224-gps.jpgΑναθεώρηση πολεοδομικού σχεδίου σε δόσεις και πολιτικό όραμα για την πόλη σε αντίθεση με τις προτάσεις των μελετητών

Έχει ο καιρός γυρίσματα. Το έχει, φαίνεται, η πολιτική «μοίρα» μας κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές να ανοίγει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από την έγκριση του α σταδίου της μελέτης «αναθεώρησης και επέκτασης ΓΠΣ Νέας Ερυθραίας», όταν τότε η μείζονα αντιπολίτευση και σημερινή διοίκηση της Πανερυθραϊκής Ενότητας αποχωρούσε από το δημοτικό συμβούλιο, καταγγέλλοντας τη διοίκηση Μπουρίκα για προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος.
Τώρα ήταν η σειρά της, 11 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, να ανοίξει την ατζέντα του ΓΠΣ, χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως τους δημότες για το γεγονός αυτό που τους αφορά άμεσα, ούτε καν και τους φορείς της πόλης, που τυχαία έμαθαν για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου. Με διάθεση συζήτησης του θέματος από «μηδενική βάση» -όπως αποδείχθηκε τελικά και από την ελάχιστη συμμετοχή των κατοίκων- η διοίκηση Ταμβάκη ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και ενέκρινε κατά πλειοψηφία, την ανάκληση της με αριθμ. 197/06 προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.
Τελικά η δήμαρχος διαπίστωσε ότι οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις συμφωνούν με τις θέσεις της Πανερυθραϊκής Ενότητας και το «όραμά της για την πόλη», αλλά όλοι μαζί διαφωνούν με τους μελετητές που καλούνται να φέρουν στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και τρίτη βελτιωμένη πρόταση για την αναθεώρηση του ΓΠΣ.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Και πάλι από την αρχή, λοιπόν, για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νέας Ερυθραίας. Η διοίκηση Ταμβάκη θυμήθηκε λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο ένα μείζον πολιτικό θέμα, αν και αμέλησε να ειδοποιήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Τους κατοίκους και τους φορείς. Παρόλα αυτά πέτυχε την ανάκληση της περσινής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που είχε εγκρίνει το α΄ στάδιο της μελέτης αναθεώρησης και επέκτασης ΓΠΣ με κατά πλειοψηφία νέα απόφαση του Σώματος που καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της Συνεργασίας και των Δυνάμεων.
Βέβαια, η συζήτηση από μηδενική βάση, όπως την επιθυμεί η νέα διοίκηση για την έγκριση του α σταδίου της μελέτης, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Το μελετητικό γραφείο Σπύρου Τσαγκαράτου που διαφοροποίησε σε αρκετά σημεία την περσινή μελέτη, καλείται να καταθέσει και νέα πρόταση με βάση τις σημερινές παρατηρήσεις των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων. Μια πρώτη γεύση πήραμε στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου, όπου κατατέθηκαν προτάσεις και επισημάνσεις για την αναθεώρηση του ΓΠΣ. Η διοίκηση του δήμου έριξε πρώτα το «μπαλάκι» στην αντιπολίτευση, καταθέτοντας στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου και σε στενό κύκλο, χωρίς άλλες λεπτομέρειες, ένα φωτογραφικό πολεοδομικό χάρτη με τις προτάσεις της. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την όλη διαδικασία ως «παρακώλυση» της αναθεώρησης του ΓΠΣ και επιφυλάχτηκαν για τη δεύτερη και πιο ουσιαστική φάση, για την οποία η διοίκηση υποσχέθηκε διαβούλευση με φορείς και κατοίκους. Τελικά, η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, ακούγοντας και τις προτάσεις των υπόλοιπων παρατάξεων, διαπίστωσε πως σε ποσοστό 70% οι παρατάξεις εντός του δημοτικού συμβουλίου συμφωνούν με το όραμά της για την πόλη, αλλά όλοι μαζί διαφωνούν με τους μελετητές.
Η «Ν.Ε.» θα παρουσιάζει λόγω στενότητος χώρου σε επόμενο φύλλο αναλυτικά τα διαφοροποιημένα σημεία της νέας πρότασης των μελετητών σε σχέση με την περσινή, όπως κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. καθώς και τις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων της Νέας Ερυθραίας για τη μελέτη αναθεώρηση και επέκτασης του ΓΠΣ.

Οι νέες προτάσεις των μελετητών
Τα σημεία της νέας πρότασης του μελετητικού γραφείου Σπύρου Τσαγκαράτου που διαφοροποιούνται σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη για την αναθεώρηση και επέκταση του ΓΠΣ:
δεν περιλαμβάνουν αλλαγές στην χωροκατανομή των πέντε πολεοδομικών ενοτήτων του δήμου
μειώνει από τρία σε δύο τα προβλεπόμενα πολεοδομικά κέντρα
αφαιρεί την χρήση τη γενικής κατοικίαςς ΙΙ από τα Ο.Τ. 11, 12, 13, 102, 114, 115, 121 στην πολεοδομική ενότητα 2 και προσθέτει στην γενική κατοικία ΙΙ τα Ο.Τ. 300,301,305,303,345
στην χρήση αμιγούς κατοικίας 1 προστίεθεται «Β) στην περιοχή του Μορτερό, στην Πολεοδομική Ενότητα 4. Γ) στην περιοχή του Προσφυγικού Συνοικισμού και της περιοχής των Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου, δηλαδή στις Πολεοδομικές Ενότητες 1 και 2.»
Αφαιρείται η χρήση της Αμιγούς Κατοικίας II που προτεινόταν στην περιοχή του Μορτερό, στην Πολεοδομική Ενότητα 4.
Αφαιρείται η χρήση της Αμιγούς Κατοικίας III που προτεινόταν στην περιοχή του Προσφυγικού Συνοικισμού και της περιοχής των Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου, δηλαδή στις Πολεοδομικές Ενότητες 1 και 2.
Στον καθορισμό των χρήσεων γης ορίζεται μόνο χρήση αμιγούς κατοικίας κια καταργείται η χρήση αμιγούς κατοικίας Ι και ΙΙ
τροποποιείται η περιγραφή της χρήσης για την εκτός σχεδίου περιοχή
στην πολεοδομική ενότητα 2 ο συντελεστής δόμησης για ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ II αυξάνει από 0,8 σε 1,00
στην πολεοδομική ενότητα 4 αποσύρετε η παρακάτω ρύθμιση « β) Ειδικά για τα Ο.Τ. 155, 156, 149, 148 και 140 της περιοχής ΜΟΡΤΕΡΟ -ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ που ανήκουν στον Συνεταιρισμό των Υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε., προτείνεται: ΚΑΛΥΨΗ 20% ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ 0,4 Επειδή η περιοχή θεωρείται πνεύμονας πρασίνου και είναι γεμάτη από πεύκα θεωρείται απαραίτητη η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ερυθραίας τόσο για τη χωροθέτηση νέων κατασκευών μέσα στα προαναφερόμενα Ο.Τ., όσο και για την πιθανή κοπή πεύκων»
στην πολεοδομική ενότητα 4 «Β. Για τα υπόλοιπα Ο.Τ. της Πολεοδομικής Ενότητας 4, ισχύουν οι παρακάτω όροι δόμησης: ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ σε 1.00 από 0,8 για ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ II
Αφαιρείται το σύνολο του κεφαλαίου «ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ», που προέβλεπε: « Ως ζώνη Πολεοδομικών Μηχανισμών, προτείνεται να ισχύει στο Δήμο Νέας Ερυθραίας, το μέτρο της ΖΥΣ (Ζώνης Υποδοχής Σ.Δ.). Το μέτρο αυτό, προτείνεται να ισχύσει στην Περιοχή του Δήμου όπου προτείνεται Γενική Κατοικία και ειδικά στα Οικοδομικά Τετράγωνα που βρίσκονται σε επαφή με το Βασικό Οδικό Δίκτυο. Συγκεκριμένα η προτεινόμενη περιοχή ΖΥΣ αποτελείται από τα εξής Οικοδομικά Τετράγωνα : 273, 271, 270, 265, 264, 263, 262, 260, 256, 253, 238, 122Α, 122, 121, 115, 114, 102, 101, 100, 13, 12, 11, 300, 301, 305, 303, 345, 171, 137, 138, 140, 141 και 142. Στην παραπάνω περιοχή προτείνεται ο Συντελεστής Δόμησης εφ’ όσον αποτελέσει Ζώνη Υποδοχής Συντελεστή, να φτάσει το 1,2, Περαιτέρω προτείνεται Ειδική Πολεοδομική Μελέτη, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα αυτό και σε επίπεδο ανάλυσης Ο.Τ. για τη ζώνη, αφού προηγούμενα θα έχει αναδείξει τα αναγκαία μεγέθη δόμησης αναλυτικά και συνθετικά για όλο το Δήμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.