνητήρι» ασθενειών σχετιζομένων με το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, ενώ ΚΑΙ τα υπόγεια ύδατα ενδέχεται να «νοθευτούν» από τις ΤΟΞΙΚΕΣ ουσίες της στάχτης!
Και ποια ήταν η «ανεπίσημη» θέση της ΗΓΕΣΙΑΣ της Πυροσβεστικής στην έκθεση αυτή του Ε.Κ.; Πρόκειται λοιπόν για «μεροληπτική έκθεση που συκοφαντεί την Ελλάδα και βασίζεται σε μαρτυρίες και στοιχεία ενός ως δύο ελλήνων επιστημόνων.» Αναμένεται η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ επίσημη απάντηση των ΑΝΩΤΑΤΩΝ στελεχών της Π.Υ. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στα προαναφερθέντα «γραπτά» της έκθεσης. «Προς γνώση και συμμόρφωση» επομένως για το καλό ανθρώπων, δασών και περιουσιών; Θα δείξει Στην «αναμονή» εξάλλου βρίσκεται και ο ελληνικός λαός, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ από την Κεντρική-Κυβερνητική και την Τοπική-Αυτοδιοικητική ηγεσία του την ΕΦΑΡΜΟΓΗ μιας ΠΛΗΡΟΥΣ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ περιβαλλοντικής πολιτικής! Αν «ζουμάρουμε» μάλιστα στα «εντός και επί τα αυτά» της Νέας Ερυθραίας, μπορούμε να κουβεντιάσουμε και για κάποιες ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ προσδοκίες, από τις ΠΟΛΛΕΣ υπάρχουσες, με τη Δημοτική μας Διοίκηση. Ποιες είναι αυτές; Να «βρεθεί» ο Δήμος Νέας Ερυθραίας ΚΑΙ ΠΑΛΙ φέτος άξιος ΕΠΑΙΝΟΥ από τη Νομαρχία Αθηνών για την ΟΡΓΑΝΩΣΗ της πυροπροστασίας του, μετά τη λήξη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, όπως ΣΥΝΕΒΗ το 2007 με το τέλος της αντίστοιχης περσινής. Επίσης, να αντιμετωπιστεί ΜΕΘΟΔΙΚΑ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ και ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ η βαμβακίαση (όπως γίνεται ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ στον κοντινό μας Δήμο Αμαρουσίου σε συνεργασία με τον Σ.Π.Α.Π.) και τέλος να ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ η κοπή ΔΕΝΔΡΩΝ από το Οικολογικό μας Πάρκο!

Υ.Γ.1: «Ζητούσα από τον Οκτώβριο να παραιτηθώ, αλλά δε με άφηναν. Δυστυχώς έρχονται και άλλα καταστροφικά καλοκαίρια γιατί το κλίμα αλλάζει. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι αποδεκατισμένο. Είναι αλήθεια πως το όνομά μου συνδυάστηκε με μια καταστροφική καλοκαιρινή περίοδο. Τώρα θα έλεγα να μάθουμε να ζούμε με τις πυρκαγιές. Δυστυχώς αυτά που λέω επιβεβαιώθηκαν και με τις φωτιές στην Καλιφόρνια. Δε θέλω να βρω δικαιολογίες, αλλά όταν ένας αμερικανικός δασοπυροσβεστικός οργανισμός έχει αυτά τα αποτελέσματα, τότε τι να πει και η Ελλαδίτσα μας, τι να πει και το Πυροσβεστικό Σώμα που είναι αποδεκατισμένο;» (απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κόης, στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της 9/12/07)
Υ.Γ.2: «Στο Πεντελικό ο κατάλογος των φετινών πυρκαγιών όλο και μακραίνει και μόνον τον Ιούνιο καταγράφηκαν 44 περιστατικά έναντι 10 που είχαν εκδηλωθεί τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Επιπλέον, διπλασιάστηκε ο αριθμός εκδήλωσης πυρκαγιών συνολικά στην Αττική, γεγονός που καθιστά σαφές ότι το Λεκανοπέδιο αντιμετωπίζει μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή, σε μια χρονική συγκυρία που συμπίπτει με την έναρξη εφαρμογής του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, η Κυβέρνηση, παρότι δεν κατάφερε να αναθεωρήσει το Άρθρο 24 για την προστασία των δασών, θα περάσει νόμο βάσει του οποίου το νέο δασολόγιο θα χρησιμοποιήσει αεροφωτογραφίες του 1975 για τον προσδιορισμό των δασών και όχι τα στοιχεία του 1940, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Από την άλλη μεθοδεύει την εφαρμογή, δια της πλαγίας οδού, του δασοκτόνου νόμου 3208/03 του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος κρίνεται αυτή την περίοδο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών  Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που είδε πρόσφατα ο φως της δημοσιότητας, καταγράφονται παράνομες επεμβάσεις-εκχερσώσεις στο πανέμορφο δάσος της Σταμάτας σε έκταση 11.500 τ.μ.!!! Στην περιοχή πριν 10 ημέρες εκδηλώθηκαν δυο ύποπτες φωτιές, με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να επιβεβαιώνουν, εμμέσως πλην σαφώς, τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής που έκαναν λόγο για δράση εμπρηστών.» (απόσπασμα από άρθρο του Γιώργου Μπάλτα, για την εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» της 5/7/08)
Υ.Γ.3: «Η καταπάτηση του αιώνα! Μηχανή ιδιοποίησης 345.000 στρεμμάτων δασικής γης επί 47 χρόνια. Εγκέφαλος της υπόθεσης, όπως προέκυψε από μεγάλη εισαγγελική έρευνα, ήταν απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος επικαλούμενος συμβόλαια από το 1872, εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης τεράστιας έκτασης από το Μαρκόπουλο μέχρι την Κερατέα, μέρος της οποίας έσπευσαν να αγοράσουν δεκάδες ανυποψίαστοι πολίτες.» (απόσπασμα από ρεπορτάζ της Μίνας Μουστάκα, για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 1-2/12/07)
Υ.Γ.4: «Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα απομεινάρι των προγραμμάτων ασφαλείας. Ακόμη και αυτό το περιβόητο ειδικό σχέδιο προστασίας της Πάρνηθας, για να μην καεί στη διάρκεια των Αγώνων του 2004, μοιάζει σήμερα, 4 χρόνια μετά, σαν μια κακόγουστη φάρσα στο αποψιλωμένο βουνό.» (απόσπασμα από ρεπορτάζ του Β. Λαμπρόπουλου για την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 17/8/08)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.