472_KERASIDIS

του Στέλιου Κερασίδη,
φυσικού, Δρ Ιατρικής, Διευθυντή Αναξαγόρειου ΓΕΛ Ν. Ερυθραίας

Νέα Ερυθραία 29.4.13

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο

Κύριε Υπουργέ,

είναι κοινώς αποδεκτό ότι η κατάσταση στη Μέση Εκπαίδευση στη χώρα μας δεν είναι ικανοποιητική. Είναι αναχρονιστική, σε μορφή και περιεχόμενο, ενώ το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια περιορίζει ασφυκτικά την προσπάθεια επιστημονικής αναζήτησης και την κριτική σκέψη. Στις διερευνητικές εργασίες, που ορθώς εισήχθησαν, σπανίως γίνεται κάτι περισσότερο από λογοκλοπή από το διαδίκτυο. Άλλου τύπου δραστηριότητες συνεργατικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές κλπ, αν δεν απουσιάζουν- εφόσον οφείλουν να γίνονται εκτός ωρών διδασκαλίας, γίνονται μάλλον άσχημα, ως αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών εκπαιδευτικών και με πολύ άγχος. Οι μαθητές επιθυμούν σταθερά να μη γίνει μάθημα. Πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, παύουν να έρχονται στο σχολείο, αξιοποιώντας κάθε απουσία που μπορούν να δικαιολογήσουν. Οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου νιώθουν βαθιά απαξίωση, γρανάζια μιας σκουριασμένης μηχανής με ελάχιστες δυνατότητες προσφοράς.

Προτάσεις

  • Το Λύκειο να αλλάξει- εκσυγχρονιστεί ουσιαστικά, κι όχι από δέσμες σε κατευθύνσεις και σε κύκλους Εκτός από τα βιβλία, τα μαθήματα να είναι αναρτημένα, σε διάφορες μορφές, στο διαδίκτυο. Ο μαθητής να μελετά στους δικούς του χρόνους, ρυθμούς και μορφές, που του ταιριάζουν καλύτερα. Να έχει και τη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων
  • Στο σχολείο να γίνονται

α. διαλέξεις για ειδικά θέματα
β. συζητήσεις και απαντήσεις σε απορίες
γ. ομαδικές ερευνητικές εργασίες (όχι λογοκλοπές)
δ. εργαστήρια, εφαρμογές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες

  • Η αξιολόγηση να γίνεται με βάση τη συμμετοχή και επίδοση του μαθητή στο σύνολο των δραστηριοτήτων
  • Το απολυτήριο Λυκείου να αποτελεί επαγγελματικό εφόδιο ορισμένου επιπέδου
  • Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να είναι υπόθεση ενός εκάστου Πανεπιστημίου, που οφείλει να ορίζει τα δικά του κριτήρια, κι όχι του Λυκείου. (Προτάσεις επ’ αυτού του τεραστίου ζητήματος είναι εκτός θέματος του παρόντος σημειώματος, ωστόσο, ας αναφέρουμε ακόμα ότι θα ήταν καλό να μην απαιτείται καν η απόκτηση απολυτηρίου του Λυκείου για την εισαγωγή σε κάποιο τριτοβάθμιο ίδρυμα, όπως στις περιπτώσεις παιδιών ειδικών δυνατοτήτων).

Σημ. Το Βήμα, 13.1.2013 στο ένθετο Science, δημοσιεύει άρθρο του Καθηγητή Φυσικής στο ΑΠΘ Χάρη Βάρβογλη υπό τον τίτλο: «Ακαδημία Χαν: επανάσταση στα σχολεία». Η επανάσταση που αναφέρεται στο άρθρο, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Μπιλ Γκέιτς και πολλούς άλλους, δεν είναι παρά η ανάρτηση μαθημάτων στο διαδίκτυο. Πρόταση που υπήρχε και στην προηγούμενη πρότασή μας, προς τη Διεύθυνση Β Αθήνας και το Υπουργείο, πριν ένα χρόνο περίπου, με τίτλο «Είναι το σημερινό Λύκειο μια χαμένη υπόθεση;» (http://inews.gr/224/einai-to-simerino–lykeio-mia-chameni-ypothesi-tou-steliou-kerasidi.htm), αλλά δεν έτυχε απάντησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.