323_dasoprostasiaΑπό το πρωί του Σαββάτου, οπότε η φωτιά φαινόταν να ξεφεύγει από τον έλεγχο, ενώ λίγο αργότερα ο νομός Αττικής κηρυσσόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι υπηρεσίες του Δήμου Νέας Ερυθραίας τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής σύμφωνα με το σχέδιο πυροπροστασίας. Η δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι βρέθηκαν από νωρίς στις θέσεις τους, κλήθηκαν όλοι οι διμηνήτες υπάλληλοι της πυροπροστασίας, οι οδηγοί και τα τεχνικά συνεργεία του δήμου, που πραγματοποίησαν ελέγχους στο αντλιοστάσιο και τους πυροσβεστικούς κρουνούς, ενώ εντατικοποιήθηκαν και οι περιπολίες στα περιαστικά δάση. Ενεργοποιήθηκαν δημοτικά αυτοκίνητα, το πυροσβεστικό και το υδροφόρο όχημα του δήμου. Κάποιοι υπάλληλοι, μάλιστα, επέστρεψαν από τις άδειες τους οικειοθελώς, προκειμένου να βοηθήσουν το έργο του δήμου.
Με σήμα που έλαβαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης, αποκλείστηκαν για ένα 24ωρο περιοχές και οι οδοί Θησέως – Παπαδάκη – Ερυθραίας – γέφυρα Βαρυμπόμπης – Αγίων Σαράντα, ο δρόμος προς το κοιμητήριο, όπως και οι Ισμήνης – Παλαιολόγου – Σοφοκλέους – Ιουστινιανού. Το πυροφυλάκιο της οδού Λόφου βρισκόταν σε 24ωρη επιφυλακή, ενώ το συντονιστικό κέντρο του δήμου βρισκόταν σε ανοικτή επικοινωνία με τους γειτονικούς δήμους για την πορεία του μετώπου της πυρκαγιάς, όπως και το τηλεφωνικό κέντρο για την εξυπηρέτηση των δημοτών που ρωτούσαν για τις εξελίξεις, κυρίως από τις περιοχές της Πολιτείας.
Την Κυριακή το πρωί, έπειτα από κλήση των Δήμων Διονύσου και Αγίου Στεφάνου, ο Δήμος Νέας Ερυθραίας τέθηκε σε ετοιμότητα μεταφοράς με πούλμαν, υποδοχής και σίτισης άστεγων κατοίκων των παραπάνω περιοχών, ανοίγοντας το κατάστημα του ΚΑΠΗ και το κλειστό γυμναστήριο «Στέλιος Καλαϊτζής». Με δημοτικό όχημα χρειάστηκε τελικά να μεταφερθεί μόνο μια οικογένεια από την περιοχή της Δροσιάς σε συγγενικό τους σπίτι στη Νέα Ερυθραία. Υδροφόρα οχήματα του δήμου και εθελοντές ενεργοποιήθηκαν, βοηθώντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε Ροδόπολη, Σταμάτα, Δροσιά και Άγιο Στέφανο, ενώ το πυροσβεστικό όχημα παρέμεινε εντός των ορίων της Νέας Ερυθραίας για κάθε ενδεχόμενο.

Βασιλική Ταμβάκη:
Ο δήμος λειτούργησε
βάσει προγράμματος

Η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη, μετά το πέρας των τριών πρώτων κρίσιμων ημερών, όπου μαίνονταν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική, δήλωσε στη «Ν.Ε.» για το επίπεδο ετοιμότητας του δήμου μας: «Το να πω ότι ο Δήμος Νέας Ερυθραίας ενίσχυσε τους γειτονικούς δήμους με νερό και με τα όποια μέσα δασοπυρόσβεσης διέθετε ή ετοίμασε την υποδοχή άστεγων συμπολιτών μας, δεν έχει τόσο μεγάλη αξία, όσο ότι ήμασταν για τρία 24ωρα μαχόμενοι, αλληλέγγυοι και συμπαριστάμενοι σε όλα τα προβλήματα των συμπολιτών μας που δοκιμάζονταν. Ήμασταν σε ανοικτή γραμμή και επικοινωνία οι περισσότεροι δήμαρχοι προκειμένου να γνωρίζουμε την πορεία της φωτιάς και να υπάρχει προετοιμασία. Θα πρέπει να τους ευχαριστήσω όλους γιατί λειτουργήσαμε αλληλέγγυα και αυτό είναι το σημαντικότερο την ώρα που καιγόταν όλη η Αττική. Πρώτα απ όλα θα πρέπει να συγχαρώ τους εργαζόμενους στον δήμο, όλους τους υπαλλήλους που βρέθηκαν σε ετοιμότητα και τα τρία κρίσιμα 24ωρα και υπερέβαλλαν εαυτούς. Υπήρξαν εργαζόμενοι που άφησαν τις διακοπές τους και τέθηκαν στην υπηρεσία του δήμου. Σε αυτό έδωσε πρώτος το παράδειγμα ο πρόεδρος των εργαζομένων, ο κ. Τσικρίτης, που συντόνιζε το εργατοτεχνικό προσωπικό, όπως και ο κ. Δημητριάδης που ανέλαβε την επικοινωνία και την ενημέρωση των δημοτών. Η αλήθεια είναι ότι ανησυχήσαμε πολύ όταν μάθαμε ότι η φωτιά έφτασε στην Άνοιξη στα όρια με την Εκάλη και υπήρξε μεγάλη αναστάτωση. Η γειτονιά της Πολιτείας ανησύχησε περισσότερο εκείνες τις ώρες, όπου είχαμε στείλει υπαλλήλους του δήμου για συμπαράσταση σε ανθρώπους κυρίως που έμεναν μόνοι. Υπήρξαν και συνάδελφοι από το δημοτικό συμβούλιο, όπως η κ. Μουστάκη και ο κ. Τσαγκάρης, που από την πρώτη στιγμή προσφέρθηκαν και εκδήλωσαν την επιθυμία τους, αν υπάρξει κάτι σοβαρό, να συμβάλλουν και αυτό είναι σημαντικό. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή σε αυτόν εδώ το χώρο του δημαρχείου να γίνεται ένα κέντρο διαβουλεύσεως σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά και να μην περιμένουν πρόσκληση. Το επιχειρησιακό σχέδιο πυροπροστασίας του δήμου τηρήθηκε κατά γράμμα και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Δημάκης βρέθηκε όλο το 24ωρο της Κυριακής στο επιχειρησιακό κέντρο για τη σωστή εφαρμογή του. Ο δήμος λειτούργησε βάσει προγράμματος και έγινε μια απαρχή, καθώς δεν είχαμε αντιμετωπίσει τόσο μεγάλο κίνδυνο άλλη φορά ώστε να δοκιμαστούμε. Τα αποτελέσματα βαθμολογούνται κατά την ταπεινή μου άποψη ως εξαιρετικά καλά. Θα πρέπει να εξακολουθήσουμε με έναν τέτοιο ρυθμό και με συνεχή ενημέρωση του κόσμου. Το συντονισμό της όλης προσπάθειας είχε ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραφωτίου, ο οποίος είχε την καθοδήγηση των όλων δράσεων, λόγω και επαγγελματικής εμπειρίας. Στον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Ανδρεαδάκη οφείλεται η οργάνωση και εφαρμογή της πυρασφάλειας του καλοκαιριού, ενώ η παρουσία του δεν ήταν μόνο καθοδηγητική, αλλά και με προσφορά προσωπικής εργασίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.