Με περαιτέρω καθιέρωση ελαστικών σχέσεων εργασίας, κυβέρνηση και ΟΤΑ επιχειρούν να «χρυσώσουν το χάπι» της ανεργίας και της εργασιακής εφεδρείας

Με την πρόσληψη προσωπικού για τις ανάγκες έργων που εκτελούνται με αυτεπιστασία από τους δήμους και στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρεί η κυβέρνηση να «χρυσώσει το χάπι» της ανεργίας και της εργασιακής εφεδρίας. Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο που επεξεργάστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και αφορά σε προσλήψεις 120.000 ανέργων από τους δήμους σε βάθος τριετίας, κάτι που έγινε νόμος του κράτους με το πολυνομοσχέδιο.
Όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1 του Άρθρου 209 του πολυνομοσχεδίου: «Για τις ανάγκες έργων που εκτελούνται με αυτεπιστασία από δήμους, συνδέσμους και τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαρκούς ή διακεκομμένης απασχόλησης, κατά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα και έως 135 ημέρες ετησίως, ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, όπως αυτές προκύπτουν από τη σχετική μελέτη ή την εισήγηση της διευθύνουσας υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 58 του Π.Δ. 609/1985 (Α’170), όπως ισχύει, εφόσον διαπιστώνεται, με ειδική αιτιολογία, ότι δεν επαρκεί το προσωπικό που διαθέτει ο φορέας κατασκευής του έργου».
Όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση, η επιλογή του προσωπικού αυτού γίνεται έπειτα από αίτημα του δημάρχου ή του προέδρου προς τον οικείο ΟΑΕΔ και η πρόσληψη γίνεται υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ με Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης ετήσιας διάρκειας και με βάση, κυρίως, τα εξής κριτήρια: α) το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, όπως αποτυπώνεται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, β) την ηλικία, με πρόβλεψη για αυξημένη μοριοδότηση σε νέους έως 29 ετών και ανέργους άνω των 55 ετών, γ) την οικογενειακή κατάσταση και δ) την ανεργία του ή της συζύγου. Κάθε υποψήφιος με την αίτησή του δηλώνει υποχρεωτικώς την ειδικότητά του, τα προσόντα και τα κριτήρια που διαθέτει και αποδεικνύει, καθώς και μέχρι τρεις φορείς στους οποίους επιθυμεί να προσληφθεί.
Προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αυτεπιστασίας με τη σύμφωνη γνώμη των δήμων θα δεσμευθούν για μία 25ετια τα έσοδα από το φόρο ζύθου, τέλη διαφήμισης και ΤΑΠ, που το 2010 ξεπέρασαν τα 128 εκατ. ευρώ και κατανεμήθηκαν με βάση τον επίσημο πληθυσμό των δήμων.
Τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν την εγγύηση για δάνειο ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι αμοιβές και οι ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να φτάσουν τα 625 ευρώ και τα 320 ευρώ το μήνα αντίστοιχα ανά εργαζόμενο και θα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ.
Ο σημερινός υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, είχε εξασφαλίσει τη της προηγούμενης διοίκησης της ΚΕΔΚΕ, κάτι που αναμένεται να συμβεί και τις επόμενες εβδομάδες με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, καθώς στην πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι φαίνεται να συναινούν σε αυτό το μέτρο. Με τη σχετική ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους δήμους, συνδέσμους και τα ΝΠΔΔ τους να προσλαμβάνουν με απλή απόφαση δημάρχου ή των προέδρων,  ανέργους, κυρίως για ειδικότητες εργατών και οικοδόμων, χωρίς να απαιτείται η έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής για την εκτέλεση μικρών αναπτυξιακών έργων. Για παράδειγμα, συντήρηση και επισκευή δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, αποκατάσταση ΧΑΔΑ, πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών -αποψίλωση, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση – επισκευή κοινωνικών υποδομών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και αθλητικά κέντρα, συντήρηση – επισκευή κοινόχρηστων χώρων, όπως πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια.

Θα συμμετάσχει  ο Δήμος Κηφισιάς. Αντίθετος ο Σύλλογος εργαζομένων

Ο Δήμος Κηφισιάς αναμένεται να δηλώσει τη συμμετοχή του στο ανωτέρω πρόγραμμα για τις ανάγκες έργων που εκτελούνται με αυτεπιστασία του, ενώ η διοίκηση εμφανίζεται θετική και ως προς την υλοποίηση προγραμμάτων για ανέργους που υλοποιούνται με τη συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.).
Σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης του Δήμου Κηφισιάς «θα ήταν πολυτέλεια σε τέτοιες εποχές να πούμε όχι σε προγράμματα απασχόλησης ανέργων».
Μεταξύ των αιτημάτων των Συλλόγων Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, που προωθήθηκαν προς ψήφιση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν και «η µη συµµετοχή του δήµου και όλων των Νοµικών του Προσώπων σε προγράµµατα απασχόλησης ανέργων που υλοποιούνται µε τη συνεργασία Μ.Κ.Ο. και σε υλοποίηση προγραµµάτων αυτεπιστασίας».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, με ομόφωνη απόφασή του, δήλωσε μεν αλληλέγγυο στον αγώνα των εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν περισσεύει κανείς που θα μπορούσε μα μπει σε εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, απάλειψε δε και με εισήγηση του δημάρχου, το παραπάνω αίτημα των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας την πολιτική του κατεύθυνση περί ενίσχυσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας στον δήμο, λόγω του αυξανόμενου κύματος ανεργίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.