Κόκκινο φως στην κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ Φυλής, Κερατέας και Γραμματικού, αρχικού προϋπολογισμού 365.000.000 ευρώ, άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο, ακυρώνοντας ως νομικά πλημμελή την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και ΕΣΔΚΝΑ.
Σύμφωνα με την απόφαση-κόλαφο των δικαστών, η επίμαχη σύμβαση πρέπει να γίνει από την αρχή, καθώς βασικοί της όροι, όπως το χρονοδιάγραμμα εργασιών και η εκτέλεση του προϋπολογισμού, είναι παντελώς αόριστοι και δεν ορίζουν με σαφήνεια τους φορείς, το ύψος και τους τρόπους των χρηματοδοτήσεων του έργου! Με βάση την εξέλιξη αυτή, ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα. Όπως είχε γίνει κατανοητό, τα 4 εργοστάσια θα χρησιμοποιούσαν ως τεχνολογία τη μέθοδο της βιοξήρανσης.
Το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκανε δεκτή την προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ανακάλεσε πράξη του Ε? κλιμακίου ότι δεν «κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης». Στην προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η επίμαχη σύμβαση άφηνε «κερκόπορτες» για τον τριπλασιασμό του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων που θα κληθεί τελικά να πληρώσει ο πολίτης.
Στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «δεν προσδιορίζεται επακριβώς πώς κατανέμεται το συνολικό ποσόν του προϋπολογισμού. Δεν υπάρχει έτσι σαφής και ορισμένη πρόβλεψη για τον τρόπο διασφάλισης και εξοικονόμησης των αναγκαίων πόρων, παρά μόνο μία γενικόλογη διατύπωση ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα υποβάλει αιτήσεις στους φορείς χρηματοδότησης, οι οποίοι επίσης δεν προσδιορίζονται, ανάλογα με το χρηματοδοτικό σχήμα που θα επιλεγεί στο μέλλον, ενώ αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει καθοριστεί»!
Σύμφωνα με τους δικαστές, δεν υπάρχει «ούτε καν ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα των δράσεων που αναλαμβάνουν τα συμβαλλόμενα μέρη, υπό την έννοια της σταδιακής υλοποίησης των έργων, έτσι ώστε δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν η προβλεπόμενη διάρκεια της σύμβασης είναι επαρκής για την κατασκευή των έργων αυτών»!
Κρίθηκε ακόμη ότι δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν αναπληρωματικά, αντί των τακτικών μελών της, χωρίς να αποδεικνύεται κατά τρόπο αναμφίβολο, ότι τα απόντα τακτικά μέλη κλήθηκαν να παραστούν ή ότι συνέτρεχε κάποιος νόμιμος λόγος που δεν ήταν απαραίτητη η πρόσκλησή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.