?

Σε κλοιό «Καλλικράτη» και με μπούσουλα της τελευταίας στιγμής για την οικονομική κατάσταση του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς, μπαίνουν στην τελική ευθεία η κατάρτιση του νέου τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, που θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011. Σε αυτό το «θολό τοπίο» αρμοδιοτήτων, επιτροπών επί επιτροπών, με ζητούμενο τη διαβούλευση, αλλά με «γραφειοκρατικό» αποτέλεσμα τελικά, τα Τοπικά Συμβούλια των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων κλήθηκαν να συνεδριάσουν και να δημοσιοποιήσουν τις προτάσεις τους για τα έργα και τις μελέτες που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2011.
Οι προτάσεις αυτές θα μεταβιβαστούν στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και έπειτα στην Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε να κωδικοποιηθούν τα προϋπολογιζόμενα ποσά. Όλα τα παραπάνω όργανα του δήμου, πάντως, έχουν  γνωμοδοτικό χαρακτήρα, καθώς την αρμοδιότητα για την έγκριση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού την έχει μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο. Στο νέο προϋπολογισμό θα εγγραφούν υποχρεωτικά όλες οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις των συνενωμένων δήμων, ενώ αυτός θα στηριχθεί στα οικονομικά στοιχεία που θα παρουσιάσει η επιτροπή απογραφής, η οποία έχει συσταθεί και σε λίγες μέρες ολοκληρώνει το έργο της.
Όπως ενημέρωσε σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της, δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Διονυσιώτης, στις 22 Μαρτίου θα έρθουν στην Οικονομική Επιτροπή τα στοιχεία της απογραφής, που θα αφορούν τους τρεις πρώην δήμους και θα αντικατοπτρίζουν τη σημερινή οικονομική κατάσταση του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της απογραφής που παρουσιάζει σήμερα κατ? αποκλειστικότητα η «Ν.Ε.» και αφορούν και τους τρεις πρώην Δήμους Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης:

* Ο δήμος στην ενιαία μορφή του είχε έσοδα το 2010 συνολικά 59.090.000 ευρώ. Από αυτά, τα 41,9 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Κηφισιά, τα 12,3 εκατ. ευρώ από τη Νέα Ερυθραία και τα 4,7 εκατ. ευρώ από την Εκάλη.

* Η μισθοδοσία του προσωπικού του ενιαίου δήμου για το ίδιο έτος κυμάνθηκε περίπου σε 21.000.000 ευρώ, καταλαμβάνοντας το 36% επί των συνολικών δαπανών.

* Οι συνολικές υποχρεώσεις του ενιαίου δήμου για έργα και προμήθειες από το 2010, που θα επιβαρύνουν το νέο προϋπολογισμό, ανέρχονται σε 7.000.000 ευρώ.

* Ο νέος Δήμος Κηφισιάς θα πληρώνει κάθε μήνα τοκοχρεολυτική δόση ύψους  130.000 ευρώ για όλα τα δάνεια των τριών πρώην δήμων, που ήδη παρακρατείται από ένα συνολικό ποσό 850.000 ευρώ της τακτικής του επιχορήγησης από τους ΚΑΠ.

Σε προτεραιότητα στο τεχνικό πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν έργα υποδομής, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα σε Νέα Ερυθραία, Εκάλη και Νέα Κηφισιά, η ολοκλήρωση της αποχέτευσης και οι συντηρήσεις δρόμων, πλατειών, παιδικών χαρών και σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του δήμου επεξεργάζεται σχέδιο, βάσει του οποίου θα προχωρήσει σταδιακά στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων -πολλά από τα οποία είναι 30ετίας-, με την απόδοση του 50% του δημοτικού φόρου, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αποκλειστικά γι? αυτόν το σκοπό. Τα δημοτικά τέλη θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά, τουλάχιστον, για το 2011.

Όπως δήλωσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, «το τεχνικό πρόγραμμα θα είναι σφιχτό, δεν θα βαφτιστεί οραματικό ή διεκδικητικό, αλλά θα καταρτιστεί με βάση τι μπορούμε να κάνουμε». Ο ίδιος, περιγράφοντας το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του «Καλλικράτη», τόνισε χαρακτηριστικά τους στίχους του ποιητή: «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.