Το θέμα απόκτησης θέσης εργασίας και ιδιαίτερα αυτής που έχει χαρακτήρα «μόνιμης», όπως συμβαίνει ακόμα στο Δημόσιο, αποτελεί πλέον στις σημερινές συνθήκες όχι απλά αγαθό αλλά προνόμιο για όσους ακόμα έχουν την τύχη να το επιτύχουν.
Η εποπτεία του ΑΣΕΠ σε προκηρύξεις που αφορούν σε θέσεις απασχόλησης, αποτελεί, κατά γενική ομολογία, επιπρόσθετη εγγύηση για την αντικειμενικότητα και την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατικής αξιολόγησης των υποψηφίων. Είναι κοινός τόπος ,επίσης, ότι η λειτουργία του ΑΣΕΠ όπως και αυτή της επιτροπής εκτέλεσης των Πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στα ΑΕΙ αποτελούν αδιάβλητα συστήματα επιλογής παρά της κατά καιρούς απόπειρες αλλοίωσής τους. Αποτελούν νησίδες αξιοπιστίας και διαφάνειας σ? ένα τέλμα κυριαρχίας της πελατειακής αντίληψης και των προσωπικών εξυπηρετήσεων. Αναγνωρίζοντάς τις ως πυλώνες θεμελίωσης ενός σύγχρονου κράτους που σέβεται και τιμά τους πολίτες του, οφείλουμε να τις σεβόμαστε και να τις προασπίζουμε.
Στον πρόσφατο διαγωνισμό 1/302Μ/2009 που προκήρυξε ο πρώην Δήμος Κηφισιάς για πλήρωση 112 θέσεων μόνιμου προσωπικού για κάλυψη των αναγκών του, το ΑΣΕΠ επιβεβαίωσε περίτρανα το ρόλο του και εξέθεσε όσους με προχειρότητα προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν μία τόσο σοβαρή διαδικασία.
Στην έκθεσή του (34 σελίδες) με αρ. 1200/7-6-2011 αναφέρει σωρεία παρατυπιών και παραλείψεων που αποτέλεσμα είχαν να μην επιτρέπουν τη διενέργεια του αυτεπάγγελτου και κατ? ένσταση ελέγχου των διοριστέων και των ενισταμένων προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
Ενδεικτικά αναφέρονται (σελ 4, 5, 6, 29 του εγγράφου) :
δυσχέρεια από τη μη αποστολή των αιτήσεων
μη αποστολή πρακτικών ανάρτησης της προκήρυξης
ανάρτηση προσωρινών πινάκων κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου
κατάρτιση πινάκων μετά την ημερομηνία ανάρτησης κ.λ.π
Ως εκ τούτου οι προσωρινοί πίνακες ακυρώθηκαν, οι υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί με βάση τους παραπάνω πίνακες απολύθηκαν και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες που είχαν ανάμιξη στην παραπάνω διαδικασία απώλεσαν ένα σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας τους στα μάτια των διαγωνιζομένων αλλά και ευρύτερα.
Οι παραλήψεις- παρατυπίες δεν είναι τυπικού χαρακτήρα, όπως έσπευσαν αμέσως να τις χαρακτηρίσουν υπηρεσιακοί παράγοντες και μέλη της επιτροπής, ούτε η γνωμοδότηση υπαγορεύτηκε στο ΑΣΕΠ από την κυβέρνηση που διακατέχεται από σύνδρομο «αντιδημοσιοϋπαλληλισμού» όπως ισχυρίστηκε ο κ. Δήμαρχος στην προσπάθειά του να καλύψει την προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε το όλο θέμα η επιτροπή που ο ίδιος όρισε και η εταιρεία πληροφορικής που πλήρωσε ο δημότης!!! Άλλωστε, στο έγγραφό του το ΑΣΕΠ καταλήγει καλώντας την Υπηρεσία να αναρτήσει εντός 3 ημερών τους νέους πίνακες, να αποστείλει τους φακέλους με τις αιτήσεις και πουθενά δε γίνεται λόγος για πρόθεση ακύρωσης του διαγωνισμού.
Πράγματι, στις 20/06/11 αναρτήθηκαν νέοι προσωρινοί πίνακες στο δημοτικό κατάστημα και οι φάκελοι εστάλησαν επιτέλους στις 25/05/11 (σελ 5) ένα χρόνο μετά το διαγωνισμό και κατόπιν 5 επιστολών του ΑΣΕΠ που τους ζητούσαν (από 30/09/10 έως 20/04/11)!!!
Τι να υποθέσει κανείς; Έλλειψη αισθήματος ευθύνης απέναντι στην αγωνία των υποψηφίων, προχειρότητα και επιλεκτική αντιμετώπιση σε βάρος όσων δεν είχαν προσληφθεί και ανέμεναν την οριστική ανακήρυξη των αποτελεσμάτων είναι μερικά από αυτά που άμεσα σκέπτεται κανείς.
Μοναδικά θύματα της παραπάνω «τραγωδίας» είναι οι υπάλληλοι που είδαν τα ονόματά τους στους διοριστέους και απολύθηκαν και η αξιοπιστία της διοίκησης απέναντι στην κοινωνία. Πολλά θα μπορούσαν ίσως να έχουν  περιοριστεί αν είχε εισακουστεί η πρόταση για διαπαραταξιακή σύνθεση της επιτροπής του Δήμου που διεκπεραίωσε τη συλλογή και κατάρτιση των προσωρινών πινάκων των υποψηφίων.
Μακάρι η εξέταση των 150 περίπου ενστάσεων και ο έλεγχος που θα γίνει να επιβεβαιώσουν τα νέα προσωρινά αποτελέσματα και να μην αποτελέσουν ένα ακόμη πλήγμα στο κύρος θεσμών και προσώπων.

* Μαθηματικός και δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.