[ng id=6]

Τέτοιες εικόνες βλέπουμε σπάνια στη Νέα Ερυθραία. Ποδηλάτες, πολλοί ποδηλάτες, παιδιά και πεζοί που βγήκαν από τα σπίτια τους, άφησαν το αυτοκίνητο στην άκρη και «κατέλαβαν» το κέντρο της πόλης. Παρά το τσουχτερό κρύο το προηγούμενο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες πολίτες, κάτοικοι και επισκέπτες,  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Νέας Ερυθραίας για την εκδήλωση που διοργάνωσε «Στην πόλη της Νέας Ερυθραίας με το ποδήλατο».
Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κονδύλη (Ταχυδρομείο) και την οδό Ανακρέοντος, η οποία παρέμεινε κλειστή για τα Ι.Χ. από τις 11.00 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ., δοκίμασαν και νοίκιασαν τα 100 πρώτα ποδήλατα που διέθεσε ο δήμος, αλλά και το δίκτυο των ποδηλατόδρομων και τέλος, συμμετείχαν στα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν. Πάνω απ? όλα, όμως, ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να βρεθεί ο κόσμος σε δημόσιο χώρο που δικαιωματικά του ανήκει αλλά μονίμως καταλαμβάνεται από αυτοκίνητα.
Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας διοργάνωσε την εκδήλωση σε συνεργασία με τη συλλογικότητα «Πεζοί-Ποδηλάτες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας», το υπουργείο Υποδομών και με τη συμμετοχή Μ.Κ.Ο. – WWF και Green Belt (Πράσινη Ζώνη)-, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και των σχολείων.
Στόχος ήταν η προώθηση του ποδηλάτου και της χρήσης του δικτύου ποδηλατόδρομων, αλλά και η προσέλκυση καταναλωτών στο κέντρο της πόλης που θα χρησιμοποιούν έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο και τις αγορές τους.
Μαζί με τη δήμαρχο Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη, στην πλατεία Κονδύλη βρέθηκε o συμπολίτης μας υπουργός εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης. Στο μήνυμά της για την εκδήλωση η κ. Ταμβάκη ανέφερε τα εξής: «Η αυριανή βιώσιμη πόλη θα πρέπει να είναι πλούσια σε ανθρώπινη παρουσία, ανοικτή και φιλική στον πεζό και στον ποδηλάτη. Παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, κανείς τους δεν πρέπει να διστάζει να βγει στο δρόμο. Με αυτό το σκεπτικό σας προσκαλούμε να βγείτε όλοι στους δρόμους, πεζοί και ποδηλάτες, να γεμίσουμε τα μαγαζιά της πόλης μας ως καταναλωτές και να συντελέσουμε στην απαρχή ενός νέου χωρικού και συγκοινωνιακού σχεδιασμού και στην εξέλιξη μιας πόλης που θα πρωτοπορεί για το περιβάλλον και τον πολιτισμό».
Ήταν εκεί, επίσης, οι αντιδήμαρχοι της Νέας Ερυθραίας, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο επικεφαλής της ΡΕΚΕ Κωστής Χαλκιαδάκης και άλλα μέλη της κίνησης, όχι όμως και από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις που φαίνεται ότι «σνόμπαραν» την πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Νέας Ερυθραίας, όπως άλλωστε και ο Εμπορικός Σύλλογος, που έχει ταχθεί εξαρχής κατά των παρεμβάσεων του δήμου στο κέντρο της πόλης.
«Σίγουρα δεν γίναμε από τη μια στιγμή στην άλλη Άμστερνταμ, αλλά ο κόσμος, όπως βλέπετε, ενθαρρύνεται», λέει ο Χρήστος Μαντάς, εθελοντής της ομάδας των πεζών-ποδηλατών που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Στο τέλος βραβεύτηκαν τα καλύτερα έργα, στα πλαίσια των διαγωνισμών ζωγραφικής και φωτογραφίας, αλλά και οι καλύτερες επιδόσεις στην ποδηλατική πασαρέλα και στη δράση «ποδήλατο-φορτώνω» που διοργανώθηκαν.
Oι νικητές έλαβαν αναμνηστικά δώρα από καταστήματα ειδών ποδηλάτου, που ήταν χορηγοί της εκδήλωσης. Παρέλασαν ποδήλατα όλων των τύπων, αγωνιστικά, mountain, bmx, ακόμη και ηλεκτροκίνητα, αλλά την παράσταση έκλεψε το διπλό ποδήλατο συμπολιτών μας, το οποίο είχε την τιμητική του στις ποδηλατικές βόλτες γύρω από την πλατεία και αλλού. Φυσικά, ήταν και η χαρά των πιτσιρικάδων που έδειξαν τις επιδεξιότητές τους στο ποδήλατο και συνεχίζουν να διεκδικούν από τον δήμο μια πίστα bmx στην πόλη τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.