418_vila_kazouli

Αποφασισμένο να διεκδικήσει την Έπαυλη Καζούλη από το Ελληνικό Δημόσιο, αναλαμβάνοντας πλήρως και το κόστος συντήρησης της, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς το οποίο κατά πλειοψηφία ψήφισε την πρόταση του δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Γ. Χιωτάκη να αγοραστεί και να αποκατασταθεί με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».

Η απόκτηση της Έπαυλης Καζούλη είναι ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Κηφισιάς που ενισχύεται ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελου Λιβιεράτου η οποία δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2013 και δίνει τη δυνατότητα και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποκτήσουν διατηρητέα κτίρια που έχουν ιδιαίτερη πολεοδομική και ιστορική σημασία μέσω του Χρηματοδοτικού Προγράμματος  του Πράσινου Ταμείου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ιδιοκτήτης του ακινήτου, είχε ανακοινώσει την πώληση της περίφημης Βίλας Καζούλη, που σήμερα στεγάζει το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Στην εισήγηση του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Γ. Χιωτάκης επισημαίνει ότι «διερευνώντας τις δυνατότητες διάσωσης ακινήτων σημαντικής αξίας για την πόλη, με σκοπό την διατήρηση του χαρακτήρα της και το κοινωνικό όφελος των σημερινών κατοίκων της και των μελλοντικών γενιών, αξιολογώντας πλήθος παραμέτρων όπως η αρχιτεκτονική, η πολιτιστική, η κοινωνική και οικονομική αξία, ξεχωρίσαμε την Έπαυλη Καζούλη που βρίσκεται στην είσοδο της Κηφισιάς. Η απόκτηση της θα είναι προς ωφέλεια του Δήμου Κηφισιάς και κατάλληλη για την εκπλήρωση πλήθους δημοτικών σκοπών. Επιβάλλεται λοιπόν η απόκτηση, συντήρηση και διαφύλαξη του ακινήτου αυτού που έχει ιστορική και παραδοσιακή αξία για την πόλη μας. Στο σημερινό δημοσιονομικό πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία και τις εξαιρετικά περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των ΟΤΑ για επενδύσεις σε έργα και περιουσιακά στοιχεία ο Δήμος Κηφισιάς αναζήτησε πηγές χρηματοδότησης και κατέληξε στη χρηματοδότηση 100% από το πράσινο ταμείο».

Η αντιπολίτευση επικρότησε την πρωτοβουλία του Δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Γ. Χιωτάκη. Οι επικεφαλής των παρατάξεων, «Ανεξάρτητοι Δημότες», Βασίλης Βάρσος,   «Πόλη Φως», Αγγελική Συνοδινού και «Πρωτοβουλία Πολιτών», Χριστίνα Κοσμά – Μανταφούνη, υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την απόκτηση  της, από το Δήμο Κηφισιάς.

Την Έπαυλη Καζούλη είχε κτίσει το 1902 ο Έλληνας επιχειρηματίας της Αιγύπτου Νικόλαος Καζούλης. Έχει επιφάνεια περίπου 2.500 τ.μ. και είναι από τα πλέον αξιόλογα διατηρητέα κτίρια της Αττικής. Ο Καζούλης είχε αδυναμία στα έργα του γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη και η βίλα του είχε  μετατραπεί σε γλυπτοθήκη.

 Όταν η βίλα περιήλθε στην κατοχή της Ιωάννας Καζούλη και του συζύγου της, αρχιτέκτονα αρχαιολόγου Παναγιώτη Αριστόφρονα, άνθρωπο βαθύτατα μορφωμένο φιλοξενήθηκαν βασιλιάδες όπως ο Γεώργιος Α’ και ο Φαρούκ, και πολλοί διανοούμενοι.

Όνειρο του Παναγιώτη Αριστόφρονα ήταν να μετατρέψει τη Βίλα Καζούλη σε Νέα Ακαδημία του Πλάτωνος. Όμως, το σχέδιό του δεν πραγματοποιήθηκε και η Κηφισιά δυστυχώς δεν φιλοξένησε ποτέ τη σύγχρονη σχολή του μεγάλου μας φιλόσοφου.

Σε ένα μέρος του κτήματος Καζούλη κτίστηκε το Νοσοκομείο ΚΑΤ. Κατά την περίοδο της Κατοχής χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως φρουραρχείο των Ες Ες και μετά ως νοσοκομείο Γερμανών αξιωματικών. Αργότερα  μετατράπηκε σε κέντρο αποκατάστασης τραυματιών και την περίοδο 1953-1955 έγινε κέντρο περίθαλψης των σεισμοπαθών του Ιονίου.

Το ΙΚΑ απέκτησε την έπαυλη το 1964 σε δημοπρασία από τους κληρονόμους της Ιωάννας Καζούλη. Το 1976 το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το κτίριο ως διατηρητέο. Το 1979 το οικόπεδο που το περιβάλλει χαρακτηρίστηκε ως «χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Η έπαυλη ανακαινίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το διάστημα 1996-1998, αφού αγοράστηκε από το ΙΚΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.