Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς Χάρης Σμυρνιώτης εισηγείται την πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τις «ευαίσθητες» πολιτικές ισορροπίες, όχι όμως και τις ευαίσθητες κατηγορίες των δημοτών που πλήττονται από την κρίση, επιχειρεί να διαφυλάξει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς για την ανεργία, το οποίο και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Το τελικό ψήφισμα είναι σαφώς διαφοροποιημένο και αποστασιοποιημένο ως προς την ουσία του περιεχομένου του, από τα όσα πρότεινε η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, που μάζεψε υπογραφές προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Καλούσε το αντιπροσωπευτικό Σώμα της πόλης μας να αποφασίσει άμεσα για:

Α) την έκδοση ψηφίσματος για τους ανέργους, δημοσίευσή του και προώθηση στην Περιφέρεια και το υπουργείο απασχόλησης με τα εξής αιτήματα: 1) Σταθερή εργασία για όλους με μισθό ικανοποιητικό ανάλογο των αναγκών μας, συνδεδεμένο με τις συλλογικές συμβάσεις, 2) Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας, 3) Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς άλλες προϋποθέσεις, 4) Σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας πέραν του χρονικού ορίου της επιδότησης για να μην μένουμε ανασφάλιστοι, 5) Συντάξιμα τα χρόνια ανεργίας, 6) Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ελεύθερη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά γνώσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ να πάνε στο 50% για τους ανέργους. Άμεση μείωση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, 7) Να δοθεί άμεσα από το κονδύλι που έχει μαζευτεί από τις εισφορές των ΕΒΕ επίδομα ανεργίας σ’ αυτούς που βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους και δεν έχουν άλλο μέσο επιβίωσης και δεν λογίζονται καν άνεργοι.

8) Καμία απόλυση ή οποιουδήποτε τύπου εφεδρεία, διαθεσιμότητα, «αξιολόγηση» στο Δημόσιο που θα προσθέσει καινούργιες οικογένειες ανέργων, 9) Απαιτούμε αξιοπρέπεια και κοινωνική αλληλεγγύη για τους ανέργους και όχι φιλανθρωπία και ελεημοσύνη.

Β) Να πάρει απόφαση και να υλοποιήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων του δήμου μας, ως εξής: 1) Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όλο το διάστημα της ανεργίας, 2) Άμεση οργάνωση πολυιατρείων που έχουν σταματήσει με προτεραιότητα στους ανέργους,  ανασφάλιστους και απόρους καθώς και σύσταση δωρεάν φαρμακείου, 3) Σύσταση μόνιμου γραφείου με υπαλλήλους του δήμου, εξυπηρέτησης των ανέργων και καταγραφής των απόρων, ανασφάλιστων κ.λπ., 4) Απαιτούμε από κοινού παρέμβαση στα σούπερ-μάρκετ της περιοχής για μείωση των τιμών και ειδικές τιμές για τους ανέργους και αυτούς που θα καταγράψει ο δήμος σαν απόρους, ανασφάλιστους κ.λπ., 5) Σαφής δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν θα δεχτεί καμία απόλυση στο δήμο μας όπως και ότι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των σκουπιδιών, 6) Να δεσμευθεί ο δήμος ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των απλήρωτων εργαζόμενων (πάνω από 450.000 υπολογίζονται συνολικά) που κατά καιρούς εμφανίζονται στον δήμο μας και θα πιέζει τους επιχειρηματίες για αποπληρωμή των δεδουλευμένων, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει με τους εργαζόμενους του Πεντελικού και της ARTISTI ITALIANI.

Η πρόταση της διοίκησης

Αντί των παραπάνω που δεν έτυχαν της έγκρισης της πλειοψηφίας (υπερψηφίστηκαν μόνο από τους Βάρσο, Ανδρεαδάκη, Συνοδινού, Μουστάκη, Σκορδίλη και Κανακάκη), η διοίκηση του δήμου έφερε ένα άλλο ψήφισμα «ενάντια στη μάστιγα της ανεργίας», το οποίο, ωστόσο, ούτε και αυτό πέρασε ομόφωνα. Σύμφωνα με το ψήφισμα που τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία:

Με το παρόν ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισίας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς της πόλης μας και την επιτροπή αγώνα Κηφισίας, θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία μας και τη δυσαρέσκειά μας, έναντι όλων αυτών των κυβερνώντων, που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα στην εργασία του κάθε Έλληνα πολίτη, να χτυπήσουμε για πολλοστή φορά το καμπανάκι του κινδύνου της εξάπλωσης της ανεργίας στους νυν κυβερνώντες και να ενημερώσουμε και αφυπνίσουμε τους πολίτες μας για το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία της Ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Πραγματικά απογοητευτικά ποσοστά που σίγουρα θα αναγκάσουν τη νεολαία μας, ως σύγχρονοι μετανάστες, να ζητήσουν την τύχη τους μακριά από αυτή την χώρα και τις οικογένειες τους. Ο Δήμος Κηφισίας δίνει καθημερινά και με τα λίγα μέσα που διαθέτει, μάχη για την πάταξη της ανεργίας μέσα από το γραφείο ανέργων της κοινωνικής του υπηρεσίας, με την άμεση συμμετοχή του σε όλα τα κοινοτικά προγράμματα που έχουν ως στόχο έστω και την περιοδική μείωση της ανεργίας, όπως η συμμετοχή του στην κοινωφελή εργασία, η συμμετοχή του στα ΤΟΠΣΑ, κ.τ.λ., με τη στήριξή του στους εργαζόμενους του δήμου ενάντια στην εφεδρεία των υπαλλήλων, με τη δυναμική συμμετοχή του σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΠΕΔΑ, της ΚΕΔΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με την κοινωνική του υπηρεσία να δίνει μάχη για την όσο δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση σε σίτιση σε φάρμακα σε επιδόματα και στην οποιαδήποτε άλλη μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης και όλα αυτά ενώ ο δήμος έχει δεχθεί από την κεντρική διοίκηση συνεχή χτυπήματα με την μείωση του προϋπολογισμού του.

Μήπως ήρθε η ώρα οι κυβερνόντες να παραδειγματιστούν από τη σκέψη της τοπικής αυτοδιοίκησης και να πάψουν να χτυπούν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού για λάθη που σίγουρα δεν ευθύνονται κυρίως, οι πολίτες αυτής της χώρας; Ζητάμε λοιπόν άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας και ιδίως των νέων. Το εν λόγω ψήφισμα προτείνει τρεις σαφείς πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, που θεωρεί ότι η νυν κυβέρνηση  μπορεί και πρέπει να έχει την πολιτική βούληση να τις πραγματοποιήσει. Συγκεκριμένα ζητάμε τη στήριξη της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επενδύσεων», το οποίο θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Την ανακατανομή των διαρθρωτικών ταμείων του υπουργείου ανάπτυξης σε προγράμματα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τους ανέργους καθώς και για την στήριξη νέων επιχειρηματιών και τη θέσπιση στη χώρα μας του ευρωπαϊκού  προγράμματος «Εγγύηση Νέων» που θα διασφαλίζει ότι οι νέοι δεν θα μένουν άνεργοι για περισσότερους από τέσσερις μήνες και την άμεση καταβολή των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε να δοθεί από την Κομισιόν, σε κράτη-μέλη για να προωθηθεί αυτή η πρωτοβουλία.

Επειδή δεν μένουμε μόνο σε αυτά που διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία, ο δήμος δεσμεύεται ότι θα προσπαθήσει με πιο έντονους ρυθμούς για την εξεύρεση πιο φιλόδοξων πηγών χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της ανεργίας και την πληρέστερη πλαισίωση της κοινωνικής του υπηρεσίας και του γραφείου ανέργων και την εντατικοποίηση των προσπαθειών του για την αντιμετώπιση προβλημάτων διαβίωσης των πολιτών μας. Τέλος με το ψήφισμα αυτό ζητάμε από τους πολίτες να μας συμπαρασταθούν στους αγώνες που κάνουμε για να διατηρήσουμε τον κοινωνικό ρόλο της αυτοδιοίκησης, να ζητήσουμε την υπομονή τους για τις πιθανές έλλειψης  στην παροχή των υπηρεσιών μας που οφείλονται καθαρά στην μείωση κατά 60% του προϋπολογισμού μας και να τους υποσχεθούμε ότι θα μας βρίσκουν πάντα σύμμαχους στις μάχες τους για μια πιο αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Προηγούμενο άρθροΠολιτικό θέμα στην παράταξη Χιωτάκη από τις δηλώσεις Παπαδάκη για “Μαυρογιαλούρους” στη Νέα Ερυθραία
Επόμενο άρθροΠυροβολισμοί έξω από μπαρ της Νέας Ερυθραίας τα μεσάνυχτα της Κυριακής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.