Το Λαικό Θέατρο της Ν. Ερυθραίας, αυτό το καλοκαίρι των μεγάλων δυσκολιών, επεχείρησε ένα μεγάλο άλμα.
Εμπνευσμένη η ιδέα για την αρχαία τραγωδία, ώριμος καρπός της θεατρικής «μαστοριάς» του άξιου δάσκαλου, σκηνοθέτη Ν. Μπουσδούκου (πρωταγωνιστής, για πολλά χρόνια στο θέατρο Τέχνης του Κ. Κουν). Ανέλαβε υπεύθυνα, την ομάδα με τους αφοσιωμένους λάτρεις, εραστές της τέχνης, – ερασιτέχνες με φλόγα και μεράκι- τους οποίους με τη «μαγική» μπαγκέτα του, την επίπονη διδασκαλία, μεταμόρφωσε σε Ηθοποιούς. Μέγα έργο..!
Έστησε μία παράσταση, όπου η θεατρική ευαισθησία έφθανε σε μεγάλες αισθητικές κατακτήσεις, «μεταφέροντας» την Αντιγόνη του Σοφοκλή, στο σημερινό θεατή, διατηρώντας ακέραια τη βαθύτερη ουσία και δομή του αρχαίου δράματος.
Έβγαλε την τραγωδία από τη στενή τραγική μοίρα των Λαβδακιδών και της έδωσε τις διαστάσεις του Ανθρώπου που πάσχει για την ελευθερία, το δίκαιο, τη δημοκρατία..
Είδαμε τον κόσμο της τυραννίας και τον κόσμο που έρχεται…
Τη πολιτική των τυράννων που στριγγλίζουν μια γλώσσα ξύλινη, ψεύδους και υποκρισίας και τον κόσμο που έρχεται να μιλήσει, για αγάπη, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια…
Οι συζητήσεις πολλές, όπως και οι παρανοήσεις. Δεν είναι εύκολο να ειπωθεί η «τελευταία» λέξη για το σοφόκλειο έργο…
Μερικές σκέψεις… τολμώ να γράψω, μακριά, πολύ μακριά, από κριτικές και προσεγγίσεις αναλυτικές.
Ο Κρέων, ως κυβερνήτης, θέλει να εφαρμόσει το δίκαιο της Πολιτείας, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία «ύβρις».
Η Αντιγόνη ούτε ξέρει, ούτε θέλει να ξέρει ότι ο Πολυνείκης εξεστράτευσε εναντίον της πατρίδας του, με ξένο στρατό.
Το μόνο που γνωρίζει είναι ότι χάθηκε ο αγαπημένος αδελφός της και το δίκαιο, οι άγραφοι νόμοι της επιβάλουν να τον θάψει, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Το χρέος της αυτό, δεν έχει μόνο το κοινό περί δικαίου αίσθημα με το μέρος του, αλλά και το αδελφικό φίλτρο που συγκλονίζει…
Ο Κρέων όμως έχει «δημοκρατικά» με το μέρος του το δίκαιο της Πολιτείας! Ως που θα το τραβήξει;
Ο Θουκυδίδης γράφει για τον Περικλή: «Λόγω μεν δημοκρατία έργω δε ενός ανδρός αρχή».
Ο Σοφοκλής, είναι φανερό, ειδοποιεί τον Περικλή… ότι το παράκανε!
Σαν να του λέει… έτσι που το πας, είναι βέβαιο να δεις τρεις ανθρώπους να αυτοκτονούν και να εγκαταλείπουν για πάντα το… «χρυσό αιώνα» σου!
Η φοιτήτρια Μ. Γιαννίκου, ως Αντιγόνη, έδωσε με τραγική λιτότητα τον αδελφικό πόνο, λιτά επίσης τράβηξε προς το θάνατο «άκλαυτη και ανυμέναιη», χωρίς μελό ή παραμορφώσεις…
Η μετάφραση του Μ. Βολανάκη πιστή στον «ωραίο», κρουστό λόγο του Σοφοκλή.
Η μουσική του Χρ. Κωνσταντίνου έβγαινε από τη συναισθηματική φόρτιση του κειμένου και μεταμορφωνόταν σε οργανικό μέρος του έργου.
Η διδασκαλία του χορού από τη Μ. Τσίγκα μας εντυπωσίασε με τον άρτιο συνδυασμό απαγγελίας και κίνησης. Το κείμενο των χορικών ? η βαθιά φωνή του Ν, Μπουσδούκου ? έφθανε στα αυτιά μας με ακέραιο το νόημα και τη ποίηση.
Δημιουργία της Μ. Ποθητού τα σκηνικά, εικαστική και παραστασιακή αποκάλυψη, ευρηματικά εντάχθηκαν στο φυσικό περιβάλλον, καθώς και τα κοστούμια απλά, με θεατρική ομορφιά.
Όταν χαμήλωσαν τα φώτα πήρα μια ανάσα αγαλλίασης… Αντίκριζα απέναντι μου τους ηθοποιούς να υποκλίνονται σεμνά, με ένα χαμόγελο ανακούφισης, ολοκλήρωσης, με μάτια που άστραφταν από ικανοποίηση και ένιωθα μια ανείπωτη χαρά και περηφάνια, γιατί γνωρίζω αρκετά καλά τους περισσότερους, γνωρίζω την καθημερινότητα τους… Σκεπτόμουνα: Ένα θαύμα είναι ο άνθρωπος, αυτός που? «άλλοτε έρπει προς το καλό και άλλοτε προς το κακό».
Πόσο υπέροχο είναι, πόσο τυχερός πρέπει να αισθάνεται κάποιος, όταν ανακαλύπτει ένα ταλέντο και το αξιοποιεί σωστά. Όταν, επιτέλους, απαλλαγμένος από κοινωνικούς περιορισμούς, ενδοιασμούς, απόλυτα ελεύθερος, ακολουθεί τα ενδιαφέροντα που τον «γεμίζουν» και τον κάνουν ευτυχισμένο…ενδεχομένως με κόστος! Τότε αφήνει πίσω του έργο, με ανεξίτηλα ίχνη!
Με την «Αντιγόνη», αγαπητοί φίλοι, μας δώσατε ένα εξαιρετικό μάθημα και αυτό θα μείνει… Μπράβο! Μπράβο! Να είσαστε πάντα καλά!  Συνεχίστε….

Υ.Γ.   Εύχομαι ένα καλό καλοκαίρι – κανένας δεν μπορεί να μας το στερήσει – σε όλους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.