Έντονη αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο με φόντο τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τους ποδηλατόδρομους κατά τη συζήτηση που προκάλεσε η «Ενωτική Κίνηση Πολιτών» και 200 πολίτες με τις υπογραφές τους
Τα παράπονά τους στη δήμαρχο για τους ποδηλατόδρομους και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έκαναν οι κάτοικοι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Τη συζήτηση προκάλεσε ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών, Γιάννης Τσαγκάρης και 200 πολίτες με τις υπογραφές τους. Ζητούσαν «συζήτηση από μηδενική βάση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και λήψη απόφασης για άμεσες λύσεις».
Συγκεκριμένη απόφαση τελικά δεν υπήρξε, παρά μόνο κάποιες υποσχέσεις της διοίκησης ότι θα δει μαζί με τους μελετητές και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου τα αιτήματα και όσα μπορούν να υλοποιηθούν, θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο. Όπως δήλωσε η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, απαντώντας στον Γιάννη Τσαγκάρη για τα χρονοδιαγράμματα των έργων και της ελεγχόμενης στάθμευσης: «Καμία πρόταση δεν τεκμηριώνει ότι πρέπει να ανατραπεί η κυκλοφοριακή μελέτη. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα, βάσει των συμβάσεων, για την ολοκλήρωση των έργων, μολονότι εμείς αναμέναμε ότι θα είχαν τελειώσει. Κανονικά πρέπει να παραδοθούν στις 31/12/2009. Η ελεγχόμενη στάθμευση βρίσκεται σε συνάφεια με τα έργα, εκτός του θέματος της τιμολόγησης, για το οποίο θα πρέπει να καταλήξουμε από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο. Πρέπει πρώτα να αποκατασταθούν οι δρόμοι και να τελειώσει το έργο».
«Δυστυχώς σε τίποτα από τα παραπάνω η διοίκηση της κας Ταμβάκη δεν δεσμεύτηκε», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Κίνηση Πολιτών (ολόκληρη η ανακοίνωση στη διπλανή σελίδα). Παρόλα αυτά, ήταν μια χρήσιμη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αν και δεν έλειψαν φυσικά οι στιγμές έντασης και έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης, αντιπολίτευσης και κατοίκων. Μια συζήτηση που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια, πριν από την έναρξη των έργων, με δεδομένο ότι αυτά θα είχαν επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού.
Εν κατακλείδι, ένας τρίτος παρατηρητής θα έλεγε ότι η διοίκηση τήρησε τις βασικές αρχές της δημοσιότητας για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τους ποδηλατόδρομους που προωθεί, δεν εξάντλησε, πάντως, τα περιθώρια της διαβούλευσης με φορείς και κατοίκους. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε στο «δια ταύτα» κατόπιν εορτής. Ίσως και γιατί «καιγόταν» περισσότερο για την απορρόφηση των κονδυλίων. «Είναι η μοναδική φορά στα χρονικά της Νέας Ερυθραίας που έχουν εξασφαλιστεί τόσα χρήματα για έργα προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν μελέτες για διαχείριση άλλων τόσων. Η συνεργασία του δήμου με το Πολυτεχνείο είναι σημαδιακή για την πόλη όσο και να ενοχλεί ορισμένους», τόνισε η δήμαρχος.
Στα θετικά και η συμμετοχή του κόσμου στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς φαίνεται ότι οι πολεοδομικές και οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις του δήμου, οι συνθήκες προσβασιμότητας και μετακίνησης που διαμορφώνονται μέσα στην πόλη, αφορούν όλους και δημιουργούν σημαντικές αντιθέσεις. Κάποιοι χαρακτήρισαν τους ποδηλατόδρομους ως το «άκρον άωτον της κακοτεχνίας και της επιβάρυνσης» σε εμπορικό κέντρο, αλλά και σε γειτονιές. Έγινε και πάλι έντονα λόγος για πτώση του τζίρου των καταστημάτων, ακόμη και για «λουκέτα» που μπαίνουν, ενώ πλησιάζει η εορταστική περίοδος με την αγορά να βρίσκεται ακόμη σε αναστάτωση λόγω των έργων. Ακούστηκαν φωνές για «πόλεμο στους μικροεπαγγελματίες και μεθόδευση ώστε να στείλουν τον κόσμο στα πολυκαταστήματα».
Εκτός του εμπορικού κόσμου, πάντως, όσοι κάτοικοι παρενέβησαν στη συζήτηση και ήταν αρκετοί, ζήτησαν καλύτερη τοπική συγκοινωνία από και προς το κέντρο, απελευθέρωση-ανάπλαση των πεζοδρομίων για την ασφαλή πρόσβαση των πεζών, περιφερειακά δημοτικά πάρκινγκ κι έπειτα ποδηλατόδρομους. Κάτι που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο δήμος εφόσον έχει θέσει ως στόχο του την απομάκρυνση του Ι.Χ. από το κέντρο της πόλης.
Δοθείσης της ευκαιρίας, ωστόσο, η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη φρόντισε να δώσει και το πολιτικό της στίγμα: «Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τις επιλογές που έχουμε κάνει και αναμένουμε να μας κρίνει ο κόσμος της Νέας Ερυθραίας», δήλωσε η ίδια και έκανε λόγο για «τρικλοποδιές σε προεκλογική περίοδο» από τον Γιάννη Τσαγκάρη και την παράταξή του.
Ο εισηγητής του θέματος Γιάννης Τσαγκάρης ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων και εφαρμογής του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Μίλησε για την «ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων, έτσι ώστε τα έργα να λειτουργήσουν καλύτερα και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πόλης» και έθεσε ως «μηδενική βάση» τις προτάσεις που κατέθεσε ο δήμος για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Όπως είπε, μεταξύ άλλων: «Το ΓΠΣ δείχνει ότι θέλει να κρατήσει την αγορά, ενώ η κυκλοφοριακή μελέτη τείνει να την καταργήσει. Οι κινήσεις των οχημάτων σπρώχνονται από το κέντρο σε γειτονιές αμιγούς κατοικίας. Οι διαπλατύνσεις βαπτίστηκαν ποδηλατόδρομοι, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να απορροφηθεί το κονδύλι. Οι κακές κατασκευές και το πλάτος τους δεν δικαιολογούν ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης στη Νέα Ερυθραία. Θα μπορούσαν, όμως, να λειτουργήσουν ως πεζόδορομοι με κάποιες παρεμβάσεις. Αν το δεχθούμε αυτό, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε χώρους στάθμευσης όπου χρειάζεται. Είμαστε υπέρ της μείωσης της χρήσης του αυτοκινήτου και υπέρ της δημιουργίας ποδηλατόδρομων, κυρίως διαδημοτικών. Ο σχεδιασμός του δήμου οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και στις σημερινές συνθήκες κρίσης. Προτείνουμε την επανεξέταση της κυκλοφοριακής μελέτης, να εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου και διαβούλευσης και να συνεκτιμηθούν οι προτάσεις των κατοίκων».
Από τη «Δημοτική Αναγέννηση» η Μαρίνα Πετούση έδωσε τα συγχαρητήριά της στον κ. Τσαγκάρη «για το ενδιαφέρον των κατοίκων» που προκάλεσε στο δημοτικό συμβούλιο και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της απουσίας του Δήμου Νέας Ερυθραίας από τη γραμμή της διαδημοτικής συγκοινωνίας στα βόρεια προάστια αλλά και στην ανυπαρξία υποδομών οργανωμένης στάθμευσης. Η ίδια μοίραζε στους παριστάμενους ανακοίνωση της παράταξης, σύμφωνα με την οποία «η συγκοινωνία είναι σαν το καρδιαγγειακό σύστημα. Όσο περισσότερες διεξόδους έχει ανοιχτές, τόσο πιο καλά λειτουργεί».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ήταν «με το ένα πόδι» στο δημοτικό συμβούλιο και με «το άλλο πόδι» στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την εκλογική νίκη του Οκτωβρίου, που βρισκόταν παράλληλα σε εξέλιξη, ενώ κάποια στιγμή αποχώρησαν, λόγω του περασμένου της ώρας.
Ο Δημήτρης Ανδρεαδάκης από τη «Συνεργασία» είπε μεταξύ άλλων: «Είμαστε η μόνη παράταξη που είχαμε πει όχι στους ποδηλατόδρομους και στην ελεγχόμενη στάθμευση, έτσι όπως εφαρμόζονται και θα φέρουν περισσότερη αναστάτωση για την πόλη από τα κέρδη που θα μπορούσε να έχει. Η ίδια η εφαρμογή διασύρει την καλή πρόθεση. Να γίνει από την αρχή η προσπάθεια και από μηδενική βάση».
Η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, τέλος, απάντησε τα εξής: «Πολλά πρέπει να εκτιμηθούν και να αξιολογηθούν. Το ζήτημα των ανοικτών μετακινήσεων των πολιτών ήταν στο μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων των παρατάξεων, εκτός από την παράταξη του κ. Μπουρίκα. Μπορεί να είχε μια άλλη αντίληψη για τα δημοτικά πράγματα. Τις ρυθμίσεις αυτές δεν τις αποφασίσαμε μόνοι μας. Ήταν μέρος μιας μελέτης, που ακολούθησε όλα τα στάδια της δημοσιότητας, η οποία ποτέ δεν προσβλήθηκε απ? όλους εκείνους οι οποίοι συμμετείχαν στα δημοτικά συμβούλια. Κρίθηκε ότι έπρεπε να μπει τρικλοποδιά, όταν άρχισε να υλοποιείται και όταν κάποιοι πίστεψαν ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και πρέπει να αντιπαρατεθούν στη διοίκηση. Οι ποδηλατόδρομοι είναι διάδρομοι που εξυπηρετούν τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Κακοτεχνίες, όπως και λάθη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων μπορεί να υπάρχουν και μπορεί κάποιοι να τα έχουν επισημάνει. Όλοι υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του δήμου. Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και οποιοσδήποτε δημότης μπορεί να απευθύνεται γραπτώς στις υπηρεσίες. Όσοι δημιουργούν άλλες καταστάσεις, αυτές καταγράφονται στη δική τους πολιτική πορεία. Την τοπική συγκοινωνία εμείς τη δημιουργήσαμε και την κρατήσαμε, αν και θεωρείται άγονη γραμμή από τον ΟΑΣΑ. Πιστεύουμε στη δημόσια συγκοινωνία και πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη. Η διαδημοτική συγκοινωνία σε αυτό το κομμάτι που υλοποιείται σήμερα στα βόρεια προάστια δεν έχει καμία σχέση με τον Δήμο Νέας Ερυθραίας. Εκτιμήσαμε ότι δεν θα μας εξυπηρετήσει. Η συζήτηση για εμάς είναι σημαντική. Όσα ειπώθηκαν θα τύχουν της αντίστοιχης επεξεργασίας και θα βγουν ανακοινώσεις από πλευράς μας που θα τεθούν στο δημοτικό συμβούλιο».