225-kozonis.jpgΤιμητική εκδήλωση για ένα σημαντικό τέκνο της πόλης μας, τον ιατρό Κώστα Κοζώνη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στον κήπο του Λαογραφικού Μουσείου, στο πλαίσιο των «Αλλοτινών Πατρίδων». Ομιλητής ήταν ο καθηγητής Αχιλλέας Κοντοστάθης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και τη ζωή του κ. Κοζώνη, του γιατρού που πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε γενιές και γενιές Ερυθραιωτών και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία που έδωσε ο κ. Κοντοστάθης, ο Κώστας Κοζώνης γεννήθηκε τη δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα, την εποχή που ο πατέρας του Νικόλαος ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού στο Μαραθώνα. Όταν όμως έφτασε στη Νέα Ερυθραία την τέταρτη δεκαετία του ίδιου αιώνα, ο κόσμος εδώ ήταν διαφορετικός κι εκείνος μπορούσε να καταλάβει την αλλαγή και να τη χαίρεται. «Με τα προσφυγόπουλα δεν ένιωθε να είναι ξένος. Από τη μητέρα του έτρεφε μέσα του αίμα προσφυγικό κι ο ίδιος», ανέφερε ο κ. Κοντοστάθης, εστιάζοντας στα παιδικά του χρόνια και τη σχολική ζωή του. Αν και η προτίμησή του ήταν να σπουδάσει Φιλολογία, τελικά ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, χωρίς να του το ζητήσει εκείνος. Αρχίζει τη σταδιοδρομία του ως γιατρός στη Νέα Ερυθραία κι αμέσως αποκτά φήμη. «Δεν είναι μόνο η επιστημονική του κατάρτιση αλλά και ο τρόπος που ασκεί το επάγγελμά του. Το μεγάλο επικοινωνιακό του ταλέντο αναπτύσσεται και φτάνει σε μια τελειότητα που τον καθιστά αγαπητό και σεβαστό συγχρόνως, ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη τόση, ώστε ο ασθενής να πείθεται και να εφαρμόζει κατά γράμμα τις συμβουλές του», τόνισε ο κ. Κοντοστάθης.
Ο Κώστας Κοζώνης αισθάνεται πως η Νέα Ερυθραία είναι ο τόπος της ζωής του, δεν θέλει να τον αποχωριστεί και να κατοικήσει στο ένα ή στο άλλο πλούσιο προάστιο που του προτείνουν σημαντικοί πελάτες του. Όταν εξετάζει ασθενείς δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στους ανθρώπους με τα μεγάλα ονόματα και τους απλούς ανθρώπους του λαού. Αυτό είναι για το γιατρό Κώστα Κοζώνη ο πρώτος στόχος της επαγγελματικής του απασχόλησης και όπως κατέληξε ο κ. Κοντοστάθης: «Είναι ευτύχημα που μπορούμε σήμερα να εκφράσουμε την αναγνώρισή μας για το έργο του. Αυτό δεν τιμά μόνο τον ίδιο, παρά και την πόλη μας, νομίζω, που ξεφεύγει από τις μικρότητες της ζηλοφθονίας κι ανυψώνεται ως την υπερηφάνεια για ένα τόσο σεμνό και σημαντικό τέκνο της».
Ο Κώστας Κοζώνης έλαβε έπειτα το λόγο και ευχαριστώντας όλους τόνισε τα ακόλουθα: «Θα μου έφτανε να με θεωρούν οι Μικρασιάτες και οι Ερυθραιώτες έναν απ αυτούς. Τη διάκριση την αφιερώνω σε όλους τους δημάρχους που εξυπηρέτησαν τον τόπο. Από παράγκες που υπήρχαν, η Νέα Ερυθραία εξελίχθηκε σε πρότυπο προάστιο, κάτι που οφείλεται στη μεγάλη ιδεολογική δύναμη των Ερυθραιωτών και την προκοπή τους. Η καταστροφή της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, ίσως έθαψε ένα μεγαλοϊδεατισμό ελληνοβυζαντινής προέλευσης αλλά δεν θάφτηκε η ελληνική ψυχή. Γι αυτό και κυριαρχεί το όπου τόπος και δράση». Στο τέλος της τιμητικής εκδήλωσης η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη απένειμε αναμνηστική πλακέτα με το σύμβολο της Σίβυλλας στον ιατρό Κώστα Κοζώνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.