ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗ
ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗ

Τις προ άλλες που έκανα ζάπινγκ στην τηλεόραση έπεσα επάνω σε τέσσερα γκάλοπ που ανέλυαν τα ποσοστά ανεργίας, μερικής απασχόλησης, πολλαπλής απασχόλησης και πιάσε το αβγό και κούρευτο η συνέχεια γνωστή, εκπρόσωποι κομμάτων κονταροχτυπιούνται για ευθύνες και από την άλλη, οι αρμόδιοι να διαβεβαιώνουν ότι θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Το 1/3 των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι ενώ πολλοί απασχολούνται με ευέλικτη σχέση εργασίας και δυστυχώς γι αυτούς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπή μισθό αλλά παράλληλα εργάζονται χωρίς καμιά επαγγελματική προοπτική και εξέλιξη.
Κάποτε κάποιος συνεργάτης φιλοκυβερνητικός μου έλεγε:
«Ξυπνάτε ρε! Νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη»
Και δυστυχώς έτσι έχει μετατραπεί η αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση ευθύνεται για αυτή την κατάσταση. Έχουμε γίνει ζούγκλα και αυτό έχει ήδη αρχίσει να φέρνει μεγάλες αναταραχές και ανασφάλειες.
Εκατομμύρια Έλληνες οδηγούνται σε οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος που με αυτό τον τρόπο στερείται πολύτιμους πόρους.
Η πραγματική εικόνα εμπεριέχει εγκλήματα κατά των εργαζομένων στο όνομα της ελαστικής αγοράς εργασίας ενώ παράλληλα η μερική απασχόληση εφαρμόζεται κατά κόρον. Ένα είναι το αποτέλεσμα η άγρια εκμετάλευση των εργαζομένων.
Στις μέρες μας απασχολούνται χιλιάδες συμπολίτες μας χωρίς να είναι ασφαλισμένοι και οι αποδοχές τους δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ορίζουν οι νόμοι.
Συνάμα οι κρατικές υπηρεσίες βοηθούν την κατάσταση αυτή με την αδράνεια τους. Ακόμα και στο Δημόσιο υπάρχουν συμβάσεις ομηρίας και προσλήψεις με καθαρά ρουσφετολογικά κριτήρια. Έχουν  δε φτάσει στο σημείο να προτείνουν τριήμερη ή τετραήμερη εργασία με πρόσχημα την οικονομική κρίση να γίνονται παιχνίδια με το κόστος της εργασίας εν ολίγης παίζουν με ανθρώπους – . Σου λένε αυτή η επιχείρηση αντί να βάλει λουκέτο, δεχτείτε να πάρουμε κάποια προσωρινά μέτρα που δεν θα ανακληθούν ποτέ να αντιμετωπίσουμε την κρίση και μετά βλέπουμε
Η Υπουργός απασχόλησης μας διαβεβαιώνει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι θωρακισμένοι με νόμους και ρήτρες και εμείς βλέπουμε πώς 123 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο που ζητούσαν την καθιέρωση του 8ώρου για να μην μοχθούν από τα χαράματα και να μπορούν να πάρουν μια ανάσα, να πηγαίνει περίπατο και το 8ωρο και να κυριαρχεί η μερική απασχόληση, η πολλαπλή απασχόληση, η εργασία λάστιχο και τόσα άλλα.
Καθιερώνονται νέες λέξεις. Δεν  θα λέγεσαι άνεργος πλέον, αλλά μερικώς άνεργος .
Σκέφτεται άραγε κανείς τους εργαζόμενους, τις ανάγκες τους και πως θα καλυφθούν
αυτές αφού θα εργάζονται τις μισές μέρες, άρα θα παίρνουν και τα μισά λεφτά;
Φτάσαμε 2009 για να δουλεύουμε με συνθήκες 123 χρόνων πριν.
Να διεκδικούμε το δικαίωμα μιας ώρας σκέψης η ενός πιάτου φαγητού!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.