του Γιώργου Μαθόπουλου

Η φαινομενική πρόθεση περιορισμού των εμπορικών χρήσεων με μείωση του ύψους και σε ορισμένες περιπτώσεις των συντελεστών δόμησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, όπως πρότεινε η διοίκηση το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, καλώντας τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς σε μια πρώτη ανταλλαγή θέσεων να συμφωνήσουν μαζί της, εμφανίζονται βεβαίως να έχουν χαρακτήρα θετικό, δεν απαντούν όμως στα μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα της πόλης μας, τα οποία θα εξακολουθήσουν να εντείνονται και μετά από την τυχόν εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης της δημοτικής διοίκησης.
Το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει το δημοτικό συμβούλιο, προτού συζητήσει την πρόταση της διοίκησης για την αναθεώρηση του ΓΠΣ, είναι και το πλέον σημαντικό. Τι πόλη θέλει. Αν θέλει μια πόλη χωρίς πρόσθετα αδιέξοδα στη λειτουργική δομή της, τότε οφείλει να τολμήσει σήμερα και να παρέμβει δραστικά στο σχέδιο της πόλης, στην οποία έχει ήδη επέλθει κορεσμός στις χρήσεις και στην όχληση. Η Νέα Ερυθραία δεν μπορεί να δεχθεί άλλες υπερτοπικές λειτουργίες. Δεν τις σηκώνει ο οικιστικός ιστός της. Δεν τις επιτρέπει ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας τον οποίο, θα πρέπει όλοι μαζί φορείς και κάτοικοι, να τον επιβάλουμε με όποιο κόστος.
Η πρόταση της διοίκησης δεν απαντά με σαφήνεια για το που σχεδιάζει να στεγάσει τις απαραίτητες υπηρεσίες του δήμου και ούτε οι άλλες δημοτικές παρατάξεις φάνηκαν προετοιμασμένες να ανοίξουν αυτό το κρίσιμο για την πόλη και τις λειτουργίες της θέμα, στην πρώτη τους αυτή ανταλλαγή θέσεων. Καταργεί για παράδειγμα με την πρόταση της η διοίκηση την ισχύουσα πρόβλεψη για την ανέγερση δημαρχιακού μεγάρου από την περιοχή του Μορτερό, χωρίς να προσδιορίζει για τον σκοπό αυτό άλλο χώρο. Δεν καθορίζει που θα αναπτυχθούν οι απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες του πολιτισμού, του αθλητισμού της κοινωνικής πρόνοιας κ.τ.λ. στην πόλη.
Ξεχάστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πολιτικός και ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας ανάπτυξης της πόλης, όπου κυριάρχησε ο χαρακτήρας της οικονομικής κερδοσκοπίας. Η διοίκηση έδειξε πράγματι μια καταρχήν πρόθεση πολιτικής, ψάχνοντας όμως τελικά, για συμμαχίες στα θολά. Δεν έπεισε ότι είναι διατεθειμένη να τολμήσει να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους της και ούτε άνοιξε τα χαρτιά της φοβούμενη την αντιπαράθεση , κυρίως αυτή με την μείζονα αντιπολίτευση, η οποία πλειοδότησε υπέρ των εργολάβων που επιζητούν το όλο και μεγαλύτερο κέρδος τους, μέσα από το στοίβαγμα της πόλης με ποιο πολύ τσιμέντο, με μεγαλύτερα ύψη και με μείωση των χώρων πρασίνου.
Καμιά αναφορά δεν κάνει η πρόταση της διοίκησης για την κατά το δυνατό μεγαλύτερη εξασφάλιση και ακόμα την ελευθέρωση του υπάρχοντος δημοσίου χώρου. Για την δημιουργία χώρων περιπάτου και εξυπηρέτησης των πεζών και των ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Για υποχρεωτική πρόβλεψη χώρων στάθμευσης σε όλες τις νέες οικοδομές και ούτε σκέψη δεν υπήρξε για υποχρεωτική ελευθέρωση των στεγασμένων χώρων στάθμευσης που σήμερα λειτουργούν κυρίως ως αποθήκες και όχι μόνο.
Με την πρόταση της η διοίκηση, προσπαθεί να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες την αναθεώρηση του σχεδίου πόλης, ικανοποιώντας κυρίως εκείνες τις απαιτήσεις που ενδιαφέρονται περισσότερο για τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα που αποχτούν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την αναθεώρηση του σχεδίου και αδιαφορούν εντελώς για το περιβάλλον, το δημόσιο χώρο, το κυκλοφοριακό, την όχληση, την ποιότητα ζωής κ.τ.λ.
Το δημοτικό συμβούλιο, οι εκτός αυτού δημοτικές παρατάξεις και οι φορείς της πόλης, έχουν όλη την ευθύνη, προκειμένου η πόλη έστω και τώρα, να αποχτήσει σταδιακά έναν σύγχρονο πολεοδομικό και οικιστικό ιστό, ώστε τουλάχιστον να μη δυσκολέψει στο μέλλον, ακόμα περισσότερο τη ζωή εκείνων των κατοίκων που ζουν και βλέπουν την πόλη ως τόπο κατοικίας τους και όχι ως μια ακόμα ευκαιρία τους, μέσα από την κερδοσκοπικού χαρακτήρα αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.