Την προηγούμενη εβδομάδα, την Τετάρτη αν δεν απατώμαι, η Ν. Ερυθραία έμεινε χωρίς νερό. Από το γραφείο παραπόνων του Δήμου δεν καταφέραμε να κατανοήσουμε το λόγο της διακοπής, αλλά ούτε και το χρόνο λήξης του μαρτυρίου μας.
Η έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών με οδήγησαν σε ένα πρόσωπο, δημοτικό σύμβουλο της διοικούσας παράταξης, που έχει, από φιλοτιμία, υποκαταστήσει τις υπηρεσίες του Δήμου, από όπου πήρα και τη σωστή πληροφορία και την αιτία πρόκλησης της διακοπής, αλλά και το χρόνο επανασύνδεσης. Έτσι ώστε να προγραμματίσουμε το υπόλοιπο της ημέρας μας, όλοι όσοι βρεθήκαμε με σαπουνάδες στο μπάνιο, μισοπλυμένα ρούχα, μισοσφουγγαρισμένα σπίτια, καφετέριες χωρίς νερό, και γενικώς  καταστήματα και επιχειρήσεις που χωρίς νερό δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Οι απρογραμμάτιστες διακοπές νερού, καθώς και ηλεκτρικού ρεύματος είναι μια μορφή επίθεσης στη ζωή της πόλης και ανάλογα με τη διάρκειά της δημιουργεί και θύματα. Ως εκ τούτου λοιπόν οφείλουν οι υπαίτιοι να αποζημιώσουν, όσους υπέστησαν ζημιά.
Διαβάζω στον τύπο ότι από τον Ιανουάριο του 2009 δημιουργείται Κώδικας Διαχείρισης Δικτύου, που θα καθορίζει τις υποχρεώσεις των ηλεκτρικών εταιρειών και η «Χάρτα δικαιωμάτων του καταναλωτή» όπου προβλέπει αποζημιώσεις στους πελάτες, που θίγονται από τη συμπεριφορά αυτών των εταιρειών.
Εμείς γίναμε θύματα μιας εταιρείας, της Δημοτικής Επιχείρησης Κηφισιάς, (η αντίστοιχη της ΔΕΑΝΕ), που ανέλαβε το έργο αποκατάστασης δρόμων της Πολιτείας «κατ ανάθεσιν», δηλαδή χωρίς διαγωνισμό, επειδή είναι δημοτική επιχείρηση. Αυτό σημαίνει χωρίς συγκρίσιμες προσφορές και χωρίς άλλης μορφής στοιχεία ελέγχου, της μεγάλης, με τα δικά μου κριτήρια, προσφοράς.
Όμως, ως γνωστόν, η πλειοψηφία της διοικούσας παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν αφήνει περιθώρια αποδοχής μιας διαφορετικής άποψης. Ισχύει το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που επικαιροποιημένο μεταφράζεται σε παραταξιακή υπακοή.
Έλεος! Το 31% πήρατε!
Πάντως αρνούμαι να αποδεχτώ ότι μια απ ευθείας ανάθεση, σε δημοτική επιχείρηση όμορου δήμου, είναι καλύτερη από ένα διαγωνισμό για το έργο, που σίγουρα θα έχει την «έξωθεν καλή μαρτυρία» και που σε κάθε περίπτωση θα είναι προς όφελος του Δήμου.
Θα μου πείτε, αφού είναι νόμιμο, γιατί να μη το κάνουν;
Και πάλι θα σας απαντήσω, με το επίκαιρο πια, «ό,τι είναι νόμιμο» δεν είναι σώνει και καλά σωστό και ωφέλιμο για το Δήμο!
Με αυτά και με τούτα λοιπόν η «Εργολάβος Δημοτική Επιχείρησή» μας τα έκανε μούσκεμα!
«Είμαι διατηρητέο, είπε το χάος στους εργολάβους» 1
Μήπως η διοίκηση του Δήμου θα έπρεπε μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, να ζητήσει αποζημίωση από την επιχείρηση, όπως δεν έκανε με το Δήμο Εκάλης, όταν έριξε τα όμβριά του σε μας;
Αλλά ευθύνη έχουν και οι δημότες. Αλήθεια εσείς τι κάνετε, δεν ενδιαφέρεστε να μάθετε ποιους στείλατε στο Δημοτικό Συμβούλιο να σας εκπροσωπήσουν;
Δεν σας απασχολεί τι λέγεται και πως λέγεται εκεί μέσα; Ποιοι συμμετέχουν και ποιοι παρακολουθούν ως απλοί θεατές «ωσεί απόντες»;
Και εμείς, έχουμε ανάγκη τη δική σας παρουσία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή πιστεύω ότι έτσι θα γίνουμε καλύτεροι.
Η απουσία σας, επιτρέπει να συμβαίνουν πολλές φορές πράγματα εκτός ελέγχου και εκτός οποιασδήποτε αποδεκτής συμπεριφοράς.
Πλειστάκις, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ακούγονται ανάρμοστες φράσεις, επειδή κάποιοι προκατειλημμένοι βιάζονται να καταλάβουν αυτά που νομίζουν ότι ακούν. Η προσωπική τους ερμηνεία συνάδει με τις απόψεις τους και έτσι «εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια».
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ερώτησή μας: «Πέστε μας γιατί θέλετε να αποτυπώσετε την πλατεία 28ης Οκτωβρίου;» πήραμε την απάντηση: «Δεν θέλουμε να πούμε είναι έκπληξη!». Και βέβαια επιμείναμε λέγοντας «πως θα ψηφίσουμε όταν δεν ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει, π.χ. δεν θα θέλαμε να την κάνετε τσίρκο», δεχθήκαμε για απάντηση, αήθη επίθεση από δημαρχιακά χείλη, «Τσίρκο είναι η ίδια»!!!
Ήταν μια θλιβερή στιγμή, που δεν προάγει τη δημοτική μας ζωή!
Αλλά τι άλλο μπορεί να πει κανείς; «Εκ κόρακος, κρά».
Χάνετε την ψυχραιμία σας κα Δήμαρχε!
Σας καταλαβαίνω. Ο χρόνος περνάει με μηδενικό έργο, εκτός αν θεωρείται έργο τα ρουσφέτια.
Εκείνο πάλι το άλλο, που δηλώσατε στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο, ότι «δεν χρειάζεται άλλη συζήτηση με τους κατοίκους», επειδή έχετε «δημοσιοποιήσει με έντυπα και με το διαδίκτυο το θέμα» και ότι ακόμη έχετε «μιλήσει κατ ιδίαν με συλλόγους και πολίτες». Πώς να το εκλάβουμε αυτό;
«Μήπως εννοείς εκεί που συναντιώνται
η ασυνέπεια με την ευκολία;
Μιλώ γι αυτές τις δύο που αγαπούν
και εν γνώσει τους μοιράζονται
τον ίδιο ψεύτη λόγο».   2
Πιστεύετε, ότι όλες οι θείες μου και οι συνομήλικοί τους, έχουν μπει στο διαδίκτυο και έχουν ενημερωθεί για το θέμα, ή ξέρουν να διαβάσουν τα κυκλοφοριακά, τις μονοδρομήσεις, τις παρεμβάσεις για τους ποδηλατοδρόμους, χωρίς καμία περαιτέρω επεξήγηση, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων;
Αλλά ας συνεχίσουμε με τον τρόπο ενημέρωσης των κατοίκων γύρω από το θέμα. Ας έλθουμε λοιπόν, στην «κατ ιδίαν συζήτηση», την οποία επικαλέστηκε η Δήμαρχος. Δεν μου ακούγεται καθόλου καλά, επειδή ποιος αποκλείει, ότι τουλάχιστον δυο, κατ ιδίαν συζητούντες μαζί της, δεν είχαν αντικρουόμενα συμφέροντα, άρα και απόψεις, οι οποίες έπρεπε να ικανοποιηθούν με αντίστοιχες υποσχέσεις;  Μπορεί και όχι.
Αλλά όλες οι υποθέσεις είναι πιθανές, όταν η συζήτηση δεν γίνεται κάτω από άπλετο φώς.
Τέλος, καλό θα ήταν να ρωτήσετε το περιβάλλον σας, πόσοι ξέρουν ή έχουν κατανοήσει αυτή την «ερευνητική πρόταση».
Μια ερευνητική πρόταση που «πρέπει» αυτόματα να βαπτιστεί «μελέτη»!
Αλλά, ως γνωστόν, μια μελέτη για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί, όφειλε να περιλαμβάνει κατασκευαστικά σχέδια, περιγραφή υλικών, προμετρήσεις, κόστη, χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης του έργου και χρονοδιαγράμματα εκταμιεύσεων χρημάτων. Αφού βεβαίως θα υπάρξει και ο προϋπολογισμός   του έργου, υπάρχουν όλα αυτά; Όχι βέβαια!
Τελικά ήταν «ηλίου φαεινότερον» το γεγονός ότι κληθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσουμε για θέματα που σχεδόν κανένας από τη διοίκηση δεν είχε μελετήσει «ως όφειλε» πλήρως ούτε ο εισηγητής.
Άλλως, θα βλέπανε και θα διόρθωναν τα λάθη  των κειμένων. Εκτός και αν, η Ν. Ερυθραία έχει «παραλιακή ζώνη» και επίσης ότι λέγεται και «Λαύριο» και ότι το Ο.Τ. 25 έχει μεταφερθεί από την περιοχή της πλατείας Χρυσ. Σμύρνης στην πλατεία του Ταχυδρομείου!…
Σ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, συνέβη ένα γεγονός που με στενοχώρησε. Η αήθης συμπεριφορά, νεαρού συνεργάτη της δημάρχου, που δεν είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος, στις εύλογες ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων όλης της αντιπολίτευσης, απήντησε, χωρίς καν να είναι εισηγητής στο συγκεκριμένο θέμα, με παραινέσεις και με προκλητικό ύφος, άλλως «ιταμό», που δεν συνάδει ούτε με την ηλικία αλλά ούτε και με τη θέση του.
Εκείνο όμως, που ήταν όλως διόλου άτοπο, ήταν η μετέπειτα συμπεριφορά της δημάρχου, η οποία με δραματικό τρόπο, ζήτησε συγγνώμη από τον συνεργάτη της, επειδή κατά τη γνώμη της, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης τον επέπληξε για τη συμπεριφορά του. Ποιος την εξουσιοδότησε; Κανείς ασφαλώς!
Δεν ξέρω γιατί αλλά μου ήρθε στο μυαλό  μια ιστορία με τις ανιψιές μου Μανουέλα και Ζήνα και επιτρέψτε μου να σας τη διηγηθώ.
Η Μανουέλα θα ήταν περίπου 3 χρονών και η Ζήνα γύρω στα 5, όταν παίζοντας μαλώνανε, η μεγάλη αποκαλούσε τη μικρή «ηλίθιο», οπότε επακολουθούσε χαμός. Όταν, όμως την αποκαλούσε «βλάκα», δεν έτρεχε τίποτα, δεν έδινε καμία σημασία!, γεγονός βέβαια που μας προκαλούσε θυμηδία.
Καλό θα είναι να μη δίνονται δραματικές διαστάσεις σε θέματα, που από μόνα τους δεν περιέχουν δράμα, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Εκτός και αν ακολουθείται η ρύση «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» ή ίσως «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».
Δεν βοηθάει καθόλου αυτή η στάση, πιστέψτε με.
Άλλωστε, μεγαλώσαμε πολύ για να ξεγελιόμαστε με τέτοια τερτίπια, όπως και κανείς άλλος πια δεν ξεγελιέται!
Από αυτή εδώ τη στήλη κάνω έκκληση στους κατοίκους, αυτής της πόλης, να παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια και να ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στο δήμο. Να παίρνουν μέρος ενεργό, σ όλες τις δράσεις για να αποκτήσουν και ιδίαν αντίληψη για τους αντιπροσώπους, που έχουν εκλέξει, ώστε να συμπεριφερθούν αναλόγως στην «Ώρα της Κρίσεως» με προσωπική γνώση και άποψη.

___________________

Σημειώσεις:
1. Κική Δημουλά «ΕΚΔΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ».
2. Κική Δημουλά «ΑΝΕΥ ΜΙΚΡΟΣΗΜΑΣΙΑΣ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.