Την αντίθεσή της στη θέσπιση Συνοικιακών Συμβουλίων με τη μορφή που επιχειρείται μέσω των εκλογών του Οκτωβρίου εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Δημοτικός Συνδυασμός «Συνεργασία» των δημοτικών παρατάξεων ΑΝΑΣΑ, ΑΛΛΑΖΩ και ΠΟΛΙΤΕΣ, τονίζοντας ότι δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει πολιτικές που θα ενδυναμώνουν ουσιαστικά τη σχέση των πολιτών με το Δήμο και την ενεργή συμμετοχή τους στις αποφάσεις που τους αφορούν μέσω θεσμών άμεσης δημοκρατίας. Επισημαίνει μάλιστα, ότι δεν θα υποδείξει υποψήφιους για τις επικείμενες εκλογές, καλώντας τους δημότες να εξετάσουν προσεκτικά την προοπτική δημιουργίας ενός ακόμη παρεμβατικού μηχανισμού και να αποφασίσουν με αίσθημα ευθύνης για την αναβάθμιση της έννοιας του ενεργού πολίτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκπροσωπούμε τις τρεις δημοτικές παρατάξεις  (ΑΝΑΣΑ, ΑΛΛΑΖΩ και ΠΟΛΙΤΕΣ) μέσα από τον εκλογικό συνδυασμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», επανειλημμένα  έχουμε εκφράσει την υποστήριξή μας σε πολιτικές και σε κάθε πρωτοβουλία του Δήμου που θα ενδυνάμωναν τη σχέση των πολιτών με αυτόν και που θα μπορούσαν να  εμφυσήσουν  στους πολίτες την πεποίθηση  ότι η συμμετοχή τους μπορεί να μεταβάλει την καθημερινότητα τους με τη  λειτουργία θεσμών άμεσης δημοκρατίας και την καλλιέργεια της υπευθυνότητας των πολιτών απέναντι στα ζητήματα που τους αφορούν.

Η διοίκηση του δήμου αντί να κινηθεί ουσιαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, επιχειρεί στην παράλληλη λειτουργία «Συνοικιακών Συμβουλίων» με αρμοδιότητες που συγχέονται με αυτές των «Τοπικών Συμβουλίων». Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι στον Κανονισμό Λειτουργίας των «Συνοικιακών Συμβουλίων» που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αγνοείται εντελώς η ύπαρξη των «Τοπικών Συμβουλίων» χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά για αυτά και η πιθανή σχέση που θα μπορούσαν να έχουν μεταξύ τους.

Ο θεσμός των «Συνοικιακών Συμβουλίων», σε αντίθεση με το θεσμό των «Συνοικιακών Συνελεύσεων», απομακρύνει την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών από την συμμετοχή στην άμεση λήψη των αποφάσεων καθώς νομιμοποιούνται τα εκλεγμένα μέλη του «Συνοικιακού  Συμβουλίου» να διαχειρίζονται τα θέματα που θα προκύπτουν.

Κρίνουμε λοιπόν ότι η παράλληλη λειτουργία των θεσμοθετημένων «Τοπικών Συμβουλίων» και των μη θεσμοθετημένων «Συνοικιακών Συμβουλίων» μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, με κίνδυνο να απαξιωθούν και τα δύο.

Αντίθετα πιστεύουμε ότι σημαντικό ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν οι Συνοικιακές Συνελεύσεις που θα συγκαλούνται, με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου. Οι συνελεύσεις αυτές πρέπει να εξασφαλίζουν την αντιπροσωπευτικότητα, να γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες, να έχουν αρχή μέση και τέλος και με αποτελέσματα μετρήσιμα. Με αυτήν τη έννοια, οι σημερινές «περιοδείες της διοίκησης» καμία σχέση δεν μπορούν να έχουν με «Συνοικιακές Συνελεύσεις».

Για τον τρόπο λειτουργίας των «Συνοικιακών Συνελεύσεων»  έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για την εκλογή «Συνοικιακών Συμβουλίων», οι δημοτικές παρατάξεις που συμμετέχουμε στον συνδυασμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» δηλώνουμε ότι δεν θα υποδείξουμε υποψηφιότητες και  καλούμε τους συμπολίτες μας να συνεκτιμήσουν όλες τις παραμέτρους  και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν με τη δημιουργία ενός νέου παρεμβατικού μηχανισμού και να αποφασίσουν με αίσθημα ευθύνης αν με τη συμμετοχή τους στις επερχόμενες εκλογές θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της έννοιας του ενεργού πολίτη.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του συνδυασμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

ΑΝΑΣΑ                                    ΑΛΛΑΖΩ                                  ΠΟΛΙΤΕΣ

Παναγιώτης Κανακάκης             Γιώργος Σκορδίλης               Γιάννης Τσαγκάρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.