gps2013_01

Στην τελική ευθεία για να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ με τη μορφή Π/Δ βρίσκεται η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δ.Ε. Νέας Ερυθραίας, μετά την τελική απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που διαβιβάστηκε πρόσφατα στον Δήμο Κηφισιάς.

Η ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΣΑ, (παρουσιάζεται κατ’ αποκλειστικότητα από την εφημερίδα «Αμαρυσία») και αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτησίες, τροποποιεί σε αρκετά σημεία το προηγούμενο σχέδιο της υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του Δήμου και των ενδιαφερομένων πολιτών.

[quote style=”1″]Κομβικά σημεία στην τροποποίηση αυτή είναι οι χρήσεις Γενικής Κατοικίας που δίνονται στα οικόπεδα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ (πρώην ΤΑΠ ΟΤΕ) στην περιοχή Ζαφειρίου και συγκεκριμένα στο Οικοδομικό Τετράγωνο 140, επί της Λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου και Αγ. Σαράντα, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος είχε προτείνει και τη συνολική έκταση των 53 στρεμμάτων για ελεύθερο χώρο αστικού πρασίνου (με την πρόταση του ΟΡΣΑ χώρος πρασίνου παραμένει μόνο το Ο.Τ. 154), όπως και στο πολυσυζητημένο Οικοδομικό Τετράγωνο 273, πρώην ιδιοκτησίας Μπάμπη Βωβού και νυν ιδιοκτησίας Marfin, στην περιοχή Μορτερού. Επίσης, στο διπλανό Οικοδομικό Τετράγωνο 274, ίδιου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως «Δημοτική Αγορά προς απαλλοτρίωση», καθορίζονται πλέον χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας.[/quote]

Το θέμα της τροποποίησης του ΓΠΣ Νέας Ερυθραίας βρισκόταν εδώ και δυόμιση χρόνια στα συρτάρια του ΟΡΣΑ, μετά την τελευταία κατά πλειοψηφία απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, το Σεπτέμβριο του 2010, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές και την κατάργηση του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας ελέω «Καλλικράτη». Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για να «ωριμάσει» μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2003 και φαίνεται πια ότι οδεύει προς το τέλος της. Ήταν η πρώτη χρονιά της διοίκησης Μπουρίκα, όταν με πρωτοβουλία της τότε αντιδημάρχου Κατερίνας Μουστάκη, ο ΟΡΣΑ παρουσίασε την πρώτη του πρόταση για το πολεοδομικό μέλλον της Νέας Ερυθραίας, η οποία συνάντησε αρκετές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο και απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Το 2006 και σε προεκλογική περίοδο παρουσιάστηκε η μελέτη αναθεώρησης του ΓΠΣ, που ανέθεσε ο Δήμος στο μελετητικό γραφείο Σ. Τσαγκαράτου, εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο διαβούλευσης, ο οποίος έμελε να ξεκινήσει και πάλι από μηδενική βάση, όταν ανέλαβε τον δήμο εκ νέου η διοίκηση Ταμβάκη. Για να φτάσουμε μέχρι το 2010, όπου και πάλι σε προεκλογική περίοδο, το ΓΠΣ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, με τον Δήμο να πλησιάζει αυτή τη φορά αρκετά κοντά στις προτάσεις του ΟΡΣΑ.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη έπαιξε και η «λήξη χρόνου» που σήμανε για τις εμπορικές χρήσεις πάνω σε βασικούς οδικούς άξονες (Ελ. Βενιζέλου, Χαρ. Τρικούπη, Τατοΐου, Αγ. Σαράντα), σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2001 και οι οποίες σήμερα ουσιαστικά λειτουργούν σε «καθεστώς ανοχής» μέσα σε περιοχές Αμιγούς Κατοικίας. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα το οποίο πλέον διευθετείται με τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις. Ο ΟΡΣΑ εισηγήθηκε ουσιαστικά επαχθέστερες χρήσεις Γενικής Κατοικίας σε όλες σχεδόν τις Πολεοδομικές Ενότητες της Νέας Ερυθραίας, από εκείνες που πρότεινε αρχικά ο Δήμος. Σήμερα, με την οριστική του απόφαση, διατηρεί και επαυξάνει, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αυτές τις προτάσεις του.

Ο ΟΡΣΑ αποφασίζει, μεταξύ άλλων, επέκταση του Πολεοδομικού Κέντρου επί της Λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου από Ιωνίας μέχρι Χαλκηδόνος και εκτεταμένες χρήσεις Γενικής Κατοικίας σε Τατοΐου, Χ. Τρικούπη και πλατεία 28ης Οκτωβρίου, επιχειρώντας να φέρει σε συνάφεια τη φυσιογνωμία της Νέας Ερυθραίας με το περιβάλλον του νέου Δήμου Κηφισιάς και τη «λειτουργική σύνδεσή της με τους λοιπούς πρώην ΟΤΑ που συνενώνονται», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο αρχικό εισηγητικό του κείμενο.

Επίσης, χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας σε όλες τις Πολεοδομικές Ενότητες της Δημοτικής Ενότητας, ακόμη και σε Καστρί-Πολιτεία, κάτι που αν ισχύσει και σε αυτές τις περιοχές, σημαίνει ότι θα μπορούν να αναπτυχθούν εμπορικά καταστήματα μέχρι 50 τ.μ. Τέλος, ο ΟΡΣΑ υπαναχωρεί από την αρχική του θέση και εξαιρεί το κομμάτι της Γ. Παπανδρέου από χρήσεις Γενικής Κατοικίας, υιοθετώντας χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας.

Όλο το τελικό σχέδιο του ΟΡΣΑ για το ΓΠΣ Νέας Ερυθραίας, που αναμένεται να τεθεί σύντομα προς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσιάζεται στη συνέχεια:

Ο χάρτης εδώ

 Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας

 Τι προβλέπει η τελική απόφαση του ΟΡΣΑ

Τη Δευτέρα 4/2/2013 στα γραφεία του Οργανισμού Αθήνας συνήλθε η Εκτελεστική Επιτροπή. με θέμα την «Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας». Το θέμα εισηγήθηκε η προϊσταμένη του ΟΡΣΑ Ευτέρπη Καρκάλου και στη συνέχεια ζήτησαν να παραστούν, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους επί του σχεδίου ο δήμαρχος Κηφισιάς και εκπρόσωποι του Δήμου, η μηχανικός του ΙΚΑ, η οποία συμφώνησε με την πρόταση της υπηρεσίας και ενδιαφερόμενοι πολίτες της περιοχής. Μετά τις παραστάσεις και μετά από τη συζήτηση που έγινε, η Ε.Ε. αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Η απόφαση του ΟΡΣΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή εγκρίνει κατ’ εισήγηση και τροποποιεί την πρόταση της υπηρεσίας, αποδεχόμενη τις προτάσεις του Δήμου και των ενδιαφερομένων ως εξής:

1. Στην Πολεοδομική Ενότητα 2 στα Οικοδομικά Τετράγωνα 300-301-303 και 305 τα οικόπεδα σε βάθος ιδιοκτησίας, που έχουν πρόσωπο στις οδούς Ιωνίας και Κανάρη, η χρήση τους καθορίζεται Αμιγής Κατοικία, προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των συνεχόμενων περιοχών που η χρήση τους είναι και αυτή Αμιγούς Κατοικίας.

2. Για το Ο.Τ. 274 καθορισμό Αμιγούς Κατοικίας. Με την έγκριση της ΠΜ της περιοχής «Μορτερό» (ΠΔ 31-5-1985, ΦΕΚ 257/Δ’1985) το Ο.Τ. 274 χαρακτηρίστηκε «ως χώρος Δημοτικής Αγοράς, προς απαλλοτρίωση». Η χωροθέτηση της λειτουργίας αυτής ήταν συμβατή με τον ορισμό Τοπικού Κέντρου στην περιοχή από το ισχύον ΓΠΣ (ΦΕΚ 894Δ/1988, ΦΕΚ 1062Δ/96). Στην παρούσα τροποποίηση κυρίαρχη χρήση στην περιοχή είναι η Αμιγής Κατοικία. Επίσης, έχει παρέλθει κατά πολύ το εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης κατά τη σχετική νομοθεσία και νομολογία. Η Εκτελεστική Επιτροπή κρίνει ότι με την προτεινόμενη τροποποίηση των χρήσεων του ΓΠΣ η περιοχή προτείνεται για ηπιότερη της προϋφιστάμενης χρήση, της Αμιγούς Κατοικίας.

3. Συνεπώς, εγκρίνει την εισήγηση της υπηρεσίας ως εξής:

Την τροποποίηση του ΓΠΣ της σημερινής Δημοτικής Ενότητας Ν. Ερυθραίας (παλαιός Δήμος Ν. Ερυθραίας) σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 2508/97, όπως αυτή απεικονίζεται στον χάρτη Π.1, κλ. 1:5000 και αναπτύσσεται παρακάτω:

Α) Την οργάνωση του Δήμου σε 5 πολεοδομικές ενότητες (ΠΕ) με μέσο συντελεστή δόμησης, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα: ΠΕ1α 1,6 – ΠΕ1β 0,6 – ΠΕ2α 1,0 – ΠΕ2β 0,6 – ΠΕ 2γ 0,6 – ΠΕ3α 0,6 – ΠΕ 3β 0,4 – ΠΕ4α 0,6 – ΠΕ 4β 0,6 – ΠΕ5α 0,6, ΠΕ5β 0,4.

Σημειώνεται πως η επέκταση αφορά τα μη δασικά και μη αναδασωτέα τμήματα που καθορίζονται από το Δασαρχείο στο πλαίσιο της ΠΜ-Ε.

Στις περιοχές που ισχύουν οι κλιμακωτοί συντελεστές δόμησης (από τα αναφερόμενα στα διατάγματα ένταξης και Βασικού Οδικού Δικτύου) αυτοί διατηρούνται. Όσον αφορά τους περιορισμούς ως προς το ύψος δίνεται κατεύθυνση να ισχύσουν οι υπάρχουσες διατάξεις για τα Ο.Τ του Δ/τος Βασικού Οδικού Δικτύου (και συγκεκριμένα: στα Ο.Τ. εκατέρωθεν της Ελ. Βενιζέλου στις ΠΕ1 και ΠΕ2, στα Ο.Τ. εκατέρωθεν της Χαρ.Τρικούπη και Τατοΐου στις ΠΕ2 και ΠΕ1). Ειδικότερα στα Ο.Τ.122, 122α, 123, 123α να ισχύσουν οι υπάρχουσες διατάξεις.

 Β) Προσδιορισμός των χρήσεων γης όπως φαίνεται στον χάρτη Π1και ειδικότερα:

 Β1. Χρήσεις γης στις πολεοδομημένες και προς πολεοδόμηση περιοχές

α) Καθορισμός χρήσης Πολεοδομικού Κέντρου

– Στην ΠΕ1 στα παρόδια Ο.Τ. της Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου και ειδικά στα Ο.Τ. 9,10,11,12,13,14, 346, στο πρόσωπο του Ο.Τ. 8 επί της οδού Ελ. Βενιζέλου και σε βάθος μιας ιδιοκτησίας, καθώς και στα Ο.Τ. 347, 1, 2, 3, 4, 5 εκτός του προσώπου επί της Γ. Παπανδρέου, όπου ορίζεται χρήση Αμιγούς Κατοικίας σε βάθος μιας ιδιοκτησίας,

– Στην ΠΕ2 τομέας 2β στο Ο.Τ 345 όπως ορίζεται από το άρθρο 4 του από 23-02-87 Π. Δ/τος – ΦΕΚ 166/Δ/87 με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών και τα πρατήρια βενζίνης τα οποία επιτρέπονται μόνο στα κτίρια με χρήση «κτίρια στάθμευσης».

Σημειώνεται ότι οι χρήσεις που καθορίζονται για το πρόσωπο των οικοπέδων αναφέρονται σε βάθος ενός αρτίου οικοπέδου.

β) Καθορισμός χρήσης Τοπικού Κέντρου Γειτονιάς

– Στην ΠΕ1 στα Ο.Τ. 71,78 εκτός προσώπου επί της Ν. Πλαστήρα όπου ορίζεται χρήση Αμιγούς κατοικίας σε βάθος μιας ιδιοκτησίας,

– Στην ΠΕ2 τομέας 2β στα Ο.Τ.79, 80, εκτός προσώπου επί της Ν. Πλαστήρα όπου ορίζεται χρήση Αμιγούς κατοικίας σε βάθος μιας ιδιοκτησίας,

– Στο Ο.Τ. 85,

– Στα Ο.Τ. 87 & 87Α στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στην οδό Δαβάκη σε βάθος μιας ιδιοκτησίας ενώ στο υπόλοιπο του Ο.Τ. ορίζεται χρήση Αμιγούς Κατοικίας, σύμφωνα με το άρθρο 4 του από 23-02-87 Π. Δ/τος – ΦΕΚ 166/Δ/87 με τις ακόλουθες εξαιρέσεις: πολυκαταστήματα, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, λοιπά επαγγελματικά εργαστήρια πλην αυτά των καθημερινών αναγκών, πρατήρια βενζίνης, κτίρια, γήπεδα στάθμευσης, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων – εκθεσιακά κέντρα, εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών.

γ) Καθορισμός χρήσης Γενικής Κατοικίας ως ακολούθως:

ΠΕ1 τομέας 1α: Ο.Τ. 19, 18, 17, 16, 15, 29, 30, 28, 27, 20, 21, 24, 25, 26, 31, 32, 33, 34. Στο λοιπό τμήμα των Ο.Τ. 1, 2, 3, 4, 5, 8 εκτός του προσώπου τους που καθορίζεται ως Πολεοδομικό Κέντρο,

ΠΕ2 τομέας 2α: στο πρόσωπο (σε βάθος ενός αρτίου οικοπέδου) των Ο.Τ. 115, 114, 102, 101, 100,

ΠΕ2 τομέας 2β: Ο.Τ.300, 301, 303, 305 εκτός των οικοπέδων σε βάθος ιδιοκτησίας, που έχουν πρόσωπο στις οδούς Ιωνίας και Κανάρη των οποίων η χρήση καθορίζεται ως Αμιγής Κατοικία,

ΠΕ2 τομέας 2γ: στο πρόσωπο των Ο.Τ. 11, 12, 13 σε βάθος μιας ιδιοκτησίας,

ΠΕ4: Ο.Τ. 138, 140, 260, 262, 263, 264 και στο πρόσωπο των Ο.Τ. 238, 253, 256 σε βάθος μιας ιδιοκτησίας,

ΠΕ5 τομέας 5α: Ο.Τ. 273 και στο πρόσωπο του Ο.Τ. 265 σε βάθος μιας ιδιοκτησίας.

Τα περιεχόμενα της Γενικής κατοικίας καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 3 (ΦΕΚ 166Δ/87). Στις ΠΕ 1, ΠΕ 2, ΠΕ 5α, καθώς και στα Ο.Τ. 138, 140 και στο πρόσωπο των Ο.Τ. 238, 253, 256 της ΠΕ 4 εξαιρούνται τα εμπορικά καταστήματα άνω των 250 τ.μ. Αναλυτικότερα, διευκρινίζεται ότι το όριο των 250 τ.μ. ισχύει ανά εμπορική εκμετάλλευση (κατάστημα). Σε κάθε οικόπεδο/ιδιοκτησία είναι δυνατό να συνυπάρχουν περισσότερα από ένα καταστήματα που το καθένα από αυτά δεν ξεπερνά σε επιφάνεια εκμετάλλευσης τα 250 τ.μ.

Στα τετράγωνα της ΠΕ2 τομέας 2α επί της Τατοΐου εξαιρούνται πλέον των προηγουμένων τα εστιατόρια και τα αναψυκτήρια. Στα οικόπεδα επί της Λεωφ. Τατοΐου τίθεται ρητή προϋπόθεση να εξασφαλίζονται οι επαρκείς χώροι στάθμευσης (ανά ιδιοκτησία) στο εσωτερικό των οικοπέδων και των τετραγώνων με προσαύξηση των θέσεων στάθμευσης κατά 50% του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου (ΦΕΚ 76Α/04 «Καθορισμός αριθμού θέσεων στάθμευσης αναλόγως των χρήσεων και του μεγέθους των κτιρίων στην Περιφέρεια Αττικής») όπως ισχύει. Σημειώνεται ότι οι χρήσεις που καθορίζονται για το πρόσωπο των οικοπέδων αναφέρονται σε βάθος ενός αρτίου οικοπέδου.

Στο Ο.Τ. 273 (ΠΕ 5) καθορίζεται χρήση Γενικής Κατοικίας σύμφωνα με το άρθρο 3 (ΦΕΚ 166Δ/87), με επιτρεπόμενες μόνο χρήσεις: κατοικία, γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί και πολιτιστικά κτίρια. Εξαιρούνται οι ιδιωτικές κλινικές όπως καθορίζονται από το άρθρο 11 (παρ. 12) του Ν.2052/92 (ΦΕΚ94Α/1992).

δ) Καθορισμός χρήσης Αμιγούς Κατοικίας στις ΠΕ1, ΠΕ2, ΠΕ3, ΠΕ4, ΠΕ5 και στο Ο.Τ. 30 της ΠΕ 3, σύμφωνα με το άρθρο 2 του από 23-02- 87 Π. Δ/τος – ΦΕΚ 166/Δ/87 με τις εξαιρέσεις των ξενώνων, των εμπορικών καταστημάτων εμβαδού άνω των 50τ.μ., των εμπορικών καταστημάτων στους ορόφους και των ιδιωτικών κλινικών, όπως καθορίζονται από το άρθρο 11 (παρ. 12) του Ν.2052/92 (ΦΕΚ94Α/1992). Στα υπόλοιπα Ο.Τ. της ΠΕ 3 καθορίζεται χρήση Αμιγούς Κατοικίας σύμφωνα με το άρθρο 2 του από 23-02- 87 Π. Δ/τος – ΦΕΚ 166/Δ/87 με τις εξαιρέσεις των ξενώνων, όλων των εμπορικών καταστημάτων, καθώς και των ιδιωτικών κλινικών όπως καθορίζονται από το άρθρο 11 (παρ. 12) του Ν.2052/92 (ΦΕΚ94Α/1992).

ε) Καθορισμός χρήσης Ελεύθερων χώρων – Αστικού Πρασίνου σύμφωνα με το άρθρο 9 (ΦΕΚ 166Δ/87), με την εξαίρεση των Χώρων Συνάθροισης κοινού. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για το Ο.Τ. 154.

Νομίμως υφιστάμενες χρήσεις κατά τη δημοσίευση του παρόντος παραμένουν.

 Β2 . Περιοχές εκτός πολεοδόμησης – Περιοχές προστασίας

* Περιοχή προστασίας του ορεινού όγκου της Πεντέλης Δ/γμα (ισχύουν τα καθοριζόμενα στο Δ/μα).

* Περιοχή προστασίας του Κηφισού ποταμού (ισχύουν τα καθοριζόμενα στο Δ/μα).

* Περιοχή Α ειδικής προστασίας

Στα μη δασικά και αναδασωτέα τμήματα της καθορίζονται χρήσεις αναψυχής, αθλητισμού και κατοικίας

Καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησης:

Μέγιστο εμβαδόν κτιρίων: περιπτέρων αναψυχής είκοσι (20) m2, αθλητικών εγκαταστάσεων, κτιρίων πολιτιστικών εκδηλώσεων εκατό (100) m2, κατοικιών εκατό πενήντα (150) m2.

Απαγορεύεται η διασπορά σε πάνω από δύο κτίρια και επισημαίνεται ότι η δόμηση υλοποιείται σε θέση όπου δεν θίγεται η υφιστάμενη δενδρώδης βλάστηση. Οι κατασκευές να φέρουν υποχρεωτικά στέγη, για την καλύτερη ενσωμάτωσή τους στο τοπίο. Απαγορεύεται η τοποθέτηση λυομένων κτισμάτων ή τροχοβιλών και η αποθήκευση παντός είδους προϊόντων.

Το κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας ορίζεται σε 20 στρέμματα. Κατά παρέκκλιση του προηγούμενου εδαφίου θεωρούνται άρτια και οιοδομήσιμα τα γήπεδα που κατά την 7/7/83 ημερομηνία δημοσίευσης του από 22/6/83 Π.Δ )ΦΕΚ 284Δ) είχαν ελάχιστο εμβαδόν 4 στρεμμάτων. Επίσης, τα νόμιμα υφιστάμενα κτίρια παραμένουν.

* Περιοχή Β εκτός σχεδίου ( Καστρίτσα)

Στα μη δασικά και μη αναδασωτέα τμήματα της ζώνης αυτής καθορίζονται χρήσεις κατοικίας και πολιτιστικών εγκαταστάσεων με τις διατάξεις του από 6.10.78 Π. Δ/γματος (ΦΕΚ 538Δ/78) όπως ισχύει. Απαγορεύεται η διασπορά σε πάνω από δύο κτίρια και επισημαίνεται ότι η δόμηση υλοποιείται σε θέση όπου δεν θίγεται η υφιστάμενη δενδρώδης βλάστηση. Οι κατασκευές να φέρουν υποχρεωτικά στέγη, για την καλύτερη ενσωμάτωσή τους στο τοπίο. Απαγορεύεται η τοποθέτηση λυομένων κτισμάτων ή τροχοβιλών και η αποθήκευση παντός είδους προϊόντων.

Το κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας ορίζεται σε 20 στρέμματα. Κατά παρέκκλιση του προηγουμένου εδαφίου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα που κατά την 7.7.83 ημερομηνία δημοσίευσης του από 22.6.83 Π.Δ. (ΦΕΚ 284Δ) είχαν ελάχιστο εμβαδόν 4 στρεμμάτων. Επίσης τα νόμιμα υφιστάμενα κτίρια παραμένουν.

Ζώνη πρασίνου, παραρεμάτιων περιοχών, ρεμάτων

Στη ζώνη αυτή απαγορεύεται κάθε δόμηση και απαγορεύεται κάθε περίφραξη ή αλλοίωση του εδάφους με έργα κάθε μορφής με εξαίρεση τα απολύτως απαραίτητα και αιτιολογημένα έργα υποδομής των Οργανισμών κοινής ωφέλειας (περιβαλλοντικά δίκτυα). Για τα ρέματα και τις περιοχές ακατάλληλες προς δόμηση να ισχύσουν όσα σημειώνονται στην έγκριση γεωλογικής καταλληλότητας. Οι μελέτες οριοθέτησης να συνταχθούν για περίοδο επαναφοράς Τ=50 έτη. Η γενική κατεύθυνση που δίνεται είναι η διατήρηση της ανοικτής κοίτης του ρέματος Κοντοχρήστου καθώς και αυτών στην ΠΕ3 (Πολιτεία), τουλάχιστον στα τμήματα που σήμερα υπάρχουν και ο καθορισμός παραρεμάτιας ζώνης πρασίνου και περιπάτου. Στη μελέτη οριοθέτησης των ρεμάτων που βρίσκονται εκτός πολεοδομούμενης περιοχής και χαρακτηρίζονται ως ζώνη Α2 απ’ τη γεωλογική μελέτη, να εξετασθεί η δυνατότητα επανάκτησης της φυσικής κοίτης και ταυτόχρονα η διαμόρφωση των παραρεμμάτιων εκτάσεων για αποκλειστική χρησιμοποίηση ως χώρων πρασίνου και περιπάτου.

 Β3. Γενικές Διατάξεις

Σημειώνεται πως το ΓΠΣ δεν επέχει θέση πολεοδομικού σχεδίου εφαρμογής λόγω της κλίμακας του αλλά και των στόχων του. Σε αυτό το επίπεδο σχεδιασμού (ΓΠΣ), καθορίζονται οι γενικές ζώνες χρήσεων με τις οποίες θα είναι συμβατές οι όποιες περαιτέρω εξειδικεύσεις ακολουθήσουν στις αντίστοιχες πολεοδομικές μελέτες. Το ακριβές περίγραμμα των Ο.Τ., οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, χώροι εκπαίδευσης και αθλητισμού καθορίζεται στα αντίστοιχα ρυμοτομικά Π.Δ/τα. Επίσης σημειώνονται ενδεικτικά οι μεγαλύτεροι χώροι πρασίνου, εκπαίδευσης και αθλητισμού.

Οι ειδικές χρήσεις που περιγράφονται στα Π.Δ/τα ΦΕΚ 273Δ/79 και 279Δ/77 παραμένουν ως έχουν. Σε κάθε περίπτωση τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα παραμένουν.

Στο χάρτη Π1 που συνοδεύει την εισήγηση σημειώνεται ενδεικτικά στην κλίμακα του ΓΠΣ οι περισσότεροι μεγάλοι χώροι αθλητισμού, εκπαίδευσης και πρασίνου (με τη σήμανση του αστικού πρασίνου, όπου περιλαμβάνονται και οι κ.χ. πρασίνου όπως αυτοί ισχύουν από τα ρυμοτομικά σχέδια). Η μη χωρική, ενδεικτική αναφορά δεν απαγορεύει τη χωροθέτηση αυτών των χρήσεων και σε άλλες θέσεις που επιτρέπονται από τις καθοριζόμενες γενικές χρήσεις γης του 166Δ/87.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της σχετικής άδειας στις πολεοδομικές ενότητες 5β και 3β είναι η έγκριση της Β’ ΕΚΠΑ για κάθε ιδιωτικό, δημοτικό ή δημόσιο έργο.

Για κτίρια των εκάστοτε τελευταίων 100 ετών ισχύουν οι διατάξεις του Ν.3028/2002 όπου για την κατεδάφιση ή εκτέλεση εργασιών είναι απαραίτητη η έγκριση του ΥΠΠΟ.

Όπου αναφέρονται χρήσεις ή περιορισμοί σε βάθος μιας ιδιοκτησίας ισχύουν για τα όρια κατά τη δημοσίευση του παρόντος σε ΦΕΚ.

Οι ζώνες πρασίνου και η οριοθετηση των ρεματων

Διαχείριση περιβάλλοντος και δίκτυα μεταφορών

 Γ. Δίκτυα Μεταφορών

Βασικό οδικό δίκτυο

Το ιεραρχημένο οδικό δίκτυο καθορίζεται ως εξής:

Ελεύθερη Λεωφόρος: ΠΑΘΕ (Εθνική οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης), πρωτεύουσες αρτηρίες: Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Τατοΐου, Χαριλάου Τρικούπη, δευτερεύουσες αρτηρίες: Αγίων Σαράντα, συλλεκτήριοι: Γυµναστηρίου, Εθνικής Αντιστάσεως, Καστρίτσας, Αλ. Παπαναστασίου, Σεβδικίου, 25ης Μαρτίου, Σµύρνης, Οµήρου, Πλαστήρα, Κολοκοτρώνη, Ηρώων Πολυτεχνείου, Αίαντος, Πόντου, Ισµήνης και Παλαιολόγου.

Δημιουργείται δίκτυο πεζοδρόμων – ποδηλατόδρομων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Στο χάρτη Π1 σημειώνεται ενδεικτικά το δίκτυο πεζοδρόμων – ποδηλατόδρομων το οποίο μπορεί να συμπληρωθεί και να επεκταθεί στο επόμενο στάδιο πολεοδομικού σχεδιασμού ή στο πλαίσιο ειδικής μελέτης. Επισημαίνεται η σύνδεση του δικτύου πεζοδρόμων με κάθετες συνδέσεις και διαδρομές στις γειτονιές του Δήμου με σκοπό το σχηματισμό ενός δικτύου σύνδεσης για τους πεζούς (και όπου είναι εφικτό και για τους ποδηλάτες) του εμπορικού κέντρου, με τις περιοχές κατοικίας, τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα σημεία, τους ελεύθερους χώρους πρασίνου, τις παραρεμάτιες περιοχές και τον ορεινό όγκο της Πεντέλης.

Λόγω της κλίμακας του Γ.Π.Σ. επισημαίνεται ότι οι πρωτεύουσες και δευτερεύουσες αρτηρίες και το λοιπό οδικό δίκτυο καθώς και το δίκτυο πεζοδρόμων σημειώνονται ενδεικτικά στο χάρτη Π1.

Δ. Περιβαλλοντικές υποδομές – Διαχείριση περιβάλλοντος

Να γίνουν τα ακόλουθα:

* Ολοκλήρωση δικτύων απορροής ομβρίων.

* Οριοθέτηση των ρεμάτων στο στάδιο της ΠΜ Επέκτασης – Αναθεώρησης με επανέλεγχο της απορροής τους και του δικτύου απορροής ομβρίων (κλειστά και ανοιχτά τμήματα).

* Ολοκλήρωση δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων (στην περιοχή γύρω από το ρέμα Κοντοχρήστου, στην προτεινόμενη περιοχή επέκτασης και όπου σήμερα εντός σχεδίου περιοχές στερούνται αποχετευτικού δικτύου).

* Η διάνοιξη δρόμων στις εκτός σχεδίου περιοχές, απαγορεύεται εκτός αν κριθεί απαραίτητο για περιβαλλοντικούς σκοπούς (δασοπροστασία, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.λπ.).

* Στην ΠΕ5β (περιοχή επέκτασης) να εξασφαλισθεί η πρόσβαση στις ιδιοκτησίες από την οδό Γυμναστηρίου (Λεωφ. Ερυθραίας) και να απαγορευθεί η είσοδος από τους κλάδους του κόμβου. Η πρόσβαση στις επιμέρους ιδιοκτησίες που πιθανόν να μην έχουν πρόσωπο στην οδό Γυμναστηρίου, να επιτευχθεί με εσωτερικό οδικό δίκτυο. Το δίκτυο αυτό να συνδέεται με την οδό Γυναστηρίου με διασταύρωση κατάλληλης μορφής, σε ικανή απόσταση από τον ισόπεδο, σηματοδοτούμενο κόμβο της Τατοΐου με την Αγίων Σαράντα, για την ασφαλή είσοδο – έξοδο και την αποφυγή συμφόρησης.

Για την εξυπηρέτηση των χρηστών επιβάλλεται οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης να χωροθετούνται είτε υπογείως των κτιρίων είτε στις πλευρές τους και εντός των ορίων της περιοχής επέκτασης. Σε κάθε περίπτωση, όχι στο μέτωπο ή επί της οδού Γυμναστηρίου.

Επίσης καθορίζεται ζώνη πρασίνου στην περίμετρο της έκτασης, ικανοποιητικού πλάτους (≥7μ.) και ανάλογα με τη δυνατότητα (εξαιρούνται τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια και όσα έχουν άδει;α δόμησης κατά τη δημοσίευση του παρόντος).

* Καθορισμός Ζώνης πρασίνου:

Στο μέτωπο των Ο.Τ. 270, 271, 277 και 279, 273, 265 επί της οδού Γυμναστηρίου (πλάτους ≥3μ.). Στο μέτωπο της προτεινόμενης ως ΠΕΠ περιοχής, προς την παράπλευρη της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, πλάτους ≥3μ. προκειμένου να διαμορφωθεί τείχος ηχοπροστασίας. Στο μέτωπο Λεωφ. Θησέως στην εκτός σχεδίου περιοχή Καστρίτσας πλάτους ≥5μ.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις, όπου υπάρχει νομίμως υφιστάμενο κτίσμα, το πλάτος της ζώνης περιορίζεται ανάλογα με την υπάρχουσα δυνατότητα, με την εξαίρεση των απολύτως απαιτούμενων εισόδων – προσβάσεων.

Υποδομή πυρόσβεσης (δεξαμενή αποθήκευσης νερού κ.λπ.).

Ε. Γεωλογική καταλληλότητα

Διακρίνονται τρεις κατηγορίες γεωλογικής καταλληλότητας: (α) Περιοχές κατάλληλες για δόμηση, (β) Περιοχές κατάλληλες υπό προϋποθέσεις για δόμηση και (γ) Περιοχές ακατάλληλες για δόμηση όπως αυτές σημειώνονται στο χάρτη Γεωλογικής καταλληλότητας.

Ο χάρτης Γεωλογικής καταλληλότητας και το (3) σχετικό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας εισήγησης. Το πλήρες κείμενο βρίσκεται στο παράρτημα Β.

ΣΤ. Κοινωνικός εξοπλισμός

Τον καθορισμό του κοινωνικού εξοπλισμού όπως φαίνεται στον αντίστοιχο πίνακα, στο παράρτημα Α.

 

Ρεπορτάζ:
Γιώργος Κανελλόπουλος από την amarysia.gr

 

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στις 25 Απριλίου
Επόμενο άρθροΟι αγώνες και η αλληλεγγύη αποτρέπουν κατάσχεση σε άπορο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.