Ο Δήμος Κηφισιάς υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης για τη σύνδεση λεωφόρου Κηφισίας με Χαρ. Τρικούπη

Το έργο της υπόγειας σύνδεσης της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του κτήματος Συγγρού, με το νότιο τμήμα της Χαρ. Τρικούπη στο ύψος του κοιμητηρίου, διεκδικεί ο Δήμος Κηφισιάς από το ΕΣΠΑ.
Η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, με δεδομένο και το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Αττικής για το έργο, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του με τη λευκή ψήφο της συμβούλου της πλειοψηφίας, Μαρίας Κεφαλά-Σαλματάνη. Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να συναντήσει μεγαλύτερες αντιδράσεις στην πορεία, κυρίως ως προς τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του στο μοναδικό δασικό πνεύμονα της περιοχής, όσο και ως προς τη σκοπιμότητά του. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κ. Κεφαλά, σημερινή πρόεδρος της «Κοινωνικής Μέριμνας» του Δήμου Κηφισιάς, έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), που είναι ο διαχειριστής του κληροδοτήματος Συγγρού.
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Παναγιώτου επεσήμανε πως ήδη έχει εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας για το έργο, που αποδεικνύει πως είναι κατασκευαστικά εφικτό και η Περιφέρεια Αττικής «το βρήκε ενδιαφέρον για χρηματοδότηση».
Από το ύψος του κοιμητηρίου Κηφισιάς στη Χαρ. Τρικούπη βυθίζεται σταδιακά για να περάσει κάτω από το κτήμα Συγγρού και να εκτονωθεί στη λεωφόρο Κηφισίας. Ο προϋπολογισμός της μελέτης και κατασκευής του έργου, σχεδόν 300 μ. διαδρομής, εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος, δεν θα πειραχθούν τα ριζικά συστήματα των δέντρων, καθώς το τούνελ θα ξεπεράσει σε βάθος τα πέντε μέτρα. Σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, πρόκειται για έργο πνοής για την Κηφισιά, το οποίο θα σώσει την περιοχή των Αλωνίων από την υπερτοπική κίνηση, που διοχετεύεται σήμερα μέσω της οδού Άνδρου.
Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο ακόμα αν το ΙΓΕ, που δεν έχει ενημερωθεί, θα δώσει το πράσινο φως για το έργο, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν και για τη σύνδεση της υπόγεια σήραγγας στο ύψος της λεωφόρου Κηφισίας, καθώς το κτήμα Συγγρού επεκτείνεται μέχρι τα όρια της σχεδόν. Το κτήμα ή δάσος Συγγρού, στο μεγαλύτερο ποσοστό του (περίπου 700 στρέμματα) είναι καλυμμένο με χαλέπιο πεύκη, 200 στρέμματα είναι γεωργικές εκτάσεις, ενώ τα κτίρια στο εσωτερικό του περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις του ΙΓΕ, τη σχολή Αναβρύτων, τη διατηρητέα έπαυλη του Ανδρέα Συγγρού και το διατηρητέο ναό γοτθικού ρυθμού του Αγίου Ανδρέα.
Στο ύψος του όπου συνορεύει με τη Χαρ. Τρικούπη στην περιοχή Παλήγιαννη, το ΙΚΑ, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Κηφισιά, διαθέτει μεγάλη εκτός σχεδίου έκταση, για την οποία εκφράζονται ανησυχίες ως προς την «αξιοποίησή» της με τα όσα δρομολογούνται τελευταία για την πώληση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και των ταμείων.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, ο ίδιος ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης είχε επισημάνει πως «δεν θέλω να πιστέψω τη φήμη ότι το ΙΚΑ έχει έρθει σε συμφωνία με μεγάλο σούπερ μάρκετ για το οικόπεδό του στην περιοχή Παλήγιαννη» και προανήγγειλε επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου με χρήσεις κατοικίας στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.