271-mathopoulos.jpgΕποικοδομητική ήταν η ανοιχτή συζήτηση την Κυριακή 5/ 4ου με κατοίκους της πόλης, που έγινε με πρωτοβουλία της νέας δημοτικής κίνησης, «ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» (ΕΚΠ) και με θέμα «Τοπικές Κοινωνίες ο Ρόλος του Δήμου». Εισηγητές ήταν οι επικεφαλής των παρατάξεων (ΡΕΚΕ ΠΟΛΙΤΕΣ) που ίδρυσαν την νέα κίνηση, κ. κ. Γιάννης Τσαγκάρης και Κωστής Χαλκιαδάκης. Ήταν η πρώτη σε μια σειρά θεματικών ενοτήτων που η νέα κίνηση θα συζητήσει στους επόμενους μήνες με τους κατοίκους της Νέας Ερυθραίας, ενόψει της κατάρτισης του προγράμματός της, με το οποίο τον Οκτώβριο του 2010, θα διεκδικήσει τη διοίκηση με στόχο την ανάπτυξη της πόλης, με μια άλλη πολιτική και διοικητική αντίληψη και κάλεσαν τους δημότες να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.
Εισηγητικά, τέθηκαν σημαντικά θέματα όπως αυτά περικλείονται σε τέσσερις άξονες: Αναπτυξιακή πολιτική. Κοινωνική πολιτική. Βελτίωση της ποιότητας ζωής με ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Οργανωτική και παραγωγική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του δήμου. Στόχοι στους οποίους η ΕΚΠ επικεντρώνει την προσοχή της, προκειμένου να παρουσιάσει μια εφικτή εναλλακτική πολιτική και οργανωτική διοίκηση, αμέσως με την ανάληψη της δημοτικής αρχής αν οι δημότες το θελήσουν.
Επισημάνθηκε η ανάγκη για κριτική συμμετοχή των δημοτών στις διεργασίες του δήμου, μέσα από τους υπάρχοντες φορείς. Η ανάγκη για την εφαρμογή του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Η ανάγκη δημιουργίας δομών στην πόλη για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες κ.α.
Πως όμως οι δημότες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της πόλης, αν η δημοτική διοίκηση απαξιώνει κάθε ατομική διάθεση και πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο να προσφέρει στη γειτονιά και την πόλη γενικότερα Τι είναι αυτό που θα πείσει τον δημότη να ασχοληθεί με τα προβλήματα της πόλης αν όχι η εμπιστοσύνη ο σεβασμός και η αξιοπιστία Και πως θα αποχτήσει ο δημότης αυτά τα στοιχεία, όταν βλέπει τους διοικούντες στην πόλη του, να εφαρμόζουν απολιτικές πρακτικές, που υπηρετούν το ατομικό, αντί το κοινωνικό συμφέρον Πως θα μειωθούν τα έξοδα των υπηρεσιών του δήμου και πως θα αυξηθεί η παραγωγικότητα Που θα βρεθούν τα χρήματα για τις υποδομές και την ανάπτυξη, για την κοινωνική πολιτική και πως τελικά η τοπική κοινωνία θα αποχτήσει ενεργό ρόλο στο δήμο, αλλά και θα ζήσει με ποιότητα και με αξιοπρέπεια
Τέτοια ερωτήματα έθεσαν οι ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι στους εκπρόσωπους της ΕΚΠ γιατί αυτά βιώνουν σήμερα και από αυτά φοβούνται αύριο. Τη στείρα σκέψη του παραγοντισμού, όπως σήμερα τη διδάσκει στα κοινά της πόλης, ένα πολύχρονο, πολύχρωμο και απεχθές κατεστημένο.
Έχουν λοιπόν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν οι δημότες της πόλης, αν πραγματικά πιστεύουν ότι αδίκως ταλαιπωρούνται. Με την συμμετοχή, τον διάλογο, την συνεννόηση και την αποφασιστική διεκδίκηση μαζί με τους εκπροσώπους τους στη δημοτική αρχή, πολλά μπορούν να αλλάξουν.
Είναι καιρός να μάθουμε να κουβεντιάζουμε ισότιμα, ήρεμα και απλά για εμάς τους ίδιους. Όχι για όσους θεωρούμε δικούς μας και από συνήθεια τους στηρίζουμε. Εκείνοι μιλούν πάντα δήθεν για το καλό μας, αφού ποτέ δεν μετουσίωσαν τα λόγια τους σε πράξεις. Επιβιώνουν χάριν της άγνοιας που έχει για αυτούς η πλειονότητα του κοινωνικού μας συνόλου, γιατί δεν μετέχει ενεργά στα δρώμενα της ζωής που το αφορούν.
Δεκαεννέα μήνες από τις δημοτικές εκλογές, υπάρχει αρκετός χρόνος για όσους δεν πιστεύουν στον αιφνιδιασμό, δεν κρύβονται και δεν φοβούνται να υποστηρίξουν τη διαφωνία τους με φίλους και συνεργάτες, αν όντως πολιτικά έχουν διαφορετική αντίληψη από αυτή που επικρατεί στα πράγματα της τοπικής ζωής και θέλουν πραγματικά να την αλλάξουν. Είναι σημαντικό να δώσουν σήμερα τη σκέψη, την προτροπή, τη δική τους δυναμική, σε μια νέα προσπάθεια που θέλει να εξελιχθεί ως μια υπόθεση όλων των κατοίκων, που πιστεύουν σε μια άλλη πολιτική και διοικητική λειτουργία του δήμου, που ομονοούν, δεν διστάζουν, δεν είναι μόνο αντί και δεν περιμένουν τον δραγάτη φύλακα προστάτη τους, να λύσει όλα τα προβλήματά τους. Θα πουν κάποιοι δεκαεννέα μήνες πριν τις εκλογές χάνουμε τον αιφνιδιασμό, τις εντυπώσεις, τη δυνατότητα να ξεγελάσουμε, να υφαρπάξουμε ψήφους. Πράγματι έτσι είναι αν θέλουμε με τέτοια τεχνάσματα να κερδίσουμε τη διοικητική καρέκλα, χάνουμε όλα αυτά τα παραπολιτικά «προνόμια». Όμως τέτοιες πρακτικές δεν ενδιαφέρουν τούτη εδώ την εναλλακτική διοικητική αντίληψη, που θέλει πραγματικά να αλλάξει την πολιτική και να ανατρέψει κάθε απεχθές κατεστημένο, στην τοπική δημοτική ζωή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.