giannis_karatsiompanis_1

γράφει ο Γιάννης Καρατσιομπάνης, Εκπαιδευτικός,
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ- Συμμαχία πολιτών Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Εκάλης»


Με αφορμή την τοποθέτηση της κ. Α. Βλάχου στην εκπομπή .. του kontra περί καθαρών   πεζοδρομίων  του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς-Ν.  Ερυθραίας-Εκάλης θέλω να τεκμηριώσω με το παρών σημείωμα,και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό,τιςτρείς πτυχές του προβλήματος:

Πρώτον τη διαχρονική ελλιπή αποκομιδή των κηπαίων και άλλων απορριμμάτων,   δεύτερον την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πεζοδρόμια και τρίτον τη νομική πλευρά, δηλαδή τη διαχρονική κατάληψη των πεζοδρομίων απόκυπαρισσοειδή,  λέιλαντ,  καλλωπιστικά χαμηλής ή υψηλής βλάστησης, από αυτοφυείς πικροδάφνες, ζαρντινιέρες, μπανιέρες για ντεκόρ..με την ανοχή όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών!

Τα πεζοδρόμια του δήμου μας φιλοξενούν απορρίμματα, μπάζα, κηπαία, ……..αλλά όχι τους πεζούς δημότες σε βαθμό που να παρεμποδίζονται οι γονείς των  μικρών μαθητών που συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές, οι  ηλικιωμένοι και όλοι εμείς οι πεζοί που στην καθημερινότητά μας,  πηγαίνοντας στην εργασία μας ή στο supermarket  χρησιμοποιούμε  τον  δρόμο και όχι  το πεζοδρόμιο, όπως θα έπρεπε,θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα, αλλά εκνευρίζοντας και τους οδηγούς!  Εμποδίζοντας ο ένας  τον άλλο!

Το πρόβλημα κ. Α. Βλάχου είναι διαχρονικό και εσείς ως παλιά περί τα κοινά συντελούσα θα έπρεπε να το γνωρίζεται.

Κατά καιρούς τόσο ο γράφων αλλά και ο έντυπος και ηλεκτρονικός τοπικός τύπος ασχολείται με τα πεζοδρόμια του Δήμου μας. Τίτλοι όπως “Πεζοδρόμια ιδιωτικής χρήσης και αισθητικής στη Νέα Κηφισιά”, “Πράσινες μεζονέτες εναντίον πεζών και με την ανοχή του δήμου”,” Πεζοδρόμια -Παρτέρια”, αναδεικνύουν το πρόβλημα.

Το 2004  δέκα χρόνια πριν με πρωτοβουλία του αείμνηστου Κηφισιώτη Γιώργου Κατσίμπαυπήρξαν δύο συναντήσεις μεταξύ Προέδρων σωματείων και του Δημάρχου κ. Ν. Χιωτάκηγια να λυθεί το πρόβλημα. (το επιβεβαιώνει στις  03.02.2012, με  επιστολή του προς την εφημερίδα «ΚΗΦΙΣΙΑ» και ο αξιότιμος κ. Κυριαζόπουλου Δ., Πρόεδρος Συλλόγου “Κηφισός” ). Ακολούθησε η 90/2005* ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία και δεν εφαρμόστηκε ποτέ! *ΑΠΟΦΑΣΗ 90/2005 Δ.Σ.

Χρονικό διάστημα Μάρτιος-Μάιος 2005

1ο Στάδιο: έκδοση ενημερωτικού σημειώματος του Δήμου προς τους κατοίκους για τα προβλεπόμενα και ισχύοντα από το Νόμο και εντός τακτής προθεσμίας (προτείνεται μέχρι, τέλος Μαΐου) να αφαιρέσουν τις πρόσθετες κατασκευές, να κλαδέψουν τα δέντρα μέχρι το ύψος 1,80 μ. να αφαιρέσουν από τα πεζοδρόμια τους θάμνους που καλύπτουν το χώρο διάβασης.

2ο Στάδιο: έκδοση από το Δήμο ενημερωτικής επιστολής που θα απευθύνεται σε εκείνους που θα αναγείρουν στο εξής οικοδομές.

3ο Στάδιο: καταγραφή σε συνεργασία με τους Συλλόγους των αδόμητων οικοπέδων τα οποία δεν έχουν διαμορφώσει πεζοδρόμια.

Χρονικό διάστημα Ιούνιος 2005

Έλεγχος εκ μέρους του Δήμου με τη συνδρομή των Συλλόγων της υλοποίησης εκ μέρους των ιδιοκτητών των μέτρων που τους προτάθηκαν.

Χρονικό διάστημα Ιούλιος 2005

Υλοποίηση εκ μέρους του Δήμου με έργο κατασκευής όλων των σημείων όπου μέχρι τότε δεν υλοποιήθηκαν με χρέωση των παρόδιων ιδιοκτητών.

Η απόφαση αυτή πήρε τον αριθμό 90/2005 και υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. που πήραν μέρος στη συνεδρίαση.»

Πέρα από την απόφαση του Δ.Σ. υπάρχει και η νομοθεσία και σύμφωνα με το άρθρο 967 ΑΚ «περί κοινοχρήστων πραγμάτων»,  το άρθρο 2 του ισχύοντος Κ.Ο.Κ. και  το άρθρ. 5 παρ. 1 του Συντάγματος, κάνει λόγο για «πράξη  ποινικά κολάσιμη, που μάλιστα διώκεται αυτεπαγγέλτως σε βαθμό κακουργήματος»όταν έχουμε κατάληψη δημοσίου κτήματος. (έτσι λογίζονται νομικά τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι οσάκις αυτά καταλαμβάνονται με κατασκευές ή πράγματα επ’αυτών αυθαίρετα τοποθετημένες/α από οποιονδήποτε).

Στις 19.3. 2012 σε άρθρο μου στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με τίτλο «οδός Κερκύρας» είχα υποδείξω  στην απερχόμενη πλέον Δημοτική Αρχή   τρεις περιπτώσεις  κατάληψης πεζοδρομίων που χρήζουν της άμεσης παρέμβασής  λόγω επικινδυνότητας για τους πεζούς!

– Οδός Κορυτσάς 10 έως 14. Στενό πεζοδρόμιο, στροφή, κατειλημμένο από βλαστάρια  δένδρων (ελιές, πικροδάφνες).

– Οδός Τατοΐου, πεζοδρόμιο ένθεν κακείθεν της στάσης κατειλημμένο από αυτοφυείς πικροδάφνες. Στο σημείο αυτό αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες από τα Ι.Χ. και οι πεζοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον δρόμο.

– Οδός Μάρκου Μπότσαρη από Όθωνος έως Αχαρνών, εκεί που συνήθως γίνονται τα σοβαρά τροχαία. Ο κατασκευαστής των μεζονετών έχει καταλάβει δύο μέτρα από το πεζοδρόμιο δημιουργώντας παρτέρι με φυτά, με αποτέλεσμα οι πεζοί να αναγκάζονται  να χρησιμοποιούν τον  επικίνδυνο δρόμο.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη περίπτωση, που δείχνει ακριβώς και τη νοοτροπία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο. Μετά το γεφυράκι αριστερά, ποιο πεζοδρόμιο θα χρησιμοποιήσω κύριε Δήμαρχε για να σας συναντήσω; Αυτό με τις πικροδάφνες;

H υπηρεσία  πρασίνου ΔΕΝ προχώρησε σε καμία  απελευθέρωση πεζοδρομίου. Αρκέστηκε στη μία και μοναδική, αποσπασματική ενέργεια, στις πολυκατοικίες της οδού Κερκύρας, στα νούμερα 8-10, 10-12, 12-14 και στην απέναντι μονοκατοικία μάλλον για τις ανάγκες προβολής και δημοσιότητας των κυρίων της φωτογραφίας!

Και πέτυχε το εκπληκτικό. Από τη μια να τιθασεύσει τις άναρχες «αγγελικούλες» και από την άλλη να ψιλό-εκφοβίσει τους ιδιοκτήτες και ενοίκους των πολυκατοικιών  και στην απέναντι μονοκατοικία,  που δεν τις είχαν κλαδέψει! Φευ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.