«Τετράγωνο» έγινε το επικίνδυνο τρίγωνο κεραιών που λειτουργεί σε απόσταση αναπνοής από το 1ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας. Δυο εξ αυτών, εκ των οποίων η μία της Vodafone χωρίς άδεια λειτουργίας, είναι τοποθετημένες πάνω από φροντιστήριο επί της Ελ. Βενιζέλου 169 και Χαλκηδόνος, η άλλη στην ταράτσα του κέντρου εκπαίδευσης της Αγροτικής Τράπεζας επί της Ελ. Βενιζέλου 154 και η τέταρτη επί της Ελ. Βενιζέλου 136 και Καποδιστρίου 8-10, στην ταράτσα της υγειονομικής υπηρεσίας του ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας.
Φαίνεται πως όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη σχετική νομοθεσία και τοποθετούν τις κεραίες βάσης δίπλα σε κτίρια εκπαίδευσης, σε χώρους συνάθροισης κοινού και σε υγειονομικές υπηρεσίες και, μάλιστα, σε σημεία χαμηλότερα απ? ό,τι βρίσκονται παρακείμενα κτίρια που δέχονται την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τους 24 ώρες το 24ωρο. Το θέμα, βέβαια, είναι με ποια διαδικασία εκδίδονται αυτές οι άδειες που χρειάζονται έγκριση από τέσσερις φορείς (Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Πολεοδομία και περιβαλλοντική αδειοδότηση από τη διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Αττικής), ποιος ελέγχει την τοποθέτηση των κεραιών και αν πράγματι διαθέτουν πλήρη φάκελο αδειοδότησης. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες συλλόγων γονέων, δασκάλων, καθηγητών, μαθητών, αλλά και των γιατρών του ΙΚΑ, η δημοτική αρχή της Νέας Ερυθραίας δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι στιγμής για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία των πολιτών, παρά να αναθέτει το θέμα σε δικηγόρο γενικώς και αορίστως.
Σε μια περίπτωση μάλιστα, «έβαλε πλάτη» στη Vodafone, ερχόμενη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρεία που είχε εγκαταστήσει επί χρόνια παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Κολοκοτρώνη 11, με αποτέλεσμα πρόσφατα η ίδια εταιρεία να εγκαταστήσει και πάλι την κεραία της, νόμιμα αυτή τη φορά, όπως ισχυρίζεται. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο Νέας Ερυθραίας με ομόφωνες αποφάσεις του έχει δηλώσει την αντίθεσή του σε κάθε τοποθέτηση σταθμών κινητής τηλεφωνίας μέσα στην πόλη. Ποιος κοροϊδεύει ποιον τελικά; Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τον δήμο και τους κατοίκους ή απλώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει τα «στραβά μάτια» στις εταιρείες και αντί να τεθεί επικεφαλής μιας προσπάθειας απομάκρυνσης των ύποπτων κεραιών, υπόσχεται αρωγή στους αγώνες των κατοίκων της πόλης μας, που τελικά τρέχουν μόνοι τους στον αγώνα αυτόν ενάντια σε πολυεθνικές εταιρείες με τη συνδρομή μόνο κάποιων δραστήριων συλλόγων που ασχολούνται διεξοδικά με το θέμα;
Ξεσκονίζουν τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις
Όπως αναφέρει στη «Ν.Ε.» για το θέμα αυτό η πρόεδρος του συλλόγου «Κηφισιά SOS» Ελένη Στρατηγοπούλου: «Μετά τον εξώδικο συμβιβασμό με τον δήμο, η Vodafone φρόντισε και πήρε όλες τις άδειες, τις οποίες ψάχνουμε τώρα πώς τις πήρε για να ξανατοποθετηθεί η κεραία στην οδό Κολοκοτρώνη 11. Πήραν και περιβαλλοντική αδειοδότηση, χωρίς να γνωμοδοτήσει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο. Φαίνεται ότι η εταιρεία παρουσίασε τον εξώδικο συμβιβασμό που έκανε με τον δήμο για να την πάρει. Υπάρχει μια παράγραφος σε αυτόν που λέει ότι μπορεί να ξανατοποθετηθεί η κεραία, εφόσον πάρουν όλες τις νόμιμες άδειες. Ο δήμος αρχικά είχε κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα με απόφαση καταπέλτη του δικαστηρίου. Και ρωτάει και ο πιο αδαής: όταν ο δικαστής βγάζει μια απόφαση που λέει ότι δεν μπορεί να ξανατοποθετηθεί κεραία, γιατί τα σπίτια είναι το ένα κολλητό με το άλλο, πώς παίρνει άδεια; Έφυγαν ξαφνικά τα σπίτια, τους έβαλαν ροδάκια, τα απομακρύναμε ή άλλαξαν οι αποστάσεις; Αναμένουμε την Παρασκευή αναφορά από την ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Αττικής για να δούμε όλες τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στη Νέα Ερυθραία. Αυτές χρειάζονται γνωμάτευση από οκτώ φορείς, ένας εκ των οποίων είναι και ο δήμος. Όταν λοιπόν ο δήμος δεν στέλνει γνωμάτευση, αυτό θεωρείται σιωπηρή αποδοχή. Εδώ είναι όλα παράνομα. Ένας νόμος που ισχύει από το 2001, ένας άλλος από το 2007 και μια υπουργική απόφαση που τον συνοδεύει δεν τηρούνται πουθενά. Εμείς συνεργαζόμαστε τόσο με το σύλλογο του Στροφυλίου, όσο και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Νέας Ερυθραίας. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων γιατί έχουν δίκιο, όπως έχουν δίκιο και οι σύλλογοι των σχολείων. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί».
Τέλος, ο γενικός γραμματέας του συλλόγου «Το Στροφύλι», Κώστας Παράσχος, τονίζει για το θέμα της εγκατάστασης της κεραίας στην οδό Κολοκοτρώνη: «Εμείς ως σύλλογος ζητάμε και από τον δήμο το φάκελο περιβαλλοντικής αδειοδότησης της συγκεκριμένης κεραίας, που τελικά δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε την εγκατάστασή της. Στην αρχή μας λέγανε ότι επρόκειτο για τοποθέτηση πιάτου δορυφορικής τηλεόρασης. Αφού είδαν και απόειδαν, εμφάνισε η Vodafone μια άδεια για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Αφού, όμως, δεν την επέδειξαν από την αρχή, κάπου μυρίζει η υπόθεση. Μιλήσαμε και με τη δικηγόρο του δήμου που μας είπε ότι ο δήμος θα είναι αρωγός και θα μας βοηθήσει. Ελπίζουμε στη συνεργασία του δήμου, αν και το 2006 συμβιβάστηκε εξώδικα με τη Vodafone. Αντίθετα, θα μπορούσε ο δήμος να πει να μην ξαναστηθεί ποτέ η κεραία, όπως έχει αποφασίσει άλλωστε και το δημοτικό συμβούλιο. Το συμφέρον του δήμου και των κατοίκων θα ήταν να φτάσει η υπόθεση μέχρι τέλους και όχι να παραιτηθούν απ? αυτήν. Ο δικηγόρος που είχε αναλάβει τότε την υπόθεση, ο κ. Διάκος, μας είπε ότι εφόσον είχαν βγάλει την κεραία, δεν θα υπήρχε αντικείμενο εκδίκασης. Και το γεγονός ότι λειτουργούσε τόσα χρόνια παράνομα, επιφέροντας βλάβες στην υγεία των κατοίκων; Η συγκεκριμένη κεραία είναι στημένη στο δώμα του τρίτου ορόφου. Γύρω-γύρω υπάρχουν σπίτια ψηλότερα και είναι οφθαλμοφανές ότι ακτινοβολούνται απ? αυτήν, αν και έχουν παρουσιάσει ψεύτικα σχέδια ότι βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο».
Στην Ελλάδα του 2010, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας πρώτα τοποθετούνται και λειτουργούν καμουφλαρισμένες μέσα σε καμινάδες, θερμοσίφωνες και αεραγωγούς, ενώ στη συνέχεια περνούν σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης από την Πολιτεία, αν και ο νόμος σαφώς το ορίζει. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, δεν διαθέτουν ούτε την απαραίτητη άδεια λειτουργίας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), όπως και από την Πολεοδομία. Η Νέα Ερυθραία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα αυτό.
Με τη διαφορά, όμως, ότι ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας, κεραίες που λειτουργούν προκλητικά και παράνομα, ακόμη και δίπλα σε σχολεία, έχουν πέσει, έπειτα από τις συντονισμένες προσπάθειες πολιτών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην πόλη μας οι εκάστοτε διοικήσεις δεν φαίνεται να θορυβούνται ιδιαίτερα από το γεγονός αυτό.
Το δημοτικό συμβούλιο Νέας Ερυθραίας με ομόφωνη απόφασή του έχει δηλώσει την αντίθεσή του σε κάθε τοποθέτηση σταθμών κινητής τηλεφωνίας μέσα στην πόλη. Αρκεί όμως αυτό; Γιατί η δημοτική αρχή της πόλης μας δεν προβαίνει σε έναν εξονυχιστικό έλεγχο των φακέλων αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ώστε να κινηθεί εναντίον όσων παρανομούν;
Αντί όλων αυτών, κάποιοι δραστήριοι σύλλογοι, όπως είναι ο σύλλογος «Κηφισιά SOS», αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας αυτή τη δύσκολη και δια χιλίων εμποδίων διαδικασία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του ο σύλλογος έχει καταγράψει στο ενεργητικό του δεκάδες περιπτώσεις αποξήλωσης κεραιών, βάσει δικαστικών αποφάσεων, για διάφορους λόγους παράνομης λειτουργίας τους. Έπειτα από δικές τους ενέργειες αποκαλύφθηκε άλλη μια παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας στη Νέα Ερυθραία και συγκεκριμένα στην ταράτσα του κτιρίου όπου στεγάζεται φροντιστήριο ξένων γλωσσών επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 169 και Χαλκηδόνος. Η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Στρατηγοπούλου με έγγραφό της από τις 12/11/2009 καλούσε την ΕΕΤΤ να διενεργήσει αυτοψίες στο ύποπτο τρίγωνο κεραιών γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα του 1ου Δημοτικού και του Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας.