Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Δημοτική Αστυνομία απαντάει στις ερωτήσεις της «Ν.Ε.» για θέματα που αφορούν  στην καθημερινότητα των πολιτών

Μπορεί η Δημοτική Αστυνομία να επέμβει σε θέματα εγκληματικότητας, όπως ζητούν πολλοί, να ελέγξει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή να ρυθμίσει την κυκλοφορία; Πού ξεκινούν και πού φτάνουν τελικά οι αρμοδιότητές της στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς; Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Δημοτική Αστυνομία, Τηλέμαχος Τσιλιγκίρης, απαντάει στις ερωτήσεις της «Ν.Ε.» για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Υπ? αριθμόν θέμα, βέβαια, ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, που παρά τις 123.000 κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011, εξακολουθεί να ταλανίζει την πόλη.

– Ποιες είναι οι κυριότερες αρμοδιότητές της και ποια μέσα διαθέτει σήμερα η Δημοτική Αστυνομία;
«Λειτουργούμε ως τμήμα. Με απόφαση δημάρχου είμαι εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος -αμησθί- για τη Δημοτική Αστυνομία. Σήμερα ασκούμε 20 αρμοδιότητες, βάσει του νόμου, καθώς έχουμε εν ενεργεία 38 δημοτικούς αστυνομικούς. Όμως, δεν επαρκούν για τον καλλικρατικό Δήμο Κηφισιάς. Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο προσαρμογής με την ενοποίηση των τριών πρώην δήμων. Είναι μεγάλη η έκταση, ενώ δεν έχουμε και τα απαιτούμενα μέσα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και μέσα επικοινωνίας. Διαθέτουμε μόνο δυο τζιπ και δέκα ποδήλατα για να κυκλοφορούν οι δημοτικοί αστυνομικοί όταν χρειάζεται. Κυριότερη αρμοδιότητά μας είναι ο έλεγχος της στάθμευσης. Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στο θέμα αυτό, αλλά δεν επαρκούν, όχι μόνο τα 38 άτομα που είμαστε, αλλά ούτε και 138. Πολλοί ζητούν από τη Δημοτική Αστυνομία πράγματα τα οποία δεν είναι στις αρμοδιότητές της, ούτε και μπορεί να τα κάνει. Για να γνωρίζει ο κόσμος, δεν έχουμε ούτε τον έλεγχο των καταστημάτων, ούτε και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας».

– Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την αναβάθμιση της υπηρεσίας σας;
«Έχουμε προγραμματίσει να εξοπλιστούμε με τα κατάλληλα μέσα και βρισκόμαστε στις συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έχουμε βάλει στο πρόγραμμα την προμήθεια 4 αυτοκινήτων, 4 μοτοσικλετών και 20 ασυρμάτων. Αν ήμασταν 49 άτομα και πάνω, θα είχαμε όλες τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, βάσει του νόμου. Ελπίζουμε να πάρουμε και τις υπόλοιπες αρμοδιότητες εφόσον στελεχωθούμε με το κατάλληλο προσωπικό μέχρι τέλος του έτους. Αυτός είναι ο στόχος μας και ευελπιστούμε να είμαστε αντάξιοι του δήμου που εκπροσωπούμε και των πολιτών μας».

– Πολλές φορές έχει συζητηθεί το θέμα της εγκληματικότητας. Έχετε αρμοδιότητα να επεμβαίνετε σε τέτοια θέματα ή να κάνετε περιπολίες στις γειτονιές προληπτικά;
«Οι δημότες γενικά ζητούν διάφορα πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να επέμβουμε, όπως να κάνουμε περιπολίες, να βγάλουμε βάρδιες σε γειτονιές κ.α. Η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι ένοπλο Σώμα. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποφασίζει πώς να δράσει, παρά μόνο να εκτελεί με βάση τις συγκεκριμένες αρμοδιότητές της. Πάνω σε αυτές τις αρμοδιότητες πρέπει να παρεμβαίνουμε. Μόνο ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας έχει τον έλεγχό της και δεν μπορεί άλλο πολιτικό πρόσωπο ή αντιδήμαρχος να πει πού και πώς θα ενεργήσουμε. Αυτό πολλοί δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν».

– Στο εμπορικό κέντρο της Νέας Ερυθραίας υπάρχουν αρκετά παράπονα για όχληση με τα μπαρ και τα καφέ που λειτουργούν, όπως και για τους χώρους που καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματα. Έχετε επιληφθεί του θέματος;
«Σχετικά με τον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που γίνεται τόσος πολύς λόγος, προς το παρόν έχουμε μόνο αρμοδιότητα ελέγχου για την απαγόρευση του καπνίσματος. Μπορούμε να ελέγξουμε και αν διαθέτουν άδεια λειτουργίας ή άδεια μουσικών οργάνων, ώστε να το αναφέρουμε στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά σπανίζουν. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά των αστυνομικών και υγειονομικών υπηρεσιών. Γνωρίζουμε το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα μπαρ στο εμπορικό κέντρο και έχουμε καταγγελίες, καθώς αυτό το κομμάτι έχει ονομαστεί και ??Μύκονος?? της Νέας Ερυθραίας. Έχουν δίκιο οι κάτοικοι, γιατί εκεί γίνεται ένα κομφούζιο, εφόσον μαζεύονται 400-500 άτομα και μετά την κατανάλωση αλκοόλ, παρεκτρέπονται κιόλας και οχλαγωγούν. Τα μαγαζιά, για τα οποία γίνεται λόγος τελευταία, έχουν άδειες λειτουργίας από την προηγούμενη δημοτική αρχή της Νέας Ερυθραίας. Αλλά έτσι όπως εξελίχθηκαν, μας κάνει κι εμάς εντύπωση. Σε τέτοιου είδους θέματα η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει. Άλλωστε, λειτουργούμε με ωράριο και όχι με 24ωρη βάρδια. Στις 9.30 το βράδυ τελειώνουν την εργασία τους οι δημοτικοί αστυνομικοί. Τώρα λένε ότι θα μας κόψουν και τις υπερωρίες. Αν γίνει αυτό, χαθήκαμε, γιατί είναι και τα Σαββατοκύριακα στη μέση και δεν θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε».

– Γίνονται έλεγχοι για το κάπνισμα στα καταστήματα ή έχει ατονήσει το μέτρο; Εσείς, για παράδειγμα, και ως ιδιοκτήτης ενός τέτοιου καταστήματος θα αφήνατε τους πελάτες σας, που θα το ζητούσαν, να καπνίσουν;
«Γίνονται έλεγχοι για το κάπνισμα και δεν κάνουμε εξαιρέσεις. Επεμβαίνουμε και κατόπιν καταγγελιών που έχουμε, αν και αυτήν την εποχή δεν υπάρχουν πολλές παραβάσεις, καθώς ο κόσμος κάθεται έξω. Δεν είναι τόσο εύκολο το μέτρο για τους καταστηματάρχες, αλλά ο νόμος πρέπει να τηρείται. Μη νομίζετε ότι δεν έχουν υπάρξει καταγγελίες και για το δικό μου μαγαζί. Δεν μπορείς να διώξεις τον καθένα, αλλά ευγενικά το ζητάμε να βγουν έξω οι πελάτες μας να καπνίσουν. Επίσης, σκοπεύουμε να κάνουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης στα καταστήματα για θέματα καθαριότητας, ποιες ώρες και πού μπορούν να βγάζουν τα απορρίμματά τους».

– Παρά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αστυνομίας, δεν έχει μπει ακόμη τάξη με το άναρχο και παράνομο παρκάρισμα των Ι.Χ., σε πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, ράμπες ΑΜΕΑ, αλλά και στην κεντρική λεωφόρο. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα αυτό;
«Για να δείτε το μέγεθος του προβλήματος, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Δημοτική Αστυνομία έχει βεβαιώσει 123.000 παραβάσεις ΚΟΚ. Δεν είναι ο σκοπός μας τα πρόστιμα και η φοροεισπρακτική πολιτική, ιδιαίτερα σήμερα στις οικονομικές συνθήκες που ζούμε. Οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν εντολή να είναι ανεκτικοί, να έχουν καλή συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες και να προσπαθούν να δώσουν λύσεις πριν να δώσουν κλήσεις. Πολλές φορές κάνουν παρατηρήσεις, αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν κι εκείνοι οι πολίτες που τους επιτίθενται, όπως είχαμε κι ένα περιστατικό μ? έναν καταστηματάρχη εδώ στην Αθ. Διάκου. Αυτά είναι απαράδεκτα και κάποιοι έχουν παρανοήσει κάποια πράγματα. Πρώτη φορά άκουσα στη Νέα Ερυθραία ότι μπορείς να νοικιάσεις θέση για παρκάρισμα στην πρασιά και υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Η πρασιά δεν είναι για να σταθμεύουν τα αυτοκίνητα και βάσει του νόμου το 75% πρέπει να είναι πράσινο. Είναι μεν ιδιοκτησία, αλλά όχι για παρκάρισμα. Γενικότερα μέσα στα εμπορικά κέντρα βρίσκουμε πολλές ατασθαλίες που εμποδίζουν την κίνηση των πεζών. Το χειρότερο είναι ότι δεν σέβονται τα πεζοδρόμια, τις διαβάσεις και τις ράμπες για ΑΜΕΑ. Εκεί είμαστε κάθετοι. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι έχει υπάρξει βελτίωση και θα υπάρξει και άλλη. Βέβαια, η νοοτροπία του Έλληνα είναι αρκετά δύσκολη κι εκεί έγκειται όλο το πρόβλημα».

– Η άτυπη πιάτσα ταξί που έχει δημιουργηθεί στη στάση των αστικών συγκοινωνιών στην πλατεία Πλατάνου θα εξακολουθεί να υπάρχει;
«Η Δημοτική Αστυνομία έχει συντάξει έκθεση για το θέμα αυτό, που θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβει απόφαση. Η ανωμαλία έχει δημιουργηθεί από τη μεταφορά της στάσης στο συγκεκριμένο σημείο. Παρά το γεγονός ότι βάλαμε απαγορευτικές πινακίδες, οι ταξιτζήδες σταματούν παράνομα και σε διπλή σειρά για να επιβιβάσουν επιβάτες, με αποτέλεσμα να γίνεται κομφούζιο. Στις παρατηρήσεις των δημοτικών αστυνομικών αντέδρασαν έντονα. Θα κάνουμε πρόταση να πάνε στην οδό Ηρώδου Αττικού που προσφέρεται και έχουν πρόσβαση σε κάθε κατεύθυνση. Χρειάζεται να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Αν δεν βρεθεί αυτή, τότε θα επιβάλλουμε την τάξη με κλήσεις και με τη συνδρομή της Τροχαίας»

 

Οι 20 αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας Κηφισιάς

Με το σημερινό προσωπικό των 38 ατόμων που διαθέτει η Δημοτική Αστυνομία Κηφισιάς, έχει τις εξής αρμοδιότητες να ελέγχει τους όρους και τις διατάξεις, οι οποίες προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές:

 1. Για την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση.
 2. Για τη χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων.
 3. Για τη χρήση και λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών αγορών, των εμποροπανηγύρεων, των ζωοπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων δραστηριοτήτων.
 4. Το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές.
 5. Την υπαίθρια διαφήμιση, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης ειδικότερων προδιαγραφών κατασκευής και προϋποθέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων.
 6. Την καθαριότητα σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους της εδαφικής περιφέρειας του οικείου δήμου και γενικότερα την τήρηση των κανόνων για την αναβάθμιση της αισθητικής των πόλεων και των οικισμών.
 7. Τα μέτρα που επιβάλλονται για την πρόληψη πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους.
 8. Την κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση των οχημάτων, στην επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 του ν. 2696/1999, όπως ισχύει, για την παράνομη στάθμευση οχημάτων, καθώς και την κυκλοφορία τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια και γενικά σε χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια χρήση και στην εκπομπή θορύβων από αυτά.
 9. Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα.
 10. Τη σήμανση των εργασιών που εκτελούνται στις οδούς και στις υποχρεώσεις αυτών που εκτελούν έργα και εναποθέτουν υλικά και εργαλεία στο δημοτικό και κοινοτικό οδικό δίκτυο και ελέγχει για τη λήψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής σε εργασίες που εκτελούνται.
 11. Εκτελεί τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων, των οποίων την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγούν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές.
 12. Τους οργανωμένους από τους δήμους χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων.
 13. Αφαιρεί την άδεια οικοδομής για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.
 14. Συμμετέχει στην εφαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας.
 15. Τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, σχετικά με την εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας (βεβαίωση παραβάσεων, εκτέλεση διοικητικών κυρώσεων, θεώρηση τιμοκαταλόγων των δωματίων τωνξενοδοχειακών επιχειρήσεων και καταλυμάτων) στις περιπτώσεις που αυτές λειτουργούν σε νομούς ή νησιά όπου δεν εδρεύουν υπηρεσίες του EOT.
 16. Την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς.
 17. Τις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές, καθώς και την επιβολή των πάσης φύσεως διοικητικών μέτρων που προβλέπονται από αυτές.
 18. Προστατεύει τη δημοτική και κοινοτική περιουσία.
 19. Διενεργεί αυτοψία για την εξακρίβωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την έκδοση διοικητικών πράξεων από τα όργανα του δήμου και, ιδίως, διενεργεί αυτοψία και συντάσσει έκθεση για την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής και για τη χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας.
 20. Επιδίδει τα πάσης φύσεως έγγραφα του οικείου δήμου ή άλλων δημοτικών αρχών εντός των διοικητικών ορίων του οικείου δήμου.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. μια χαρα ειναι οι 38 δημοτικοι αστυνομικοι.δεν χρειαζονται αλλοι.πιο πολυ αναγκη εχει η καθαριοτητα η οι κοινωνικοι λειτουργοι η οποιοςσδποτε αλλος τομεας.δεν καταλαβαινω τη πρεμουρα να προσληφθουν και αλλοι αστυνομικοι για να αναλαβουν ολες τις αρμοδιοτητες.υπαρχουν σοβαροτερα προβληματα κ Τσιλιγκιρη(οχι οτιδεν ειναι το κυκλοφοριακο).μηπως δεν χρειαζονται γιατροι?ο κοσμος πλεον εχει συνηδητοποιηθει σε μεγαλο βαθμο .ας μην το παρακανουμε.

  • συμφωνω με τον πανο και εχω να προσθεσω οτι η δημοτικη αστυνομια κανει πολυ καλη δουλεια ειδικα στο κεντρο οποτε θα πρεπει οι προσληψεις πλεον να εχουν πρακτικο χαρακτηρα για τη πολη και χρειαζεται συνεση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.