Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις στην αρχή της χρονιάς, υλοποιείται μόνο κατά το ήμισυ 

435_budget-cuts

Τα μειωμένα έσοδα από κρατικούς πόρους, τα ανείσπρακτα και οι οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών, αλλά και τα διαφυγόντα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη μέσω ΔΕΗ σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, αποτελούν τις «λακκούβες» και του φετινού προϋπολογισμού για τον Δήμο Κηφισιάς. Ένας προϋπολογισμός που όπως δείχνουν και οι οικονομικές καταστάσεις και αποδόσεις του δήμου για το 2012, υλοποιείται μόνο κατά το ήμισυ, εφόσον από τα 77,6 εκατ. ευρώ προϋπολογιζόμενα έσοδα οι πραγματικές προβλέψεις έως 31/12/2012 ανέρχονται μόλις σε 40,5 εκατ. ευρώ.

Στα πρότυπα της δημοσιονομικής εξυγίανσης κατά το κοινώς λεγόμενο ή της περικοπής των κρατικών πόρων κατά κυριολεξία, οι αισιόδοξες προβλέψεις του Δήμου Κηφισιάς για το 2013 αγγίζουν το ποσό των 88,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, και αυτά τα προϋπολογιζόμενα έσοδα,  σημαντικά διογκωμένα από τα επισφαλή ανείσπρακτα υπόλοιπα βρίσκονται «στον αέρα», καθώς τυχόν νέες περικοπές από τον κρατικό κορβανά προς τους δήμους, αλλά και η αβεβαιότητα ως προς την είσπραξη του συνόλου των ανταποδοτικών τελών και δικαιωμάτων (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), όπως και των οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ως προς την υλοποίησή τους. Κάτι που θα σημάνει, φυσικά, και την αντίστοιχη καθοδική πορεία των δαπανών.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Κηφισιάς για το 2013 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου. Όπως, άλλωστε, και το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει δαπάνες ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για νέα έργα και 164.279 ευρώ για νέες μελέτες από ίδιους πόρους του δήμου, 900.000 ευρώ από αυτοχρηματοδότηση ενώ το ποσό των 24,6 εκατ. ευρώ διεκδικείται από χρηματοδοτήσεις έργων μέσω ΕΣΠΑ και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που καταρτίστηκε «σε περιβάλλον βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, υψηλής ανεργίας και δυσμενούς οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δοκιμάζεται σήμερα στα όρια των αντοχών της», όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος προσδιόρισε τον κυριότερο στόχο για το 2013 στην ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης και τον τομέα της κοινωνικής προστασίας, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο:

  • Ο προσδιορισμός των ανείσπρακτων που μπαίνει ως πρόβλεψη για το 2013 είναι στο ύψος των  22,5 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτινάσσει το νέο προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι οι αναμενόμενες εισπράξεις προσδιορίζονται σε κάτι παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα κρίνονται επισφαλή.
  • Εγγράφονται περίπου 6 εκατ. ευρώ έσοδα από κρατικούς πόρους, οι οποίοι είναι μειωμένοι κατά 19% από πέρυσι και ΣΑΤΑ ύψους 572.000 ευρώ.
  • Οι τόκοι δανείων που θα επιβαρύνουν το 2013 τον ενιαίο δήμο, από 11 δάνεια που έχουν συνάψει οι τρεις πρώην δήμοι, ανέρχονται σε 376.386 ευρώ.
  • Η πραγματοποιήση εσόδων μέχρι 31/10/2012, ανήλθε σε 33,163 εκατ. ευρώ και εξόδων στο αντίσοιχο διάστημα σε 32,302 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις έως 31/12/2012 είναι 40,5 εκατ. ευρώ περίπου έσοδα, 39,8 εκατ. ευρώ έξοδα και χρηματικό υπόλοιπο 735.000 ευρώ περίπου.
  • Για το 2013 τα τακτικά έσοδα του δήμου αναμένονται σε 34 εκατ. ευρώ, τα συνολικά εισπρακτέα υπόλοιπα στα 23 εκατ. ευρώ και οι παλιές οφειλές σε 9 εκατ. ευρώ.
  • Σχετικά με τα έξοδα, 33,7 εκατ. ευρώ προορίζονται για λειτουργικές δαπάνες, 15,7 εκατ. για επενδυτικές δαπάνες, 9,8 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές του δήμου και οι προβλέψεις σε 22,5 εκατ. ευρώ.
  • Το 41% του νέου προϋπολογισμού αφορά σε τακτικά έσοδα, έναντι 17% σε έκτακτα έσοδα , ίδια έσοδα 22%, ανταποδοτικά τέλη μέσω ΔΕΗ 23% και εισπρακτέα υπόλοιπα 29%. Οι αμοιβές προσωπικού καταλαμβάνουν το 21,45%, οι αμοιβές για λειτουργικά έξοδα το 52%, οι επενδυτικές δαπάνες το 19%, οι λειτουργικές δαπάνες το 41%, οι υποχρεώσεις παρελθόντων οικονομικών ετών το 12%, οι επιχορηγήσεις νομικών προσώπων το 3,5%, οι δαπάνες του ετήσιου τεχνικού προγράμματος το 18,5% και του συνεχιζόμενου το 29%.
  •  Οι προαιρετικές δαπάνες από ίδιους πόρους του δήμου και ειδικότερα η κάλυψη δαπάνης συνεχιζόμενων έργων (από το 2012 ή και προγενέστερα) ανέρχεται σε 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για την εκτέλεση του νέου τεχνικού προγράμματος σε 4,5 εκατ. ευρώ.

 

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα

Τόσο ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μάνος Μαρκεσσίνης χαρακτήρισαν «λιτό το νέο τεχνικό πρόγραμμα, αλλά ρεαλιστικό και με μεγάλο ποσοστό υλοποίησης, στο πλαίσιο ενός προϋπολογισμού λιτότητας», ενώ επεσήμαναν ότι σήμερα και στις τρεις δημοτικές ενότητες εκτελούνται έργα από τρίτους φορείς (ΕΣΠΑ, αυτοχρηματοδότηση) ύψους 37 εκατ. ευρώ. Χαρακτήρισαν δε ως το σημαντικότερο έργο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια στην Κηφισιά τον υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στην πλατεία Πλατάνου, που ήδη βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης.

Σχετικά με το νέο τεχνικό πρόγραμμα για το 2013, σε αυτό προβλέπονται δαπάνες ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για νέα έργα και 164.279 ευρώ για νέες μελέτες από ίδιους πόρους του δήμου, 900.000 ευρώ από αυτοχρηματοδότηση (κατασκευή-εκμετάλλευση δημοτικού κτιρίου Αλάσκα και επισκευή κτιρίου Ναρκίσσου στην Εκάλη), ενώ το ποσό των 24,6 εκατ. ευρώ διεκδικείται από χρηματοδοτήσεις έργων μέσω ΕΣΠΑ και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ειδικότερα, μέσω ΕΣΠΑ διεκδικούνται από τον Δήμο Κηφισιάς η κατασκευή αποχετευτικών έργων (9,5 εκατ. ευρώ), η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων (4,5 εκατ. ευρώ), η ενίσχυση αστικού πρασίνου στην περιοχή Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης της Νέας Ερυθραίας (6 εκατ. ευρώ), οι αναπλάσεις πλατειών, παιδικών χαρών, κοινοχρήστων χώρων (1,75 εκατ. ευρώ), η σύνθεση υπαρχόντων ποδηλατοδρόμων και επέκταση στα σχολικά κτίρια (450.000 ευρώ) κ.α.

Κατά του νέου τεχνικού προγράμματος ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του Β. Βάρσου, όπως και οι Β. Κανακάκης, Χ. Φραγκιαδάκης και Χ. Κοσμά.

Σχετικά με το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που το έλαβε την τελευταία στιγμή και λόγω των αποκλίσεων που υπήρχαν σε βασικά μεγέθη του και τα οποία ο δήμαρχος αιτιολόγησε ως προαπαιτούμενα (ανείσπρακτα) βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ο Παναγιώτης Κανακάκης ζήτησε την αναβολή ψήφισής του, χωρίς η πρότασή του να υπερψηφιστεί. Ο συνδυασμός του Βασίλη Βάρσου (Βάρσος, Τσούλος, Μούρκος, Ανδρεαδάκης, Καραγιαννάκης), πλην του δημοτικού συμβούλου Γ. Σούρπη, ο οποίος ψήφισε υπέρ, δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν μόνο τις υποχρεωτικές δαπάνες για κοινωνική πολιτική και μισθοδοσία των υπαλλήλων. Κατά του νέου προϋπολογισμού ψήφισαν οι Β. Κανακάκης, Χ. Φραγκιαδάκης, Χ. Κοσμά. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού Πόλη Φως (Μουστάκη, Σκορδίλης) ψήφισαν υπέρ με την επικεφαλής Αγγελική Συνοδινού να απουσιάζει από τη συνεδρίαση «για προσωπικούς λόγους», όπως απουσίαζαν επίσης οι επικεφαλής των άλλων δυο παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, Βάσω Σπηλιωτοπούλου και Νίκος Σφαντός.

 

 Εισηγητική έκθεση του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη επί του προϋπολογισμού 2013

 Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

404_xiotakis_proypoΠρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή ο  Κρατικός Προϋπολογισμός του Οικονομικού έτους 2013 ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη γιγαντιαία προσπάθεια που καταβάλλεται από τους Έλληνες Πολίτες με σκοπό να ξεπεραστεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας και να ανοίξει ξανά ο δρόμος της ανάπτυξης. Η τεράστια προσπάθεια δε, γίνεται μέσα σ’ ένα περιβάλλον βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, υψηλής ανεργίας και μεγάλης αβεβαιότητας για όλους.

Μέσα στο πλαίσιο της σημερινής δυσμενούς οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, σε μια εποχή πολύπλευρης κρίσης που δοκιμάζονται οι αντοχές των κοινωνιών, ο Δήμος Κηφισιάς καλείται σήμερα να προσαρμόσει το νέο προϋπολογισμό για το έτος 2013.

Η σύνταξη, η ψήφιση και η υλοποίηση του προϋπολογισμού ενός Δήμου εκτός από θεσμική υποχρέωση, αποτελεί κυρίως μια σημαντική πολιτική πράξη, γιατί μέσω του προϋπολογισμού υλοποιείται το πρόγραμμα, το σχέδιο και το όραμα της δημοτικής παράταξης που βρίσκεται στη διοίκηση του Δήμου και ψηφίζεται από το κορυφαίο δημοκρατικό όργανο, το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δοκιμάζει τα όρια των αντοχών της λόγω: των συνεχών μειώσεων στην κρατική χρηματοδότηση των Δήμων, τη μείωση του προσωπικού λόγω των αποχωρήσεων και της απαγόρευσης προσλήψεων, την ανάληψη δεκάδων αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης μεταφέρονται πλέον στους Δήμους μέσα στο 2013.

Για να ανταπεξέλθει στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής η Αυτοδιοίκηση, απαιτείται συστράτευση, προσεκτικός σχεδιασμός και κατάλληλος συντονισμός, προκειμένου οι αρμοδιότητες να συνοδευτούν με τους αντίστοιχους πόρους, ώστε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και στις υψηλές απαιτήσεις των πολιτών του Δήμου Κηφισιάς. Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε προσεκτικά και σταθερά βήματα στην υλοποίηση του προγράμματός μας.

Ο Δήμος Κηφισιάς όπως και οι άλλοι Δήμοι, πρέπει να αντιμετωπίσει, όσο μπορεί πιο αποτελεσματικά, τις συνέπειες της κρίσης,  που ταυτίζονται κυρίως με τη μείωση των πόρων σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% την τελευταία τριετία. Η Δημοτική Αρχή, οι υπηρεσίες του Δήμου, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός μας και οι επιπτώσεις της κρίσης στο Δήμο μας να είναι οι μικρότερες.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι πλεονασματικός από άποψη οικονομικών αποτελεσμάτων, συνέπεια της μακροχρόνιας συνετής διαχείρισης και χρηστής διοίκησης. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσει να πορεύεται και τα επόμενα χρόνια, χωρίς να απειλείται από νομοθετικές ρυθμίσεις του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας». Άλλωστε όπως ήδη γνωρίζετε και θα το επισημάνω για ακόμα μία φορά, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με τον οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Κηφισιάς όπως και σε άλλους Δήμους από κλιμάκιο του, αναφέρει ότι πληρούνται πλήρως οι προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση του Δήμου, ώστε να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Επίσης στην ίδια έκθεση επισημαίνεται η άριστη στελέχωση και λειτουργία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Κηφισιάς.

Η συνεχής και επίμονη προσπάθεια συμπίεσης των δαπανών επιβάλλεται από τα νέα χρηματοοικονομικά δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην γίνονται εκπτώσεις στο υψηλό επίπεδο των Υποδομών και των Υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι πολίτες του ενιαίου Δήμου.

Μέσα  από  τη  σωστή  διαχείριση  προσπαθήσαμε  να  αξιοποιήσουμε  και  το  τελευταίο  ευρώ,  δεν  αφήσαμε  καμιά  ευκαιρία  που  μας  παρουσιάστηκε  να  πάει  χαμένη,   για  το  καλό του  τόπου  μας.

Με πίστη στο πρόγραμμα μας, γνώση των τοπικών υποθέσεων και τη στήριξη των δημοτών μας, κινηθήκαμε με  σεβασμό πάνω από  όλα, στις  αυξημένες  ανάγκες  των  συμπολιτών  μας. Η  καθημερινή  δουλειά  ήταν  πολύωρη  και  σκληρή.  Μπήκαν όμως  στέρεες βάσεις για  τη  συνέχεια να  δουλέψουμε για  ένα Δήμο  που  ονειρευόμαστε ένα Δήμο ισχυρό που θα εξασφαλίσει ένα βιώσιμο και ανθρώπινο μέλλον για τους πολίτες του.

Το 2013, λοιπόν, θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στους βασικούς άξονες του σχεδιασμού μας, οι οποίοι έχουν ως κύριους στόχους:

1. Την ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης μέσω του Νομικού Προσώπου «Κοινωνική Μέριμνα» προκειμένου να δημιουργείται ακόμα πιο έντονο το αίσθημα της ασφάλειας και της αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας. Ύψιστη προτεραιότητά μας στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό αποτελεί ο τομέας της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε τις παροχές μας διότι λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα σκληρά αποτελέσματα που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί.

2. Την διασφάλιση της υγιούς χρηματοοικονομικής θέσης, με βελτιστοποίηση της προσπάθειας για συνεχή μείωση των μη λειτουργικών δαπανών, με ελαχιστοποίηση των επενδύσεων από αυτοχρηματοδότηση, την αξιοποίηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και οικονομίες κλίμακας σε όλο το φάσμα του οικονομικού κύκλου.

3. Τη δημιουργία μιας πόλης αισθητικά αναβαθμισμένης, η οποία θα είναι ακόμα πιο καθαρή, πιο πράσινη και πιο λειτουργική, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα αναδεικνύουν, την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα της.

4. Τη σύγχρονη και αποτελεσματική τοπική διακυβέρνηση που θα διασφαλίζει στον πολίτη υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Ως Δημοτική Αρχή από τη πρώτη στιγμή δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στο Δημότη και τις ανάγκες του. Κύριος στόχος μας είναι να διευρύνουμε  το δίχτυ προστασίας που αγκαλιάζει και στηρίζει τους σκληρά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Δημιουργήσαμε υπηρεσίες και δράσεις με σκοπό την παροχή  βοήθειας και υποστήριξης, για να δώσουμε ανάσα, και ελπίδα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αξιοποιώντας:

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, και την ευαισθητοποίηση ατόμων, ομάδων πληθυσμού αλλά και εταιρειών, με στόχο τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στήριξης των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.

Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια με σκοπό τη μαθησιακή υποστήριξη αδύναμων μαθητών που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Είναι γεγονός ότι η σοβαρή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας έχει αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

Τη Διανομή συσσιτίων για τη στήριξη των ατόμων που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους.

Παράλληλα οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την ενδυνάμωση των θεσμών εθελοντισμού και αλληλεγγύης που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και θα επιτρέψουν στην τοπική μας κοινωνία να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης με αίσθημα συλλογικότητας και την σιγουριά που πηγάζει από την συμπόρευση με τον φίλο, τον γείτονα, τον συνδημότη που σήμερα έχει την ανάγκη μας και αύριο εμείς την δική του.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Θα το επαναλάβω πάλι, εμείς θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και ταυτόχρονα να βελτιώνουμε τα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας με:

• Τα Δημοτικά Ιατρεία που θα ανακαινισθούν και θα επαναλειτουργήσουν στην Κάτω Κηφισιά.

• Το γραφείο παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του οποίου στόχος του είναι  η συμβουλευτική απασχόλησης, ο επαγγελματικός προσανατολισμός  και η βοήθεια για εύρεση εργασίας.

• Την ψυχοκοινωνική στήριξη σε ατομικό, οικογενειακό και ομαδικό επίπεδο σε  δημότες ή κατοίκους που αντιμετωπίζουν προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά προβλήματα.

• Τα προγράμματα «Κοινωνική Μέριμνα» που έχει ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των μοναχικών ηλικιωμένων ατόμων, με παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών  καθώς και το  «Βοήθεια στο σπίτι».

• Τα 4 ΚΑΠΗ που υπάρχουν στις Δημοτικές Ενότητες της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας.

• Την τράπεζα αίματος,

• Το Κέντρο Πρόληψης από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών “ΠΡΟΝΟΗ”

• Τους  Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Φέτος όπως όλοι γνωρίζετε κανένα παιδί δεν έμεινε εκτός. Καταφέραμε με σωστό προγραμματισμό αλλά και με τη δημιουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού στη ΧΑΝ να απορροφήσουμε όλα τα παιδιά των οικογενειών που είχαν κάνει αίτηση.

• Τις σχολές Γονέων

• Το πρόγραμμα θερινής δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

• Τα συμβουλευτικά προγράμματα.

Στον προγραμματισμό των κοινωνικών υποδομών της επόμενης χρονιάς βρίσκεται η

ανέγερση ενός ακόμα Βρεφονηπιακού Σταθμού επί της οδού Δηληγιάννη που δόθηκε ως δωρεά στο Δήμο Κηφισιάς.

Ταυτόχρονα πλήθος έργων εκτελούνται σε ολόκληρο το Δήμο Κηφισιάς, και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες ενώ παράλληλα αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προς όφελος των δημοτών.

Το φετινό τεχνικό πρόγραμμα, τα βασικά μεγέθη του οποίου αναφέρθηκαν με την εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Μαρκεσίνη, είναι το ρεαλιστικότερο και με το μεγαλύτερο βαθμό υλοποίησης, λαμβανομένης υπ’ όψιν της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Αναφέρω κάποια μεγέθη του τεχνικού προγράμματος τα οποία αποτελούν σημαντικά ορόσημα ανάπτυξης και ευημερίας για την πόλη μας όταν αυτά ολοκληρωθούν. Και πιο συγκεκριμένα:

Αυτή τη στιγμή εκτελούνται στην πόλη μας από τρεις φορείς, το ΕΣΠΑ και αυτοχρηματοδότηση, έργα ύψους 37.039.000,00 €. Μεταξύ αυτών είναι και ένα έργο το οποίο πιστεύουμε ότι στην κυριολεξία θα αλλάξει την όψη της Κηφισιάς και θα αναβαθμίσει κατακόρυφα την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Αναφέρομαι στο υπόγειο γκαράζ της πλατείας Πλατάνου, τα έργα του οποίου ξεκίνησαν με γοργούς ρυθμούς μετά την απεμπλοκή του έργου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 11.439.000 € το οποίο κατασκευάζεται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, αρχής γενομένης από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Επίσης από τρίτους φορείς εκτελούνται μελέτες που αφορούν την πόλη μας ύψους 474.559,72 €.

Όπως είδατε και στο τεχνικό πρόγραμμα ο Δήμος μας δια της τεχνικής υπηρεσίας έχει καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 μελέτες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ωρίμανσης διεκδικώντας από το ΕΣΠΑ και άλλους φορείς έργα ύψους 24.592.534,76 €. Πιστεύουμε ότι το νούμερο είναι άκρως ρεαλιστικό ως προς την επίτευξη του και σηματοδοτεί την δουλειά που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και το τμήμα μελετών της τεχνικής μας υπηρεσίας.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβαση μου πρέπει να τονίσω ότι ο Δήμος Κηφισιάς αξιοποιεί στο έπακρο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το μοναδικό ίσως εργαλείο ανάπτυξης που υπάρχει στον τόπο μας αυτή τη στιγμή και δεν είναι άλλο από το ΕΣΠΑ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σημαντικό κομμάτι της ζωής της πόλης μας ήταν, είναι και θα παραμείνει ο πολιτισμός. Όλες οι δημιουργικές, πολιτιστικές πρωτοβουλίες, που αδιάκοπα, χρόνια τώρα αναλαμβάνει ο Δήμος μας, θα συνεχιστούν με τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων, της σχολικής κοινότητας αλλά και των πνευματικών ανθρώπων της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης. Αποφασιστικές θα είναι οι πρωτοβουλίες μας και στον τομέα του Αθλητισμού. Ο Δήμος Κηφισιάς θα εξακολουθήσει και το 2013 να προσφέρει σε εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών την ευκαιρία να συμμετέχουν στα αθλητικά προγράμματα και τις εκδηλώσεις, που αποτελούν θεσμό πλέον για την πόλη μας, συνεχίζοντας να επενδύει στην εποικοδομητική συνεργασία που έχει όλα αυτά τα χρόνια με τα τοπικά αθλητικά σωματεία.

Στις προτεραιότητές μας βρίσκεται και ο τομέας της καθαριότητας με τη δέσμευση ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο και ότι θα συνεχιστούν όλα τα προγράμματα που λειτουργούν σήμερα ενώ θα πρέπει να θυμίσω ότι είμαστε σήμερα ο μοναδικός Δήμος που λειτουργεί πρόγραμμα κομποστοποίησης απορριμμάτων.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι οι προτεραιότητές μας στον προϋπολογισμό του 2013 είναι σαφείς. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό άκρως ρεαλιστικό χωρίς πλασματικές εγγραφές και εικονικά μεγέθη εναρμονισμένη στη νέα νομοθεσία.

Συνεπώς όσον αφορά τα έξοδα και τις δαπάνες που έχουν προβλεφθεί για το έτος 2013, η κατεύθυνση της Διοίκησης του Δήμου προς τις Διευθύνσεις του, αλλά και τα Νομικά του Πρόσωπα, ήταν να περιορίσουν τα ήδη συμπιεσμένα έξοδα κατά αναλογία με την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με εξαίρεση τις δαπάνες της κοινωνικής πολιτικής οι οποίες σήμερα θεωρούνται επιβεβλημένες.

Υποβάλλεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Κηφισιάς οικ. Έτους 2013 προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ισοσκελισμένος στα έσοδα και έξοδα αυτού, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις.

Για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Κηφισιάς τηρήθηκαν οι οδηγίες που δόθηκαν με την αριθ. Οικ. 47490/18-12-2012 ΚΥΑ Υπουργών Εσωτερικών – Οικονομικών, η οποία εκδόθηκε κατά εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 175 του ΚΔΚ, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3463/2006.

Ο Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2013 υποβάλλεται ισοσκελισμένος έχοντας εγγράψει σε αυτόν όλα τα έσοδα και τις δαπάνες, στο ύψος των 88.235.951,58 €, έχοντας λάβει υπόψη μας για την Κωδικοποίηση του την ΚΥΑ 7028/3-2-2004(ΦΕΚ:253Β), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Διευκρινίζεται ότι: Ποσό ύψους 6.513.000,00 € προϋπολογισθέν στα έσοδα και τα έξοδα, αφορά την δια του Π/σμού παρακολούθηση των εισπράξεων υπέρ του Δημοσίου και τρίτων αποδοτέο σ’ αυτούς, το οποίο δεν επηρεάζει τα πραγματικά μεγέθη αυτού.

Δηλαδή το σύνολο των ποσών που έχουν εγγραφεί

1) ως εισπράξεις στους Κωδικούς εσόδων 4111-4142 δεν συνιστούν έσοδα και

2) ως αποδόσεις στους Κωδικούς εξόδων 8211-8224 δεν αποτελούν δαπάνες για το Δήμο.

Ως εκ τούτου, το πραγματικό ύψος του Προϋπολογισμού το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την ποσοστιαία συμμετοχή της κάθε ομάδας ή κατηγορίας εσόδων-εξόδων στον Προϋπολογισμό ανέρχεται στα 81.722.952,00 €.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και όλους τους δημοτικούς συμβούλους για το πνεύμα συνεργασίας τους σε πολλά θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και για το πραγματικό τους ενδιαφέρον στην επίλυση προβλημάτων του Δήμου μας. Τέλος ευχαριστώ ιδιαίτερα τους υπαλλήλους του Δήμου και τους προέδρους και εκπροσώπους των ενοτήτων του Δήμου μας για την ουσιαστική συμβολή τους στη λειτουργία του Δήμου το 2012.

Εμείς, σε πείσμα των καιρών, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο, με κάθε διαθέσιμο πόρο, με την ψυχή μας, για την αξιοπρέπεια και την κοινωνική ευημερία των δημοτών. Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για την ψήφισή του προϋπολογισμού του 2013.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.