238-karafotiou-proypo.jpg
Εγκρίθηκε μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας   

«Φουσκωμένος» στα σχέδια επί χάρτου κατά 15% σε σχέση με τον περσινό εμφανίζεται ο νέος δημοτικός προϋπολογισμός, αλλά χωρίς πραγματικό αντίκρισμα για τους δημότες. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Νέας Ερυθραίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προηγούμενη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου με τη διοίκηση να κάνει λόγο για «προϋπολογισμό διεκδίκησης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής». Μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας τον υπερψήφισαν, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση έδωσε την αρνητική ψήφο της εκφράζοντας την άποψη ότι πρόκειται για έναν «πλασματικό και ελλειμματικό προϋπολογισμό». 
Στο δεύτερο χρόνο της θητείας της, η παρούσα δημοτική αρχή κατέθεσε ένα προϋπολογισμό «μαμούθ» ύψους 27,3 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο στα δημοτικά χρονικά της Νέας Ερυθραίας. Παρόλα αυτά, οι διαπιστώσεις τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης όσο και από την πλευρά της διοίκησης για την υλοποίησή του τη νέα χρονιά που έρχεται δεν ήταν και οι πιο ευοίωνες. «Αγκάθι» στα οικονομικά του δήμου αποτελούν φυσικά οι οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών που για το 2008 προϋπολογίζονται σε 7,8 εκατ. ευρώ, αποτελώντας ούτε λίγο ούτε πολύ το 1/3 των προϋπολογισθέντων εσόδων, τα οποία αδυνατεί να εισπράξει ο δήμος εδώ και χρόνια και μεταφέρονται από έτος σε έτος στους δημοτικούς προϋπολογισμούς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών προέρχονται από ανείσπρακτα τέλη και δικαιώματα ύδρευσης (1.619.168 ευρώ), εισφορές λόγω ένταξης ή επέκτασης πολεοδομικών σχεδίων (1.528.682 ευρώ) και ανείσπρακτα πρόστιμα (2.394.571 ευρώ), κάτι που φυσικά φανερώνει την αποτυχία όλων των διοικήσεων του δήμου την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον, να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους δημότες.
Στην ουσία, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία, στο δημοτικό ταμείο εισρέουν κάθε χρόνο περίπου 10 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε εξαγγελία προς  δημότες και φορείς για «καλύτερες μέρες» και έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους πέφτει στο κενό.

Διευρυμένος για «τεχνικούς λόγους
Τα μισά από αυτά τα έσοδα προορίζονται για τις ετήσιες αμοιβές του προσωπικού, το οποίο σύμφωνα με τη διοίκηση δεν επαρκεί και πρέπει να διευρυνθεί κυρίως με μόνιμους υπαλλήλους. Ως μόνη διέξοδος φαντάζουν οι επιχορηγήσεις από δημόσιες επενδύσεις και Δ   Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, οι οποίες πάντως δεν φαίνονται στον ορίζοντα και τόσο σύντομα, μιας και θα πρέπει να προηγηθεί η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου του δήμου και η πιστοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, προκειμένου να διαχειριστούν τέτοια προγράμματα.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Καραφωτίου τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο ότι πρόκειται για έναν «διευρυμένο για τεχνικούς λόγους, αλλά όχι διογκωμένο προϋπολογισμό, μιας και διεκδικούνται κονδύλια από παρελθόντα έτη που μπορεί να μην εισπραχθούν ποτέ». Παρόλα αυτά, ο προϋπολογισμός έπρεπε να εμφανίζεται ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τα έξοδά του. «Ο δήμος μας δεν είναι πλούσιος, ούτε πρόκειται να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα πρέπει να εντοπίσουμε τα διαφυγόντα κέρδη και όχι να αυξήσουμε τη φορολογητέα ύλη», πρόσθεσε ο κ. Καραφωτίου, ο οποίος πάντως στην εισήγησή του δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2008 «οδεύει στην επίλυση μακροχρόνιων οικονομικών εκκρεμοτήτων του δήμου, αποβλέπει με συνέπεια και συνέχεια στην περαιτέρω οικονομική του ανάπτυξη και φιλοδοξεί να χαρακτηριστεί ως αναπτυξιακός με απώτερο σκοπό, όχι μόνο να ορθοποδήσει ο δήμος, αλλά και να αντιμετωπίσει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον».
Η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη έκανε λόγο για «προϋπολογισμό μακροπρόθεσμης στρατηγικής που δεν εξαντλείται στο ένα έτος». Η ίδια αναφέρθηκε στην ανάγκη σύναψης δανείων τη νέα χρονιά που προϋπολογίζονται σε 2.590.000 ευρώ. Εκτός του δανείου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων ή μη οφειλών του δήμου, το οποίο έχει ήδη εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο, η διοίκηση προσανατολίζεται στη λήψη νέου δανείου ύψους 1,09 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση ακινήτων (Παπασπύρου). Η δήμαρχος αναφέρθηκε σε προβλέψεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σε επιχορηγήσεις των Νομικών Προσώπων του δήμου που εμφανίζονται για το νέο έτος αυξημένες κατά 15% και καταλαμβάνουν στο 10% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού, ενώ ως προς τα τεχνικά έργα έδωσε προτεραιότητα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου, τα αντιπλημμυρικά, την αναθεώρηση ΓΠΣ, τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, όπως θα είναι η ελεγχόμενη στάθμευση, τη συντήρηση της οδοποιίας, την κατασκευή 3ου Βρεφονηπιακού Σταθμού κ.α. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ταμβάκη: «Η ίδρυση του Νομικού Προσώπου ενός νέου Δημοτικού Σχολείου τείνει να γίνει πραγματικότητα. Ενεργούμε για την εκπόνηση μελέτης κατασκευής κολυμβητηρίου και την ένταξη του έργου κατά προτίμηση σε ΣΔΙΤ. Για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης εισηγούμαστε και διεκδικούμε υπό προϋποθέσεις την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, οποιαδήποτε κι αν είναι η τύχη διαχείρισης του δικτύου – το 2008 θα είναι έτος δημοψηφίσματος όσον αφορά στο μέλλον του νερού στην πόλη μας -, το ρέμα Κοντοχρήστου, την ενίσχυση του αστικού πρασίνου, τα προγράμματα πληροφορικής και επικοινωνιακών συστημάτων. Από προγράμματα διεκδικούμε υπόγειο χώρο πάρκινγκ με ΣΔΙΤ ή αντισταθμιστικά από τον ίδιο τον ΗΣΑΠ εφόσον θα περάσουν από την πόλη οι γραμμές του ηλεκτρικού».
Η δήμαρχος κατέληξε στην εισαγωγική της ομιλία για τον προϋπολογισμό: «Ο χρόνος που πέρασε και ο χρόνος που έρχεται είναι περίοδος δουλειάς, εμπειρίας και γνώσης. Επειδή θεωρούμε τους εαυτούς μας εργάτες και υπηρέτες μιας συμμετοχικής πόλης και όχι παράγοντες ή στελέχη ή εκλεκτούς μιας ξένης προς εμάς νοοτροπίας, η οποία όμως δυστυχώς διακατέχει ανέλπιστα πολλούς άλλους, επειδή η παρουσία μας στα δημοτικά πράγματα συνδέεται μόνο με την ανιδιοτέλεια των πράξεών μας και την εκτίμηση των συμπολιτών μας, επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ανώνυμος εταιρεία, εμείς θα συνεχίσουμε να απαντάμε μέσα από μια ουσιαστική προσπάθεια, η οποία θα αποτελέσει παράγοντα ενίσχυσης της τοπικής μας δημοκρατίας και μοχλό καθιέρωσης θεσμικών καινοτομιών, όπως τη συστηματοποίηση και ουσιαστική συμμετοχή κάθε πολίτη στη διοίκηση των τοπικών μας υποθέσεων».

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης της «Συνεργασίας» Δημήτρης Μπουρίκας έκανε λόγο για «ελλειμματικό και πλασματικό προϋπολογισμό που καλλιεργεί φρούδες ελπίδες» και ζήτησε από τη διοίκηση να τον αποσύρει, φέρνοντας στο δημοτικό συμβούλιο έναν πιο πραγματικό. Ο εισηγητής της παράταξης Κώστας Τζήκας είπε μεταξύ άλλων για τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού: «Εμφανίζετε μια οικονομική κατάσταση ότι είμαστε πλούσιοι ενώ στην πραγματικότητα είμαστε από τους πιο φτωχούς δήμους της Αθήνας. Τα έσοδά μας είναι δεδομένα και η ετήσια αύξησή τους είναι μικρή. Η σύνταξη όλων των προϋπολογισμών του δήμου είναι πλασματική και ελλειμματική. Προϋπολογίζουμε κάθε χρόνο ότι θα παρέχουμε στους δημότες μας πολιτισμό, αθλητισμό, κοινωνική πολιτική, θα κάνουμε έργα που θα βελτιώσουν τη ζωή τους και θα αναβαθμίσουν το περιβάλλον, αλλά εξαντλώντας τα πραγματικά νούμερα, όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας. Πρέπει να δούμε αυτά τα 10 εκατ. ευρώ που πραγματικά εισρέουν στον δήμο, πώς μπορούμε να τα διαθέσουμε αποτελεσματικότερα. Λείπει η εντιμότητα από τον προϋπολογισμό του 2008 και δεν υπάρχει πιθανότητα να το στηρίξουμε».
Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής των «Δυνάμεων» Κατερίνα Μουστάκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι για να ανέλθει ο προϋπολογισμός στο ύψος των 27 εκατ. ευρώ, έπρεπε να εφευρεθούν έσοδα, όπως από μισθώματα, ανταποδοτικά τέλη και ύδρευση. «Ο περσινός προϋπολογισμός υλοποιήθηκε κατά 45% ως προς τα εισπραχθέντα. Η διοίκηση του δήμου μάς εξέπληξε για άλλη μια φορά. Διατηρεί μεγάλες προσδοκίες και ελπίζει ότι θα εισπράξει 27 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ αποβλέπει με συνέπεια και συνέχεια, όπως δηλώνει και ο αντιδήμαρχος, στα περσινά 10 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το ανούσιο τεχνικό πρόγραμμα. Είναι ένας άλλος διαχειριστικός προϋπολογισμός με έλλειψη οράματος», δήλωσε η κ. Μουστάκη και η παράταξή της καταψήφισε τον προϋπολογισμό.
Ο επικεφαλής των «Πολιτών» Γιάννης Τσαγκάρης εστίασε την κριτική του και στην προηγούμενη διοίκηση Μπουρίκα που το 2006 εμφάνισε έναν «προεκλογικό προϋπολογισμό» 26 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο μηδαμινό έργο της παρούσας διοίκησης, τονίζοντας τα εξής μεταξύ άλλων: «Η διοίκηση Ταμβάκη μιμήθηκε τον προεκλογικό προϋπολογισμό της διοίκησης Μπουρίκα με ίδια αποτελέσματα ως προς τα έσοδα. Μπήκε σε εφαρμογή και πάλι ο αυτόματος πιλότος. Λείπουν ο πολιτικός προγραμματισμός, ο στόχος και το όραμα. Είναι ένας προϋπολογισμός φουσκωμένος χωρίς διεκδικητικό χαρακτήρα, αναξιόπιστος που αποδεικνύει ότι η διοίκηση δεν έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις».
Τέλος, η επικεφαλής της Δημοτικής Αναγέννησης Μαρίνα Πετούση, η οποία επίσης καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2008, κατέκρινε τη σημερινή διοίκηση για την έλλειψη σχεδιασμού για μια αίθουσα πολιτισμού, αλλά και για την πρόθεσή της, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, να συζητήσει για το ενδεχόμενο παραχώρησης του δικτύου ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ. «Επειδή δεν πήρα απαντήσεις, επειδή δεν προσκλήθηκα στη δημαρχιακή επιτροπή όπου συντάχθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού κι επειδή θεωρώ ότι έχω ελλιπή ενημέρωση θα τον καταψηφίσω», δήλωσε η κ. Πετούση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.