305_ekp_programmaΗ πρώτη ανοιχτή συζήτηση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ με τους κατοίκους της πόλης με θέμα «ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Απριλίου στη Βίλα Κώστα. Στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει μια σειρά προγραμματικών συζητήσεων με θέματα όπως: Γενικό Πολεοδομικό – Ο Δημόσιος Χώρος. Αθλητισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πολιτισμός ο Ρόλος του Δήμου. Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συμμετοχικός Προϋπολογισμός. Διαχείριση Υδάτινων Πόρων / Τοπικό Δίκτυο Ή ΕΥΔΑΠ. Διαχείριση Απορριμμάτων. Υγεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δομικές Αλλαγές στη Λειτουργία του Δήμου κ.α. με κατάληξη το Μάιο του 2010 όπου και θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το πρόγραμμα της Κίνησης εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Τη συζήτηση άνοιξαν ο επικεφαλής των «Πολιτών» Γιάννης Τσαγκάρης και ο πρόεδρος της ΡΕΚΕ Κωστής Χαλκιαδάκης.
Ο Γιάννης Τσαγκάρης τονίσε ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση ασκούνται συγκεκριμένες πολιτικές και ότι συμβαίνει, δεν είναι μια απολιτική διαδικασία. Υπάρχουν τοπικά κοινωνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν όλους τους κατοίκους και είναι αυτά που απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές, σωστή ιεράρχηση, αλλά και επιλογές με διάθεση για λύσεις, έως και σύγκρουση αν χρειαστεί με την κάθε μορφής εξουσία, όπως και με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα.
Τόνισε ακόμα, ότι «είμαστε αναγκασμένοι σήμερα να λάβουμε υπόψη και την οικονομική κρίση που προστέθηκε στην καθημερινότητα μας και πως τα όποια μέτρα παρθούν, αυτά πρέπει να έχουν σαφή κοινωνική αναφορά υπέρ των ασθενέστερων και υπέρ της ανασυγκρότησης της χώρας, επισημαίνοντας, ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή η κρίση να γίνει άλλοθι για την εφαρμογή σκληρών και αντικοινωνικών πολιτικών».
Ο υποψήφιος δήμαρχος της Ε.Κ.Π. επισήμανε ότι η προγραμματική πρόταση της Ε.Κ.Π. θα στηριχτεί πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες: «Στην αναπτυξιακή πολιτική. Στην κοινωνική πολιτική. Στην βελτίωση της ποιότητας ζωής με ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Στην οργανωτική και παραγωγική ανασυγκρότηση του δήμου»  και κάλεσε τους κατοίκους να συμμετάσχουν ενεργά στην διαμόρφωση των προγραμματικών προτάσεων της ενωτικής κίνησης.
Ο πρόεδρος της ΡΕΚΕ Κωστής Χαλκιαδάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη της συμμετοχής των πολιτών στις ασκούμενες πολιτικές από το Δήμο, τονίζοντας ότι «είναι για μας θέμα δημοκρατίας αλλά και θέμα πολιτισμού. Η διοίκηση του Δήμου, όχι μόνο δεν πρέπει να ενοχλείται από την κριτική, αλλά πρέπει να την επιδιώκει».
Στην πρώτη κατά σειρά θεματική αυτή συζήτηση παραβρέθηκαν και έλαβαν τον λόγο αρκετοί κάτοικοι, μέλη και φίλοι των δύο κινήσεων, αλλά και ανεξάρτητοι πολίτες οι οποίοι, μάλιστα, χαιρέτησαν τη συνεργασία των δύο παρατάξεων κινήσεων και έθεσαν καίρια ερωτήματα και τις δικές τους παρατηρήσεις, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και για τον τρόπο με τον οποίο εκείνοι βλέπουν πως πρέπει να τα αντιμετωπίσει.
Ποικίλα τα θέματα που τέθηκαν. Η δημοκρατία στους θεσμούς της αυτοδιοίκησης, η ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών των δήμων,  η ύδρευση, η ανακύκλωση και η προστασία του περιβάλλοντος, οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν στα δημοτικά έργα και πολλά άλλα τα οποία θα αποτελέσουν «πολύτιμη συμβολή για την συνέχιση του προβληματισμού για την κατάρτιση του προγράμματος της κίνησης», όπως δήλωσε ο Μανώλης Μιχάλας, προεδρεύων της   σύσκεψης και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Ε.Κ.Π., ανανεώνοντας το ραντεβού για μετά το Πάσχα στη συζήτηση για το Γενικό Πολεοδομικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.