freedom 01

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς–ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ» συμμετέχει στο  ευρωπαϊκό πρόγραμμα «European Drug Prevention Quality Standards – EDPQS» (Ευρωπαϊκά κριτήρια ποιότητας για την πρόληψη της χρήσης ουσιών)  καθώς επιλέχτηκε από τον συντονιστή  του προγράμματος, το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί την μελέτη περίπτωσης για την Ελλάδα πάνω στην οποία θα εφαρμοστούν πιλοτικά τα κριτήρια ποιότητας.

Σκοπός του προγράμματος EDPQS είναι η παροχή υποστήριξης στους χαράσσοντες πολιτική και τους επαγγελματίες στον τομέα της πρόληψης, έτσι ώστε να επιτελούν το έργο τους βασιζόμενοι σε έγκυρα, επιστημονικά και τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με το τι είναι αποτελεσματικό μέσα από μια κοινή αντίληψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το τι συνιστά «υψηλής ποιότητας πρόληψη της χρήσης ουσιών»

   Το πρόγραμμα αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Β΄ Φάση του και έχει  ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2013  με διετή διάρκεια και με μια διευρυμένη σύμπραξη στην οποία συμμετέχουν 9 φορείς-εταίροι από 8 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συνεργάζονται επίσης άλλοι 5 φορείς παρέχοντας υποστήριξη. Για την χώρα μας ο φορέας που συμμετέχει και με τον οποίο συνεργαζόμαστε στα πλαίσια του προγράμματος είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ).

    Μελέτες περιπτώσεων θα διενεργηθούν σε έξι χώρες.  Μέσω της μελέτης περιπτώσεων (case studies) θα  προκύψουν απτά παραδείγματα της σημασίας των κριτηρίων και τρόποι με τους οποίους αυτά μπορούν να υποστηρίξουν και να βελτιώσουν τις παρεμβάσεις πρόληψης. Ένας περαιτέρω στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση των συνθηκών υπό τις οποίες είναι εφικτή η ικανοποίηση των κριτηρίων, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους η εν λόγω συμμόρφωση μπορεί να διαπιστωθεί με αντικειμενικούς όρους. Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν να αναπτυχθούν σχετικοί δείκτες και εργαλεία.

  Στα πλαίσια  της υλοποίησης του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2013 στο χώρο του Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς –ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ»,  μια μονοήμερη συνάντηση 6 ωρών  με τους εκπροσώπους του ΕΠΙΨΥ, κυρία Μπάφη και κύριο Φωτίου, και το σύνολο της επιστημονικής ομάδας που απαρτίζεται από τις κυρίες  Διονυσία Γιαννοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη, Αρχοντούλα Αλεξάκη – Αναστασοπούλου, Κοινωνική Λειτουργό,  Βασιλική Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργό, και την  Σωτηρία Μακαρώνη,  Ψυχολόγο Υγείας.

Στόχος της συνάντησης της ομάδας εργασίας ήταν η  διερεύνηση της σχέσης των κριτήριων με την λειτουργία και τον σχεδιασμό του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη»

   Θεωρούμε ότι η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική γιατί αφενός μας έδωσε  την δυνατότητα να ενταχτούμε στον ευρωπαϊκό χάρτη των φορέων πρόληψης και αφετέρου μας έδωσε εφόδια και γνώσεις για να σχεδιάσουμε τις παρεμβάσεις μας με υψηλής κριτήρια ποιότητας που θα μας βοηθήσουν στο να παρέχουμε ακόμα καλύτερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες για το ευρύ κοινό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.