του ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΑΣΤΕΑ

Βλέποντας την  φωτογραφία με το «κουφάρι» του κτιρίου του Βωβού που προοριζόταν για «Διαγνωστικό κέντρο & Κλινική», προσπαθώ να κάνω ένα άλμα στο παρελθόν σκεφτόμενος σαν όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους  (Βωβός, Βαρδινογιάννης, Πατέρας, Κακλαμάνης, Παπουτσής, Πρετεντέρης, Κύρτσος και πολλούς άλλους), που διψάνε για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου και δυσπιστούν απέναντι στους «οικολόγους» που ενδιαφέρονται περισσότερο για τον «Κορμοράνο του Βοτανικού» (ακούστηκε και αυτό) και όχι για το μεροκάματο του φτωχού οικοδόμου που χάνει τη δουλειά του από την αναστολή των εργασιών ανέγερσης του Βωβο-Mall!
Αν τα σχέδια του Βωβού για την Νέα Ερυθραία δεν είχαν αποτραπεί από το ΣτΕ, μετά την προσφυγή κατοίκων και Δήμου, η περιοχή του πάρκου Ήβη, της Λεωφόρου Ερυθραίας και του κόμβου Βαρυμπόμπης, σήμερα δεν θα είχε σε τίποτα να ζηλέψει από τις περιοχές στο Μαρούσι που φιλοξενούν το Ιατρικό Κέντρο, το Υγεία ή το Ιασώ.
Δεκάδες και πάσης φύσεως μικρά και μεγάλα μαγαζιά, χιλιάδες αυτοκίνητα, κυκλοφοριακό χάος, μόλυνση του περιβάλλοντος από καυσαέρια, απόβλητα και σκουπίδια και το κυριότερο πίεση και στις όμορες γειτονιές, ν΄ αλλάξουν χρήσεις, αφού η γειτνίαση με μια υποβαθμισμένη, εν τέλει, περιοχή, δεν ενισχύει την κατοικία αλλά τις επαγγελματικές χρήσεις.
Σίγουρα η εγκατάσταση ενός Καρφούρ στην παρακείμενη δασική περιοχή, (έχει ήδη προαναγγελθεί), θα ερχόταν ως κερασάκι στην τούρτα, και θα ολοκλήρωνε το «εμπορικό πάρκο» της Λεωφ. Ερυθραίας που θα αποτελούσαν εν σειρά Planet Home, AB Βασιλόπουλος, Μουστάκας, Super Κωτσόβολος, Καρφούρ, Ιατρικό Κέντρο Βωβού κλπ.
Όταν το 1985 οι Ερυθραιώτες ενέταξαν στο σχέδιο το Μορτερό είχαν στο μυαλό τους μια περιοχή αμιγούς κατοικίας με αρκετό πράσινο και ήπιες τοπικού χαρακτήρα εμπορικές χρήσεις. Ο μεγαλοκατασκευαστής και ιδιοκτήτης του οικοπέδου της ΗΒΗ είχε άλλη άποψη. Και επειδή στην δημοκρατία μας οι οικονομικά ισχυροί έχουν τον τρόπο να πείθουν για την αξία των επιχειρημάτων τους, Οργανισμός Αθήνας και ΥΠΕΧΩΔΕ έσπευσαν ν΄ αλλάξουν τις χρήσεις γης. Δηλαδή πολεοδόμηση αλά καρτ. Επιλογή χρήσεων από το μενού της «Βωβός Διεθνής Τεχνική» που περιέχει  μόνο ουρανοξύστες, κλινικές, μεγάλα εμπορικά κέντρα και καθόλου πράσινο και κοινόχρηστους χώρους.
Αν και αρκετοί τοπικοί παράγοντες που αρχικά έκλειναν δρόμους κατά των αποφάσεων της  τότε κυβέρνησης (1992), στη συνέχεια πειθάρχησαν σε άνωθεν εντολές (1994), η επόμενη διοίκηση του δήμου (Ταμβάκη  1995-2002) και το ΣτΕ ακύρωσαν στην πράξη τα σχέδια «αξιοποίησης»  των οικοπέδων ΉΒΗ, αναγκάζοντας τον Βωβό να οδηγηθεί πρόσφατα στην κατασκευή 42 κατοικιών στα δύο από τα τρία οικοδομικά τετράγωνα που κατείχε, εκεί δηλαδή που σύμφωνα με τα τότε επιχειρήματα αυτού και των «ακολούθων» του δεν μπορούσαν αν χτιστούν κατοικίες.
Πριν κλείσει το άρθρο πρέπει να θυμίσουμε στους αναγνώστες  ότι ο κ. Βωβός εκτός από σκληρός επιχειρηματίας ξέρει πολύ καλά να παίζει και το ρόλο του Αη Βασίλη. Έτσι προκειμένου τότε (1994) να πετύχει τη συναίνεση της δημοτικής αρχής  είχε προσφέρει «ανταποδοτικά» της υποταγής του δήμου στα συμφέροντά του, την κατασκευή δημαρχείου, πνευματικού κέντρου, του πάρκου Ήβη και ενίσχυση των αθλητικών συλλόγων της πόλης.
Και τα κατάφερε. Το τότε δημοτικό συμβούλιο. προφανώς εκτιμώντας το πραγματικό συμφέρον της πόλης, δέχτηκαν την πρόταση και ψήφισαν υπέρ των σχεδίων Βωβού.
Σας θυμίζει τίποτα αυτό. Ανάλογα με το μέγεθος του δήμου τα ανταποδοτικά μπορούν να φτάσουν μέχρι και την κατασκευή  γηπέδου. Πως δεν το είχε σκεφτεί αυτό τότε; Ίσως η πίεση των παραγόντων και των φιλάθλων του ΠΑΝερυθραΙΚΟΥ να είχε καλύτερα αποτελέσματα και η Νέα Ερυθραία να είχε αναπτυχθεί… Βωβά αλλά σταθερά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.