του ΣΤΑΘΗ ΚΥΡΛΟΥ Αντιδημάρχου  Τεχνικών Υπηρεσιών

Είμαι ευτυχής γιατί αποτελώ μέλος της δημοτικής παράταξης που τοποθετήθηκε με πολιτικό λόγο και θάρρος για τα αρνητικά και θετικά μηνύματα του «Καλλικράτη». Η παράταξή μας αφιέρωσε χρόνο σε συνεδριάσεις για να συζητήσουμε το θεσμικό του πλαίσιο. Με τον «Καλλικράτη» έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στην άσκηση Δημόσιας Διοίκησης. Επιδιώκεται ένα αποκεντρωμένο κράτος. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η αποκέντρωση.
Ανησυχώ για τον άνθρωπο τόσο με την ιδιότητα του πολίτη όσο και τον εργαζόμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για το εργασιακό του μέλλον. Υπάρχει κατοχύρωση για το δικαίωμα σιγουριάς και εξασφάλισης της εργασίας τους; Με τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα διαπιστώσαμε ότι τίποτε δεν είναι σταθερό και σίγουρο. Είδαμε να συρρικνώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Μήπως αύριο με τις συνενώσεις των δήμων υλοποιηθούν αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος και καταργηθούν θέσεις εργασίας;
Όλα αυτά με κάνουν επιφυλακτικό και τα αποδίδω στα ελλείμματα των προβλέψεων του «Καλλικράτη». Για μένα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να χάσει τον κοινωφελή χαρακτήρα της και μόνο μία τέτοια πρόταση νόμου θα μπορούσε να με εμπνεύσει. Πάνω από 300.000 Έλληνες έχουν συνδέσει την επιβίωσή τους με το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Τί θα γίνει με όλο αυτόν τον κόσμο; Για μένα πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος. Εάν δε δίνονται λύσεις στα προβλήματα και τις αγωνίες του, όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Έρχομαι τώρα στο ζήτημα πόλη – πολίτης. Καλές οι συνενώσεις θα έλεγα για δήμους χωρίς υποδομές. Για δήμους με προβλήματα, αλλά για τους οργισμένους ποιο το όφελος; Η Νέα Ερυθραία έχει υποδομές. Έχει υποδομές περισσότερες από τους γειτονικούς δήμους. Είμαστε ένας ελεγχόμενος καθ? όλη την έκτασή του δήμος. Έχουμε κοινωνική συνοχή, έχουμε παροχές δημοτικών υπηρεσιών, έχουμε ΚΕΠ, έχουμε αυτονομία ύδρευσης με το πολυτιμότερο αγαθό που λέγεται νερό από τις πηγές μας. Έχουμε προνοιακές δομές, όπως παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, ολοήμερα σχολεία Νηπιαγωγεία – Δημοτικά. Έχουμε Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις μας είναι στα καλύτερα σημεία ης πόλης και καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες μας. Δρομολογήσαμε τα αντιπλημμυρικά μας έργα. Καταφέραμε με επιτυχία να κάνουμε έργα προσβασιμότητας για πεζούς, άτομα με ειδικές ανάγκες, ποδηλάτες σε μήκος πέντε χιλιομέτρων. Το οδικό μας δίκτυο είναι συντηρημένο καλά. Έχουμε δικό μας κοιμητήριο, το καλύτερο στην περιοχή.
Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω τι περισσότερο θα μας προσφέρει η συνένωσή μας με την Κηφισιά και γιατί πρέπει να μοιραζόμαστε κάποιες υποδομές μας με τον Δήμο Εκάλης, ο οποίος έχει άλλες προτεραιότητες στην καθημερινότητα του; Οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους των γειτονικών δήμων είναι άριστες. Και με τις διοικήσεις των γειτονικών δήμων οι σχέσεις μας είναι καλές. Αυτό όμως δεν αρκεί για να δημιουργήσουμε ένα δήμο «μαμούθ», όπως προκύπτει από τη συνένωση Νέας Ερυθραίας, Κηφισιάς, Εκάλης. Θα έλεγα πως τον γέννησε κάποιο κομπιούτερ χωρίς να λάβει υπόψη του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Τα προβλήματα που θα εμφανιστούν θα είναι μεγάλα. Η Κηφισιά έχει μια έκταση που ήδη την κατατάσσει στους μεγάλους δήμους. Η μορφολογία του εδάφους της την κάνει ανεξέλεγκτη. Ας θυμηθούμε τις πυρκαγιές στο Κοκκιναρά. Οι προσπάθειες των δημοτικών της αρχών είναι φιλότιμες, αλλά δεν έχουν λύσει ακόμα προβλήματα. Μαγαζιά, κέντρα διασκέδασης, πυκνή δόμηση είναι αιτία όλων αυτών να γίνεται δύσκολη η αποκομιδή των απορριμμάτων. Στην Κηφισιά οι υποδομές είναι ανεπαρκείς για το σημερινό πληθυσμό της. Το δημοτικό κατάστημα δεν επαρκεί για τις ανάγκες της Κηφισιάς. Έχουν έλλειψη κοιμητηρίου. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στις υποδομές αποχέτευσης, οδοποιίας και πολιτισμού.
Η Εκάλη δε χρειαζόταν μέχρι σήμερα κτιριακές εγκαταστάσεις. Αυτός είναι ένας λόγος που δεν έχει υποδομές πρόνοιας, εκπαίδευσης και αθλητισμού. Δεν έχει κοιμητήριο, ΚΕΠ . Έχουμε με λίγα λόγια όλοι οι συνενούμενοι δήμοι προβλήματα και ενώνουμε τις τύχες μας για να διπλασιάσουμε τα προβλήματα από τις τραγικές οικονομικές συγκυρίες. Μια τέτοια προσπάθεια έγινε και το 1998 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και τον υπουργό Προκοπή Παυλόπουλο. Δημοτική σύμβουλος της μειοψηφίας έγραφε κατεβατά εκείνη την εποχή με χαρακτηριστικό τίτλο «Πρόσφυγες στην ίδια μας την πόλη». Δεν μπορώ να καταλάβω και θα ήθελα να ακούσω τι έχει αλλάξει σήμερα και όλα είναι όμορφα. Είμαι προβληματισμένος και το έδειξα από την πρώτη στιγμή. Στην παράταξη την οποία ανήκω δήλωσα τις αντιρρήσεις μου και έχω την συνειδησιακή δυνατότητα να εκφραστώ δημόσια για τις δικές μου απόψεις.
Έχω την υποχρέωση να το κάνω για όσους δεν έχουν τη δύναμη να έλθουν στην αίθουσα αυτή και να πουν ότι όλα γίνονται χωρίς τη θέλησή τους και ότι δεν τους εκφράζουν. Σκέφτηκα πολύ. Ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει αμέσως. Κατέληξα να προτείνω το λογικότερο γι? αυτή τη στιγμή, που είναι η συνένωση της Νέας Ερυθραίας με την Εκάλη. Κατά την άποψή μου με τις λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την ευκολότερη προσαρμογή μας στο νέο περιβάλλον. Θέλω επίσης να κάνω και μία ακόμη αναφορά. Χαίρομαι που η παράταξή μου διάλεξε το τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου να καταθέσει την πολιτική της θέση για τον «Καλλικράτη» και για συνεργασίες.
Είμαι υπερήφανος που έγινε διάβημα ενότητας σε όλο τον κόσμο της Νέας Ερυθραίας από την Πανερυθραϊκή Ενότητα. Η κίνηση της δημάρχου Βασιλικής Ταμβάκη εκφράζει το πνεύμα του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και δίνει ένα ηχηρό παράδειγμα σε όσους δεν μπορούν να συνεργαστούν μέσα στην ίδια τους την πόλη. Πώς θα τα βρούνε με άλλες πολιτικές ομάδες μέσα στο νέο πολυπληθυσμικό καθεστώς του «Καλλικράτη»; Χαίρομαι επίσης γιατί ως δημοτικό συμβούλιο λειτουργούμε με διαφορετικές θέσεις. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλείο της Δημοκρατίας. Εάν καταφέρουμε να τις συνθέσουμε και αυτή την τελευταία στιγμή, μπορεί να κερδίσουμε κάτι, μα και αν ακόμη δεν υπάρξει αποτέλεσμα θα μπορούμε να δώσουμε λογικές απαντήσεις στα παιδιά μας.
Είναι πολύ σημαντικό και θέλει δύναμη ψυχής να αγνοείς αυτά που χωρίζουν τους ανθρώπους, που για μένα είναι μόνο οι προσωπικές πολιτικές και οι προσωπικές φιλοδοξίες. Το να δίνεις σημασία σε αυτά που πρέπει να ενώνουν τους πολίτες και τα συμφέροντα των δημοτών και της πόλης είναι γενναιότητα και πολιτική ηθική. Θεωρώ τιμή μου που θα στρατευτούμε αυτή τη δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο με γνώμονα συμπεριφοράς όλα αυτά εμείς, όσοι σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο ενδιαφερόμαστε για το μέλλον μιας γενιάς που θα δοκιμαστεί εξαιτίας των δικών μας λαθών στην πολιτική. Η πρόταση που καταθέτω είναι ένας μικρός λειτουργικός δήμος και αυτός είναι Νέα Ερυθραία και Εκάλη.

Προηγούμενο άρθροΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ: Ο Λυθριανός Πρωταθλητής Ελλάδος
Επόμενο άρθροΥπέκυψε σε έναν καλύτερο αντίπαλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.