ioannou280413_01

Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα μας είπαν, και πήραν. Δε θα μειωθεί άλλο ο κατώτατος μισθός είπαν, και τον μείωσαν. Θα καταργήσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ είπαν, και το μονιμοποίησαν. Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες με δίκαιο φορολογικό σύστημα είπαν, και δεν το έκαναν. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε την απόλυση ούτε ενός δημόσιου υπαλλήλου είπαν, και την υπέγραψαν. Ανάπτυξη είπαν, και την είδαμε, «ανάπτυξη» τύπου Μανωλάδας για το μεγάλο κεφάλαιο, ανεργία για όλους τους άλλους.

Το νέο πολυνομοσχέδιο (δείτε το ολόκληρο στη σχετική σελίδα του ιστολογίου μας), μνημόνιο 4 το είπαν πολλοί, ήρθε πάλι ως κατεπείγον, γιατί μόνο όταν έρχεται η τρόικα ψηφίζουν νόμους πλέον, δε γίνεται πια τίποτα χωρίς έγκριση. Και προβλέπει:
Μείωση κατώτατου μισθού
 • Με τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ (με τον προκλητικό τίτλο «για την ανάσχεση της ανεργίας») λίγη ώρα πριν την ψήφιση του νόμου, έτσι για να μπορούν μετά οι νέοι Χρυσοχοϊδηδες να λένε ότι «δεν τη διάβασαν», επιτρέπεται «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», α απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με καθαρές αμοιβές  ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως, ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, «οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως». Νέα μείωση του κατώτατου μισθού, από την πίσω πόρτα και με πρόσχημα την ανεργία.
 • Φυσικά εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ: Στο νέο πελατειακό – ρουσφετολογικό κράτος που χτίζουν στο διαλυμένο δημόσιο, ο εργαζόμενος θα υποχρεούται να τους γλύφει για 427 Ευρώ, για πάντα, αφού μετά από 6 (το πολύ) μήνες θα εκλιπαρεί για την ίδια «θεσούλα», για λιγότερα ίσως τότε από 427 Ευρώ. Γι αυτή την «πελατεία» σκοτώθηκαν οι συγκυβερνώντες πρόσφατα, για το ποιος θα είναι ο δοικητής του ΟΑΕΔ (υπόθεση Κικίλια).
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων «οφειλών»
 •  Οι ληξιπρόθεσµες έως την 31.12.2012 οφειλές, θα μπορούν να εξοφληθούν σε 48 δόσεις, εφόσον συντρέχει πραγµατική οικονοµική αδυναµία και µόνο εφόσον ο αιτών αποδεικνύει ότι µπορεί να ανταποκριθεί στο ύψος της µηνιαίας δόσης.
 •  Ο φορολογούμενος γίνεται όμως ταυτόχρονα όμηρος της εφορίας: Σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» μιας από τις προβλεπόμενες δόσεις υπάρχει προσαύξηση της δόσης κατά 15%, πληρωτέα μέχρι τη λήξη της επόμενης, ενώ για 2η καθυστέρηση, η ρύθμιση σταματάει, με το σύνολο της «οφειλής» να γίνεται απαιτητό. Ταυτόχρονα αναστέλλεται η παραγραφή των οφειλών από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης.
 •  Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δώσει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων», να κατάσχει δηλαδή κατά βούληση μισθούς ή συντάξεις μέσω του εργοδότη ή του ταμείου, καθώς και να επιβάλλει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Το είδαμε πρόφατα το έργο στην Κηφισιά, ασχέτως αν δεν τους βγήκε λόγω της λαίκής αντίδρασης.

Χαράτσι ακινήτων:

 • «Για επιτακτικούς λόγους εθνικού συµφέροντος» όπως πάντα, το χαράτσι της ΔΕΗ παραμένει σε ισχύ και για το 2013, παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που το είχε αποδεχτεί μόνο υπό την προϋπόθεση της προσωρινότητάς του για 2 χρόνια. Θα ονομάζεται πλέον «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.)» (άλλαξε ο Μανωλιός), μειωμένο κατά 15%. Δεν είναι το παλιό χαράτσι (αφού θα ήταν παράνομο), αλλά ούτε και νέο (αφού «δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι»)…

Αλλά και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, από 200.000 Ευρώ πλέον και αυξημένος με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι,  επιβάλεται για 3 έτη ταυτόχρονα – το 2011, το 2012 και το 2013 – με ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα. Και έπεται συνέχεια, με τα εκτός σχεδίου…

Απολύσεις στο Δημόσιο:
 • Το “δεν πρόκειται να υπογράψουμε την απόλυση ούτε ενός δημόσιου υπαλλήλου” ξεχάστηκε, και το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για απολύσεις ετοιμάστηκε. Νέοι απολυμένοι, που θα ρίξουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης.
 • Σε περίπτωση κατάργησης θέσεων σε ΝΠΙΔ, προβλέπεται καταγγελία της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου
 • Οι διαδικασίες επιταχύνονται, αφού δεν ισχύει ούτε καν το καθεστώς της «διαθεσιμότητας»
 • Οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων με τις οποίες επιβάλλονται ποινές υποβιβασμού ή απολύσεις «δεν υπόκεινται σε ένσταση ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου», αλλά μόνο σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Παιδεία
 • Αυξάνεται από 1η Σεπτέμβρη 2013 κατά δύο ώρες το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα: Νέες συγχωνεύσεις σχολείων, λιγότεροι αναπληρωτές, νέα υποβάθμιση της παιδείας
 • Οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων, εφ’ όσον δεν συμπληρώνουν τις νέες ελάχιστες διδακτικές ώρες, μπορούν να πληρώνονται αναλογικά λιγότερο. Γίνονται δηλαδή από μισθωτοί ωρομίσθιοι. Νέο δώρο στην εργοδοσία.

Άνοιγμα επαγγελμάτων

 •          Αίρονται και οι τελευταίοι «περιορισμοί» για 23 επαγγέλματα
Τα μέτρα αυτά δεν ήταν μονόδρομος. Δεν ήταν αποτέλεσμα κακών εκτιμήσεων της Τρόικας, κακής διαχείρισης της κρίσης ή κακής διαπραγμάτευσης των μνημονιακών κυβερνήσεων, αν και υπάρχουν κι αυτά. Εντάσσονται κυρίως στη ευρύτερη στρατηγική της Ε.Ε. που καθορίζει την πολιτική της με βάση τις ανάγκες του Κεφαλαίου. Μεροκάματα Κίνας είναι η πολιτική τους, διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και των κοινωνικών υπηρεσιών για το δικό τους κέρδος.Είναι επιλογή τους αυτή η πολιτική, η κρίση τους δίνει απλώς την ευκαιρία την παρουσιάσουν σαν μονόδρομο, έτσι ώστε να την περάσουν. Καμία ανάπτυξη δε θέλουν, εκτός από εκείνη που βασίζεται σε συνθήκες μεσαιωνικών κάτεργων.
Να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική και τους φορείς της
Προηγούμενο άρθροΠροτάσεις, προς τον υπουργό, για ένα άλλο Λύκειο
Επόμενο άρθροΣας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.