ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΗΣ

TOY NIKOY ΚΟΖΩΝΗ

Όχι οι κλιματικές αλλαγές ΔΕΝ «βγήκαν» από την «γκλάβα» των.. ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-«θερμοκηπιστών», όπως ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΣΕ η πανίσχυρη και ΑΠΛΗΣΤΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ του άνθρακα, του πετρελαίου καθώς και η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΘΛΙΑ «πολιτική» ηγεσία των Η.Π.Α., μέσω των «επιστημονικών» ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΩΝ και «παπαγαλακίων» τους πριν από λίγα χρόνια! Απόδειξη; Τα ΑΚΡΑΙΑ καιρικά φαινόμενα τυφώνων, κυκλώνων, ραγδαίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών, ξηρασίας, λειψυδρίας, καυσώνων, πυρκαγιών, αλλά και δριμύτατου ψύχους είναι ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ πλέον αλλά και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΤΕΡΑ, σε σχέση με τα αντίστοιχα ΠΡΙΝ από κάποιες δεκαετίες, αφήνοντας πίσω  τους «συντρίμμια» από ΖΩΕΣ, περιουσίες και υποδομές. Ειδικά για τη ΧΩΡΑ ΜΑΣ μετεωρολογικές «βόμβες», όπως οι ΚΥΚΛΩΝΕΣ, θα μας «αφήνουν τα επισκεπτήριά τους», ενδεχομένως ΚΑΘΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ, λόγω των κλιματικών αλλαγών, μας πληροφορεί ΠΡΟΣΦΑΤΗ έρευνα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις επιπτώσεις, άλλωστε,  της ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΚΤΟΝΟΥ αυτής «πολιτικής» θα τις δούμε ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ από τις ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ στη «γειτονιά» μας
Στη ΜΕΣΟΓΕΙΟ λοιπόν τα κλιματικά μοντέλα ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ότι έως το 2050, ενώ τα θερμόμετρα θα «σπάνε» το καλοκαίρι, το νερό της θάλασσας θα «ψηλώνει» ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ καθώς θα λιώνουν οι «αιώνιοι» ΠΑΓΟΙ στους Πόλους της Γης, οι βροχοπτώσεις θα γίνουν ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ, ΚΑΤΑΡΑΚΤΩΔΕΙΣ και ΠΟΛΛΕΣ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ άνθρωποι ΠΙΘΑΝΩΣ να πλημμυρίζουν ΚΑΘΕ χρόνο σε Στερεά, Πελοπόννησο, Κρήτη και ΟΧΙ ΜΟΝΟ! Μέσα σε 25 χρόνια (1982-2006) η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου αυξανόταν κατά 0,03 βαθμούς Κελσίου (°C) ανά έτος, ΟΤΑΝ από το 1871 έως το 1982 η θερμοκρασία της θάλασσας είχε «ανέβει» ΣΥΝΟΛΙΚΑ κατά 0,04°C! Αν ΔΕΝ εφαρμοστούν ΑΜΕΣΑ οι κατάλληλες περιβαλλοντικές πολιτικές, η ΜΕΣΗ ετήσια θερμοκρασία ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να αυξηθεί από έναν έως και ΠΕΝΤΕΜΙΣΗ °C, μέχρι να «τελειώσει» ο αιώνας που περνάμε, με ΣΟΒΑΡΑ «παρατράγουδα» για το περιβάλλον ΚΑΙ την ΥΓΕΙΑ των ανθρώπων! Εκτιμάται επίσης ότι περίπου 20.000 ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ τροφικές-«κλιματολογικές» ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ το χρόνο θα «λαμβάνουν χώρα» ως το 2030, «βάζοντας σε περιπέτειες» ανθρώπους και ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ με κάποια ΔΙΣ ευρώ τα ΔΗΜΟΣΙΑ συστήματα υγείας.
Όσο για τη ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ και τη ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ, οι οποίες «προάγονται» από τις ΥΨΗΛΕΣ θερμοκρασίες; Προβλέπεται η ΑΥΞΗΣΗ τους όπως ΚΑΙ των ασθενειών που σχετίζονται με ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ εντόμων. Το κουνούπι τίγρης, για παράδειγμα, είναι ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΙΩΝ, έχοντας «εγκατασταθεί» σε ΠΛΗΘΟΣ περιοχών της ΕΥΡΩΠΗΣ, μέσα στα προηγούμενα 15 έτη, με πρόγνωση ΠΑΡΑΠΕΡΑ «επέκτασης»! Τα τσιμπούρια «κινούνται» πια σε ΕΥΡΥΤΕΡΑ γεωγραφικά πλάτη και μεταδίδουν σε όλο και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ανθρώπους τη πολυσυστηματική μικροβιακή νόσο του Lyme, καθώς και εγκεφαλίτιδες. Άλλο «πεσκέσι»; Κίνδυνος ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗΣ του δάγκειου πυρετού, ενώ η γεωγραφική εξάπλωση της μύγας της άμμου (sand fly), η οποία ΗΔΗ «συναντάται» σε διάφορες ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ χώρες, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να αυξήσει στους ανθρώπινους πληθυσμούς τα ποσοστά μιας ΣΟΒΑΡΗΣ παρασίτωσης, της λεϊσμανίασης. Οι «ανεβασμένες» θερμοκρασίες ΟΤΑΝ «κάνουν παρέα» με την υγρασία ΚΑΙ τη ρύπανση ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να «βγάλουν» καρδιαγγειακά, λοιμώξεις, νεφροπάθειες, αναπνευστικά και άλλα «δώρα» της «μεταλλαγμένης» φύσης. «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η όξινη βροχή, η καταστροφή του όζοντος και οι γενικότερες περιβαλλοντικές καταστροφές είναι τα απειλητικότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί η σημαντική επίδραση του περιβάλλοντος στη φυσιολογία της εσωτερικής παθολογίας», ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ο Θ. Γκαλέας, Διευθυντής της Β Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων, ως επικεφαλής επιστημονικής ομάδας μελέτης της περιοχής. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής αυτής της έρευνας, ο ΡΥΠΑΡΟΣ αέρας ΑΠΟ το όζον, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του άνθρακα (δ.τ.α.) και άλλες ρυπογόνες ουσίες είναι ο «φερόμενος δράστης» για την ΑΝΟΔΟ των καρδιαγγειακών παθήσεων (στεφανιαία νόσος, αρρυθμίες, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μυοκαρδιοπάθειες, αιφνίδιος θάνατος) αλλά ΚΑΙ των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (θρομβωτικής-ισχαιμικής αιτιολογίας), των καρκίνων, των λοιμωδών νοσημάτων ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ των νοσημάτων του αίματος και των πνευμόνων!
Επίσης, οι ερευνητές μελέτησαν στην περιοχή των Τρικάλων, σε συνεργασία με τοπικό μετεωρολογικό σταθμό, ΤΗ ΣΧΕΣΗ των ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ μεταβλητών (μέση θερμοκρασία, μέση βαρομετρική πίεση, μέση σχετική υγρασία, χαμηλές-υψηλές θερμοκρασίες) των ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΥΟ ΕΤΩΝ και του ΓΕΩΧΗΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ της περιοχής με την ΕΚΔΗΛΩΣΗ των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (α.ε.ε.). Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ΚΑΤΑ τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις ΥΨΗΛΕΣ θερμοκρασίες, ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ο κίνδυνος ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ α.ε.ε. (θρομβωτικής-ισχαιμικής αιτιολογίας) ΚΥΡΙΩΣ στις περιοχές με ΠΡΟΣΧΩΣΙΓΕΝΗ εδάφη, που σχηματίστηκαν δηλαδή από τις προσχώσεις ποταμών! Και τώρα λίγα λόγια για το ΝΟΤΙΟ «άνθρωπο που γύρισε από το κρύο» των κλιματικών ΑΛΛΑΓΩΝ! Γενικά, οι ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ του ΚΡΥΟΥ στους ανθρώπινους πληθυσμούς των πόλεων του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΤΟΥ, είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ως προς τη ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ, σε σύγκριση με τους κατοίκους των ΒΟΡΕΙΩΝ και ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ πόλεων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 15 πόλεων της Ευρώπης, με ΣΥΝΟΛΙΚΟ πληθυσμό αναφοράς περίπου 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ κατοίκων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επίδραση του ψύχους στη θνησιμότητα» (Effects of Cold Weather on Mortality: Results From 15 European Cities Within the PHEWE Project), η οποία δημοσιεύτηκε ΠΡΟΣΦΑΤΑ στο επιστημονικό περιοδικό «Αμερικανική Επιθεώρηση της Επιδημιολογίας», με Επιστημονικούς Υπεύθυνους στην Ελλάδα την Κλέα Κατσουγιάννη, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Α. Αναλυτή, Επιστημονικό Συνεργάτη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας. Τι «φώτισε» η μελέτη αυτή; Την ΑΥΞΗΣΗ της θνησιμότητας με τη ΜΕΙΩΣΗ της θερμοκρασίας, όπως ξέρουμε ότι γίνεται και με την αύξηση της, ενώ ΑΠΟ τον Οκτώβριο ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ το Μάρτιο, τους πιο ΨΥΧΡΟΥΣ μήνες του έτους δηλαδή, ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι ημερήσιοι θάνατοι ΚΑΤΑ 1,3%, σε κάθε ΜΕΙΩΣΗ της ελάχιστης αντιληπτής θερμοκρασίας ΚΑΤΑ ΕΝΑ βαθμό Κελσίου (°C), σε διάστημα 15 ημερών. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αντιληπτή θερμοκρασία είναι ένας δείκτης, που αφορά το «πως καταλαβαίνει» ο ανθρώπινος οργανισμός τη θερμοκρασία, ως αίσθηση που ΜΕΤΡΙΑΖΕΤΑΙ από τη ξηρότητα του αέρα και ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ με την υγρασία ή τον άνεμο.
ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που μειώνεται η ελάχιστη αντιληπτή θερμοκρασία κατά 1 °C,  σε 30 ημέρες «ΑΝΗΦΟΡΙΖΕΙ» ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ η θνησιμότητα, εξαιτίας αναπνευστικών αιτιών κατά περίπου 4,4% και από καρδιαγγειακά κατά 1,9%! Άλλο εύρημα της έρευνας αυτής ήταν ότι η «ευθύνη» του ΨΥΧΟΥΣ στη θνησιμότητα ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ  με την ΑΥΞΗΣΗ της ηλικίας. Η επίδραση που έχει το «κατέβασμα» της θερμοκρασίας κατά 1°C είναι πιο μεγάλη στις πιο «ζεστές» πόλεις του ευρωπαϊκού νότου, ΟΠΩΣ Η ΑΘΗΝΑ, όπου οι ΗΜΕΡΗΣΙΟΙ θάνατοι αυξάνονται ΚΑΤΑ 1,6% ΣΕ ΚΑΘΕ μείωση της ελάχιστης αντιληπτής θερμοκρασίας ΚΑΤΑ 1°C, σε διάστημα 15 ΗΜΕΡΩΝ. Η θνησιμότητα λοιπόν που «νταραβερίζεται» με το ΚΡΥΟ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ως ένα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ πρόβλημα της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ για «ολάκερη» την Ευρώπη, το οποίο «δεν πρέπει να υποτιμάται από τις αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας, οι οποίες τελευταία εστιάζουν περισσότερο στα επεισόδια καύσωνα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών», ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ η Κλέα Κατσουγιάννη. «Η σημασία που αποδίδεται από την Κυβέρνηση στην κλιματική αλλαγή μάλλον είναι μηδαμινή, παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς ειπωθεί από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Το κλίμα στη χώρα μας δυστυχώς είναι αρνητικό, είτε μιλάμε για τις κλιματικές συνθήκες, είτε για τις περιβαλλοντικές πολιτικές», ΤΟΝΙΖΕΙ ο Αχιλλέας Πληθάρας, στέλεχος του W.W.F. ΕΛΛΑΣ.
Να «πιάσουμε» τώρα μία προς μία τις, μέχρι τώρα, ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ «επιδόσεις» της Ελλάδας στην «προσπάθεια» για την «αντιμετώπιση» των κλιματικών αλλαγών; Ξεκινάμε από την ΥΠΕΡΒΑΣΗ των ορίων του Πρωτοκόλλου του Κιότο, για τις εκπομπές δ.τ.α., «φρενάρουμε» την ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ διείσδυση των ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ πηγών ενέργειας και «ενσωματώνουμε» ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΑ και ΠΡΟΧΕΙΡΑ την Οδηγία της Ε.Ε. για τις ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ επιδόσεις των ΚΤΙΡΙΩΝ! Θερμά «συγχαρητήρια» επομένως στις ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ «Κυβερνήσεις» της ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ, περιβαλλοντικής, ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ «πραγματικότητας» αλλά ΚΑΙ στους πάσης φύσεως και «καρέκλας» υπηρεσιακούς και πολιτικούς ΑΝΕΥΘΥΝΟΫΠΕΥΘΥΝΟΥΣ «αρμόδιους», της ΤΟΠΙΚΗΣ «Αυτοδιοίκησης» συμπεριλαμβανομένης. ΠΩΣ συμβάλλει ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ο Δήμος Νέας Ερυθραίας; Το σχέδιο Βλαστού, ΜΑΖΙ με την ΕΛΕΓΧΟ-ΜΕΝΗ στάθμευση, θα «περπατήσουν»; Η ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ πρόσθετη «ανάπτυξη» της Νέας Ερυθραίας θα ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ;

____________________
Υ.Γ.1: Οι δηλώσεις του Θ. Γκαλέα περιέχονται σε ρεπορτάζ της Έλενας Φυντανίδου, για την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» 12/10/08. Οι δηλώσεις της Κλέας Κατσουγιάννη περιέχονται σε ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα, για την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» 9/11/08. Οι δηλώσεις του Αχιλλέα Πληθάρα περιέχονται σε ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα, για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 28-29/7/07.
Υ.Γ.2: «Μπορεί να υπάρξει πράσινη οικονομία στην Ελλάδα σήμερα; Όχι αν δε ξεπεραστούν 5+1 βασικά εμπόδια: 1. Η εξάρτηση από τον άνθρακα. 2. Η εκτός σχεδίου δόμηση. 3. Η άναρχη επέκταση των πόλεων.  4. Η επέλαση των απορριμμάτων.   5. Η υδροβόρος γεωργία. Δεν είμαι βέβαιος αν έχει ωριμάσει ο κόσμος της οικονομίας. Αυτό είναι το 6ο εμπόδιο.» (απόσπασμα από άρθρο του Κώστα Καρτάλη, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» 1/2/09)
ΥΓ.3: «Η όποια καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης και την αλλαγή πολιτικών έχει πλέον σημαντικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος αλλά και πιθανώς επιπτώσεις στην υγεία και την ίδια τη ζωή των πολιτών.» (απόσπασμα από πρόσφατη ομιλία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στη Θεσσαλονίκη, για τις κλιματικές αλλαγές)
Υ.Γ.4: «Οι τεράστιες παγωμένες εκτάσεις που σιγά σιγά λιώνουν στον Αρκτικό Κύκλο, μπορεί να απελευθερώσουν μεθάνιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα. Το μεθάνιο είναι πολύ δραστικό αέριο του θερμοκηπίου που παγιδεύει τη θερμότητα του ήλιου έως και 20 φορές περισσότερο από ότι το διοξείδιο του άνθρακα.» (απόσπασμα από ρεπορτάζ των Στέφανου Κρίκκη και Εύης Ελευθεριάδου, για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 7-8/3/09)
Υ.Γ.5: Ξεκινώντας από φέτος και μέχρι το 2012 θα έχουν αποσυρθεί όλες οι παλιές λάμπες από την αγορά. Ήταν μια εφεύρεση του 19ου αιώνα! Καιρός να πάρει το δρόμο που της ανήκει. Στο μουσείο! Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτέλους, άκουσε τη φωνή της Greenpeace και αποφάσισε τη σταδιακή απόσυρση των κλασσικών λαμπτήρων πυρακτώσεως έως το 2012, αρχής γενομένης μάλιστα από φέτος τον Σεπτέμβρη.  (απόσπασμα από το έντυπο «ΠΛΑΝΗΤΗΣ GREENPEACE», τεύχος 80, ΙΑΝ-ΦΕΒ-ΜΑΡΤ 09)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.