xaratsaris_dinitris

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΑΤΣΑΡΗ

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθώ όλες τις συζητήσεις και δημοσιεύσεις σχετικά με τους ποδηλατοδρόμους που έχουν επιδεινώσει την ζωή των πολιτών της πόλης μας. Οι μισοί μιλούν αόριστα για την ανάγκη των ποδηλατοδρόμων και οι άλλοι μισοί για την κατασκευή, τον σκοπό και το αλαλούμ που έχουν φέρει στη ζωή μας.
Η κ. Δήμαρχος υποστηρίζει ότι οι ρυθμίσεις έχουν γίνει στη βάση ερευνητικού προγράμματος μιας ομάδας του πολυτεχνείου.
Όλοι μας όμως γνωρίζουμε πως γίνονται αυτές οι κατά παραγγελία μελέτες και τον σκοπό που εξυπηρετούν. Κανείς δεν αναφέρει την δημιουργία Πάρκου και Χώρου περιπάτου στο σπίτι της κ. Ταμβάκη.
Μάλιστα κ. Δήμαρχε με το πρόσχημα των ποδηλατοδρόμων έχετε αναβαθμίσει το σπίτι σας χωρίς να σας ενδιαφέρει τι θα γίνουν οι γύρω δρόμοι. Δεν σας ενδιαφέρει η λειτουργία των ποδηλατοδρόμων και το μόνο που επιδιώκετε είναι η αναβάθμιση της περιοχής του σπιτιού σας.
Μα θα μου πείτε δεν σας αρέσει;
Και ερωτώ η αναβάθμιση γιατί έγινε μόνο στο σπίτι σας και όχι σε κάποια άλλη περιοχή;
Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση στους κατοίκους της οδού Παπαφλέσσα και όχι μόνο ότι χρησιμοποιήσατε την εξουσία σας για ίδιον όφελος και είναι προφανείς οι σχετικές ποικίλες και πολλαπλές ευθύνες σας.
Έχετε καταργήσει το ένα ρεύμα της οδού Γ. Παπανδρέου και την κυκλοφορία την αφήνετε να διαμορφωθεί μόνη της σε όλους τους γύρω δρόμους. Ποιος είναι ο σκοπός;
Η κυκλοφορία στην οδό Παπαφλέσσα έχει πολλαπλασιαστεί. Γιατί το κάνατε αυτό κ. Ταμβάκη; Κάνετε διακρίσεις; Δεν σας ενδιαφέρει η οδός Παπαφλέσσα; Πέστε τα στον κόσμο να τα γνωρίζει.
Γιατί καταργήσατε το ένα ρεύμα στην Γ. Παπανδρέου ενώ θα μπορούσε να γίνει ο ποδηλατοδρόμος και το ρεύμα να μείνει ανοικτό όπως και στους άλλους Δρόμους. Ζητώ κ. Δήμαρχε μία απάντηση.
Ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί έχετε κλείσει το τμήμα της οδού Γ. Παπανδρέου από Έλλης έως Παπαφλέσσα. Το τμήμα αυτό πρέπει να ανοίξει το συντομότερο για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της κυκλοφορίας και την ανακούφιση της Παπαφλέσσα.
Ερωτώ την κ. Ταμβάκη και την πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου αληθινά πιστεύετε ότι θα υπάρξουν γονείς που θα αφήσουν το παιδιά τους να κάνουν ποδήλατο σε αυτούς τους ποδηλατοδρόμους όπως έχουν κατασκευαστεί και επί πλέον να διασχίζουν όλους τους κάθετους δρόμους με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα η μήπως θα φροντίζει η δημοτική αστυνομία;
Τέλος χαιρετώ την πρωτοβουλία της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών υπό τον κ. Τσαγκάρη για την από μηδενική βάση συζήτηση για τους ποδηλατοδρόμους, ο οποίος έχει εντοπίσει μαζί με τα ανωτέρω τα πλείστα όσα δεινά έχουν φέρει στην πόλη μας οι ποδηλατοδρόμοι.
?

100 ΣΧΟΛΙΑ

 1. 1. Οι ποδηλατόδρομοι και τα ποδήλατα δεν είναι μόνο για μικρά παιδιά. Έλεος πια. Ανοίξτε τα μυαλά σας. Ποδήλατο δε σημαίνει παιδάκι ηλικίας μέχρι 8 ετών.
  Αν δεν μπορείτε να το καταλάβετε, πρόβλημά σας πραγματικά!

  2. Τα… δεινά αφήστε, τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Φάνηκε ο πολιτισμός εξάλλου στο λόγο αυτών των ανθρώπων όταν μας μιλούσαν για τα δεινά… Κανείς δε μιλάει για αυτά βέβαια! Τσιμουδιά όλοι! όπου μας συμφέρει μιλάμε!

  3. Ελληνάρες υπάρχουν και θα υπάρχουν. Δύσκολα θα μάθει ο Έλληνας οδηγός να σεβαστεί ποδηλάτη. Όλοι φυσικά αποκλείουν τον εαυτό τους.
  “Εγώ σέβομαι τους ποδηλάτες! Έχω ζήσει εξωτερικό εγώ και ξέρω!”… Ποια είναι η αλήθεια όμως; Βρείτε τη στους δρόμους!

  Εδώ μας έφαγε το άγχος να ανέβουμε τις κυλιόμενες σκάλες του μετρό από την αριστερή πλευρά για να κερδίσουμε 5-10 δευτερόλεπτα από τη μίζερη ζωή μας! Το ποδήλατο δε θα αποτελέσει πρόβλημα;
  Ζήτω το Ελληναριό! Περισσότερα πεζοδρόμια παρακαλώ, χωρίς κολωνάκια όμως γιατί εμποδίζουν στο παρκαρισμα! Είμαστε τελικά λαός gtp…

 2. Aς μπει στον κοπο να διαβασει ολο το σχεδιο με π.χ. μονοδρομησεις, την δημιουργια βιοκλιματικου δρομου στα προτυπα της Γ.Παπανδρεου και στην Βαρναλη (στο πανω σημειο και οχι στις ‘συνιστωσες’ του εμπορικου κεντρου). Λυση μπροει να ειναι ενα δικτυο μονοδρομησεων, οπως στην Φιλοθεη ή την Εκαλη για να πανε οι ΙΧες απο τον κεντρικο δρομο ή ακομα καλυτερα απο Τατοιου και Εθνικη οδο.

  Δεν μπορουμε να γκρινιζουμε για τον διαδημοτικο ποδηαλτοδρομο διχως να εχει τελειωσει, μια χαρα εγινε η παπανδρεου και συντομα θα απαλαχτουμε και απο τα ΙΧ.

  Επισης..”Τέλος χαιρετώ την πρωτοβουλία της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών υπό τον κ. Τσαγκάρη για την από μηδενική βάση συζήτηση για τους ποδηλατοδρόμους, ο οποίος έχει εντοπίσει μαζί με τα ανωτέρω τα πλείστα όσα δεινά έχουν φέρει στην πόλη μας οι ποδηλατοδρόμοι.” = εδω καικες, προδοθηκες απο μονος σου….

 3. “Τέλος χαιρετώ την πρωτοβουλία της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών υπό τον κ. Τσαγκάρη για την από μηδενική βάση συζήτηση για τους ποδηλατοδρόμους, ο οποίος έχει εντοπίσει μαζί με τα ανωτέρω τα πλείστα όσα δεινά έχουν φέρει στην πόλη μας οι ποδηλατοδρόμοι.”

  Εντάξει αγαπητέ φίλε καταλάβαμε γιατί γράφεις δεν χρειάζεται και να χαιρετάς.Ερχονται και δημοτικές εκλογές άλλωστε.

  • Εκφράζοντας προσωπική γνώμη και με την ιδιότητα του μέλους της ΡΕΚΕ και της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, έχω την γενική άποψη ότι η εδαφική μορφολογία της Νέας Ερυθραίας δεν προσφέρεται για τη δημιουργία των αναγκαίων μεν, αξιόπιστων δε ποδηλατοδρόμων της.
   Τούτο όφειλε να το αξιολογήσει καλύτερα κατά τον σχεδιασμό τους η δημοτική αρχή κάτι που ας μου επιτραπεί να πιστεύω δεν το έκανε.
   Αν ωστόσο, οι υπάρχουσες κατασκευές πληρούν πράγματι προδιαγραφές ποδηλατοδρόμου, (επιτρέψτε μου να αμφιβάλω) και επεκταθούν στους χώρους συνάθροισης,(εμπορικό κέντρο, αθλητικοί χώροι, κοιμητήριο, πλατείες, σχολεία, πάρκα, κτλ) τότε είναι χρήσιμοι (και εδώ ας μη γελιόμαστε), μόνο στους μυημένους του είδους, τους οποίους και πάλι η δημοτική αρχή οφείλει να τους “εκμεταλλευτεί” προκειμένου τουλάχιστον οι νέοι της πόλης να αποχτήσουν κουλτούρα ποδηλάτη.
   Υπό τις διαμορφωμένες συνθήκες η συζήτηση ότι οι κατασκευές αυτές εμποδίζουν την πρόσβαση του αυτοκίνητου στην αγορά κ.τ.λ. κανέναν δεν εξυπηρετεί.
   Είναι βέβαιο πως κάποιες ιδιοκτησίες ή επιχειρήσεις επηρεάζονται από αυτή την παρέμβαση, αλλά με νηφάλια σκέψη και καλή πρόθεση από όλες τις πλευρές, η επιβαλλόμενη λύση για την κάθε περίπτωση, είναι δυνατή.
   Απόψεις όμως περί μεροληψίας από τη διοίκηση (έστω και αν είναι αλήθεια) ή επανεξέτασης κ.τ.λ., πιστεύω δεν συνιστούν ώριμη προσέγγιση του θέματος.
   Ακόμα και για την περίπτωση που δεν πληρούν προδιαγραφές σωστού ποδηλατοδρόμου, αποτελούν μια χρήσιμη και αναγκαία για τον πεζό της πόλης διαπλάτυνση πεζοδρομίων και πρέπει να προστατευτούν.

 4. Αμάν πια φτάνει. Όλοι όσοι γράφουν κατά των ποδηλατόδρομων και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είναι από 70 και πάνω. Χαρείτε τα εγγόνια σας, παίξτε μαζί τους και αφήστε τους νεότερους να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο από αυτά που τους αφήνετε.

  Από συνέντευξη της νέας Υπουργού Περιβάλλοντος στο Έθνος:
  “Τα κέντρα των πόλεων είναι για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, δεν είναι για τα αυτοκίνητα».

  Για τον χαιρετισμό στον κ. Τσαγκάρη τα είπε όλα ο Μιχάλης. Μήπως θα πρέπει και οι υπέρμαχοι του ποδηλάτου και της πεζοπορίας να συνασπιστούμε και να δημιουργήσουμε πόλο ενόψει των δημοτικών?

  • Αν και ακόμη δεν έχω εγγόνια, θα χαιρόμουν πάρα πολύ να δω απλούς συνασπισμένους ψηφοφόρους κατά της όποιας διοικητικής και άλλης αυθαιρεσίας και υπερβολής που γίνεται παρά τη θέλησή τους, ή να τους δω υπέρ της όποιας βελτιωτικής παρέμβασής τους στα θέματα της πόλης.
   Θέλω πάντα να ελπίζω πως στα 70 μου, δεν θα μετρώ ακόμα τότε μόνο στα γερασμένα δάχτυλά μου, τους ευαισθητοποιημένους υπέρ του κοινού συμφέροντος.

   • κ. Μαθόπουλε,

    Η απάντησή σας στο σχόλιο του Μιχάλη δείχνει ότι εσείς προσωπικά έχετε τουλάχιστον ρεαλιστική άποψη των πραγμάτων.

    Συμφωνώ ότι οι ποδηλατόδρομοι θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτεροι, έχω όμως ένα γιο 3 μηνών τον οποίον μπορώ πλέον να πηγαίνω βόλτα με το καρότσι στους ποδηλατόδρομους από την Γ. Παπανδρέου μέχρι την Κ. Βάρναλη με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύω να μας πατήσουν και τους δύο.

    Ειλικρινά θα ήθελα την άποψή σας στο εξής:

    Δυστυχώς όλες οι δημοτικές παρατάξεις (πλην της εκάστοτε διοίκησης του δήμου) δεν έχουν κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση.
    Δεν έχουμε δει δηλαδή να παλεύουν με το ίδιο σθένος που δείχνουν τώρα κατά των ποδηλατόδρομων και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, ποδηλατόδρομοι αλλού, πεζόδρομοι, να γίνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.
    Μόλις έγιναν οι ποδηλατόδρομοι (με τα όποια αρνητικά στοιχεία) και ελήφθη απόφαση για ορισμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν θα διαφωνήσω) άρχισαν οι υπογραφές, οι συγκεντρώσεις, οι προτάσεις για διάλογο από την αρχή κτλ.

    Είναι όμως αυτή συνετή πρακτική? Να καταγγέλλουμε ότι γίνεται?
    Εγώ κ. Μαθόπουλε κατοικώ στην οδό Έλλης. Έχετε περάσει σε ώρα αιχμής? Οι ουρές φτάνουν μένουν μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη και πολλές φορές χρειάζομαι αρκετά λεπτά για να μπορέσω απλά να βγω με το αυτοκίνητο από το γκαράζ. Και όλα αυτά γιατί? Για να παρακάμπτουν όσοι κατευθύνονται προς Εκάλη, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο κτλ. το φανάρι στη διασταύρωση Χ. Τρικούπη και Θησέως.

    Επομένως αντιλαμβάνεστε πόσο με ικανοποίησε προσωπικά (αλλά και τους υπόλοιπους κατοίκους της οδού Έλλης) η απόφαση για αλλαγή κατεύθυνσης και διαμόρφωση σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας η οποία έχει ως σκοπό να μειώσει τα αυτοκίνητα εντός του δήμου μας (όπως στο Νέο Ψυχικό).

    Η παράταξή σας προσέφυγε (εκπρόθεσμα) κατά της απόφασης αυτής για τυπικούς λόγους χωρίς να προτείνει κάτι διαφορετικό. Ότι συμφωνεί με κάποια σημεία αυτής και διαφωνεί με κάποια άλλα π.χ. Και ζητάει συζήτηση από την αρχή εφ’όλης της ύλης γνωρίζοντας ότι θα καθυστερήσει και δεν θα καταλήξει πουθενά μέχρι τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

    Τι δείχνουν όλα αυτά? Ότι απλά η παράταξή σας (και όλες οι παρατάξεις δυστυχώς) δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την βελτίωση του δήμου, αλλά μόνο για την καρέκλα. Όσο δεν έχει κάποιος τα ηνία του δήμου (το ίδιο θα κάνει και η παρούσα διοίκηση εάν δεν επανακλεγεί), δεν θέλει να γίνετε τίποτα και εάν γίνει το καταγγέλει προκειμένου να αποσπάσετε μικροκομματικά οφέλη.

    • κ. Κυριακού,

     Ασφαλώς έχω περάσει και στην οδό Έλλης σε ώρα αιχμής.
     Ως άνθρωπος ευαισθητοποιημένος εσείς, εύκολα μπορείτε να ανατρέξετε στην “αρθρογραφία” μου από την έκδοση ως και σήμερα της τοπικής μας εφημερίδας “Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ” όπου σχεδόν ανελλιπώς καταθέτω έστω μια σκέψη για τα διάφορα θέματα. Ουδέποτε διεκδίκησα και ούτε τώρα δεν θα διεκδικήσω το αλάθητο της όποιας σκέψης ή και άποψής μου.
     Επειδή με χαρακτηρίζετε ως ρεαλιστή, σας λέω τούτο και σας παρακαλώ να το αξιολογήσετε κατάλληλα. Παρότι προσωπικά δεν σας γνωρίζω, είμαι βέβαιος πως μπορείτε.
     Στις δημοτικές εκλογές του 2002 ήμουν υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Ερυθραίας, “δυστυχώς” όμως για μένα δεν έγινα ούτε ο ίδιος ως επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος. Φταίω βέβαια εγώ που δεν έπεισα τους δημότες. Υπήρξαν τότε συμπολίτες μας που ενώ ψήφισαν άλλη δημοτική παράταξη, έλεγαν σε εμένα. Γιατί να μην είσαι στην παράταξή μου? Τα όσα προεκλογικά εσύ είπες, είναι αυτά που χρειάζεται η πόλη. Κρίμα που δεν είσαι στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι χρήσιμη η φωνή σου. Η απάντησή μου τότε αλλά και τώρα δεν είναι άλλη από την απλή τούτη σκέψη. Αν η πλειονότητα των δημοτών πίστευε πράγματι τις προτάσεις μου θα με έφερνε στη διοίκηση του δήμου. Να μπω όμως σε έναν συνδυασμό που δεν πιστεύει τις απόψεις μου γιατί να το κάνω?
     Η “ένστασή” μου σε εσάς, επικεντρώνεται σε δύο πράγματα. Μιλάτε μόνο για την οδό Έλλης, από την οποία όπως λέτε έφυγαν τα αυτοκίνητα. Έφυγαν από τη δική σας και πήγαν στην οδό άλλων. Η κριτική λοιπόν προς τη δημοτική αρχή, έχει να κάνει μόνο με τούτο το γεγονός της προχειρότητας. Πριν να διώξει από εσάς τα αυτοκίνητα μελέτησε που θα τα πάει και ποιους άλλους και πόσο θα τους ενοχλήσει? Εδώ τα περί δύσκολων λύσεων κ.τ.λ. δεν ευσταθούν. Διοίκηση είναι, έχει εκλεγεί για να δώσει λύσεις στα προβλήματα της πόλης. Αν δεν μπορεί να φύγει και να αναλάβει να λύσει τα προβλήματα όποιος μπορεί και υπάρχουν αυτοί που μπορούν να είστε βέβαιος.
     Μιλάτε επίσης πως όλες οι παρατάξεις δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του δήμου, αλλά για την καρέκλα του δήμου.
     Αυτό, αδικεί και εσάς τον ίδιο που το λέτε. Εσείς είστε ευαισθητοποιημένος και ενδιαφέρεστε. Ρίξτε όμως μια ματιά γύρω σας. Μετρήστε τις αντιδράσεις. Τι ακριβώς ζητούν όσοι αντιδρούν, τι λένε και πως παλεύουν να δικαιωθούν? Ξέρετε τη ρήση που λέει πως όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια.
     Στην περίπτωσή μας πιστεύω, το χειρότερο θα ήταν το ποιο εύκολο για όλους. Να μείνουμε στη θαλπωρή του σπιτιού μας.
     Αν όμως συνασπιστούμε με βάση τις αρχές και τα πιστεύω μας? Ελπίζω να μην ακούγετε ρομαντικό.

 5. Το θέμα είναι,οι πεζοί σέβονται τον εαυτό τους για να συνασπιστούν μαζί μας?
  Συμφωνώ απόλυτα με μία τέτοια κίνηση και γίνεται ήδη,όμως βασικο χαρακτηριστικό όλης της προσπάθειας είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο,το περπάτημα του και την ποδηλασία.
  Και αυτό δεν το μαθαίνεις,πρέπει να το έχεις μέσα σου για να σεβαστείς αύριο και τον διπλανό σου.
  Στο δια ταύτα..μακρυά απο τους δήμους οι γενιές και τα μυαλά που κοιτούν ΜΟΝΟ το συμφέρον τους.
  Είτε το βαφτίζουν δουλειά,είτε το βαφτίζουν παρκάρισμα,είτε το βαφτίζουν μακαρόνια με κιμά!

  ΤΟΠΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!

 6. Σωστή η άποψη σας ότι οι ποδηλατόδρομοι δεν εξυπηρετούν μόνο τους ποδηλάτες, αλλά και τους πεζούς. Επιτέλους πρέπει να διεκδικούν και οι πεζοί το χώρο που τους αναλογεί για να μετακινούνται ανθρώπινα, χωρίς να χρειάζεται να περνάνε πάνω από εμπόδια και να κάνουνε μανούβρες. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν αυτό λέγεται ποδηλατόδρομος ή πεζοδρόμιο. Το όνομα λίγη σημασία έχει. Είναι ένας ελεύθερος ,σχετικά, χώρος φτιαγμένος για να περνάνε άνθρωποι. Δεν είναι φτιαγμένος για να παρκάρουν κάθετα τα αυτοκίνητα τους οι φίλοι μας, συνήθως, από τις γύρω περιοχές,για να κατέβουν να πάρουν μανταλάκια και τσιγάρα.
  Κάντε και καμιά βόλτα και πηγαίνεται να δείτε Κηφισιά, Εκάλη και αλλού και δείτε πώς θωρακίζονται από τα αυτόκινητα.

 7. Αδμιν
  Έκανα καποιο σχόλιο χθές καινούργιο, που δεν δημοσιεύτηκε. Δεν πιστεύω να έχουμε περίπτωση λογοκρισίας, έτσι δεν είναι ?

 8. Κόβεις και ράβεις ότι γουστάρεις. Αυτό είναι μεγάλος φασισμός φίλε. Εξυπηρετείς συμφέροντα, όπως πολλοί εδώ μέσα. Ποιός ξέρει όμως μπορεί να τα πούμε και από κοντά καμιά μέρα !

 9. Kυριε Μαθιοπουλε, επιτελους μια φωνη λογιση, σοφη και με συνεση που δεν κατεβαζει το επιπεδο οπως καποιοι αλλοι απο το συνδυασμο σας.

  Οι ερωησεις μου που εχουν μεινει αναπαντητες ειναι

  1) γιατι ο εμπορικος συλλογος δεν παιρνει μερος στο event που ετοιμαζουμε για τον δεκεμβρη (συντομα θα εχετε και νεα) και που θελαμε να ενινυσχισουμε τον επορικο συλλογο

  2) διαβαζονας την τελευαια επιστολη του εμπορικου συλλογου νομιζα οτι διαβαζα ανακοινωση της τοπικης οργανωσης κομματος..γιατι δεν ασχοληται με τα του εμπορικου κεντρου (οποιο και να ειναι αυτο γιατι εδω δεν εχω δει κανενα εμπορικο κεντρο στην νεα ερυθραια) παρα να λειτουργει ως κομματικη οργανωση;

  3) θα ερθετε στο event που ετοιμαζουμε και εχουμε εργαστει εθελοντικα ή θα μας σνομπαρετε;

  • κ. Μαντά,

   Προσθέσατε βλέπω στο επώνυμό μου ένα “ι” αλλά και αυτό γράμμα του αλφαβήτου μας είναι.
   Σας ευχαριστώ θερμά για την κρίση σας σε σχέση με το επίπεδο της φωνής μου.
   Ξέρετε, όλοι χρειαζόμαστε την ενθάρρυνση.
   Βάζετε τρία ερωτήματα στα δύο πρώτα εκ των οποίων, μάλλον δεν είμαι αρμόδιος να τα απαντήσω, αν βέβαια απευθύνονται σε εμένα.
   Για το τρίτο σας ερώτημα, πρέπει να σας πω ότι δεν το γνωρίζω το θέμα.
   Ίσως δεν παρακολουθώ επαρκώς τα γεγονότα στην πόλη μας, πιστέψτε με όμως, δεν είμαι αλάθητος.
   Ασφαλώς και θα ήθελα να έρθω στο event που ετοιμάζετε, τόσο ως άτομο, όσο και ως φορέας, καθώς εκπροσωπώ την Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Ερυθραιωτών “Ρ.Ε.Κ.Ε.” στους τομείς επί του τύπου και της επικοινωνίας στην πόλη μας.
   Από αυτή την άποψη υποχρεούμαι να παραβρεθώ, αν είμαι επαρκώς και έγκαιρα ενημερωμένος (οι ώρες εργασίας μου περιλαμβάνουν όλο το εικοσιτετράωρο γιαυτό ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος).
   Ωστόσο, για την ουσία της επικοινωνίας μας, θα ήθελα να προσθέσω τα παρακάτω.
   Ως μέλος τοπικού φορέα, οι πολιτικές σκέψεις μου για την πόλη μας εκφράζονται από το πρόγραμμα της ΡΕΚΕ όπως αυτό κατατέθηκε στην προεκλογική περίοδο των περασμένων δημοτικών εκλογών και σας προτρέπω να το αναζητήσετε αν δεν το έχετε ήδη και μέσα από τις κατά καιρούς επίσημες ανακοινώσεις της δημοτικής μας αυτής συλλογικότητας, η οποία συνεργάζεται σήμερα όπως είναι γνωστό με την παράταξη “ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ” υπό το νέο όνομα “ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ”, την πρόσφατα αναρτημένη επίσημη ανακοίνωση της οποίας, είμαι βέβαιος πως και εσείς έχετε διαβάσει και στην οποία δεν διαπίστωσα (μέχρι στιγμής τουλάχιστον διαφωνία)
   Ως προσωπική άποψη και σε ότι αφορά την ουσία των ερωτημάτων σας, ξέρω είναι άκομψο αλλά επιτρέψτε μου παρακαλώ να σας παραπέμψω χωρίς άλλο σχολιασμό σε άρθρο μου στη “ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ” /φύλλο 332/ σελίδα 6 στη στήλη ΕΠΩΝΥΜΟΣ και με τίτλο: Έτσι χωρίς σκιές.

 10. Επειδή έγραφα απο το κινητο μου δεν ηταν ευκολο και σιγουρα εχασα κατι γραμματα (+ το πρωινο ξυπνημα μετα απο ενα ταξιδι στο εξωτερικο).

  Απο οσο ξερω ο ΡΕΚΕ, ή εστω μελη του (μπορει να κανω λαθος μιας και η πολιτικη μου δραση ηταν σε γειτονικο δημο) κατα καιρους εχουν εκφραστει με ισως ακραιο τροπο εναντια των ποδηλατοδρομων αλλα προσωπικα εμας των ποδηλατων (μπορει να κανω και λαθος αλλα κειμενα περι βωβου και βαλτων ποδηλατων απο εκ αριστερων δεν βγηκαν;).

  Σε προσφατη επιστολη μου ζητησα συναινεση και συνεργασια, αντι να παιρνουμε το ποδηλατο και να μας βριζουν οι εμποροι (ζητε τοσα χρονια στην Νεα Ερυθραια οπως και εγω οποτε ξερετε ποιοι ειναι αυτοι αλλα και τα γεγονοτα) και να το παιζουν τσαμπα μαγκες θα μπορουσατε να δουλεψετε ως μεσο που θα φερει σε επικοινωνια τα ενδιαφερομενα μερη και φυσικα ο εμπορικος συλλογος (που σιγουρα δεν εκφραζει ολους τους εμπορους) να ενδιαφερθει λιγο για την αγορα και την νεα ερυθραια κανοντας προτασεις και οχι να κανει προπαγανδα του με την ξυλινη γλωσσα του και την αρνητικη αντιπολιτευση. Στην τελικη αν 200 εβαλαν υπογραφη υπαρχουν και αλλοι 20,000 που δεν εβαλαν υπογραφη.

  Οσο για το εβεντ, συντομα θα εχουμε νεα, απλως ειναι λιγο νωρις να σας πω ημερομηνιες και λεπτομερειες. παντως θα φερει πολυ κοσμο στην νεα ερυθραια και το καναμε ολοι εμεις που καποιοι εμποοροι μας εβριζαν και μας ελεγαν για “πενηνταρακια” και “ποδηλατακια”

  • Κανένα πρόβλημα με τα γράμματα κ.τ.λ.
   Ποτέ η ΡΕΚΕ δεν μίλησε κατά των ποδηλατοδρόμων, αυτό θα πρέπει να είναι σαφές.
   Στο πρόγραμμά της μιλάει για αύξηση του δημόσιου χώρου, για διαπλάτηνση και ελευθέρωση των πεζοδρομίων από τα διάφορα εμπόδια, ταμπέλες, γλάστρες, πρασινάδες, πραμάτιες, αυτοκίνητα κ.τ.λ. προς διευκόλυνση των πεζών και των ΑΜΕΑ.
   Μιλάει για ελευθέρωση των χώρων στάθμευσης που προβλέπονται από τον ΓΠΣ και σήμερα χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή ως αύξηση των τετραγωνικών ιδιωκτησιών και επιχειρήσεων.
   Καλεί όλες τις επιχειρήσεις στην πόλη, τράπεζες, ΙΚΑ, δήμο κ.τ.λ. να ελευθερώσουν τις θέσεις στάθμευσης που χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς. Ενώ αν δεν διαθέτουν τις προβλεπόμενες θέσεις να καταβάλουν αναλογικά στον δήμο χρηματικό ποσό, προκειμένου εκείνος να τους αναζητήσει και να τους κατασκευάσει, ή σε μεταξύ τους συνεργασία, να εξασφαλίσουν ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης που προβλέπονται ή που χρειάζονται οι επιχειρίσεις τους.
   Νομίζω όμως πως ενώ απευθύνεστε σε μένα ή στην ΡΕΚΕ πιθανώς άθελά σας, μας καταλογίζετε θέσεις άλλων προσώπων ή φορέων της πόλης μας.
   Τούτο αποτελεί μια καλή αιτία, να γνωριστούμε καλύτερα.

 11. Oπως ειπα δεν ξερω ποιοι ειναι μελη σας, απλως ηξερα οτι πολλα αρνητικα σχολια, που συχνα ηταν και εμπρηστικα προηλθαν απο ανθρωπους της αριστερας, μαλιστα φημες λενε (γιατι παντα με φημες μιλαμε εδω) οταν καποιος/οι πηγαιναν απο πορτα σε πορτα και ελεγαν διαφορα για μεγαλοεργολαβους, mall κλπ.

  σιγουρα πρεπει να γνωριστουμε παντα ανοικτοι ειμαστε, οπως και να μιλησετε και στην ομαδα μας.

  Στην επιστολη μου πριν 2 εβδομαδες που βγηκε στην εφημεριδα αυτη, εκανα καλεσμα ενοτητας και διαλογου, αλλα οπως ειδατε η απαντηση ηταν επιστολες για ‘ποδηλατακια’, ποδηλατοδρομοι που βγηκαν αχρηστοι, ‘κατευθυνομενοι ποδηλατες’ κλπ.ισως να μην περασα καλα το μυνημα μου ή ίσως και να μην θελουν καποιοι να μπουν σε διαλογο μαζι μας ή και να μπορεσα να περασω καποιες παρωπιδες.

 12. κ. Μαντά,
  Καλά κάνετε, είναι δικαίωμά σας και μας βοηθάτε που μιλάτε για φήμες, εμπρηστικά σχόλια, για αριστερούς, αριστερά κ.τ.λ.

  Χαίρομαι ειλικρινά για αυτή την επικοινωνία και τον διάλογο.

  Επειδή όμως κανείς δεν είναι πάντα ότι δηλώνει, παραθέτω ποιο κάτω αυτούσια αποσπάσματα του προγράμματος της ΡΕΚΕ, σχετικά με το θέμα μας, όπως κατατέθηκε στην προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2006 και το οποίο δεν έτυχε της έγκρισης των εκλογέων της πόλης μας, αφού κανένα μέλος της ΡΕΚΕ δεν εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο.
  Θα μας ενδιέφερε πάρα πολύ να ακούσουμε γνώμες, για τις πολιτικές θέσεις μας επί των όσων εδώ διατυπώνουμε και ποια αριστερή μας υπερβολή ή ακρότητα προκαλεί το κοινό αίσθημα.
  Είναι αλήθεια ότι τότε δεν μιλήσαμε για δημιουργία ποδηλατοδρόμων, καθώς το θεωρήσαμε ίσως υπερβολή (και όχι επειδή το ξεχάσαμε) από τη στιγμή που η πόλη ακόμα σήμερα δεν έχει ούτε καν πεζοδρόμια.
  Αφού όμως προέκυψε το κονδύλι από την Ε.Ε. καλώς να ορίσει και στην πόλη μας και ως βάση αρχής απολύτως εγκρίνουμε τη δημιουργία των ποδηλατοδρόμων.
  Η όποια κριτική μας τυχόν έγινε, επιδιώκει μόνο βελτιώσεις και ποτέ ακυρώσεις.
  Εμείς δεχόμαστε πως είναι δυνατόν να μη τα ξέρουμε όλα και για το λόγο αυτό είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, στη συνεννόηση, στις συνεργασίες, ανεξάρτητα αν είμαστε στην πρώτη γραμμή, στο μέσο, ή την ουρά μιας πορείας, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας, γιατί αυτός είναι και ο τελικός μας στόχος.
  Είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε αποφάσεις μας, αν πειστούμε ότι παρεκκλίνουν αυτού του στόχου.

  “Πάντα με καλή πρόθεση, χωρίς αυστηρότητα ή επιθετικότητα και αυτή τη φορά, επιζητούμε μέσα από τη σωστή επικοινωνία, τη γνωριμία, το διάλογο, τη συνεργασία και τη συνεννόηση, πρώτα τη δική μας βελτίωση, για να βοηθήσουμε περισσότερο αποτελεσματικά, στην βελτίωση της ζωής στην πόλη μας.”

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΡΕΚΕ

  Προτεραιότητα στον πεζό και όχι στο αυτοκίνητο

  ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
  Η χωροθέτηση της στάθμευσης αφορά μελέτη ειδικών με την πολιτική ευθύνη του δήμου, ενώ το κόστος κατασκευής αφορά τις εμπορικές λειτουργίες (πολυκαταστήματα, επιχειρήσεις, τράπεζες κ.τ.λ.) που έχουν αλλάξει τη χρήση των χώρων στάθμευσης ή που δεν έχουν προβλεφθεί και καταχρηστικά καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους (δρόμους, πλατείες) επιβαρύνοντας την πόλη.
  Σχεδιάζουμε:
  Ελεγχόμενη στάθμευση στα εμπορικά και κεντρικά σημεία, με σταδιακή επέκταση όπου επιβάλλεται.
  Έλεγχος της παράνομης και μακροχρόνιας στάθμευσης και απομάκρυνση οχημάτων.
  Κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης μετά από ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη για ολόκληρη την πόλη, όπου ο πεζός, θα έχει προτεραιότητα.
  Όλες οι υπερτοπικές λειτουργίες, οφείλουν να εξασφαλίζουν χώρους στάθμευσης για τους υπαλλήλους τους και τους πελάτες τους, το ίδιο και όλες οι λειτουργίες που αφορούν το εμπορικό κέντρο της πόλης.

  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  Το κυκλοφοριακό από τα μεγαλύτερα προβλήματα, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ζούμε σε ένα αναβαθμισμένο προάστιο, ενώ στην πραγματικότητα ζούμε σε μια περιοχή με αυξημένη ρύπανση που συνεχώς διογκώνεται.
  Προτείνουμε:
  Μελέτη επανασχεδιασμού των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με στόχο τον εξορθολογισμό των μονοδρομήσεων και την αποτροπή της διερχόμενης κυκλοφορίας από το εσωτερικό της πόλης.
  Αποκλεισμός του ιδιωτικού αυτοκινήτου από το εμπορικό και το ιστορικό της κέντρο.
  Ευρείες διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων για τον περίπατο στη γειτονιά και τη διευκόλυνση των πεζών σε ολόκληρη την πόλη.
  Δίνουμε μεγάλο βάρος για υλοποίηση των προτάσεών μας, οι οποίες περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο, Διαδημοτική Συνεργασία.

  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
  Προωθείται σήμερα ως το βασικό μέσο μετακίνησης, το ιδιωτικό αυτοκίνητο. Η επιλογή αυτή είναι πολιτική και υπηρετεί ορισμένα μόνο οικονομικά συμφέροντα.
  Αξιόπιστη λύση μετακίνησης των πολιτών στην ανύπαρκτη σήμερα τοπική, αλλά και ελλιπή διερχόμενη συγκοινωνία αποτελούν:
  Η δημόσια συγκοινωνία σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (τροχοφόρα ηλεκτροκίνητα και τα σταθερής τροχιάς οχήματα).
  Η πύκνωση της υπάρχουσας τοπικής συγκοινωνίας, από και προς τον ΗΣΑΠ από τον Ο.Α.Σ.Α.
  Η διεκδίκηση επέκτασης της γραμμής του ΗΣΑΠ βορειότερα.
  Η διεκδίκηση επέκτασης ως την πόλη μας και των άλλων μέσων σταθερής τροχιάς όπως το ΤΡΟΛΕΪ, το ΤΡΑΜ και το ΜΕΤΡΟ.
  Η δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας για εξυπηρέτηση κάθε γειτονιάς (Σχολεία – Αθλητικά Κέντρα – Αγορά – Νεκροταφείο -Πάρκα κ.α.)
  ??
  ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ – ΟΔΟΠΟΙΙΑ
  Στο πλαίσιο αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης, προχωρούμε σε νέα ολοκληρωμένη παρέμβαση, με αναπλάσεις γειτονιών της πόλης, μονόδρομων μεγάλης έκτασης και πεζόδρομων για δημιουργία χώρων γειτονιάς περιπάτου και παιχνιδιού, προκειμένου να ενώνουν τους χώρους της κοινής ωφέλειας, αλλά και τους χώρους πράσινου, με το εμπορικό και το ιστορικό κέντρο της πόλης.
  Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  _ αυστηρότεροι και αυξημένοι έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας στις χρήσεις, στις νέες κατασκευές των στεγασμένων ή μη θέσεων στάθμευσης κ.τ.λ.
  _ Ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση, ειδικότερα στα εμπορικά σημεία, ώστε να γίνει η αγορά της Νέας Ερυθραίας, προσπελάσιμη, ελκυστική και αποδοτική για τους καταναλωτές και τους εμπόρους.
  _ Επανεξέταση της πολιτικής σήμανσης (ταμπέλες, πινακίδες, διαφήμιση, προσόψεων των καταστημάτων) από πινακίδες ή άλλα εμπόδια που εμποδίζουν την άνετη διακίνηση των πεζών και την ορατότητα των οδηγών στις διασταυρώσεις και την πλήρη ελευθέρωσή τους πέντε μέτρα από τη γωνία κάθε πλευράς των δρόμων και τη δημιουργία προσβασιμότητας για τα ΑΜΕΑ.
  _ Προγραμματισμός και συντονισμός των έργων του δήμου με τις ΔΕΚΟ όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΑΕΡΙΟ, έτσι ώστε να προηγούνται οι κατασκευές των δικών τους έργων από την κατασκευή από το δήμο των έργων οδοποιίας, προκειμένου να αποφεύγεται το φαινόμενο να βλέπουμε συχνά ξανά σκαμμένους καινούριους δημοτικούς δρόμους.
  _ Αυστηρός έλεγχος και προδιαγραφές, στις περιπτώσεις ανάληψης και αποκατάστασης του οδοστρώματος από υπεργολαβίες.
  _ Δημιουργία σύγχρονου δημοτικού συνεργείου, αποκατάστασης του οδοστρώματος.
  _ Ολοκλήρωση του δικτύου οδοποιίας σε όλες τις γειτονιές της πόλης.

 13. Πρωτα απο ολα, συμφωνειτε με την αποψη ‘καποιων’ οτι πισω απο τους ποδηλατοδρομους ειναι μεγαλοεργολαβοι, τα μεγαλα συμφεροντα, το κεφαλαιο κλπ κλπ κλπ; ΝΑΙ ή ΟΧΙ; ειναι σημαντικο για να κανουμε μια σοβαρη κουβεντα εδω.

  Συμφωνω σε πολλα μονο που βαζω παντα το πεζο και το ποδηλατο πανω απο το οποιοδηποτε εμπορικο συμφερον οπως και πανω απο το ΙΧ, σε αντιθεση με καποιους αλλους.

  Πριν 2-3 χρονια ειχα γραψει εδω ενα αρθρο με τις θεσεις μου, μεσες ακρες ηταν:

  α) πεζοδρομηση ολου του εμπορικου κεντρου
  β) προσπαθεια να φυγει η κυκλοφορια προς τατιου και εθνικη οδο
  γ) ΔΩΡΕΑΝ δημοτικες συγκοινωνιες, συνεργασια με γυρω δημους
  δ) διαφωνω με την επεκταση του ΗΣΑΠ (εχω βαλει τις αποψεις μου στο “Δικτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ” και στο φορουμ των φιλων του τρενου στο http://www.amnizia.com (σας δινω και λιγο πρωτη υλη)) και στην δημιουργια ΤΡΑΜ διοτι μπορει να περναει απο γειτονιες, πολλες στασεις, φτηνο στο να γινει και μπορει σε 1-2 χρονια να ειναι ετοιμο. ο ΗΣΑΠ δεν χωραει αλλο κοσμο πλεον. ΤΟ ΤΡΑΜ μπορεινα γινει με ΣΔΙΤ μιας και το κρατος θα παρει πολυ καιρο για να παρει μπρος, εδω κολαει το εργο στον Πειραια, ποσο ακομα να γινει μια νεα γραμμη εντελως. Η παλαια γραμμη Κηφισιας – Διονυσου (την θυμαστε;) θα μπορουσε να γινει η βαση της γραμμης ΤΡΑΜ και ασε τους αθλιους να φωναζουν επειδηθα χαθουν θεσεις παρκινγκ
  δ) διαφωνω με την κατασκευη παρκινγκ, δεν υπαρχει χωρος και δεν χρειαζονται, ερευνες υπαρχουν οτι οι περισσοτερες θεσεις ειναι κατειλημενες απο εργαζομενους και ιδιοκτητες, μονοι τους δημιουργουν το προβλημα, δεν τους φταει κανεις.
  ε) γιατι εμεις στο καστρι και πολιτεια να μην δουμε τις γειτονιες μας αναβαθμιζονται; σονι και καλανα ειμαστε μπαχαλο επειδη ετσι ειναι αλλες γειτονες ή ετσι θελουν καποιοι;
  στ) στο τετραγωνο μεταξυ Ελλης, Παπανδρεου και Αθ.Διακου, αν και αμοιγους κατοικιας, υπαρχει συνεργειο αυτοκινητων και κανει και εμπορεια μεταχειρισμενων που συχνα τα αφηνει σχεδον στην μεση του δρομου. Ας επιβεβαιωσει και ο Κος Κυριακου που μενει στην Ελλης. Η ΡΕΚΕ εχει αποψη σε αυτο το θεμα; γιατι να εχουμε μαγαζια στην γειτονια μας; ποσο νομιμο ειναι;

  Σας καλω επισης να δειτε ενα προιον π.χ ενα ρουχο και ποσο κανει εδω, σε αυτο που ειναι κατι σαν αγορα, και στην Κηφισια που προσφερει μια ποιοτητα εμπειριας στον καταναλωτη με τις παρεμβασεις που εγιναν. αξιζει να δινω ιδια λεφτα στην νεα ερυθραια και στην κηφισια;

  • Όλα εδώ, είναι θέματα πολιτικής και επιλογών.
   Οι ποδηλατοδρόμοι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προκρίθηκε έναντι άλλων, με βάση την εφαρμογή της τρέχουσας πολιτικής της Ε.Ε. για την οποία έχω διαφωνία με τον τρόπο που εφαρμόζεται.
   Με ρωτάτε αν πιστεύω πως υπάρχουν συμφέροντα πίσω από την κατασκευή των ποδηλατοδρόμων. Συμφέροντα και ανταγωνισμός εργολάβων, κεφαλαίου κ.τ.λ. πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, πίσω από κάθε μικρή ή μεγάλη διακίνηση του χρήματος. Από αυτή την άποψη δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα των ποδηλατοδρόμων. Αν τώρα στην πόλη μας κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν για ίδιο όφελος την ύπαρξη αυτού του προγράμματος σε βάρος άλλων, δεν το ισχυρίζομαι γιατί δεν το γνωρίζω.
   Όμως σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές στην Ευρωζώνη, την Ελλάδα ή την Πόλη μας, προσωπικά θα έδινα διαφορετική προτεραιότητα.
   Θα έκανα πολιτική γειτονιάς για τον άνθρωπο στα επίπεδα, όπως ανάπαυση, περίπατος, επικοινωνία, συναναστροφή, εξυπηρέτηση, με δημιουργία παιδότοπων, πάρκων, χώρων συνάθροισης κ.α.
   Θα έδινα προτεραιότητα στη διαπλάτυνση και τον καθαρισμό των πεζοδρομίων και δεν θα επέτρεπα παρά τις πιέσεις που σίγουρα θα δεχόμουν το ύψος δόμησης των κτιρίων της πόλης.
   Θα έδινα προτεραιότητα στον καθαρισμό και την προστασία των ρεμάτων της πόλης, στο σταμάτημα του μπαζώματος και των ροών μόλυνσης τους, κυρίως του Κηφισού και για το σύνολό της διαδρομής του, όχι μόνο για τα όρια της πόλης μας, γιατί τότε θα είχα κάνει “μια τρύπα στο στο νερό του Κηφισού”.
   Μέσα στις επιλογές μου, θα ήταν η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, αλλά με μια άλλη λογική από αυτή που σήμερα γίνονται.
   Δεν είμαι όμως ο επικεφαλής της πόλης, ούτε μπορώ να δώσω για τόσο “ακραίες” προδιαγραφές, κατευθύνσεις σε ειδικούς, να βρουν εκείνοι τις εφικτές εφαρμογές.
   Μιλάτε για το Κστρί και την Πολιτεία και θέλετε να δείτε αυτές τις γειτονιές αναβαθμισμένες.
   Πολύ καλά το θέλετε.
   Το ίδιο θέλουν όλοι για τις δικές τους γειτονιές.
   Πείτε μου όμως.
   Βάση ποιας πολιτικής ο κάτοικος του Καστριού της Πολιτείας ή της Εκάλης, θα πρέπει να βρει περίπτερο, ψιλικατζίδικο, μπακάλικο, μανάβικο στη γειτονιά άλλων και να τους επιβαρύνει με ρύπανση, με όχληση, με μποτιλιάρισμα και να μη βρίσκει τις μικρές αυτές εξυπηρετήσεις στη δική του γειτονιά?
   Μιλάτε για την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης επιχείρησης εμπορίας αυτοκινήτων σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.
   Σας λέω δεν είναι η μόνη στην πόλη μας.
   Όλες όσες και αν είναι, έλαβαν άδεια λειτουργίας τους από το δήμο και την εκάστοτε διοίκηση της πόλης.
   Προσωπικά κατά το παρελθόν, “απειλήθηκα” από δημοτικό σύμβουλο με αγωγή και με αποβολή από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, επειδή σε μια αντίστοιχη αδειοδότηση από πλευράς δήμου (ΜΑΡΚΕΤ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΑΝΤΟΣ ΚΑΙ Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ) μίλησα ως πολίτης, γιατί και τότε εκτός δημοτικού συμβουλίου ήμουν χάρη στην επιλογή των εκλογέων στην πόλη μας, για διαπλοκή μεταξύ υπηρεσιών.
   Οι θέσεις τις ΡΕΚΕ στο σύνολό τους αν τύχουν της έγκρισης των δημοτών της πόλης, θα εξυπηρετήσουν τον άνθρωπο.
   Όμως μέχρι τώρα, ιδιωφελή συμφέροντα δεν επιτρέπουν την έγκριση των θέσεών της.
   Η ένστασή σας για τον ΗΣΑΠ είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί.

 14. Το αστείο είναι, για να μαθαίνει και ο κόσμος, ότι όσοι διαμαρτύρονται λέγοντας ότι κακώς γίνεται τώρα ο ποδηλατόδρομος, υπάρχουν άλλα έργα που πρέπει να γίνουν (π.χ. πεζοδρόμια) αυτοί οι ίδιοι είναι αυτοί που αν γινόντουσαν πρώτα τα πεζοδρόμια, θα γκρίνιαζαν για το πάρκινγκ π.χ.
  Η πλειοψηφία έστω, για να μην τους βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Τα βλέπουμε χρόνια αυτά. Όταν κάτι δε μας αρέσει, ή μας κόβει τα συμφέροντα, βρίσκουμε δικαιολογίες ότι τάχα μου δεν είναι καλό και ότι έχουν προτεραιότητα άλλα έργα, για να το καθυστερήσουμε.
  Κλασικά πράγματα…
  Στα Μελίσσια, που όοοοοοοοοοοοοολοι θέλουν τάχα μου ποδηλατόδρομο και είναι υπέρ, δεν υπήρξε ΕΝΑΣ, ΕΝΑΣ ρε παιδιά, που να πει… ναι δε μου αρέσει αυτό. Θα μπορούσε να γίνει έτσι, να περάσει από άλλα σημεία, να, να, να…
  ΚΑΝΕΙΣ!!! Τυχαίο; Όχι… πρέπει να φανούν σωστοί στους δημότες φυσικά! Όχι θα πουν; Να χάσουν ψήφους; Δεν τρελάθηκαν οι άνθρωποι!! 🙂

 15. Eχω την ιδιοτητα του κατοικου της Νεας Ερυθραιας στο Καστρι και συγχρονως και Εκαλης αλλα και πολιτευτης / υπ. δημοτικου συμβουλου στις εκλογες του 2006 (για το 2010 δεν ξερω κ δεν το σκεφτομαι) και γνωριζω καποια πραματα. Η ομαδα βλαστου ειναι σχεδον η μοναδικη στην Ελλαδα που εχει την τεχνογνωσια σε αυτα, που επι 15 χρονια εκαναν μονοι τους αγωνα για το ποδηλατο. Δεν μπορει να τους καταλογησει κανεις οτι εχουν καποιο συμφερον.

  Για το κομματι Καστρι Πολιτεια κλπ, ο ποδηλατοδρομος θα τους ‘αναγκασει’ να πηγαινουν στην αγορα με τα ποδια ή το ποδηλατο, πραγμα που ειναι καλο απο ολες τις πλευρες. Δειχνει ομως και μια κοινωνικη διαφορα, δεν καταλαβαινω γιατι ολοι στο καστρι και πολιτεια σεβονται το ποδηλατοδρομο και οταν πας κατω απο την βενιζελου γινεται μπαχαλο; δεν θελω να χωρισω την νεα ερυθραια στα δυο αλλα ειναι μια κοινωνικη πραγματικοτητα αυτα. Λεμε για εμπορικο συλλογο ενω δεν υπαρχει καμια συγκροτημενη αγορα!! Δεν υπαρχει η λεγομενη high street και δεν θυμιζει σε τιποτε αγορα.

  Ο εμπορικος συλλογος απο μονος του, γιατι δεν κανει προτασεις; γιατι δεν προτεινει την πεζοδρομηση του κεντρου; Ειδατε τι εκανε η Κηφισια; δεν θα σας κλεισει ο ποδηλατοδρομος αλλα ο ανταγωνισμος.

  Λετε για τον Θανοπουλο, ξερω ομως οτι εχει δικο του παρκινγκ και ποιοτητα υπηρεσιων, θα κανατε το ιδιο για καποια αλλη επιχειρηση ή μας προσελκυει μονο το ονομα και το ‘κεφαλαιο’;

  Και τελος, στον συνδυασμο σας καταδικαζεται τα οσα λεγονται για “βαλτους ποδηλατες” και παρομοιες εκφρασεις; πρεπει να ειστε σαφες αν συμφωνειτε ή όχι!! οχι μεσες ακρες, ενα ναι ή όχι θελω.

 16. Απορώ γιατί επιμένετε να με ταυτίζετε με τον εμπορικό σύλογο. Ούτε έμπορος είμαι, ούτε καμιά σχέση με τη λειτουργία του συλλόγου αυτού έχω.
  Όλες οι εισηγήσεις τις ομάδας Βλαστού που έχω παρακολουθήσει για την πόλη μας, με έχουν βρει σχεδόν καθολικά σύμφωνο. Μόνο εκεί μπορώ να την κρίνω.
  Ανέφερα “την Θανόπουλος” μόνο για τον λόγο ότι και αυτή είναι μια επιχείρηση πολυκαταστήματος σε περιοχή αμιγούς κατοικίας και για να δείξω έτσι, την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε δημοτικής αρχής για τις άδειες λειτουργίας που παρέχει στους ενδιαφερόμενους, και πόσο πολύ υποκρίνεται όταν μιλάει για ποιότητα ζωής.
  Συγχωρήστε με αλλά δεν τις έχω δει αυτές τις εκφράσεις που λέτε και δεν γνωρίζω ποιος τις έχει πει.
  Αν είναι κάποιο μέλος της ΡΕΚΕ ή μέλος άλλης παράταξης της πόλης μας.
  Δεσμεύτηκα και δεσμεύομαι για τις επίσημες ανακοινώσεις και θέσεις της ΡΕΚΕ και μόνο. Αντιλαμβάστε ότι δεν είναι δυνατό να κατευθύνω την προσωπική άποψη κανενός και ούτε φυσικά θα ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο. Κθένας έχει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του.
  Ως ΡΕΚΕ, ασφαλώς και καταδικάζουμε αυτές τις εκφράσεις, όπως και κάθε άλλη που τυχόν περιλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά. Κρίνουμε με βάση τις πολιτικές μας θέσεις και συνεπώς πολιτικά κρινόμαστε.

 17. Κάθισα και διάβασα τα γράμματά σας. Αλλά πουθενά δεν είδα να αναφέρονται οι προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένας ποδηλατόδρομος για να είναι σωστός και να προσφέρει στον ποδηλάτη ασφάλεια και απόλαυση. Σε ένα γράμμα μάλιστα τους περνούν ότι είναι και χώρος για τους πεζούς (πράγμα που απαγορεύεται αυστηρά).

  Σας παραθέτω τις βασικές προδιαγραφές του ποδηλατόδρομου. Επειδή ο ποδηλάτης έχει προτεραιότητα στο ποδηλατόδρομο έναντι πεζών και οχημάτων γι? αυτό επιβάλλεται όπως:

  Ο ποδηλατόδρομος μονής κατεύθυνσης να έχει πλάτος 1,50 μ. από το κέντρο της διαγράμμισης έως το κράσπεδο, αλλά όχι στενότερος από 1,20 μ. Ιδανικό πλάτος 1,80 μ. Ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσης πρέπει να έχει πλάτος 3 μ., αλλά όχι στενότερος από 2 μ. Πρέπει να είναι ελεύθερος από σχάρες αποχέτευσης και καλύμματα δικτύων.

  Η επιφάνεια του πρέπει να είναι οριζόντιος στην κάθετη διατομή, να είναι ομαλή χωρίς βαθμίδες και ανωμαλίες.

  Η πορεία του ποδηλάτη να είναι ανεμπόδιστη με ελάχιστες διακοπές.

  Ανοιχτές στροφές με ελάχιστη ακτίνα στροφής τα 4 μέτρα. Αυτό γίνεται ώστε η ταχύτητα του ποδηλάτη να μην μειωθεί κάτω των 10 χλμ/ω. κι εξαναγκάσει τον ποδηλάτη να προσφύγει σε ελιγμούς για να διατηρήσει την ισορροπία του.

  Ο ποδηλατόδρομος τοποθετείται μεταξύ της λωρίδας κίνησης των οχημάτων και του χώρου στάθμευσης. Η δε σήμανση του είναι με μια φαρδιά διαγράμμιση πάνω στο υπάρχον οδόστρωμα. Έτσι ο ποδηλάτης μπορεί να προσπεράσει άλλον βραδυπορούντα ποδηλάτη ή όταν η ταχύτητά του συμβαδίζει με την ταχύτητα των αυτοκινήτων να ποδηλατεί στο οδόστρωμα. Επιπλέον όταν ο ποδηλάτης κινείται κοντά στο πεζοδρόμιο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να συγκρουστεί με αυτοκίνητα που εξέρχονται από γκαράζ επειδή ούτε ο ίδιος βλέπει αρκετά εγκαίρως το αυτοκίνητο, ούτε ο ποδηλάτης είναι ορατός από τους οδηγούς. Το ίδιο συμβαίνει και στις διασταυρώσεις.

  Το κράσπεδο σε ανυψωμένο ποδηλατόδρομο πρέπει να είναι χαμηλό, ελαφρά επικλινές ώστε ο ποδηλάτης να μπορεί να κατέβει στον δρόμο για να προσπεράσει άλλον ποδηλάτη. Δεν συνιστάται όμως σε κατοικημένες περιοχές επειδή δημιουργούνται εμπόδια στα αυτοκίνητα στις διασταυρώσεις και παρεμποδίζεται η απορροή των ομβρίων υδάτων. Επιπλέον ο ποδηλατόδρομος δεν μπορεί να καθαριστεί με μηχανικά μέσα. Οι βρώμικοι ποδηλατόδρομοι θεωρούνται άκρως επικίνδυνοι.

  Λωρίδα τουλάχιστον ½ μέτρου στο πλάι του ποδηλατόδρομου πρέπει να είναι ελεύθερη από εμπόδια, όπως κολώνες, στύλους, μάνδρες, φυτά κ.ά.

  Όταν οι πεζοί και οι ποδηλάτες είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν το ίδιο πεζοδρόμιο και το πεζοδρόμιο είναι πολύ στενό για ασφαλή ποδηλασία, ο ποδηλάτης πρέπει να πηγαίνει πεζή.

  Αν αυτό που κατασκευάζεται στην Νέα Ερυθραία πληροί αυτές τις βασικές προδιαγραφές είναι ποδηλάτόδρομος. Εσείς θα κρίνετε.

 18. Ουσιαστική και χρήσιμη η παρέμβασή σας.
  Οι προδιαγραφές που παρουσιάζετε, αναφέρονται φαντάζομαι σε ιδεατή κατασκευή ποδηλατοδρόμου, χωρίς τυχόν ιδιαιτερότητες που είναι δυνατό να υπάρχουν (και υπάρχουν) στην πόλη μας.
  Οι όποιες και θα έλεγα εναλλακτικές πιθανά προδιαγραφές, μαζί με την επιλεγμένη για την πόλη, όφειλαν με ευθύνη της δημοτικής διοίκησης και του μελετητή, να συνοδεύουν εξαρχής τον σχεδιασμό του έργου και εκεί βρίσκετε η ουσία σήμερα, αφού το έργο σχεδόν ολοκληρώνεται.
  Η διοίκηση, όφειλε να δώσει στην αντιπολίτευση και τους κατοίκους σε συνεργασία πάντοτε με τον μελετητή και στη βάση της σημερινής οδικής πραγματικότητας στην πόλη, την πλήρη τεκμηρίωση των προδιαγραφών,των συγκεκριμένων ποδηλατοδρόμων που κατασκευάζει.
  Όσο αυτό δεν το έκανε μέσα από διάλογο διαρκείας, έδωσε δικαίωμα για πρόκληση αντιδράσεων και αρνητικών μεμψιμοιριών και παρεμβάσεων.
  Αποθάρρυνε την κάθε καλή πρόθεση στήριξης των επιλογών της και ώθησε με τον τρόπο αυτό, κάθε υπεύθυνο κάτοικο ή φορέα της πόλης σε αγώνα, προκειμένου να κρατηθεί μακριά από τυχόν αρνητισμό και σκοπιμότητες.
  Ας ξεκαθαρίσουμε όμως τούτο.
  Οι κατασκευές αυτές, με ή χωρίς τις σωστές προδιαγραφές, με ή χωρίς κακοτεχνίες, αυξάνουν τον δημόσιο χώρο, γεγονός που οι δρόμοι και οι λειτουργίες της πόλης, έχουν απόλυτη ανάγκη για την εξυπηρέτηση, του ποδηλάτη ή έστω του πεζού, της νοικοκυράς, της μητέρας, του παππού και της γιαγιάς.

 19. Απάντηση προς κ. Μανθόπουλο.

  Η συγκαταβατικότητα και η αποδοχή της ελληνικής ιδιαιτερότητας προξένησε πολύ κακό στον τόπο μας. Μια ματιά να ρίξετε γύρω σας θα διαπιστώσετε ότι έχει χαθεί η αισθητική που κάποτε χαρακτήριζε τις πόλεις και τα χωριά μας. Έγινε πιο όμορφη η Νέα Ερυθραία με αυτά τα έργα? Υποδείξτε μου μερικά μέρη να τραβήξω φωτογραφίες της που θα άξιζαν να δημοσιευθούν.

  Τώρα ως προς τον ποδηλατόδρομο. Οι προδιαγραφές δεν αναφέρονται σε ιδεατές καταστάσεις. Κρατικές οδηγίες τις επιβάλουν και φωτογραφίες το πιστοποιούν. Αλλά ούτε σταματούν εκεί. Διαρκώς παρακολουθούν την κατάσταση για να την βελτιώσουν. Η οριοθέτηση ενός διαδρόμου ως ποδηλατόδρομου εξασφαλίζει στον ποδηλάτη ορισμένα προνόμια και διασφαλίσεις. Και αυτές εξασφαλίζονται με την τήρηση των προδιαγραφών, οι οποίες κατά κύριο λόγο προσφέρουν ασφάλεια στον ποδηλάτη και στους πεζούς. Όπως το ποδήλατό σας, το αυτοκίνητό σας, το ψυγείο σας, όλα όσα κατέχετε θέλετε να είναι σωστά, έτσι και οι ποδηλατόδρομοι πρέπει να είναι σωστοί. Εκπτώσεις στην ασφάλεια δεν γίνονται?

  Και τέλος ως προς την αξιοπιστία μας που έχει τραυματιστεί σοβαρά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις. Αποσπάσαμε τα χρήματα από τους ευρωπαίους εταίρους μας με την υπόσχεση κατασκευής ποδηλατοδρόμων. Πιστεύετε πως θα είναι ανεκτικοί μαζί μας?

 20. Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ριζοσπαστικές παρεμβάσεις και ανατρεπτικές αποφάσεις ως κοινωνία.
  Το ερώτημα είναι το έχουμε και αν το έχουμε πως το εξασκούμε;
  Πόσοι πιστεύετε θα τολμούσαν να αρνηθούν τα χρήματα για τους ποδηλατοδρόμους, επειδή δεν είχαν έτοιμες μελέτες να τα απορροφήσουν όταν το πολιτικό ρουσφέτι βρήκε τρόπο να διαβεί τους δρόμους και της Νέας Ερυθραίας;
  Όσοι ίσως θα μπορούσαν να τα αρνηθούν για τους λόγους που αναφέρετε (και καθόλου δεν διαφωνώ μαζί σας στα όσα μου παρατηρείτε), είναι «σταλμένοι» αλλού. Δεν είναι στα πράγματα και όχι γιατί δεν θέλουν. Το καταλαβαίνετε.
  Μένουν να Βαράνε τον πάσαλο και τραντάζονται τα σωθικά τους. Νιώθουν και την ανάγκη να είναι ευπρεπείς αναζητώντας το ελάχιστο, όντας βέβαιοι πως τίποτα δεν γίνεται αλλιώς.
  Πότε όμως, με ποιο τρόπο και πόσοι μαζί, θα κάνουν την ανατροπή;
  Πόσο τούτη την ώρα είναι στον ? βατήρα της εκίνησης;
  Καθόλου δεν αμφισβήτησα την ορθότητα της αναφοράς σας για τις προδιαγραφές και την ασφάλεια των ποδηλατοδρόμων, πίστεψα αφελώς ίσως πως είχατε διαβάσει άρθρο μου με το οποίο χαρακτήριζα τις κατασκευές αυτές ως διαπλάτυνση πεζοδρομίων, λέγοντας πως δεν είναι ποδηλατοδρόμοι, γι’αυτό και η αναφορά μου στους πεζούς κ.τ.λ.

 21. Χρειάζεται δουλειά και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Ένα που μου κίνησε την προσοχή είναι ότι υπάρχουν άτομα και ομάδες που θεωρούν ακτιβιστική πράξη την ποδηλασία, αντί να την θεωρούν κάτι το φυσικό σαν ένα από τα μέσα μετακίνησης και ψυχαγωγίας.

  Σε μια χώρα κατ’ εξοχήν ποδηλατική όπως είναι η Ιταλία δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ζήτημα κουλτούρας.

 22. Επειδή αν πρώτα δε γίνουμε σωστοί εμείς, τίποτα δε θα λειτουργεί σωστά, η τελική κατάληξη θα είναι: τα μηχανάκια θα παρκάρουν στους -ο Θεός να τους κάνει- ποδηλατόδρομους, τα αυτοκίνητα θα παρκάρουν κάθετα στην είσοδο των πάρκινγκ τους, κλείνοντας τον ποδηλατόδρομο (γίνεται και τώρα, κλείνοντας τα πεζοδρόμια), ή θα παρκάρουν στη γωνία, κλείνοντας τη ράμπα για να ανέβει-κατέβει το ποδήλατο/καροτσάκι μωρού κλπ και κάποιος ποδηλάτης (μικρός ή μεγάλος) θα πέσει κάποια φορά και θα σπάσει το κεφάλι του στις κολώνες που μπήκαν για να μην καβαλάνε τα αυτοκίνητα και παρκάρουν στν ποδηλατόδρομο, που δεν είναι ποδηλατόδρομος, μια λουρίδα μπετόν πάνω στο πεζοδρόμιο είναι, για να μη λέμε και ό,τι θέμε δηλαδή. Κατά τα άλλα, είχαμε κανα δυο δρόμους της προκοπής, που διευκόλυναν την κίνηση, τους κάναμε μονοπάτια και αυτούς. Τι κρίμα που όλη αυτή η ευαισθησία του Δήμου για τους ποδηλατόδρομους δεν φαίνεται και σε τίποτα άλλο, όπως ας πούμε να κόψει όλα τα δέντρα-θάμνους κλπ που οι ιδιοκτήτες φυτεύουν στα πεζοδρόμια για να μη στενέψουν τους κήπους τους, να φτια΄ξει τις τρύπες τους και τις σπασμένες πλάκες, να μαζέψει τα αυτοκίνητα όλων εκείνων που νομίζουν ότι οι πεζόδρομοι είναι τα ιδιωτικά τους πάρκινγκ, και άλλα τέτοια (γιατί τώρα πια είναι αργά για να γίνει κάτι για όλα τα σπίτια που χτίστηκαν από εργολάβους και που όχι συντελεστές δόμησης δε σεβάστηκαν, αλλά και παρκινγκ δεν έκαναν για να πουλάνε το χώρο για play room. Τώρα για όλα τα γραφικά που διαβάζω περί “εξω τα αυτοκίνητα από τη ζωή μας”, καλά, μόλις τα διώξουμε να διώξουμε και τα αεροπλάνα, και αυτά ρυπαίνουν. Δε μας εξηγεί κάποιος πως θα γίνει αυτό? Εδώ μια συγκοινωνία υπάρχει έξω από τη Βανιζέλου (το 560) και αυτή περνάει κάθε μια και βάλε ώρα. Οσο για το πόσο πιο καλά είναι τώρα που η Παπανδρέου είναι μονόδρομος – μονοπάτι, θα πίτευε κανείς ότι αν το καυσαέριο δεν εκπέμπεται μεσα στη μούρη μας δεν το αναπνέουμε καθόλου. Υπάρχει κάποια μελέτη που να λέει πόσο επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα από το συνεχές σταμάτα-ξεκίνα-μάρσαρε στη Βανιζέλου, που διεκδικεί πια το βραβείο του πιο απαίσιου δρόμου επάξια; Και αν θέλουμε να είναι η βασική αρτηρία της πολης μας, δε θάπρεπε κάποιος να έχει τη φοβερή σκέψη οτι τότε θα πρέπει να ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ δια ροπάλου το παρκάρισμα σε όλο το μήκος της (και αν μπορεί να συνεννοηθεί και με το Δήμο Κηφισιάς να κάνει το ίδιο…). Α. και τελειώνοντας να ρωτήσω και κάτι, για το παρκινγκ νταλικών, ρυμουλκομένων και λοιπών μηχανημάτων στη Νέζερ κλπ (μεταξύ Τατοίου και Σκουφα, στα κενά οικόπεδα)παίνει τίποτα ο Δήμος, ή είναι στο πλαίσιο του να γίνουμε και μεις Εκάλη και Φιλοθέη? (όπου βέβαια οχι να παρκάρουν δε θα επιτρεπόταν, ούτε να περάσουν καλά καλά…)

 23. Έχω την άποψη πως δεν υπηρετούμε τίποτα και κανέναν μένοντας στην αντιπαράθεση, τη στιγμή μάλιστα που δεν διαφαίνονται σημαντικές διαφωνίες.
  Συνεννόση

  • Αυτό το προηγούμενο βιάστηκε να φύγει, λέτε να είναι καλό σημάδι?

   Έχω την άποψη πως δεν υπηρετούμε τίποτα και κανέναν μένοντας στην αντιπαράθεση, τη στιγμή μάλιστα που δεν διατυπώνουμε σημαντικές διαφωνίες μεταξύ μας.
   Συνεννόηση, κατανόηση, ωριμότητα και κοινή δράση για ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες στα θέματα που μας αφορούν, χρειαζόμαστε.
   Μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια, αντί να την αφήνουμε ανεξέλεγκτη, σε χέρια που μας “παιδεύουν”
   Τι λέτε?

 24. H Βενιζελου ειναι θεμα ΥΠΕΧΩΔΕ και οχι δημου και μακαρι να ηταν πεζοδρομος και τα ΙΧ να πηγαιναν απο Τατιοου και εθνικη οδο, οποτε δεν ειναι θεμα δημου η συγκεκριμενη οδος.

  Αν θελουμε να αλλαξουμε ας βγουμε στο πεζοδρομιο μας και να το φτιαξουμε, να υπαρξει ιδιωτικη πρωτοβουλια και μην τα περιμενουμε ολα απ το δημο.

  Γιατι εσπασε το πεζοδρομιο; μηπως γιατι καποιοα γαιδαρος παρκαρε απανω του; Υπαρχουν ΙΧ στο πεζοδρομιο; Αν ναι εγω τι κανω; φερνω την αστυνομια, τους κολαω κανα αυτοκολητακι; Ας αναλαβουν οι ιδιωτες πρωτοβουλιες και οχι να τα περιμενουν ολα απο το Δημο και οταν ξεβολευονται γιατι δεν μπορου να παρκαρουν 2 μετρα πιο πανω να φωναζουν.

  Κε Μαθοπουλε, η συγκεντρωση ‘διαμαρτυριας’ στις 22/09 (συμβολικη μερα οταν εμεις καναμε συγκεντρωση εξω απο την βουλη) δεν εγινε απο το Ενωση πολιτων που εχετε συνεργασία; δεν μαζευτηκαν εκει οι γνωστοι αγνωστοι που μας ελεγαν για πενηνταρακια και ζηταγαν να ξηλωθουν οι ποδηλατοδρομοι γιατι κ καλα δεν εχουν που να παρκαρουν και οτι χαθηκαν “εκατονταδες θεσεις” (καλο ανεκδοτο καιαυτο) σταθευμευσης;

  Επισης μελος δεν ειναι ο αρθρογραφος του αρθρου περι Βωβου κλπ που εγινε best seller στα φορουμ μας; Το διαβαζαμε και δεν ξεραμε αν γελασουμε ή κλαψουμε!!!

 25. Έτσι όπως το λέτε είναι κ. Μαντά για της 22/9ου μια περίοδο που πρέπει να σας πω ελάχιστα άνοιξα τον υπολογιστή μου, αλλά σας “προειδοποίησα” πως δεσμεύομαι μόνο για τις επίσημες θέσεις τις ΡΕΚΕ και σας ενημερώνω πως η θέση της για την εν λόγο εκδήλωση ήταν αρνητική, άλλο αν έγινε η εκδήλωση. Συμφωνώ βέβαια ότι και ή ίδια τη χρεώνεται, όπως ακόμα και ότι λέγεται και γράφεται, από τη στιγμή που έχει συνεργασία.
  Ο δρόμος του κοινού συμφέροντος με συνεννόηση κ. Μαντά, ήταν πάντα μακρύς και κακοτράχαλος και πάντα προκάλεσε τραυματισμούς, μα πάντα είχε διαβάτες.
  Αν πιστεύουμε στο όραμά του, αποφεύγουμε να μεροληπτούμε. Αυτό όμως δεν δηλώνεται. Απλώς αποδεικνύεται.

 26. Σε προηγούμενο σημείωμά μου είχα αναφέρει ότι ο ποδηλατόδρομος εξασφαλίζει ορισμένα προνόμια στον ποδηλάτη. Ένα από αυτά είναι η σωματική του ασφάλεια.

  Αν συμβεί ένα ατύχημα σε ποδηλάτη πάνω σε ποδηλατόδρομο, ας πουμε αν χτυπήσει σε κολονάκι. Θα τον αποζημιώσει ο Δήμος όπως συνέβει στην Καλιφόρνια?

  Αν κάποιος αναγνώστης έχει νομικές γνώσεις πάνω σε αυτό το θέμα θα τον ευχαριστούσαμε να μας διαφωτίσει.

  72-year old California cyclists wins $1 million from city after hitting ridges in a bike lane from tree roots and falling.

  http://bicyclesafe.com/lawsuits.html

 27. Το κολωνακια κανεις δεν τα θελει, υπαρχει ομως εναλλακτικη λυση για να μην παρκαρουν στον ποδηλατοδρομο; θα ηθελα να την ακουσω!

  • Ασφαλώς και υπάρχει εναλλακτική, μόνο που ….
   Η δημοκρατία έχει και κόστος, (με σειρά προτεραιότητας)
   Στην βόλεψη,
   Στον οχαδερφισμό,
   Στον παραγοντισμό,
   Στον τοπικισμό,
   Στην πολιτική,
   Στην συντεχνία,
   Στην συνεννόηση,
   Στην οικονομία,

   • Μεταξύ σοβαρού και αστείου…

    Ένα πολίτευμα που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να πάρει όνομα. Οι πρόγονοί μας με την γόνιμη σκέψη που είχαν έδιναν σε κάθε πολίτευμα και την δική του ονομασία.Όπως δεν υπάρχει Θεοκρατική δημοκρατία (βλέπε Ιράν), έτσι δεν μπορεί να υπάρχει αχταρμάς δημοκρατία.

    Ζητήστε νονούς να δώσουν όνομα.

    • Αν μόνο προσπαθήσουμε να πολιτευθούμε χωρίς σύνδρομα στέρησης?

     Κύριε Τερζόπουλε ειλικρινά έχει ενδιαφέρον η πρότασή σας να μιλήσουμε για λύσεις που βοηθούν την κοινωνία να λειτουργήσει.
     Η ΡΕΚΕ ως κινηματική συλλογικότητα, έχει κάθε λόγο να ακούσει και να αποδεχθεί ίσως τη γνώμη, τη γνώση και εμπειρία τη δική σας, όπως και της κάθε συμπολίτισσας και κάθε συμπολίτη μας.
     Αν και εσείς το θέλετε θα χαρώ να επικοινωνήσουμε.
     Γνωρίζετε, η διεύθυνση και τα λοιπά στοιχεία μου βρίσκονται στον εκδότη μας.

  • Στις 18 Νοεμβρίου παρουσίασα, όχι δικές μου, τις διεθνείς προδιαγραφές για τους ποδηλατόδρομους. Αν δεν κάνουμε κάτι ολοκληρωμένο δεν έχει επιτυχία και τότε πάνε τα λεφτά χαμένα.

   Ευτυχώς για μας τους Έλληνες μπορούμε να πάρουμε από τα προηγμένα κράτη την εμπειρία έτοιμη χωρίς το κόστος του πειράματος. Ούτε αυτό παίρνουμε ούτε τις προδιαγραφές τους. Γι’ αυτό ο τόπος μας είναι αχταρμάς.

   Ξέρετε κάτι, δεν μπορείς να λύνεις ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο στην θέση του. Έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει η κοινωνία.

   Για μένα την καλύτερη και πολύ ανθρώπινη λύση έχουν δώσει οι Ιταλοί. Ευχαρίστως να την κουβεντιάσουμε αν θέλετε.

   Θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν αναφέρθηκα σε θέματα αισθητικής.

 28. Σχετικά με το σχόλιο 20 Νοεμβρίου του Μαθόπουλου Γιώργου, θα ήθελα να δηλώσω σαν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών, ότι η απόφαση για την πραγματοποίηση Εκδήλωσης- συζήτησης όσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τη μετακίνηση στην πόλη μας (και όχι αποσπασματικά τους ποδηλατόδρομους, όπως στρεβλά διατείνονται κάποιοι)ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ. Στην Συντονιστική Επιτροπή ως γνωστόν μετέχουν 3 εκπρόσωποι της ΡΕΚΕ και 3 εκπρόσωποι των Πολιτών.
  Η πρόταση της Συντονιστικής που υιοθετήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους πολίτες στην ανοικτή συγκέντρωση (22/9/09) και ακολούθησε η συγκέντρωση 100άδων υπογραφών, ήταν η συζήτηση του συνόλου των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από μηδενική βάση (όπως όφειλε να είχε κάνει αρχικά η διοίκηση).
  Η Ενωτική Κίνηση Πολιτών προφανώς είναι υπερ της ενίσχυσης της μετακίνησης στην πόλη με ποδήλατο ή με τα πόδια. Αλλά το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τη χειρότερη δυσφήμιση της μετακίνησης με ποδήλατο.

  • κα. Σωτηροπούλου, σαν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών θα ήθελα να σας θέσω (καλόπιστα) ορισμένες ερωτήσεις.

   (α) Γιατί ζητάτε συζήτηση από μηδενική βάση εκ των υστέρων (αφού δηλαδή ελήφθη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο) δείχνοντας ότι σέρνεστε πίσω από τις πρωτοβουλίες της διοίκησης του δήμου ενόψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών? Ή μήπως απλά θεωρείτε ότι ο δήμος μας δεν έχει κυκλοφοριακά προβλήματα και επομένως δεν απαιτείται η λήψη μέτρων.
   (β) Έχετε κάποια πρόταση, μελέτη κτλ. να παρουσιάσετε κατά της μελέτης του καθηγητή κ. Βλαστού για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και για αυτό ζητάτε συζήτηση από μηδενική βάση? Εάν όχι γιατί θα πρέπει η διοίκηση του δήμου να σας ακούσει?
   (γ) Κρίνετε ότι η συντονισμένη ενέργεια συλλογής υπογραφών κατά τη διάρκεια της οποίας συλλέξατε 200 υπογραφές (αλήθεια πόσα μέλη έχετε?) είναι επαρκής αριθμός για να νομιμοποιήστε να ζητάτε την ακύρωση της απόφασης?

  • Γνωρίζετε κυρία Σωτηρωπούλου, ότι η ΡΕΚΕ ουδέποτε ομοφώνησε για το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ της εν λόγω εκδήλωσης.
   Άλλωστε ποιο το νόημα της εκ των υστέρων ανακοίνωσης της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών για το θέμα, στο περιεχόμενο της οποίας δεν υπάρχει καμιά διαφωνία?
   Προσωπικά στηρίζω επακριβώς και απολύτως το πλαίσιο της συνεργασίας στο οποίο όλοι οφείλουμε να λογοδοτούμε.

 29. Ok και εμεις στις 12/12 (sto event για την προωθηση του ποδηλατου και για να φερουμε κοσμο στο εμπορικο κεντρο) θα εχουμε χιλιαδες υπογραφες so what? Εδω εχουμε τον θριαμβο της τριτοκοσμικης μικροπολιτικης!!!

  Κυρια Σωτηροπουλου, εσεις με την σειρα σας,

  α) δεχοσαστε τα περι ‘βωβου’, ‘μεγαλοργολαβων’ και “κατευθυνομενων ποδηλατων;
  β) Πως κρινεται ενα εργο που δεν εχει τελειωσει καν; Ειδατε την πεζοδρομηση της Στροφιλιου και Βαρναλη στο πανω μερος και κρινεται;

 30. Εδώ και αρκετούς μήνες διαβάζω τις απόψεις πολλών ανθρώπων για τους ποδηλατοδρόμους και νομίζω πως μετά από πολύ μελέτη και σκέψη μπορώ να πω και εγώ την άποψή μου ως κάτοικος αυτής της πόλης καθώς και τα συμπεράσματά μου μετά από όλα αυτά που διάβασα.
  Καταρχήν χαίρομαι που αυτή η πόλη διαθέτει πολλούς ποδηλάτες – φυσιολάτρες κατοίκους και αγωνίζονται για την ομορφιά αυτού του τόπου και μάλιστα αγωνίζονται και επώνυμα. Όπως :
  ?ο κύριος Βελισσαράκος που αγωνίζεται για την Ν. Ερυθραία (λέγοντας Ν. Ερυθραία εννοεί την Γ . Παπανδρέου) αδιαφορώντας τι γίνεται για παράδειγμα στην Αναξαγόρα αφού η Αναξαγόρα είναι εκτός της δικής του πόλης. Και αγωνίζεται για το αμιγώς αυτής της πόλης άσχετα εάν επί χρόνια δικαστηρίων τελικά για αυτό το αμιγώς δεν τον δικαίωσε ούτε ο Άρειος Πάγος.
  ?Η κα Χατζηανδρέου όπου κατοικεί στην Παλαιολόγου και για λόγους ασφαλείας μέχρι πρότινος κυκλοφορούσε με το αυτοκίνητο αφού δεν υπήρχαν ασφαλή πεζοδρόμια ενώ τώρα με τους ποδηλατοδρόμους μπορεί να κυκλοφορήσει με τα πόδια και να πάει στο κέντρο της αγοράς. Από Παλαιολόγου μέχρι Τατοϊου με βάση τα λεγόμενά της όμως δεν θα πάρει ποδήλατο αλλά αυτοκίνητο αφού ο ποδηλατόδρομος αφορά μόνο Βάρναλη και Γ. Παπανδρέου. Επίσης, η ίδια ισχυρίζεται πως όπου πεζοδρομούνται περιοχές η τουριστική και εμπορική κίνηση ανεβαίνει όπως έγινε στην Ερμού τον πιο ακριβοπληρωμένο δρόμο. Και λέει αλήθεια, γιατί τα τελευταία χρόνια ο δήμος μας (Ν. Ερυθραία) τουλάχιστον από το τουρισμό έχει κάθε χρόνο πόσα έσοδα. Δε, στην ακριβοπληρωμένη Ερμού που νομίζεις ότι είσαι στην Ιταλία έχει τόσο αξιοζήλευτο πράσινο και φύση που βλέπεις γεράνι και νομίζεις πως είναι το δάσος του Σέιχ Σου.
  ?Ο κος Μαντάς ποδηλάτης, φυσιολάτρης, στατιστικολόγος, συγκοινωνιολόγος, νομοθέτης, κάτοικος πολλών κρατών του εξωτερικού, και πάνω από όλα υποστηρικτής της αγοράς της γειτονιάς του άσχετα εάν ψωνίζει στην Αγία Βαρβάρα και το Αιγάλεω γιατί εκεί είναι πολύ φθηνότερα και ομορφότερα από την Ν. Ερυθραία.(Για σουβλάκια πετιέται μέχρι την Λάρισα γιατί εκεί είναι μεγαλύτερα και φθηνότερα). Άσχετα που επέλεξε να έρθει να ζήσει σε αυτά τα απαίσια Β.Π. με τα suv και τα ψώνια, σε μία οδό (την Γ. Παπανδρέου), που κάποτε είχε μόνο δέντρα και τετράποδα ζώα ενώ τώρα έχει μόνο μεζονέτες και δίποδα ζώα. Και το όνειρο του εν λόγω κυρίου είναι το Καστρί και η Πολιτεία (είναι ξέχωρες πόλεις αυτές από τη Ν. Ερυθραία) να γίνουν όπως η Εκάλη. Ένα προάστιο της Αττικής που εάν ζεις σε αυτό νιώθεις ότι ζεις στο μικρό σπίτι στο Λιβάδι, νιώθεις τόσο κοντά στη φύση με τα αμαξάκια σου, τα ζωάκια σου, τα προβατάκια σου, τους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους, με τις όμορφες γειτονιές με παιδάκια που παίζουν καθημερινά σε αυτές , μη σας πω τελικά πως είναι το πιο όμορφο χωριό αυτής της χώρας. Και έπειτα ο κύριος Μαντάς που είναι κάτοικος Καστρίου και Εκάλης και έχει και μία κοινωνική διαφορά με τους κατοίκους που βρίσκονται κάτω από την Ε. Βενιζέλου, δεν μπορεί να ψωνίσει στην Ν. Ερυθραία αφού απουσιάζει από την αγορά της η high street και όλο αυτό δε θυμίζει σε τίποτα αγορά. Άσε που μέσα στην γειτονιά του υπάρχεικαι κατάστημα πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων παρανόμως με βάση τον κύριο νομοθέτη Μαντά, νόμιμα ωστόσο με απόφαση του Αρείου Πάγου.
  ?Τον κύριο Κυριακού επίσης φανατικό υποστηρικτή του ποδήλατου, κάτοικος Έλλης, όπου πασχίζει να βγάλει το αυτοκίνητό του από το γκαράζ του σπιτιού του, λόγω της υπερβολικής κίνησης του δρόμου της γειτονιάς του. Αν και ποδηλάτης το αμάξι του δεν μπορεί να κυκλοφορήσει. Και είναι χαρούμενος και σύμφωνος με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μονοδρομήσεις της πόλης του, (της γειτονιάς του δηλαδή), γιατί στην Χ. Τρικούπη 200 μέτρα από την γειτονιά του επικρατεί ακόμα το μπάχαλο της υπερβολικής κίνησης αλλά δεν πειράζει, αρκεί που στην Έλλης τα πράγματα άλλαξαν. Ωστόσο παλεύει με σθένος χρόνια τώρα σε αντίθεση με τους άλλους κατοίκους για την βελτίωση και ομορφιά αυτής της πόλης που λέγεται Έλλης Παπανδρέου Βάρναλη.
  ?Τον κύριο Καυγαλάκη, αντιδήμαρχο αυτής της πόλης που τώρα θα ζήσει το όνειρο της άνετης μετακίνησης μέσα στην πόλη με τους μεγάλους ποδηλατοδρόμους και πεζόδρομους που και αυτός συνέβαλε στο να δημιουργηθούν άσχετα εάν ο ίδιος παρκάρει το αυτοκίνητό του πάνω στον πεζόδρομο γιατί δεν έχει γκαράζ στο σπίτι του.
  ?Την κυρία Δήμαρχο, Ταμβάκη που την δοξάζουμε με όλες τις μεγαλουργίες της, (ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, βιοκλιματικοί δρόμοι, πλατάνια, κουτσουπιές, κλπ?..)που επιτέλους έβαλε στη ζωή μας και το ποδήλατο (για να την κάνει ποδήλατο), που πάντα δίνει το άριστο παράδειγμα στους πολίτες, όπως για παράδειγμα στην εργασία της πηγαίνει με το αυτοκίνητο, δικαιολογημένα βέβαια γιατί απέχει 100 περίπου μέτρα από την οικία της, αρκετά μακριά θα έλεγα. Επίσης, φροντίζει και για το σωστό παρκάρισμα του αυτοκινήτου της πάντα γωνία Παπάγου και Γ. Παπανδρέου επάνω στη στροφή διότι δεν διαθέτει γκαράζ στο σπίτι της, αν και με βάση τον κύριο Βελισσαράκο όλοι οι κάτοικοι της Γ. Παπανδρέου έχουν γκαράζ στα σπίτια τους. Μάλλον κάποιοι του ξέφυγαν και πέσαν λίγο έξω οι στατιστικές του. Αλλά και το βασικότερο έχει μοιράσει ποδήλατα σε όλους τους υπαλλήλους του δήμου, όλοι κάτοικοι της Νέας Ερυθραίας , και όλοι πηγαίνουν στην εργασία τους με το ποδήλατο. Μόνο που αυτά τα ποδήλατα έχουν τέσσερις ρόδες και κάποια άλογα παραπάνω.
  ?Και τόσους άλλους ποδηλάτες που καθημερινά με κίνδυνο τη ζωή τους παλεύουν για τη φύση, αρνούνται τη χρήση του τέρατος που λέγεται αυτοκίνητο, για αυτό όλοι έχουν τουλάχιστον από ένα, ζουν με πολύ παραδοσιακό τρόπο, δεν έχουν κινητά τηλέφωνα, κλιματιστικά στα σπίτια τους, δεν χαλάνε πετρέλαιο για να ζεσταθούν, δεν καταναλώνουν βιομηχανικά προϊόντα (είναι ενάντια σε όλες τις βιομηχανίες που βλάπτουν το περιβάλλον), έχει ο κάθε ένας από αυτούς από ένα μποστάνι και μια αγελάδα στο σπίτι τους και έτσι πορεύονται, καθημερινά όλες τις ανάγκες τους σε μετακίνηση τις καλύπτουν με το ποδήλατο, όπως εργασία, ψώνια, βόλτα, ταξίδια, μεταφορά ασθενούς κλπ. Κάτι σαν τους Άμις των ΗΠΑ.

  Ωστόσο κανένας δεν απάντησε στον κύριο Τερζόπουλο όπου επώνυμα και αυτός στις 18/11/2009 κατέγραψε τις διεθνής προδιαγραφές ποδηλατοδρόμων οι οποίες δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τις δικές μας και ανύπαρκτες προδιαγραφές των δικών μας ανύπαρκτων ποδηλατοδρόμων. Και αξίζει συγχαρητηρίων αυτός ο άνθρωπος για τις πολύτιμες γνώσεις που μας μετέδωσε.Μπράβο σας κύρις Τερζόπουλε και επιπλέον είμαι σύμφωνη με τα όσα μέχρι στιγμής έχετε γράψει.Αν και για τους ποδηλάτες στατιστικολόγους μόνο 10-20 καταστηματάρχες διαφωνούν με το έργο.Τώρα που βρεθήκαμε εμείς να μην μας αρέσει το έργο,άγνωστο.
  Ασχολείστε όλοι με τον κύριο Οικονόμου δίνοντάς του το ακαταλόγιστο λόγω ηλικίας και με τους τραμπούκους καταστηματάρχες που επιπλέον χαλάνε και το ωραίο προφίλ της χλιδάτης γειτονιάς σας , για αυτό και εγώ θα σας δώσω το ακαταλόγιστο των όσων λέτε και κάνετε γιατί πολύ απλά και εσείς όπως και όλοι σε αυτή τη χώρα είσαστε παρτάκηδες που το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η πόρτα του σπιτιού σας και μόνο. Χρόνια τώρα όλοι νοικοκυραίοι και καθαροί πετώντας σκουπίδια όχι όμως έξω από τη δική μου πόρτα αλλά του άλλου. Έπειτα γιατί σε μία τόσο αριστοκρατική συνοικία να κάνω λόγω για την δημιουργία οικολογικής χωματερής με το πρόγραμμα Θησέας, αφού έχουμε τους παρακατιανούς της χωματερής στα Λιόσια. Χρόνια τώρα αγωνιστές της φύσης αλλά αφού πρώτα κάνω το δικό μου τσιμέντο και μετά θα αγωνιστώ για τη φύση και το πράσινο. Χρόνια τώρα αγωνιστές της τοπικής αγοράς αλλά όχι μέσα στη πόλη μου, αλλού, και αν γίνεται κιόλας όχι μικρομάγαζα, μεγαλομάγαζα που ταιριάζουν καλύτερα με το προφίλ του σημερινού πλούσιου Έλληνα. Είστε όλοι μεγάλοι υποκριτές αγωνιστές της φύσης και του περιβάλλοντος και αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί τόσο εύκολα, που αν ερχόμουν αύριο στη γειτονιά σας και δεν έχτιζα στο οικόπεδό μου επιπλέον τσιμέντο αλλά έφτιαχνα μία στάνη με πρόβατα θα είχατε φέρει την ιδία μέρα κιόλας εισαγγελέα έξω από το χωράφι μου για να με διώξει. Ή αν υπήρχε κάποιος γείτονας με κοτέτσι στην αυλή του, εκεί να δεις γλέντια. Γιατί μέχρι εκεί φτάνει η οικολογική σας συνείδηση.
  Τώρα περί ποδηλάτου και ομορφιάς των όλων τοπικών έργων ?.. εύχομαι στις νέες πόλεις που δημιουργήθηκαν μετά από όλα αυτά τα έργα όπως Καστρί, Πολιτεία, Παπανδρέου, Βάρναλη, Έλλης, μια μέρα να γίνουν σίριαλ στην τηλεόραση γιατί το όλο σενάριο σίγουρα θα προσφέρει πολύ γέλιο, κάτι που λείπει πολύ από τη ζωή μας στις μέρες μας.

 31. “Εδώ και αρκετούς μήνες διαβάζω τις απόψεις πολλών ανθρώπων για τους ποδηλατοδρόμους και νομίζω πως μετά από πολύ μελέτη και σκέψη μπορώ να πω και εγώ την άποψή μου ως κάτοικος αυτής της πόλης καθώς και τα συμπεράσματά μου μετά από όλα αυτά που διάβασα.”

  Λέτε κα Αυγουστάκη ότι θα μας πείτε την άποψη σας μετά από πολύ μελέτη και σκέψη, ενώ πραγματικά ακολουθεί ένα κυνικό κείμενο-παραλήρημα, στο οποίο τα βάζετε με όλους και όλα και με πολύ κόσμο, τον οποίον και δεν γνωρίζετε προσωπικά, αλλά μόνο και μόνο από τα γραφόμενα του εδώ μέσα.

 32. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω ποια είναι η δική σας σοβαρή άποψη, εάν υπάρχει, καθώς και ποιά είναι η δικά σας συνεισφορά, ως ενεργός, όπως αναφέρετε πολίτης. Οι άνθρωποι, τους οποίους ειρωνεύεστε, έχουν τουλάχιστον άποψη.

  Διακρίνω μέσα από το κείμενο σας μια συνεχή προσπάθεια να χωρίσετε την Ερυθραία σε περιοχές : Kαστρί, Ερυθραία, Πολιτεία. Αυτό από μόνο του δείχνει κάποιο κόμπλεξ.
  Σχετικά με τους ποδηλατοδρόμους, εάν θα δείτε, υπάρχουν εκτός από την Βάρναλη, στην Παπανδρέου, στη Σεβδικίου και κάτω από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου. Σε όλη την περιοχή δηλαδή. Ποιος ό λόγος να μιλάτε για Βόρειους και Νότιους ;
  Σχετικά με τις προδιαγραφές, που έδωσε ο κος Τερζόπουλος, φαίνεται ότι ό ίδιος είναι πιο ειδικός από την ομάδα του Πολυτεχνείου, που εκπόνησε το έργο.

  Το κείμενο σας πέρα από την ειρωνεία και το μίσος, που φαίνεται να έχετε, για ανθρώπους, που δεν γνωρίζετε δεν βοηθάει στο να περάσετε καμία γνώμη έστω και αρνητική και σίγουρα δεν βοηθάει σε κανένα διάλογο. Αλλά δεν πρέπει να είναι αυτός ο σκοπός σας. Έτσι δεν είναι ;

 33. κα. Αυγουστάκη,
  λυπάμαι που βγάζετε τόσο εύκολα συμπεράσματα. Δεν θα είχα αντίρρηση να απαντήσω σε καθένα από τα σχόλιά σας (ιδιαίτερα στο βαθμό που με αφορούν) πλην όμως θα αναγκαζόμουν να ξεφύγω από το θέμα μας που είναι τι άλλο οι ποδηλατόδρομοι. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τον σκοπό του μηνύματός σας μιας και δεν συμβάλλει στην όποια εποικοδομητική συζήτηση γίνεται για το θέμα αυτό. Το μόνο που κάνετε είναι να κρίνετε κάποιους ανθρώπους, γράφοντας τη λέξη “σας” αμέτρητες φορές και διαχωρίζοντας για μια ακόμα φορά την Νέα Ερυθραία σε φατρίες χωρίς να υπάρχει λόγος.
  Αλήθεια ποια είναι η ΔΙΚΙΑ σας γνώμη? Διότι η κριτική είναι εύκολη ειδικά μέσα από την ανωνυμία που προσφέρει το internet αλλά καλό είναι η κουβέντα να γίνεται προκειμένου να βγει κάποιο αποτέλεσμα/συμπέρασμα.
  Όσον αφορά δε το άρθρο του κ. Τερζόπουλου που θίγετε και τις προδιαγραφές που αναφέρει, έχετε δει τα έργα που έχουν γίνει σε άλλους δήμους? Εάν πάντως δεν μπορείτε να κάνετε ποδήλατο πουθενά αλλού παρά μόνο εάν εφαρμόζονται οι “προδιαγραφές” που αναφέρει ο κ. Τερζόπουλος, μάλλον το Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο θα πρέπει να επισκεφτείτε.

  • Μιας που μου έκαναν την τιμή μερικοί αναγνώστες της στήλης και ανέφεραν το όνομά μου καλόν είναι να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Τις προδιαγραφές δεν τις κατέβασα από την κούτρα μου. Κάθισα στο ίντερνετ και κατέβασα επίσημες προδιαγραφές για ποδηλατόδρομους από Αγγλία και Αμερική και το μόνο που έκανα ήταν να μεταφέρω μια σύνοψή τους για να σας ενημερώσω. Όμως κανείς, ούτε ο μελετητής του έργου ούτε κάποιος βοηθός του, αντέκρουσε τα γραφόμενά μου. Άρα θα είναι σωστά.

   Πρέπει να σημειώσω πως όλες οι προδιαγραφές αναφέρονται πρωταρχικά στην ασφάλεια του ποδηλάτη και του πεζού, που σημαίνει πως δεν επιτρέπεται να κάνουμε εκπτώσεις σε τόσο ζωτικό θέμα. Από την άλλη είναι αυτονόητο πως οι δρόμοι είναι κοινόχρηστοι και πρέπει να εξυπηρετούν (με συμβιβασμούς φυσικά) τις ανάγκες των κατοίκων.

   Αλλά στον τόπο μας (δεν εννοώ μόνον την Νέα Ερυθραία) είδαμε τους ποδηλατόδρομους και χάσαμε το ποδήλατο. Στην Αμερική υπάρχει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ποδηλατών αν οι ποδηλατόδρομοι προάγουν την ποδηλασία ή όχι. Στην Δανία προβληματίζονται για την αύξηση των ατυχημάτων στους ποδηλατόδρομους. Στην γειτονική μας Ιταλία, που είναι ο πραγματικός παράδεισος του ποδηλάτη, δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι.

   Έγινε ποτέ καμμιά μελέτη για τον αριθμό των ποδηλατών, τις κατηγορίες τους, τον λόγο χρήσης του, τους προορισμούς τους ώστε να οριστούν οι διαδρομές?

   Σημαντικό είναι ο ποδηλάτης να κάνει σωστά ποδήλατο για να το απολαμβάνει, αλλιώς θα το παρατήσει. Και τότε κόποι και χρήματα χαμένα.

 34. κ. Τερζόπουλε,
  καταρχήν να σας συγχαρώ που θίξατε το θέμα αυτό. Δεν είμαι ειδικός και επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω τα όσα αναφέρετε από τεχνικής άποψης. Πάντως τα παραδείγματα από άλλες χώρες που αναφέρετε είναι ατυχή επειδή (α) το ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί ποδήλατο είναι πολλαπλάσιο της Ελλάδας (β) οι υπάρχοντες δρόμοι και η κυκλοφοριακή αγωγή των οδηγών επιτρέπουν την κυκλοφορία ποδηλάτων με μεγαλύτερη ασφάλεια.

  Τα όσα έχω αναφέρει για τους ποδηλατόδρομους και η σαφής θετική μου στάση έναντι αυτών έχει να κάνει με το γεγονός ότι γίνεται διαπλάτυνση του πεζοδρομίου και αυξάνεται ο χώρος για τους δημότες να κυκλοφορήσουν (είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο) στην πόλη.

  Προσωπικά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έκανα τη διαδρομή Γ. Παπανδρέου-Ρόδων (Εκάλη) τόσο με ποδήλατο όσο και με τα πόδια. Αναγκαστικά κυκλοφόρησα και λίγο στη Βενιζέλου και τη Χ. Τρικούπη και εκτίμησα ακόμα περισσότερο το έργο που έγινε στο δήμο μας.

  Μάλιστα στην Εκάλη (Ρόδων) έχουν γίνει σοβαρές παραλήψεις όπως π.χ. δεν έχουν κλαδευτεί δέντρα κατά μήκος στη διαδρομής με αποτέλεσμα να πρέπει κανείς να παρακάμπτει τη διαδρομή.

  • Αγαπητέ κ. Κυριακού

   Η απλή “περιπατητική” ποδηλασία θέλει και την κατάλληλη μορφολογία τους εδάφους. Η πεδινή Φερράρα είναι γεμάτη ποδήλατα αλλά το ορεινό Σπολέτο δεν έχει ούτε για δείγμα. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε τις μακρόστενες κοιλάδες των Άλπεων όπου μπορεί ο ποδηλάτης να διανύσει αποστάσεις χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές.

   Η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ένα μεγάλο θέμα στο οποίο υστερούμε απελπιστικά. Και σε άλλες μορφές αγωγής είμαστε πίσω. Αυτό όμως γίνεται μόνον με την Παιδεία (και δεν εννοώ εκπαίδευση).

 35. Πληθαίνουν οι φωνές που έχουν κάτι να πουν, αν και σε πολλές περιπτώσεις δεν λένε όλες «ότι τα δικά μας» αυτιά θα ήθελαν να ακούσουν και αυτό είναι το θετικό του διαλόγου σε μια κοινωνία, με ή χωρίς ιδιαιτερότητες, με ή χωρίς προβλήματα, με ή χωρίς συνεννόηση που πάντα αυτή η συνεννόηση, θα πρέπει να είναι το ζητούμενό μας.

  Ας κρατήσουμε ότι θετικό εδώ προκύπτει και νομίζω προκύπτουν αρκετά θετικά.

  Μέσα από τον διάλογο, έχουμε τη χαρά της επικοινωνίας και την ευκαιρία πληρέστερης κατανόησης για τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από εμάς βλέπει και την δική του θέση, συνεισφορά ή ρόλο, στο κοινωνικό μας σύνολο, έστω και αν αυτός ο διάλογος γίνεται μόνο για ένα θέμα που δεν νιώθουν όλοι πως τους αφορά.

  Εξαρτάται από όλους μας, τόσο ο τρόπος επικοινωνίας όσο και ο βαθμός κατανόησης των θεμάτων, τα οποία απασχολούν και με τα οποία ο καθένας μας καταπιάνεται.

  Αν και στις προηγούμενες παρεμβάσεις μου συστήθηκα ως «mathopoulos» οφείλω να «αποκαταστήσω την τάξη», μια που μόνο την ελληνική και αυτήν εξαιρετικά στρεβλά την γνωρίζω.

 36. Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να τοποθετούνται στην Ελλάδα ταμπέλες μεγαθήρια, οι οποίες ταμπέλες έμπαιναν μετά από άδεια από νομαρχία, δήμους, ή όποιος άλλος τις έδινε, δεν είχε προβλέψει ποτέ κανείς εάν είναι ασφαλείς για τον κόσμο, σε όποιο σημείο κι αν βρισκόταν. Ο κατασκευαστής έλεγε δεν είναι δικό μου θέμα, η τροχαία έλεγε δεν είναι αρμοδιότητά μου, ο δήμος το ίδιο , η νομαρχία επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ επίσης. Κι έτσι όπως σε όλα τα έργα θα πρέπει να υπάρξουν νεκροί και ατυχήματα για να βγει το πόρισμα, και στη συνέχεια η ανάλογη νομοθεσία. Έτσι και εδώ ο κύριος Βλαστός είναι αρμόδιος μόνο για την μελέτη, η τεχνική εταιρεία λέει πως δεν είναι αρμόδια απλά εκτελεί εντολές, ο Δήμος απαντά, ας πέσει πρώτα κάποιος και μετά βλέπουμε και η τροχαία λέει πως πρέπει να γίνει ατύχημα και το θύμα να πάει δικαστικώς και ανάλογα του αποτελέσματος της δικής θα είναι και η ανάλογη η συνέχεια του έργου και των προδιαγραφών ασφαλείας αυτού. Γιατί, και εγώ αλλά κατά καιρούς και άλλος κόσμος κάναμε αυτήν την απλή ερώτηση: σε περίπτωση του οποιουδήποτε ατυχήματος επάνω στον ποδηλατόδρομο, είτε από κολονάκι, είτε από στραβή σχάρα είτε από οτιδήποτε άλλο ποιος θα έχει την ευθύνη? Σε περίπτωση που ποδηλάτης χτυπήσει πεζό ποιος από τους δύο θα έχει την ευθύνη? Φωνή Βοώντος εν τη Ερήμω. Όπως πάντα ίσως μετά, ού μη γένοιτο, από έναν νεκρό ή ανάπηρο να μάθουμε.
  Και επειδή το όλο έργο είναι τυχάρπαστο εδώ και εκεί, άγνωστο γιατί, και επειδή το όλο έργο έχει τη βούλα του Προκόπη Παυλόπουλου, διαβάστε μέσα στο διαδίκτυο την εγκύκλιο που υπέγραψε ο εν λόγω κύριος και πρώην υπουργός εσωτερικών με θέμα : Πρόγραμμα Προσβασιμότητας στους Δήμους. Η γνώση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
  Όσο για την άποψη μου για το έργο ????. όπως πολλοί συμπολίτες μου προείπαν, ας έκαναν ποιο πριν άλλα σημαντικότερα κι ας το άφηναν αυτό για λίγο αργότερα. Και επειδή ο εθελοτυφλωτισμός είναι χόμπι πολλών ας μην απαριθμώ τα πιο σημαντικά διότι όλοι τα γνωρίζουμε.
  Στην πόλη μου θέλω έργα εποικοδομητικά για τον κάθε πολίτη και όχι φανφάρες. Γιατί όλα αυτά έτσι τα βαφτίζω.

  • Δυστυχώς η έλλειψη μελετών, προγραμματισμού και λογικής είναι κανόνας στην χώρα μας. Με την κατασκευή των ποδηλατοδρόμων και των διαδρόμων για τυφλούς αποκαλύφθηκε σε όλους η ασυναρτησία και η σπατάλη του δημοσίου χρήματος (έσοδα για κάποιους) που διέπει τον κρατικό μηχανισμό.

   Προσπαθήστε, οπουδήποτε, να ακολουθήσετε έναν διάδρομο για τυφλούς και θα εξοργιστείτε από την απαράδεκτη κατάσταση.

   Το ίδιο έγινε και με τους ποδηλατόδρομους. Αντί να γίνει μια σοβαρή έρευνα και να καταγραφούν οι ανάγκες σχεδιάστηκαν καθ’ υπόθεση. Ούτε η μη κυβερνητική οργάνωση “Φίλοι του Ποδήλατου” http://www.anthropos.gr/show_mko.asp?Id=744 εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την μη τήρηση των διεθνών προδιαγραφών στην κατασκευή τους. Ούτε ακόμη έγινε κάποια αναφορά στις θέσεις του John Forester http://www.johnforester.com/index.html ενός από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους της ποδηλασίας, ο οποίος όμως είναι εναντίον των ποδηλατόδρομων. Ούτε παρουσιάστηκε η κατάσταση στην Ιταλία όπου το ποδήλατο είναι ένα κοινό μεταφορικό μέσον στις πεδινές μικρές πόλεις, χωρίς ακτιβιστές και άλλα ηχηρά, αλλά αποτελεί ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο δεν έχουν ποδηλατόδρομους.

   Ένα άλλο μεγάλο θέμα με το οποίο δεν έχει ασχοληθεί η πολιτεία είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει τους ποδηλάτες. Ο ΚΟΚ αναφέρει τα ακόλουθα λίγα:

   Άρθρο 40 Ειδικοί κανόνες για τoυς oδηγoύς πoδηλάτων, μoτoπoδηλάτων, μοτοσυκλετών και τρίτροχων οχημάτων

   3. Oι οδηγοί ποδηλάτων υπoχρεoύνται να κατεβαίνoυν από αυτά και να τα oδηγoύν βαδίζoντας, όταν δημιoυργείται εμπόδιo ή κίνδυνoς για την κυκλoφoρία των πεζών.

   5. Σε oδoύς, oι oπoίες έχoυν λωρίδα κυκλoφoρίας για την κίνηση πoδηλάτων ή μoτoπoδηλάτων, απαγoρεύεται στoυς oδηγoύς αυτών να χρησιμoπoιoύν τo υπόλoιπo τoυ oδoστρώματoς.

   Άρθρo 50 Tεκμήριo υπαιτιότητας

   Tεκμαίρεται υπαιτιότητα τoυ τρίτoυ πoυ ζημιώθηκε από την κυκλoφoρία oδικoύ oχήματoς, τo oπoίo oδηγείται κατά τις περί κυκλoφoρίας διατάξεις, αν αυτός παραβίασε κατά την επέλευση της ζημίας, τις διατάξεις αυτές.

   Το άρθρο 40 παρ. 3 αναιρεί το σκεπτικό του μελετητή ότι μπορούν ποδηλάτες και πεζοί να συνυπάρχουν στον ίδιο διάδρομο και η παρ. 5 απαγορεύει στους ποδηλάτες να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα (!). Το άρθρο 50 είναι σιβυλλικό και χρειάζεται ειδικό ερμηνευτή.

   Πέραν των φυσικών αυτουργών σε ένα ατύχημα υπάρχουν και οι ευθύνες των μελετητών και των εντολοδοτών. Οι αρμόδιοι γνωρίζοντας την ανυπαρξία προδιαγραφών φρόντισαν με πληθώρα σημάτων να μεταθέσουν την ευθύνη στους πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς. Τα σήματα όμως δεν μπορούν να αντιστρέψουν συνθήκες που κάνουν αναπόφευκτο το ατύχημα.

   Αυτός ήταν ο λόγος, δηλαδή η ασφάλεια, που ξεκίνησα αλληλογραφία με αυτή την στήλη στις 18 Νοεμβρίου με κύρια αναφορά μου στις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένας ποδηλατόδρομος. Επειδή μερικοί σχολίασαν επικριτικά τις προδιαγραφές οφείλω να τους ενημερώσω πως αυτές αποτελούν την γνώση που έχουμε αποκτήσει από τα ατυχήματα που έχουν γίνει και σκοπό έχουν να βελτιώσουν τις συνθήκες και να περιορίσουν ή να αποτρέψουν τα μελλοντικά.

   • Με δεδομένο ότι οι δρόμοι στην πόλη είναι στενοί χωρίς μεγάλα πεζοδρόμια, ήταν εξαρχής φανερό ότι δεν μπορούσαν να γίνουν ποδηλατοδρόμοι με τις προδιαγραφές λειτουργίας και ασφαλείας, που το ίδιο το έργο απαιτεί, για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των χριστών του.

    Υπό αυτές τις προϋποθέσεις εκείνο που ίσως θα είχε νόημα να συμβεί είναι η προσέγγιση του θέματος με διαφορετική αντίληψη, κατόπιν βέβαια πολιτικής βούλησης και επιλογής, με σαφή εντολή στο μελετητή προκειμένου εκείνος να μελετήσει την περίπτωση, να κοπεί τελείως το αυτοκίνητο από επιλεγμένους δρόμους της πόλης με σκοπό αυτοί να κατασκευαστούν αποκλειστικά για χρίσεις πεζόδρομου, ποδηλατόδρομου, μετακίνησης των κατοίκων με μικρά δημοτικά, όχι βενζινοκίνητα οχήματα και με τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι γειτονιές της πόλης, με ανταπόκριση σε πλατείες, σε γυμναστήρια, σε σχολεία, σε χώρους συνάθροισης, υπηρεσιών, προσκυνήματος, μνήμης κ.τ.λ.

    Τούτο όμως προϋποθέτει μια άλλη τοπική πολιτική ηγεσία και με την την αντίληψη, ενός οράματος τέτοιων προδιαγραφών και προϋποθέσεων.

    Μέχρι όμως να τη βρούμε μια τέτοια τοπική πολιτική ηγεσία, δεν έχουμε παρά να επιμένουμε να την επιζητούμε.

    Τούτο όμως δεν σημαίνει πως οι ελλιπείς αυτές κατασκευές για ασφαλείς ποδηλατοδρόμους, δεν διευκολύνουν ήδη κάπως τον πεζό, την μάνα με το καροτσάκι, τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και όσους κατοίκους της πόλης, βρίσκονται κοντά στις κατασκευές, που κάποιοι θέλουν να τους πιστεύουν ως ποδηλατοδρόμους.

    • Τότε αντί να κρυβώμαστε πίσω από τους ποδηλατοδρόμους θα έπρεπε να ζητήσουν οι δήμαρχοι να γίνουν πρώτα τα έργα υποδομής που μέσα σε αυτά να γινόντουσαν και σωστά πεζοδρόμια και ένας γενικός ευπρεπισμός της πόλης.

     Πάντως πεζοί και ποδήλατα στον ίδιο διάδρομο δεν γίνεται.

     Για να προαχθεί η ποδηλασία (που είναι ωραίο πράγμα) πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά. Καλύτερα απ’όλους το έλυσαν στην Ιταλία. Γιατί δεν το συζητάτε? Αφήστε που είναι η πιο οικονομική λύση. Μερικές πινακίδες τοποθετημένες περιμετρικά οριοθετούν τους δρόμους για το ποδήλατο.

     • Όσο περνάει από το χέρι μου το συζητώ και με τον τρόπο που το κάνω “προκαλώ” συχνά τους διοικούντες για την πολιτική τους σε πολλά θέματα, με κίνδυνο να παρεξηγηθώ από αυτούς και να αντιμετωπίσω την δική τους ενδεχομένως πολεμική, κάτι για το οποίο καμιά όρεξη δεν έχω, καθώς δεν είμαι μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και δεν μπορώ να επηρεάσω τους σκοπούς ή τις αποφάσεις του.

      Όσο για τη συμμετοχή μου από τη θέση της αντιπολίτευσης που δεν μετέχει στο δημοτικό συμβούλιο επίσης δεν έχω τη δύναμη, όσο δεν υπάρχουν φωνές σαν και τη δική σας, που ενδιαφέρονται μόνο για το κυρίως θέμα και τη λύση του, ώστε από κοινού με ένα τέτοιο σκεπτικό, να πιέσουμε προς κοινωνικότερες πολιτικές κατευθύνσεις.

      Παρήγορο ωστόσο είναι το γεγονός, ότι κάνουμε έστω αυτό τον διάλογο και ίσως κάποιοι ακόμα να τον παρακολουθούν.

      Παραμένουν πάντα ως ζητούμενα όπως γίνεται αντιληπτό, η προσωπική διάθεση του καθενός από εμάς, η συμμετοχή του, η απόφαση για κοινή και συντεταγμένη δράση όλων μας, για να πιέσουμε για αλλαγές που όλοι εμείς μαζί πιστεύουμε πως μας εκφράζουν και υπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες και την ποιότητα ζωής στον τόπο μας.

      Όσο για την πρότασή σας περί Ιταλίας, δεν έχω προσωπική αντίληψη, καταλαβαίνω όμως τι λέτε και τη δέχομαι ως μια πρόταση για διάλογο με σκοπό τη λήψη πολιτικής απόφασης και εντολής στον μελετητή, να τη συγκρίνει πιθανώς με τυχόν άλλες και εκείνος να τεκμηριώσει στα δεδομένα της πόλης την κατά την επιστημονική γνώμη του χρησιμότερη και κατόπιν το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει στην εφαρμογή της.

      Συμφωνώ στην παρατήρηση ότι πεζοί και ποδήλατα στον ίδιο διάδρομο δεν χωρούν.

 37. Eχω ζησει στην παντοβα 6 μηνες, οντως ποδηλατουπολη αλλα οι ποδηλατοδρομοι περιφερειακα υπηρχαν γιατι ποτε δεν ξερεις πως θα σου την φερει ο ΑΒΓ οδηγος ΙΧ, στο κεντρο οντως δεν υπηρχαν ποδηλατοδρομοι, αντιθετως δρομοι με κυβολιθους και πολλα απαγορευτικα ωστε να μην μπαινουν ΙΧ στην πολη, και οποτε εμπαιναν σιγουρα θα ηταν σαν να ηταν σε καροδρομο με τους κυβολιθους.

  Μιας και αναφερες για την ΜΚΟ ΦΤΠ μιας και τους γνωριζω, η δραση τους εχει να κανει με εκδρομες και μαλιστα πολλα μελη τους εχουν παιξει πρωταγωνιστικο ρολο στις διαμαρτυριες που καναμε στα μελισια υπερ του ποδηλατοδρομου

 38. Πράγματι αρκετοί δρόμοι του ιστορικού κέντρου της Πάντοβας (Πάδουας) είναι στρωμένοι με κροκάλες αλλά άλλοι είναι με καλντερίμι (τουρκική παραφθορά της ελληνικής λέξης καλοδρόμος, όπως απαντάτε στα αλβανικά και στα σλαβικά) ή με τεράστιες πέτρινες πλάκες. Η Πάντοβα έχει, όπως συνήθως οι ιταλικές πόλεις, διατηρημένο το ιστορικό κέντρο που είναι η μεσαιωνική πόλη με επίκεντρο την πλατεία όπου βρίσκεται το δημαρχείο-κυβερνείο, η μητρόπολη και άλλα μεγάλα παλαιά κτήρια. Η κίνηση των οχημάτων είναι περιορισμένη, όχι απαγορευμένη, λόγω της στενότητας των δρόμων και επειδή ο περιφερειακός εξυπηρετεί καλύτερα από την διαμπερή κυκλοφορία. Οριοθετημένοι ποδηλατόδρομοι δεν υπάρχουν και οι άνθρωποι ποδηλατούν συνήθως ήρεμα φορώντας την καθημερινή τους ενδυμασία χωρίς κράνη, στολές και άλλα εξαρτήματα.

  Πεζή ή με ποδήλατο είναι ο τρόπος που διευκολύνει τις σύντομες μετακίνηση που απαιτούνται στο κέντρο των μικρών πεδινών ιταλικών πόλεων όπου ο χρόνος δεν είναι πιεστικός. Στις μεγάλες όμως πόλεις τα πράγματα είναι διαφορικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να μοιράζονται τον δρόμο ποδήλατα και αυτοκίνητα. Βλέπετε οι Ιταλοί πιστεύουν στην συνύπαρξη δηλαδή ότι ένας ποδηλάτης μπορεί να οδηγεί και αυτοκίνητο όταν το χρειάζεται.

  Μπορεί να μου ξέφυγε αλλά δεν θυμάμαι ποδηλατόδρομους στους εξοχικούς δρόμους, εκτός αν εννοείται το μονοπάτι που υπάρχει εκατέρωθεν των δρόμων, των καναλιών και των ποταμών.

 39. ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!

  Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει πως πολλά από τα τσιμεντότουβλα που στρώθηκαν οι ποδηλατόδρομοι και οι διασταυρώσεις είναι πολύ υγρά. Σήμερα το πρωί που η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν στην Εκάλη η υγρασία μετατράπηκε σε πάγο. Αυτή είναι η δεύτερη φορά φέτος. Να προσέχετε ιδιαίτερα όσοι από σας κάνετε την πρωινή σας πεζοπορία και μεταβαίνετε από την Γ. Παπανδρέου στην Ρόδων.

 40. Όντως το σημείο εκείνο είναι επικίνδυνοι από πολλές απόψεις.

  Επίσης στη διασταύρωση Παπανδρέου και Παπαφλέσσα λείπουν κάποιες σχάρες από τον αγωγό ομβρίων. Άραγε που μπορεί να απευθυνθεί κανείς για αυτό? Στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου?

 41. Οριοθετημένοι ποδηλατόδρομοι δεν υπάρχουν και οι άνθρωποι ποδηλατούν συνήθως ήρεμα φορώντας την καθημερινή τους ενδυμασία χωρίς κράνη, στολές και άλλα εξαρτήματα= στην παντοβα με κατευθυνση απο νοτο προς βορρα ειχε δικτυο ποδηαλτοδρομων, μεσα στην πολη δεν υπηρχαν αλλα στις γειτονιες υπηρχαν ποδηλατοδρομοι.

  Ta kranη παντα χρειαζονται, οσο για τις στολες, εχεις δικιο ειναι υπερβολικοι οπως και να εχουν τα πανακριβα ποδηλατα των 5 και 7000 ευρω.

 42. Στην ήρεμη και άνετη ποδηλασία που κάνουν οι άνθρωποι στις καμπίσιες ιταλικές πόλεις για να πάνε σττην αγορά ή στην κεντρική πλατεία δεν νομίζω ότι χρειάζεται κράνος. Αλλιώς θα πρέπει και οι πεζοί να φορούν κράνη!

  Όπως και σε άλλες ΅Ευρωπαϊκές πόλεις δεν φορούν κράνος για να πάνε μια βόλτα με ποδήλατο. Φυσικά αν κάποιος κάνει ποδηλασία για άσκηση ή αθλητισμό τότε το κράνος είναι επιβεβλημένο. Έχω δεκάδες φωτογραφίες που το πιστοποιούν το ασκεπές.

  Όμως οι ποδηλάτες στην περιοχή μας αντιμετωπίζουν έναν πολύ μεγάλο και διαφορετικό κίνδυνο επειδή ο ποδηλατόδρομος περνά ακριβώς δίπλα από το πεζοδρόμιο (που είναι στενό). Την σύγκρουση. Όσο και προσεκτικά να οδηγεί κανείς πρέπει να βγάλει την μύτη του αυτοκινήτου πάνω στον ποδηλατόδρομο για να έχει ορατότητα. Το ίδιο αντιμετωπίζει και ο ποδηλάτης. Δεν μπορεί να δει το αυτοκίνητο πριν εμφανιστεί στον ποδηλατόδρομο. Αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει σε κάθε διασταύρωση και έξοδο γκαράζ. Ότι και να λένε μελετητές και δήμαρχοι αυτη είναι η παραγματικότητα και να συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα είναι θέμα χρόνου.

  Οι ποδηλατόδρομοι σαν δημόσια έργα πρέπεινα σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται με βάση τις διεθνείς τεχνικές προδιαγραφές και όχι όπως τους οραματίζονται ή βολεύει μερικούς.

  Έρευνα του Πανεπιστημίου Λουντ της Σουηδίας βρήκε πως ο «κίνδυνος σύγκρουσης» για ποδηλάτες που περνούν διασταύρωση σε ξεχωριστό ποδηλατόδρομο είναι 11,9 φορές μεγαλύτερος από τον ποδηλάτη που χρησιμοποιεί διαγράμμιση πάνω στον δρόμο. Έρευνα στην Κοπεγχάγη έδειξε πως οι συγκρούσεις στις διασταυρώσεις αυξήθηκαν κατά 18% από τότε που φτιάχτηκαν ξεχωριστοί ποδηλατόδρομοι.

  Κι εμείς εδώ τι κάναμε? Περιμέμουμε το μοιραίο να συμβεί και μετά θα λέμε ότι φταίει η κακιά ώρα.

 43. στην γαλλια η αστυνομια κοβει κλησεις για ποδηλατο καισ την βρετανια ειναι υποχρεωτικο το φοσφοριζε γιλεκο τα βραδυα…

  για το παρκινγκ, αν βγει το ΙΧ με αλαρμ και ολες τις προβλοπεμενες διαδιακασιες δεν θα υπαρχει προβλημα, χρησιμοποιω καθε μερα το ποδηλατοδρομο, ποτε βγαινει ΙΧ φαινεται απο μακρυα.

  • Τα στενά πεζοδρόμια κάνουν επικίνδυνη την χρήση των ποδηλατόδρομων επειδή δεν δίνουν αρκετό χρόνο στον οδηγό και στον ποδηλάτη να αντιδράσει. Ούτε είναι σωστό να βρίσκονται και οι δύο συνεχώς υπό ένταση. Η ποδηλασία πρέπει να είναι άνετη και να χαλαρώνει τον ποδηλάτη. Ο ποδηλάτης όμως που γνωρίζει την επικινδυνότητά τους πρέπει να να βρίσκεται σε επιφυλακή σε κάθε διασταύρωση, σε κάθε έξοδο γκαράζ ή σε κάθε δεξιά στροφή αυτοκινήτου για να αποτρέψει την σύγκρουση. Αν εσείς τα καταφέρνετε με γειά σας και χαρά σας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι το μπορούν.

   Αλλά πάλι, ας βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη. Ο οριοθετημένος ποδηλατόδρομος δίνει ορισμένα προνόμια στον ποδηλάτη όπως είναι η προτεραιότητα. Αυτό που λέτε πως το αυτοκίνητο φαίνεται από μακρυά αν έχει αναμμένα τα φώτα συναγερμού (τα οποία δεν είναι για αυτή την χρήση αλλά ας το δεχτούμε για χάρη της συζήτησης)δεν υποχρεώνει τον ποδηλάτη να σταματήσει ούτε απαλλάσσει τον οδηγό από την ευθύνη του. Στην πράξη δημιουργείται πρακτικό και νομικό αδιέξοδο.

   Κάνετε ένα πείραμα. Πηγαίνετε στην Κηφισιά και οδηγήστε το αυτοκίνητο σας στην οδό Πεύκων. Προς το τέλος θα συναντήσετε την οδό Ρόδου όπου υπάρχει ποδηλατόδρομος. Επειδή η κίνηση είναι αραιή και ο δρόμος φαρδύς έχετε τον χρόνο να πειραματιστείτε. Θα διαπιστώσετε πως το παράθυρο του οδηγού να φθάσει πάνω στον ποδηλατόδρομο για να έχετε πλήρη ορατότητα. Πρέπει επιπροσθέτως να δείτε και από τις δύο πλευρές επειδή δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιβάλει στον ποδηλάτη να ακολουθεί την κατεύθυνση των αυτοκινήτων.

   Πρέπει να αφαιρούμε άγχος από την ζωή μας όχι να προσθέτουμε. Δεν συμφωνείτε σε αυτό?

 44. Τα οσα αναφερονται απο τους ανωθεν συνομιλητες για τις διεθνεις προδιαγραφες των ποδηλατοδρομων ειναι μεν σωστα,αλλα δεν μπορει να αποδοθει η ευθυνη στις μη κυβερνητικες οργανωσεις ουτε στο σχεδιασμο του Πολυτεχνειου για τον εξης πολυ απλο λογο:

  Για να τηρηθουν οι προδιαγραφες,πρεπει να προσφερεται το ιδιο το μηκος του δρομου για να ακολουθηθουν.
  Σε πολεις με αναρχη ρημοτομια και στενους δρομους,οι ποδηλατοδρομοι ακολουθουν τη λογικη του ‘το μη χειρον βελτιστο’.Οπως και πολλα αλλα πραγματα σε αυτη τη χωρα.

  Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι εφοσον το μηκος δεν προσφερεται,οι ποδηλατοδρομοι δεν πρεπει να γινουν!Με την ιδια λογικη,ας κλεισουμε μεσα και τις μαμαδες με τα παιδια,και τους πεζους,και ολες τις ομαδες που στην Αθηνα υποφερουν απο την υπερμετρη χρηση ΙΧ.

  Οι μηδενιστικες κριτικες οχι απλα δεν οδηγουν σε σωστα συμπερασματα,δημιουργουν αρνητικες εντυπωσεις που συχνα εξυπηρετουν αλλους σκοπους.Αυτοι που τις κανουν,ξερουν καλυτερα…

  Μια εναλλακτικη λυση θα ηταν να απαγορευτει η κυκλοφορια ΙΧ σε καποιους δρομους και η πεζοδρομηση τους,εκει να σας εβλεπα…Ανταρτες πολεων θα γινοσασταν!

  Τα ασφαλεστερα συμπερασματα τα οποια βγαινουν απο τον απιστευτο αυτο πολεμο για τους ποδηλατοδρομους που γινεται στη Ν.Ερυθραια τοσους μηνες,ειναι τα εξης 2:

  1.Ο ποδηλατοδρομος δεν ειναι το θεμα αντιπαραθεσης,ειναι η κουκουλα οσων τρωγονται για τα χαμμενα πεζοδρομια πανω στα οποια παρκαραν πριν.Βεβαιως,καποιοι ειναι τοσο απολιτιστοι που το κανουν ακομα.Ας ειναι καλα,δειχνουν την καταγωγη τους.

  2.Η απαντηση στο τι πρεπει να γινει,σιγουρα δεν ειναι το να μην γινει τιποτα.Μια προσπαθεια ξεκιναει δειλα και αναλογα με την ανταποκριση,επεκτεινεται και βελτιωνεται.
  Εχουμε γεμισει επικριτες των παντων,απο την τηλεοραση μεχρι τον καθενα στο δρομο,δεν εχω δει ομως καποια προσπαθεια απο ομαδες ανθρωπων εκτος των ποδηλατων να σπρωξουν το εργο προς τα εμπρος και οχι προς τα πισω.

  Η ανελιξη δεν ειναι προοδος.

  Οποιος δεν ειναι μερος της λυσης,ειναι μερος του προβληματος.

  Οποτε ας παραδεχτουμε τουλαχιστον μεταξυ μας οτι για αλλη μια φορα γκρινιαζουμε για να γκρινιαζουμε σαν γνησιοι Ελληνες πετωντας τις ευθυνες σε οποιον μπορουμε,χωρις να σκεφτομαστε οτι στο χαος αυτο εχουμε συμβαλλει ολοι μας και κατι πρεπει να γινει…

  Και το κατι πρεπει να γινει,απευθυνεται στον καθενα απο εμας,οχι παλι στους αλλους!

  • Ας τακτοποιούμε μερικά πράγματα στις σκέψεις μας για να μπορούμε να δούμε πως θα επιλέξουμε λύσεις εφαρμόσιμες που να προσφέρουν ασφάλεια, διευκόλυνση και αισθητική αναβάθμιση.
   Ας ξεκαθαρίσουμε τί είναι αυτή η πόλη. Η Νέα Ερυθραία έχει κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και κέντρα διασκέδασης με τις διαφορετικές ανάγκες τους χωρίς όμως σαφή σύνορα μεταξύ τους. Πώς θα αναπτυχθεί και θα ευημερήσει αυτή η περιοχή? Φυσικά όχι με αντιδικίες.
   Η Νέα Ερυθραία δεν σχεδιάστηκε σαν πόλη μετά την Καταστροφή όπως η Νέα Σμύρνη, Νέα Φιλαδέλφεια αλλά σαν χωριό. Πιθανόν να είχε σχεδιαστεί για μονώροφες κατοικίες με αυλή, που αν είχε παραμείνει έτσι θα ήταν μια κούκλα. Όμως υπό την πίεση των κατοίκων και την αποδοχή των αιτημάτων από τους υπευθύνους προέκυψαν τα πολυώροφα κτήρια χωρίς χώρους αναπνοής. Όπως συνέβη στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Και τώρα δεν χωρούν να κυκλοφορούν πεζοί, ποδηλάτες τροχοφόρα. Η πιο εύκολη και πιασάρικη λύση είναι διώξτε τα αυτοκίνητα! Αλλά είναι αυτή ρεαλιστική λύση? Αν είναι εφαρμόστε την. Επειδή αυτό που γίνεται τώρα δεν διευκολύνειτους κατοίκους, τους επιτηδευματίε, τους επισκέπτες, ούτε ομορφαίνει την πόλη.
   Και για να τελειώνω με το θέμα των προδιαγραφών, που έχει παρεξηγηθεί ως ρομαντικό ή εκτός τόπου και χρόνου. Οι προδιαγραφές είναι οι πιο ρεαλιστικοί κανόνες της ζωής. Επειδή προδιαγραφές είναι ένα σύνολο προκαθορισμένων χαρακτηριστικών που οφείλει να διαθέτει ένα προϊόν, αντικείμενο, υπηρεσία, ώστε να πληροί τις καθορισμένες προϋποθέσεις παραγωγής του ή οι απαιτήσεις τις οποίες πρέπει να ικανοποιεί η εκτέλεση ενός έργου. Αν δεν ικανοποιεί μία ή περισσότερες από τις απαιτούμενες προδιαγραφές αναφέρεται πως βρίσκεται “εκτός προδιαγραφών”.

 45. Σοφία, αρκετοί αναγνώστες του site αυτού συμφωνούν με την άποψή σου. Άυτή είναι άλλωστε και η διαφορά των ρεαλιστών από τους ιδεολόγους.
  Το τι θα μπορούσε να γίνει σε μία ιδανική κοινωνία το γνωρίζουμε (και θα το επιθυμούσαμε) νομίζω οι περισσότεροι.
  Από εκεί και πέρα σημασία έχει να βλέπεις μπροστά και να προοδεύεις, έστω και βήμα-βήμα.

 46. Αν κάποια στιγμή σκεφτούμε ειλικρινά και πολύ σοβαρά ως άτομα,
  πως πρέπει υπό τις παρούσες συνθήκες να συνυπάρξουν οι άνθρωποι,
  οι χρίσεις(εμπορικές-κοινωνικές-πολιτιστικές κ.α.)
  τα ποδήλατα, τα πεζοδρόμια, τα αυτοκίνητα,
  τα δρώμενα του δρόμου (πάσης φύσης εκδηλώσεις γειτονιάς),
  η μετακίνησή μας γενικώς, με κατά το δυνατό λιγότερο κόπο και άγχος,
  τότε είναι βέβαιο πως θα “αξιωθούμε” να διακρίνουμε και τον διπλανό μας (που ήταν πάντα εκεί μα δεν τον βλέπαμε) και θα κατανοήσουμε τη δική του σκέψη-προβληματισμό-πρόταση (που πάντα την έλεγε αλλά δεν την ακούγαμε) με έναν τρόπο συγκατάβασης, ταπεινότητας, συνεννόησης, αλληλεγγύης.

  Τότε μόνο, το “κακοσχεδιασμένο χωριό μας όπως σωστά νομίζω λέχθηκε”, θα αποτελέσει πράγματι δικό μας “πρότυπο” λειτουργίας, γραφικότητας, προδιαγραφών, εξυπηρέτησης, γιατί θα είναι το καινούριο μας χωριό, με την ιστορική του διαδρομή, με τα βιώματα και τις ανάγκες όλων των κατοίκων του, όπως κατά καιρούς επηρέασαν τη δομή του και την οποία εμείς οι σημερινοί του κάτοικοι μπορούμε να τη σεβαστούμε και να τη λειτουργήσουμε έτσι, ώστε στην πορεία προς το μακρύ μέλλον να μπορεί αποτελεσματικότερα, να εξυπηρετεί τις κοινωνικές μας ανάγκες.

  Πέρα από τις κάθε μορφής αντιπαραθέσεις,
  λύσεις υπάρχουν, μα θέλουν τρόπο, θέλουν κατανόηση, θέλουν ευγένεια, θέλουν αλληλεγγύη.

 47. ενταξει..οχι και κεντρα διασκεδασης.μην ειμαστε υπερβολικοι..δεν γιναμνε και μπουρναζι..ευτυχως…παντως ο πυρηνηας της νεας ερυθραιας θελει μια αισθητικη αναβαθμιση αλλα και αλλαγη μυαλων απο πολλους….
  οπως ελεγε και μια φιλη μου νομιζε οτι ηταν στα καμινια, αλλα προσγειωθηκαμε οταν φαγαμε και η coca cola έκανε 3 ευρω και φανταζεστε την συνεχεια στις τιμες…

  • Συμφωνώ μαζί σας μερικά από αυτά (τα κέντρα διασκέδασης) είναι πολύ πληκτικά! Να τα λέμε Υγειονομικού ελέγχου? Αλλά αυτό παρά είναι σαχλό.

 48. εγω λεω να δουμε ποσα εχουν αδεια και τι αδειες εχουν κ ποσο μας χρειαζονται. ειδικα στην κηφισια σχεδον ολα ειναι μεσα στην παρανομια. στο domo στην πολιτεια 10 ευρω για να σου παρκαρει το αμαξι στον δρομο λες και ειναι κουλοι οι πελατες και δεν μπορουν μονοι τους, εστιατορεια στην τρικουπη με παρκαδορους εξω απο τα σπιτι μας και ο δημος κηφισιας λεει οτι δεν μπορεινα κανει κατι…

 49. Συμφωνω με τον chris mantas .επισις σημαντικο ειναι τα χρηματα που θα εισπραχθουν να πανε σε πεζοδρομια και καλυτερους δρομους γενικα και οχι σε μερσεντες….

  • Δρόμοι με λακούβες, πεζοδρόμια για άσκηση κομάντος, ποδηλατολουρίδες με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, στενοί δρόμοι έγινα ακόμα πιο στενοί, ανυπαρξία χώρων στάθμευσης για κατοικίες και καταστήματα. Τελικά σπαταλήθηκαν πολλά λεφτά και κάτι το ολοκληρωμένο και σωστό δεν προέκυψε στην πόλη. Αν η ζωή των κατοίκων έγινε πιο ασφαλής, πιο εύκολη και πιο όμορφη σημειώστε το να το πληροφορηθούμε. Κατά τα άλλα με αντιθέσεις και συνθέσεις, αντεγκλίσεις και συμφωνίες συνεχίζεται η ενδημική γκρίνια αλλά παράθεση στοιχείων και γόνιμος διάλογος για εξεύρεση λύσεων δεν γίνεται.

   • ανυπαρξία χώρων στάθμευσης για κατοικίες και καταστήματα.= γιατι δεν εχουν γκαραζ; υπαρχει επισης και παρκινγκ στην τρικουπη και κηφισιας.

 50. Φιλε σεργιε,

  πως θα εισπραχθουν λεφτα αφου ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΑ ολα; αυτο το κολπο με τους παρκαδορους τα μονα λεφτα που μπορει να μαζεψει ειναι η εγγυηση για να βγει ο παρκαδορος απο τον αυτοφωρο. παει αυτοφωρο κανονικα αυτο που γινεαι στην Χ.Τρικουπη με τους παρκαδορους

 51. Σε σημερινή δήλωσή της η υπουργός περιβάλλοντος δεσμεύθηκε να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο δράσης για την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου στην Αττική μέσω της δημιουργίας υπερτοπικού ποδηλατόδρομου που θα συνδέει την Κηφισιά με το κέντρο και το Φαληρικό Όρμο

 52. Αναπόυφεκτα θα αναφερθώ κι εγώ με την σειρά μου στους ποδηλατόδρομους, αν και δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου, αλλά οι παρανοικές μονοδρομήσεις που έγιναν από ένα μάτσο “εξειδικευμένους” συγκοινωνιολόγους του Ε.Μ.Π.
  Πρώτον, δεν είμαι αντίθετος με την δημιουργία ποδηλατοδρόμων, αλλά είμαι αντίθετος στο “με το ζόρι” στρίμωγμά τους εκεί που δεν χωράνε.
  Πιστεύω δε πως καλύτερα θα ήταν να δοθεί έμφαση σε μια διαδημοτική ενιαία συγκοινωνία που να έχει αυστηρό πρόγραμμα λειτουργίας, έτσι ωστε σιγά σιγά να μπορεί ο καθένας μας να βασίζει το πρόγραμμά του όχι μόνο στο Ι.Χ. του, αλλά και στα ΜΜΜ.
  Όσον αφορά στα κολωνάκια των ποδηλατοδρόμων, είμαι αντίθετος. Αν ο Δήμος Νέας Ερυθραίας έχει τόση ανάγκη τους ποδηλατοδρόμους, να τους υποστηρίξει με τις περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία αυτή τη στιγμή αναλώνεται στο να κόβει κλήσεις στους δρόμους ελεγχόμενης στάθμευσης που δημιουργήθηκαν στο κέντρο της αγοράς της Νέας Ερυθραίας. Θα γλύτωνε το κόστος των κολωνακίων, και θα είχε έσοδα από τα πρόστιμα των παραβατών.
  Η τραγική αλήθεια είναι, πως όλοι εσείς που χτυπιέστε πως υπήρχε ανάγκη για τους ποδηλατόδρομους γιατί έχετε ζήσει στην Ευρώπη και ξέρετε κτλπ, πρέπει να αντιληφθείτε ότι όσο καλος και να είναι ένας ποδηλατόδρομος, πρέπει να συνοδεύεται από κατάλληλη ρυμοτομία μιας πόλης αλλά και την παιδεία ένος λαού. Τώρα είτε το θέλετε είτε όχι ούτε κατάλληλη ρυμοτομία υπάρχει, ούτε παιδεία. Μήπως να προσθέσω σε αυτές τις 2 ελλείψεις και την έλλειψη σχεδιασμού; Ότι έγιναν όλα στο πόδι; Αν εσείς πιστεύετε πως ξαφνικά απο Ελληναράδες γίναμε Ευρωπαίοι χαρή σ’ένα ποδηλατόδρομο, απλά σας λυπάμαι.
  Πριν βιαστείτε να μου βάλετε την ταμπέλα του κάφρου που παρκάρει όπου βρει και που δεν σέβεται τίποτα, και που στο δρόμο λειτουργεί όπως θέλει κτλπ, να σας πω πως σέβομαι τα δικαιώματα του άλλου στο δρόμο επίσης όμως διεκδικώ και τα δικά μου. Είμαι πολύ προσεκτικός όταν περνάω κάθετα από ποδηλατόδρομο, και ποτέ δεν παρκάρω πάνω σε πεζοδρόμια ή σε μέρη που δεν επιτρέπεται, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να ψάχνω μερικά λεπτά παραπάνω ή να παρκάρω 2-3 τετράγωνα πιο μακρυά από τον προορισμό μου. Κολλάω και αυτοκόλλητα Street Panthers στους παραβάτες γάιδαρους οδηγούς (Κε Μαντά σας βλέπω και στο forum των SP πολλές φορές).
  Αυτά περί ποδηλατοδρόμων.
  Όσον αφορά στις μονοδρομήσεις των δρόμων τώρα, αναρωτιέμαι κάτι. Εγώ μένω στην οδό Παπαφλέσσα, στο ύψος ανάμεσα από την πλατεία όπου βρισκόταν παλιότερα το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ερυθραίας, και την οδό Γεωργίου Παπανδρέου. Οι δρόμοι προς την συγκεκριμένη πλατεία, (όσο ήταν πλατεία) είχαν μονοδρομηθεί προκειμένου να έχουν αντίθετη φορά από αυτήν, πλήν των οδών Κονίτσης και Λ. Ακρίτα, παρά το γεγονός ότι οι μονοδρομήσεις πρέπει να γίνονται εναλλάξ (π.χ. μια άνοδος – μια κάθοδος). Γι όποιον δε κινείτο επί της οδού Βενιζέλου με κατεύθυνση προς Κηφισιά τότε απαγορευοταν να στρίψει στην οδό Λ. Ακρίτα, και έπρεπε να μπει σε επόμενο δρόμο αριστερά και να ανέβει την οδό Παπανδρέου. Σήμερα με τα έργα πνοής, η πλατέια έγινε μια τεράστια διαχωριστική νησίδα, άν κάποιοσ μπεί από την οδό Λ. Ακρίτα κάνει στην πλατεία ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ξαναβγαίνει από την οδό Κονίτσης στην Ελ. Βενιζέλου. Αν δε, έρχεται με κατεύθυνση την Κηφισιά και στρίψει σε παρακάτω δρόμο αρίστερα, η Παπανδρέου έχει μονοδρομηθεί και δεν πάει πρός τα πάνω. Το αποτέλεσμα είναι απλά το εξής, για να έρθει κάποιος νομίμως στην οδό Παπαφλέσσα στο ύψος που υπέδειξα πριν λίγο, πρέπει να πάει μια βόλτα μέχρι την Εκάλη ή την Πολιτεία. Οι δε προεκτάσεις αυτών των μονοδρομήσεων, είναι πολλές και αρνητικές. Υποβιβάζεται η κοινωνική ζωή, αφού δεν υπάρχει σαφής πρόσβαση για τους επισκέπτες των εκεί κατοίκών. Να μιλήσω για την τροφοδοσία; Αναφορικά θα σας πω ότι περιμένοντας πετρέλαιο την προπερασμένη εβδομάδα, ο οδηγος του φορτηγου απηυδησμένος από τους κύκλους που έκανε γύρω γύρω, συνάντησε ένα περιπολικό της τροχαίας και με υπόδειξή τους αλλά και συνοδεία τους έφτασε στον προορισμό του παραβιάζοντας πολλούς μονόδρομους. Να μιλήσω για περιστατικά έκτακτης ανάγκης; Τι θα γίνει αν κάποιος χρειαστεί ασθενοφόρο επειγόντως; Θα προσπαθεί να εξηγήσει τον απόγυρο; ΕΛΕΟΣ!
  Νομίζω πραγματικά ότι ένα έργο πρέπει να γίνεται με σκοπό το καλό ΟΛΩΝ. Και εδώ το γεγονός είναι ότι κάποιοι απλά αυξησαν την αξία της ακίνητης περιουσίας τους εις βάρος κάποιων άλλων. Και μου μάθανε όλοι από ποδηλατόδρομους… Τα μεταξωτα βρακιά όμως θέλουν και επιδέξιους κώλους. Αυτά.

 53. Πριν από καιρό είχα ρωτήσει, φυσικά ρητορική ήταν η ερώτηση αφού απάντηση δεν θα έπαιρνα, αν είχε προηγηθεί έρευνα για τον αριθμό ποδηλατών, τους λόγους ποδηλασίες, ποιές διαδρομές ακολουθούν, ποιές ημέρες και ποιές ώρες ώστε να οι ποδηλατόδρομοι να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και όχι ιδεοληψίες δημάρχων και καθηγητών.
  Βρήκα όμως έναν ενδιαφέροντα πίνακα σε ξένη μελέτη για τις αποστάσεις που καλύπτουν οι ποδηλάτες σε διάφορες χώρες. Αυτός ο πίνακας αποκαλύπτει πως ναι μεν υπάρχουν ποδηλάτες αλλά οι αποστάσεις που καλύπτουν είναι μηδαμινές.

  ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
  Δανία : 1,7
  Σουηδία : 0,9
  Γερμανία : 0,8
  Φινλανδία : 0,7
  Ελβετία : 0,5
  Νορβηγία : 0,4
  Αυστρία : 0,4
  Ιταλία 0,2
  Μ. Βρετανία 0,1

  Άραγε τί θα έδειχνε η Ελλάδα?

 54. Xρήστο γιατι δεν διαβασες το αρθρο μου στην εφημεριδα για τα events, ελα καμια Κυριακη στο combo ride με 60 ωραια χιλιομετρα, το wine ride που παμε στον δρομο του κρασιου ή εστω ενα halbike την τεταρτη…και θα δεις ανθρωπους παοολες τις ηλικιες να τα πηγαινουν μια χαρα..

 55. Παρ’ όπο που πιστεύω πως η αλληλογραφία μέσω μιας εφημερίδας έστω και ηλεκτρονικής πρέπει να είναι γενικού ενδιαφέροντος και να μην έχει την αντίληψη των προσωπικών μπλογκ πρέπει σε αυτή την περίπτωση να κάνω μια εξαίρεση επειδή η απάντηση του Κρις Μάντας είναι άσχετη με το θέμα που έθιξα και έχω την περιέργεια να μάθω το μήνυμά της. “Όχι δεν διάβασα το άρθρο σας για τα γεγονότα. Τί λέει?”

 56. Με την υπ’αριθμ. 22/10 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δ. Νέας Ερυθραίας (συνεδρίαση 23/2/2010) εγκρίθηκε η υπογραφή σύμβασης, που αφορά την δημοπράτηση του έργου: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ».
  Ξέρει κανείς τι ακριβώς αφορά αυτό?

 57. oτι υπαρχουν δρασεις grassroot σε τοπικο επιπεδο με βολτες απο ποδηλατςε και αλλες ενεργειες, οπω ςτο halbike, to freeday, combo ride και αυτονομεσ βολτες. επισης πολλοι πανε αθηνα με ποδηλαο και αφηνουν στο cyclist-friends.gr το δρομολογιο τους για παρες και πιστευω οτι ειναι κοινα αποδεκτη η αυξηση της χρησης του ποδηλατου στην αθηνα, ειδικα τον τελευταιο χρονο

 58. Με ξένα κόλλυβα.
  Έλαβα την Εφημερίδα της Νέας Ερυθραίας σε μέγεθος περιοδικού, όπου από τις σελίδες της εκθειάζονται τα πεπραγμένα της δημάρχου με τον τίτλο 2006 – 2010 “Το αυτοδιοικητικό μας ταξίδι”. Το έντυπο πλούσιο, 84 σελίδων, πολύχρωμο, σε ιλλουστρασιόν χαρτί και κακοσελιδοποιημένο. Δεν μπόρεσα όμως να εντοπίσω σε κάποιο εμφανές μέρος ότι για την δημιουργία αυτού του προπαγανδιστικού και προεκλογικού εντύπου δεν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα του δημοσίου.

 59. Το έργο των ποδηλατοδρόμων έγινε εξ ολοκληρου με χρηματα της Ε.Ε. αν δεν το επαιρνα ο δημος θα το επαιρνε καποιος αλλο στην Ε.Ε. Ολα τα εργα εχουν αξια οπως τα παρκα κλπ. μακαρι να αποκτησουμε καποτεκαι ενα μεγαλο παρκο αντι για παρκα απο μαγαζια και εμπορικα κεντρα.

 60. Χρήστο είχα ακριβώς την ίδια απορία. Χωρις να γνωρίζω λεπτομέρειες μάλλον με χρήματα του δήμου πρέπει να έγινε το έντυπο. Από την άλλη βέβαια – δεν είμαι σίγουρος – η δήμαρχος έχει θέση υποψηφιότητα στις εκλογές? Εάν όχι δεν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς ότι το κάνει για ψήφους.

 61. Η δήμαρχος όχι. Πάντως όλοι οι δήμοι εκδίδουν ένα απολογισμό, έστω ενα farewell για ενα δημο που φευγει με έργο. μην την αποπαιρνουμε!!! σε 2 μηνες το μαγαζι κλεινει!! Για το έντυπο δεν γνωρίζω για να ειμαι ειλικρινης.

  • Το έντυπο δεν είναι μονόφυλλο. Είναι 84 σελίδων και πρέπει να κόστισε αρκετά λόγω της εκτεταμένης διανομής.
   Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι μας έφτασαν στη χρεωκοπία σπαταλώντας ανέμελα δημόσιο χρήμα.
   Μόνον όταν θα απαιτούμε να λογοδοτούν οι δημόσιοι άνδρες και γυναίκες για κάθε δεκάρα που ξοδεύουν τότε θα γίνουμε κι εμείς σωστοί πολίτες.

 62. μπορεις να παρεις στον δήμο να ρωτήσεις, μια λυση ειναι να εχει τα εμαιλ μας ο δημος και να μας τα στελνει σε .pdf ή να ειναι στο σαιτ αναρτημενα αντι να τα εκτυπωνει

  • Δεν θα γινόταν συζήτηση για το έντυπο αν υπήρχε μια αράδα στο εξώφυλλο “Το παρόν έντυπο δεν τυπώθηκε με δημόσιο χρήμα”. Ο Δήμος υποχρεούται να απαντήσει ποιός πλήρωσε την δαπάνη.

 63. Κε Τερζόπουλε

  Σωστά αναφέρετε πώς πρέπει να ελέχουμε οικονομικά την κάθε μορφή άσκησης διοίκησης και τα κέντρα εξουσίας.
  Οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι, όμως, έχουν δικαίωμα να εκδίδουν έντυπα και
  λογικά αυτές οι δαπάνες είναι προϋπολογισμένες.
  Μπορείτε να κάνετε ερώτηση στο Δήμο για το συγκεκριμένο.

 64. Άλλο προϋπολογισμένες και άλλο αιτιολογημένες δαπάνες. Γι’ αυτό θα έπρεπε τα έργα και το κόστος τους να αναρτώνται στο ίντερνετ και μετά να γίνεται συζήτηση επί της αποδοχής των στη γενική συνέλευση του Δήμου όπως κάνουν οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο κάθε χρόνο. Οι Δήμαρχοι επειδή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα δεν έχουν δικαιώματα αλλά υποχρεώσεις όπως και είναι υποχρέωση των “πολιτικών προσώπων” να απαντούν στα δημοσιεύματα και σχόλια του Τύπου έστω κι αν είναι ηλεκτρονικός.

 65. Με email δεν βλέπω να παίρνει κανείς στοιχεία.
  Εγώ με αφορμή και το έντυπο αυτό που συζητάμε, έστειλα στις 20/9/2010 email στη δήμαρχο στο dimarxos@dne.gov.gr και ζήτησα πληροφορίες για την υλοποίηση της απόφασης περί κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είχε ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο το καλοκαίρι του 2009.
  Μέχρι σήμερα (9 ημέρες μετά) δεν έχω λάβει καμιά απάντηση.

 66. Σωστή η πρόταση να ζητηθεί από τα κάτω διαφάνεια, αρχίζοντας έστω από το έντυπο των πεπραγμένων της διοίκησης του δήμου Νέας Ερυθραίας και να συνεχιστεί με το χρηματιστήριο (τη θυμάστε τη «φούσκα»), με κάποιο εκατομμύριο που μπήκε σε κομματικά ταμεία αλλά δεν βρέθηκε, να συνεχιστεί με τη Ζήμενς, με το βατοπέδι , με τις στρατιωτικές δαπάνες, με τους φοροκλέπτες, με τα δημόσια έργα, με τις διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τις φαρμακοβιομηχανίες, με τα διυλιστήρια, με το μνημόνιο, με το τραπεζικό σύστημα, κ.τ.λ.

  • Ας οργανωθεί σωστά κάθε Δήμος της χώρας μέσα σε πλαίσιο δημοκρατίας, σεβασμού, διαφάνειας, δικαίου και λογικής και όταν το πετύχουν αυτό τότε αυτομάτως και το Κράτος θα λειτουργεί σωστά.

   Τα άλλα που αναφέρετε είναι προϊόντα διαφθοράς και όπως αποδείχθηκε η διαφθορά είναι πολύ ακριβή.

 67. Μα η σωστή οργάνωση δεν αφορά μόνο τις δημοτικές ή κρατικές υπηρεσίες, αφορά όλους όσους συναποτελούμε αυτές τις υπηρεσίες.

  Αφορά δηλαδή τους ψηφοφόρους.

  Αυτοί οι ψηφοφόροι λοιπόν, μπορούν να αλλάξουν τη δομή και το σύστημα λειτουργίας των υπηρεσιών και των αποφάσεων, όταν το πρώτο τους μέλημα είναι η πολιτική προσέγγιση της καθημερινότητάς τους και όχι ο εναγκαλισμός τους με την κάθε εξουσία ο οποίος «παράγει» την ατομικότητα, συντηρεί το σύστημα και εκτραχύνει τη διαφθορά.

  Ρομαντικό θα μου πείτε, μα δεν υπάρχει άλλος δρόμος θα σας απαντήσω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.