«Πρόβα τζενεράλε» και «κουδούνι κινδύνου» για τους 4.000 μαθητές του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς με ελλιπή διανομή βιβλίων και… κληρώσεις για τους «τυχερούς», με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς  και χρονίζοντα κτιριακά προβλήματα 

Ο αγιασμός φέτος ήταν αλλιώτικος για τους 4.000 περίπου μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς. Η περιπέτεια των σχολικών βιβλίων ήταν μόνο η κορυφή του «παγόβουνου». Δάσκαλοι και καθηγητές εντοπίζουν επίσης ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, κτίρια και υποδομές, καθώς και σε πιστώσεις λειτουργικών δαπανών.
«Μοιράστηκαν τα βιβλία στους μαθητές;», η ερώτηση του δημοσιογράφου προς το διευθυντή σχολείου της Κηφισιάς. «Άλλο ανέκδοτο έχετε;», η απάντηση του διευθυντή… Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η διανομή των σχολικών εγχειριδίων φέτος, μετά το φιάσκο του υπουργείου Παιδείας και παρά τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του να μεταθέσει τις ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο. «Το άλλο με τις φωτοτυπίες το ξέρετε;», ήταν η επόμενη ερώτηση. «Εσείς γνωρίζετε ότι οι Σχολικές Επιτροπές δεν λειτουργούν ακόμα, ενώ δάσκαλοι και γονείς βάζουν προς το παρόν το χέρι στην τσέπη; Προσπαθούμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας», ήρθε η απάντηση από την άλλη άκρη του ακουστικού.
Με ελλιπή διανομή βιβλίων, που κυμαίνεται στην καλύτερη περίπτωση στο 25% των απαιτούμενων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προσεγγίζει το… καθόλου, με κληρώσεις για τους «τυχερούς» μαθητές που προμηθεύτηκαν κάποια από αυτά, με λίγες φωτοτυπίες και με «δανεικά» βιβλία από μεγαλύτερους συμμαθητές τους, αλλά και με τα DVD στην ώρα τους, χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας. Πολλά παιδιά μπήκαν στις τάξεις χωρίς καθηγητές και δασκάλους, ενώ τα κενά σε οργανικές θέσεις και ειδικότητες του πρωινού αλλά και του ολοήμερου σχολείου, αναμένεται να καλυφθούν το επόμενο διάστημα, αν και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε. Μέχρι να συμπληρωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα, αρκετοί μαθητές θα σχολούν νωρίτερα, αναπολώντας τις διακοπές τους και επιδιδόμενοι σε άλλες δραστηριότητες, καθότι είναι γνωστό -και στους ιθύνοντες του υπουργείου Παιδείας κοινός τόπος τα τελευταία χρόνια- πως το καλοκαίρι είναι μακρύ! Κι από Οκτώβρη βλέπουμε…
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, μαθητές σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία υποβάλλονται σε δοκιμασία, εποχές μνημονίου και τρόικας που διάγουμε, καθώς θ’ αναγκαστούν να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες σχολικές αίθουσες, αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές εικόνες και συνθήκες, όπως συμβαίνει στο 1ο Λύκειο Κηφισιάς, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας και αλλού. Συν το γεγονός ότι ο μαθητόκοσμος στα δημόσια σχολεία της περιοχής έχει αυξηθεί κατά πολύ, λόγω μετεγγραφών από τα ιδιωτικά, που υπαγορεύονται από τις οικονομικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να λειτουργούν οριακά. Το γεγονός αυτό τόνισαν οι περισσότεροι διευθυντές των δημόσιων σχολείων, με τους οποίους συνομίλησε η «Ν.Ε.», με την επισήμανση ότι κατευθύνονται σε τμήματα 25 μαθητών ανά τάξη.

Άφαντα τα βιβλία

Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που εκτιμούν ότι η έλλειψη των βιβλίων είναι μία «πρόβα τζενεράλε» για να καταργηθούν οριστικά και να καθιερωθεί το ηλεκτρονικό βιβλίο, κάτι που φαίνεται πλέον να αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης και στα πανεπιστήμια. Στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, για παράδειγμα, όπου δεν πήγαν καθόλου σχολικά εγχειρίδια τις πρώτες μέρες, μοιράστηκαν μόνο DVD στους μαθητές.
Ωστόσο, η διευθύντρια του σχολείου, Δήμητρα Παυλάκου, επισημαίνει: «Υπάρχει το πρόβλημα με τα βιβλία, που δεν έχουν έρθει καθόλου, ευτυχώς, όμως, ήρθαν τα DVD που δώσαμε στα παιδιά. Βέβαια, δεν είναι πολύ άνετο το διάβασμα, ακόμη και για το πιο εξοικειωμένο παιδί με τους υπολογιστές, αν δεν τυπώσει το κείμενο για να το δει γραμμένο. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε μικρά παιδιά, που βρίσκονται στην ανάπτυξη, να συγκεντρώνονται στην οθόνη του υπολογιστή. Κάναμε έκκληση σε γονείς και μαθητές να φέρουν τα περσινά βιβλία, αλλά δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση».
Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της περιοχής μας μοιράστηκαν κυρίως DVD, ενώ γίνεται προσπάθεια να δοθούν περσινά βιβλία από μαθητές και γονείς που θέλουν να συνεισφέρουν. Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι, οι εκπαιδευτικοί αυτοσχεδιάζουν. Έτσι, είναι σύνηθες το φαινόμενο να υπάρχουν προτεραιότητες στη διανομή των βιβλίων, σε όσα παιδιά δεν διαθέτουν υπολογιστή. Μέχρι και σε μεθόδους… κλήρωσης καταφεύγουν, όπως γίνεται στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, για όσους «τυχερούς» μαθητές κληρωθούν να πάρουν τα λίγα σχολικά βιβλία που έχουν αποσταλεί ή υπάρχουν στις σχολικές αποθήκες. Αλλού πάλι, όπως γίνεται στο 2ο Λύκειο Κηφισιάς, δεν μοιράζονται προς το παρόν βιβλία, όταν υπάρχουν ελλείψεις, «για να μην αισθανθεί ο μαθητής την αδικία ή την ατυχία στην πιο ευαίσθητη ηλικία της ζωής του», όπως λέει ο διευθυντής του σχολείου, Μιχάλης Αντωνόπουλος.
Ας δούμε, όμως, πώς έχει η κατάσταση με τα βιβλία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΕΔΒ τρεις ημέρες πριν ν’ αρχίσουν τα μαθήματα:
* Στα Δημοτικά από τους 182 τίτλους θα είναι έτοιμοι οι 17. Από τους 178 του Γυμνασίου, οι 5. Από τους 207 του Λυκείου, οι 20. Από τους 519 των Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών (ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ), οι 35.
* Ειδικά για τα παιδιά της Γ’ τάξης του Λυκείου, που αναμένεται να βρεθούν στη δυσκολότερη θέση, λόγω των πανελληνίων, είναι έτοιμα τα βιβλία Αρχές Οικονομίας, Νεοελληνική Ιστορία, Φυσική της θετικής κατεύθυνσης και Μαθηματικά.
Τα σχολικά βιβλία, όμως, φέτος θα πληρωθούν «χρυσά». Αυτό αποδεικνύεται από το κόστος τους σε σχέση με τις φωτοτυπίες που θα μοιραστούν. Έτσι, ένα βιβλίο του ΟΕΔΒ κοστίζει μόλις 0,80 λεπτά, ενώ 40 σελίδες φωτοτυπιών κοστίζουν 4 ευρώ.
Ωστόσο, η λειτουργία των δυο Σχολικών Επιτροπών Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης, που συστάθηκαν με την ενοποίηση των δήμων και θα μπορούσαν να αναλάβουν τις δαπάνες για τις φωτοτυπίες, με δεδομένο και το επιπλέον κονδύλι για το σκοπό αυτό, για το οποίο δεσμεύθηκε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, βρίσκεται ακόμη «στα σπάργανα». Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συγκροτήθηκαν σε Σώμα, ενώ απομένουν τα γραφειοκρατικά (απόδοση ΑΦΜ κ.α.) για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.
Ο διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, Παναγιώτης Κορδονούρης, αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς, λέει στη «Ν.Ε.» για το θέμα αυτό: «Το πρόβλημα είναι ότι με τη συγχώνευση των Σχολικών Επιτροπών δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ στην τσέπη μας να προβούμε στην αγορά των στοιχειωδών. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ συγκροτηθήκαμε σε Σώμα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Ο νομοθέτης θα έπρεπε να μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν κάποια διαθέσιμα κονδύλια. Με τέτοιο όγκο δουλειάς που υπάρχει, βάζουμε το χέρι στην τσέπη και φορτωνόμαστε στο Σύλλογο Γονέων. Το δικό μας σχολείο συγκεκριμένα είναι εξοπλισμένο με 4 φωτοτυπικά μηχανήματα, όμως, αυτά θέλουν συντήρηση, μελάνια κ.α. Πώς θα γίνουν αυτές οι δαπάνες; Κάποιοι θέτουν εμπόδια με τον ‘‘Καλλικράτη’’, τα σχολεία, όμως, τρέχουν. Αλλού θα πρέπει να αναζητήσουν τις σπατάλες. Εδώ επιτελούμε λειτούργημα».
Στα Δημοτικά Σχολεία της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας μοιράστηκαν μόνο τα βιβλία της Γλώσσας και των Μαθηματικών και αυτά με ελλείψεις, ενώ οι δάσκαλοι καταφεύγουν σε άλλες μεθόδους διδασκαλίας (βιωματική μάθηση, συνεργατικές διδασκαλίες, αφήγηση κ.α.).
Ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, Γιάννης Μεριχωβίτης τονίζει: «Για το πρώτο διάστημα νομίζω πως θα μπορέσουμε να επιστρατεύσουμε την εμπειρία μας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διδάξουμε χωρίς εγχειρίδιο. Αυτό βεβαίως δεν μπορεί να κρατήσει για μεγάλο διάστημα. Έχουμε συνεργασία με τον δήμο και αναμένουμε να μας υποδείξουν ένα φωτοτυπικό κέντρο που να μπορεί να αναλάβει αυτές τις εργασίες».
Αλλού πάλι, όπως στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, αισθάνονται «πιο τυχεροί  γιατί έχουμε διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα τμήματα, αποθηκεύουμε και κάνουμε από εκεί το μάθημα, ενώ ο κάθε δάσκαλος φροντίζει πώς θα γίνει η δουλειά στο σπίτι», όπως επισημαίνει ο διευθυντής του σχολείου, Κωνσταντίνος Γαλάνης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τονίζει και η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, Ελένη Τσολακίδου, «στηριζόμενοι στην εμπειρία και το μεράκι των εκπαιδευτικών, θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά».

Ελλείψεις
σε εκπαιδευτικούς

Σε αρκετά Δημοτικά Σχολεία, από τα 12 συνολικά του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς, υπάρχουν κενά σε οργανικές θέσεις δασκάλων και αναπληρωτών, ενώ οι ειδικότητες δεν έχουν καλυφθεί ούτε στο πρωινό πρόγραμμα, αλλά ούτε και στο ολοήμερο, όπου γίνονται σταδιακά οι τοποθετήσεις.
Τα κυριότερα προβλήματα υπάρχουν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, όπου λείπουν δυο δάσκαλοι, στο 3ο Δημοτικό γίνονται ακόμη τοποθετήσεις σε ειδικότητες, στο 4ο Δημοτικό αναμένουν τις ειδικότητες στο ολοήμερο, στο 5ο Δημοτικό λείπουν ένας δάσκαλος, λόγω αναρρωτικής άδειας και κάποιες ειδικότητες μουσικού κ.α., όπως και στο ολοήμερο, στο 6ο Δημοτικό υπάρχουν ελλείψεις μόνο σε ειδικότητες (Ξένες Γλώσσες, Γυμναστική κ.α.) στο ολοήμερο και στην πρωινή ζώνη, στο 7ο Δημοτικό αναμένουν επίσης κάποιες ειδικότητες. Στη Νέα Ερυθραία, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο αναμένουν εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και στο 2ο Δημοτικό ένα γυμναστή.
Στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας λείπουν ένας φιλόλογος, ένας τεχνολόγος και κάποιες ώρες στο μάθημα των Αγγλικών. Στο Λύκειο Νέας Ερυθραίας υπάρχουν ελλείψεις  σε φυσικό, γυμναστή και ορισμένα συμπληρώματα σε ώρες κάποιων μαθημάτων, υπάρχουν, όμως και πλεονάσματα.
Όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής του σχολείου, Στέλιος Κερασίδης, «αυτό συμβαίνει διότι η κινητικότητα των μαθητών είναι μεγάλη, ανάλογα με το πώς αλλάζουν τα τμήματα κατεύθυνσης με τις μετεγγραφές».
Το 1ο Λύκειο Κηφισιάς αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την κάλυψη των ωρών διδασκαλίας σε κάποια μαθήματα, όπως στη Φυσική και τη Βιολογία. Όπως τονίζει η διευθύντρια του σχολείου, Νίκη Παπακώστα, «τα τρία τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί η κατάσταση, αφού συνταξιοδοτήθηκαν καθηγητές με οργανική θέση, αλλά δεν αναπληρώθηκαν, καθώς είναι μικρό το σχολείο μας. Λειτουργούμε με μετακινούμενους καθηγητές, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν συμπληρώνουν το ωράριό τους». Στο 3ο Λύκειο Κηφισιάς λείπουν κάποιες ώρες στα Μαθηματικά, τη Βιολογία και τα Αγγλικά.

Κτιριακά προβλήματα

Αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές συνθήκες θα έρθουν τη νέα σχολική χρονιά αρκετοί μαθητές στα σχολεία του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς. «Όταν η παιδεία είναι στον πάτο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, τότε οι γονείς σε συνεργασία με τους δασκάλους-ες, πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας», τονίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας και καλεί τους γονείς σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου (βλ. σε διπλανή στήλη).
Το σχολείο μπορεί να ανήκει μεν στα πιλοτικά των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), ωστόσο, δυο τμήματά του φέτος θα κληθούν να κάνουν μάθημα σε ημιυπόγειες ακατάλληλες αίθουσες. Το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου δεν έχει λυθεί εδώ και χρόνια, δεδομένου και της αύξησης του μαθητόκοσμου (φοιτούν φέτος 260 μαθητές, 16 περισσότεροι από πέρυσι), ενώ λειτουργεί χωρίς αίθουσα γυμναστικής, «με το επικίνδυνα παλιό γυμναστήριο να χάσκει ακόμα, χωρίς αίθουσα Η/Υ και με απαξιωμένη τη σχολική βιβλιοθήκη», όπως επισημαίνει και ο Σύλλογος Γονέων.
Το κτιριακό συγκρότημα του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας αντιμετωπίζει προβλήματα με τις συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες, σε αποθήκες του σχολείου όπου συγκεντρώνονται υλικά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία μόλυνσης, αλλά και σε τοίχους με υγρασία.
Δεν θα λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά ο δεύτερος όροφος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, που είναι χτισμένο το 1932, καθώς, όπως διαπίστωσαν οι μηχανικοί του δήμου, η στέγη του είναι άχρηστη, με αποτέλεσμα να πέφτουν κομμάτια σοβάδων με σοβαρό κίνδυνο για τους μαθητές. Ο εγκαταστημένος εργολάβος για συντηρήσεις σχολείων, ανέλαβε, κατόπιν εντολής του δήμου, να τρέξει το γρηγορότερο τις εργασίες επιδιόρθωσής της. Λόγω ανάγκης, χώρισαν κάποιες μεγάλες αίθουσες στη μέση, ώστε να λειτουργήσει το σχολείο φέτος υπό αυτές τις συνθήκες.
Το ένα από τα τρία τμήματα της Γ’ τάξης στο υπεράριθμο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς (330 παιδιά, 20 παραπάνω από πέρυσι) θα κάνει μάθημα σε λυόμενη τροχοβίλα, λόγω έλλειψης αιθουσών. Αλλά και η διεύθυνση του σχολείου ψάχνει εναγωνίως χώρο για να ασκήσει τα καθήκοντά της.
Τα μεγαλύτερα κτιριακά προβλήματα αντιμετωπίζει το 1ο Λύκειο Κηφισιάς. Στο παλιότερο Λύκειο της πόλης δεν έχει αλλάξει τίποτα εδώ και δεκαετίες. Και φυσικά, δεν μιλάμε για πολυτέλειες, ούτε για λεπτομέρειες. Το σχολείο δεν διαθέτει ούτε αμφιθέατρο και αίθουσα εκδηλώσεων, ούτε και αίθουσα γυμναστικής. «Παραδοσιακά» το μάθημα της γυμναστικής γίνεται στην αυλή ή σε αίθουσα διδασκαλίας, όταν ο καιρός είναι ακατάλληλος, ενώ σε ένα χολ στριμώχνουν  καρέκλες για να γίνουν οι σχολικές γιορτές. Το σκηνικό συμπληρώνουν παλιές πόρτες που δεν κλείνουν και παράθυρα που μπάζουν αέρα και νερό όταν βρέχει, σε αίθουσες που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση με παλιά σώματα καλοριφέρ.
Οριακά λειτουργεί φέτος το Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας με 340 παιδιά σε 14 τμήματα (270 πέρυσι), που καταλαμβάνουν όλες τις αίθουσες διδασκαλίας. Οι προβλέψεις για τη δημιουργία σχολείου «μαμούθ», λόγω της κατάργησης του Γυμνασίου Εκάλης και, κυρίως, λόγω των πολλών μετεγγραφών από ιδιωτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής, επαληθεύθηκαν φέτος. Παρόλα αυτά, το επικίνδυνο κοίλωμα στο προαύλιο του σχολείου που πλημμυρίζει με την πρώτη νεροποντή, ακόμη δεν έχει επιδιορθωθεί από τον δήμο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συνελήφθη σήμερα το πρωί στην περιοχή των Άνω Λιοσίων από αστυνομικούς της ασφάλειας, νεαρός μαθητής γυμνασίου ο οποίος είχε στην κατοχή του μικροποσότητα βιβλίων…Το θέμα ερευνάται από την εισαγγελική αρχή, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό και εκτεταμένη έρευνα για τον τρόπο που ο δράστης προμηθεύτηκε το βιβλίο, αλλά και το κύκλωμα που έχει διεισδύσει τα τελευταία χρόνια σε σχολεία της περιοχής..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.