237-tp.jpgΑισιοδοξία στον προγραμματισμό, απογοήτευση στον απολογισμό

Χωρίς ουσιαστικό στόχο διεκδίκησης επιχορηγήσεων από δημόσιες επενδύσεις και Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για έργα υποδομής, θέμα που κατά προτεραιότητα έθετε στην ατζέντα της κριτικής της προς την προηγούμενη δημοτική αρχή η δήμαρχος από τη θέση της αντιπολίτευσης τα προηγούμενα χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Νέας Ερυθραίας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πλην της Μαρίνας Πετούση, καταψήφισαν τον τεχνικό προγραμματισμό της διοίκησης για το 2008, που ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 4.100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Μωράκης για το περσινό Τεχνικό Πρόγραμμα, «το ύψος των έργων που δημοπρατήθηκαν το έτος 2007 ανέρχεται ως προς τα προϋπολογισθέντα ποσά σε 1.715.000 ευρώ», κάτι που σημαίνει ότι υλοποιήθηκε κατά 54% σε σύνολο 3,15 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν. «Πέραν αυτού του ποσού επιδοθήκαμε σε έργα αυτεπιστασίας τα οποία απορρόφησαν δαπάνες για υλικά ύψους 339.000 ευρώ και μισθώσεις υπηρεσιών ύψους 195.196 ευρώ», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Μωράκης τόνισε εξάλλου στην εισήγησή του για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της διοίκησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προηγούμενη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου: «Στα έργα αυτά προσπαθούμε να υπάρχει σωστή και δίκαιη κατανομή όσον αφορά στα κεφάλαια που θα διαθέσουμε και τη χρησιμότητα για όλες τις περιοχές του δήμου. Αποφεύγουμε τις κατατμήσεις. Ουσιαστικός παράγοντας για την αποδοτική κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος είναι το γεγονός ότι έχουμε μια πλήρη αποτύπωση των δυνατοτήτων του δήμου και ότι έχουμε κάνει ενέργειες για διεκδίκηση κονδυλίων. Επισημαίνουμε επίσης ένα χαρακτηριστικό του προγράμματος 2008, είναι μια καινοτομία που εμφανίζεται για πρώτη φορά στα δημοτικά πράγματα. Προβλέπεται η έναρξη των διαδικασιών για νομιμοποιήσεις των αθλητικών χώρων και των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς επίσης και η εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Είναι επίσης γεγονός να δοθεί από συγκεκριμένο έργο που το χαρακτηρίζουμε ως πιλοτικό μια ταυτότητα αρχιτεκτονικών στοιχείων δρόμου-γειτονιάς στην πόλη μας. Για την εκπόνηση του Τεχνικού Προγράμματος έχουν ληφθεί υπόψη το ερωτηματολόγιο που κυκλοφόρησε ο δήμος μας μέσω του ενημερωτικού μας εντύπου, αιτήματα συλλόγων και φορέων, οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις των Habitant Agenta και του επιχειρησιακού σχεδίου του δήμου, όπως και οι επισημάνσεις των υπηρεσιών του δήμου μας».

Τα κυριότερα έργα
Η δημοτική αρχή κατέθεσε τις προτάσεις και τον προγραμματισμό της για έργα και μελέτες ύψους 4,1 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, τα κυριότερα ποσά που προϋπολογίζονται σε έργα, αφορούν αναπλάσεις οδών πιλοτικού χαρακτήρα σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του ΕΜΠ (300.000 ευρώ), ανάπλαση ενοποίησης εμπορικών κέντρων δήμου (300.000 ευρώ), ανάπλαση οδού Παπανδρέου από Πόντου έως Ισμήνης (250.000 ευρώ), ανάπλαση από Αθηνάς, πλατεία Ρωμυλίας, Λουκή Ακρίτα έως Κοραή 3 (300.000 ευρώ), εργασίες καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων (150.000 ευρώ), διαπλατύνσεις και κατασκευές πεζοδρομίων σε Καστρί και Πολιτεία,  κατασκευή αποχετευτικών αγωγών (160.000 ευρώ), αποχετευτικό δίκτυο Πολιτείας (120.000 ευρώ) κ.α.
Η μερίδα του λέοντος στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα καταλαμβάνει φυσικά η υπηρεσία τεχνικών έργων με προϋπολογισμό 1.760.000 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης με 638.000 ευρώ, οι υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωνικής πολιτικής με 577.000 ευρώ, οι υπηρεσίες πρασίνου με 425.000 ευρώ, οι υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού με 308.000 ευρώ, οι υπηρεσίες σχολείων με 292.000 ευρώ, οι οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες με 58.000 ευρώ, η δημοτική αστυνομία με 33.000 ευρώ, οι υπηρεσίες κοιμητηρίου με 23.000 ευρώ και τέλος, τα διεκδικούμενα έργα με 3.000 ευρώ.
Η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη έκανε λόγο για ένα «φιλόδοξο και μεγάλο Τεχνικό Πρόγραμμα που θα τρέξει πέραν του έτους, μια κοπιαστική δουλειά που θα φανεί στην πορεία». Η ίδια αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που θα καταβάλλει τον επόμενο χρόνο ο δήμος για τη νομιμοποίηση όλων των κτιρίων του και την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, ενώ έθεσε τον εξής στόχο: «Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τους εαυτούς μας ότι μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο σε αυτήν την πόλη».

Οι θέσεις
των παρατάξεων
Ο εισηγητής της «Συνεργασίας» Κώστας Τζήκας μίλησε για «πενιχρά και μηδαμινά αποτελέσματα του φετινού Τεχνικού Προγράμματος, ένα έργο που παίζεται κάθε χρονιά» και προσδιόρισε τελικά το ποσό υλοποίησής του σε 800.000 ευρώ, τη στιγμή που η διοίκηση προϋπολογίζει για το «νέο μεγαλεπίβολο, αλλά ανέφικτο Τεχνικό Πρόγραμμα 4 εκατ. ευρώ χωρίς επιχορηγούμενα έργα, αλλά μόνο με πόρους του δήμου». Ο κ. Τζήκας τόνισε το γεγονός ότι δεν έχουν ωριμάσει έργα, ώστε η διοίκηση να μιλάει σήμερα για συνεργασία με ιδιώτες και ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), ενώ έκρινε ως θετικά κάποια έργα, όπως είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου.
Από την πλευρά των «Δυνάμεων» η Κατερίνα Μουστάκη αναφέρθηκε σε «τακτική ευχολογίου που διατηρεί το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα χωρίς καινοτομίες, χωρίς προοπτική και χωρίς όραμα που κάνει μια απλή διαχείριση των κονδυλίων, συνεχίζοντας τα παλιότερα έργα, ενώ δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα μια μελέτη ή μια δράση που θα απογειώσει την πόλη». Η κ. Μουστάκη ανέφερε συγκεκριμένα έργα και μελέτες που προτείνει η παράταξή της για τον τεχνικό προγραμματισμό της πόλης, όπως ενεργοποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, ενοποίηση των ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου και σχολείων, διαμόρφωση και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων για την ασφαλή κίνηση των πεζών και ΑμεΑ, κολυμβητήριο εφόσον αποφασιστεί η θέση του κ.α.
«Το έργο το έχουμε ξαναδεί και πρόκειται για ένα κακό αντίγραφο του Τεχνικού Προγράμματος του 2007, αποτέλεσμα στείρας γραφειοκρατικής διαδικασίας που συντάχθηκε στα γρήγορα χωρίς πνοή και όραμα», δήλωσε ο Γιάννης Τσαγκάρης από την παράταξη των «Πολιτών». Ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε ότι ουσιαστικά για νέα έργα το 2007 δόθηκε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας 71 ευρώ σε κάθε κάτοικο, ενώ για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα είπε ότι το 50% αυτού αφορά έργα προϋπολογισμού 12.223 ευρώ. «Δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση, είναι φτωχότερο από ποτέ και τέτοια μιζέρια δεν την αξίζουν οι κάτοικοι», κατέληξε ο ίδιος.
Η Μαρίνα Πετούση από τη «Δημοτική Αναγέννηση» εστίασε κυρίως στη δρομολόγηση των έργων ανάπλασης του πάρκου Ήβη και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής για το πράσινο. «Είχατε ως λάβαρό σας το πάρκο Ήβη και όποιος το έχει ως τέτοιο το υλοποιεί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πετούση, αν και τελικά έδωσε τη θετική της ψήφο στο νέο τεχνικό προγραμματισμό της διοίκησης.
Τέλος, ο επικεφαλής της ΡΕΚΕ, Κωστής Χαλκιαδάκης, κατά την παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε στην ανάγκη μονοδρομήσεων μεγάλων δρόμων της πόλης με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων ώστε να δοθεί ζωτικός χώρος στους πεζούς και την ανάπλαση του κέντρου της πόλης με ενοποίηση των χώρων, κάτι για το οποίο έχουν δεσμευθεί όλες οι παρατάξεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.